Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

To što daju polovne rutere mi ni najmanje ne smeta, ali to što uopšte ne provere da li su ispravni i vraćeni na default podešavanja - ne razumem ni najmanje.

Kako si ih pustio uopšte da odu (ako si i potpisao ugovor pride) a net ti ne radi? Mislim, ne treba praviti scenu, ali kao ono namontirali i paljba...
Nisam nista potpisao ostavili su mi i ruter i prazan ugovor.
Bilo im je jasno da necu potpisati.

To što daju polovne rutere mi ni najmanje ne smeta, ali to što uopšte ne provere da li su ispravni i vraćeni na default podešavanja - ne razumem ni najmanje.
Nije bio vracen na defult a momak to nije ni pokusao, niti proverio.
tek kada sam ga vratio na default pojavila se gpon lampica, ali deluje kao da mrezni portovi ne rade, a ni na wifi se ne mogu nikako zakaciti da probam.

Tih 20k je stvarno bezobrazluk...
nego zaboravih da napisem sto se tice instalacije, posto je to potrajalo i proveo sam sa njima prilicno vremena.

Oni do svake kuce vuku poseban opticki kabl, i taj kabl ide do samog modema, nikakvu posebnu kutiju nisu instalirali na tavanu kao sto je ovde pominjano?

I nije mi bas jasno da do svakog korisnika vuku posebno opticko vlakno, a u jednu razvodnu kutiju mogu da zakace do 8 korisnika.

cemu optika ako za svakog vuku poseban kabl?

takodje mnogo vremena gube zato sto ulicna mreza nije unapred pripremljena vec to radi ista ekipa koja kaci kranje korisnike.

Kod mene su instalaciju uradili na sledeći način:
  • u susednoj ulici imaju spliter
  • iz istog vuku jedan kabl sa 12 vlakana do bandere ispred kuće
  • na banderi samo splajs polje i odatle kabl do kuće
  • sa tavana isti kabl ide do male splajs kutijice
  • iz kutijice kratak kabl do ONT-a (direktno splajsovano na kabl sa tavana) - na strani ONT-a jedan SP/APC konektor.

Za poređenje sa mts-om:
  • Do bandere dolazi kabl sa 24 vlakna (za sad samo jedno aktivno)
  • na banderi splajs polje + spliter unutra)
  • do moje kuće kabl sa 6 vlakana (kažu da su tad samo taj imali) (jedno vlakno aktivno)
  • do komšija uglavnom kablovi sa po 2 vlakna (jedno aktivno)
  • taj kabl se završava u kutiji sa SP/APC konektorom
  • odatle klasičan pigtail sa dva SP/APC konekzora.
  • ONT - na drugoj strani tog pigtail kabla.

Tih 20k je stvarno bezobrazluk...

U vreme kad sam ja razmišljam o uvođenju Oriona u postpaid varijanti tu je pisala cifra od 60.000 din 😂😂😂
Zato sam na kraju i rešio da uzmem prepaid varijantu i da lepo platim uvođenje 4000 din i unapred proverio kako izgleda prepaid ugovor i da nema tu stavku "košta X a ako odradiš UO ne moraš da platiš ništa".

Oni do svake kuce vuku poseban opticki kabl, i taj kabl ide do samog modema, nikakvu posebnu kutiju nisu instalirali na tavanu kao sto je ovde pominjano?

Čekaj, hoćeš da kažeš da kod tebe nema ni "ZOK" kutijice ni žutog patch kablića koji ide iz ZOK u ONT (ruter)? 😂
IMG_20231120_231031~2.jpg

Nego da su ti jedno od dva vlakna u crnom kablu koji dolazi sa bandere i tavana direktno terminisali na ruteru?
Ta slika sa ZOK kutijicom fixiranom na zid (plus višak crnog kabla ostavljen kao kolut fixiran na gredu na tavanu a ne dole na patosu sobe kako su pokušali da ostave 😡) je kako izgleda kod mene.

A kome komšinice i na još 3-4 mesta u istom selu što sam do sad imao prilike da vidim izgleda na ovaj fazon:

IMG_20200516_172116.jpg

Poslednja izmena:
Kabl sa bandere ide do neke kutije u kome se racva na 8 prikljucaka i onda taj crni kabl sa 2 opticka vlakna kod mene direktno sa tavana kroz buzir u zidu u sobu ulazi (pominjao se neka razvodna kutija na tavanu koju nemam).
tu na izlazu imam ovu belu kutijicu to je u stvari razvodna kutija gde spoljnji kabl prelazi u zuti pigtail koji ide u modem.

U principu to je isto kao i kod vas kako vidim.

Ono sto deluje dobro sto instalacija nema bakar pa ce biti imuna na grmljavine (par puta mi je crkavala oprema zbog indukovanih struja) i sto je sama mreza pasivna, pa ce biti imuna na moguce nestanke struje negde duz mreze, sto je cesto slucaj u naseljima po periferiji da negde nestane struja a ti nemas interneta i ako tebi nista nije nestalo.

nema nigde pojacivaca, splitera, skretnica i slicnih mesta gde moze da udje voda, ili da crknu usled munja i gromova, ili nestanka struje.

Znaci svi moguci problemi ce biti samo na teret provajdera a ne mreze...
Mreza moze da pukne samo ako neko otkine kabl.

Kabl sa bandere ide do neke kutije u kome se racva na 8 prikljucaka i onda taj crni kabl sa 2 opticka vlakna kod mene direktno sa tavana kroz buzir u zidu u sobu ulazi (pominjao se neka razvodna kutija na tavanu koju nemam).
tu na izlazu imam ovu belu kutijicu to je u stvari razvodna kutija gde spoljnji kabl prelazi u zuti pigtail koji ide u modem.

U principu to je isto kao i kod vas kako vidim.

Ono sto deluje dobro sto instalacija nema bakar pa ce biti imuna na grmljavine (par puta mi je crkavala oprema zbog indukovanih struja) i sto je sama mreza pasivna, pa ce biti imuna na moguce nestanke struje negde duz mreze, sto je cesto slucaj u naseljima po periferiji da negde nestane struja a ti nemas interneta i ako tebi nista nije nestalo.

nema nigde pojacivaca, splitera, skretnica i slicnih mesta gde moze da udje voda, ili da crknu usled munja i gromova, ili nestanka struje.

Znaci svi moguci problemi ce biti samo na teret provajdera a ne mreze...
Mreza moze da pukne samo ako neko otkine kabl.
mislim da se to placa tih 20.000 samo ako raskines ugovor znaci pre isteka ugovora barem meni tako deluje pise sl recenica korisnik je oslobodjen naknade pod uslovom minimalnog trajanja ugovora ima mnogo da se pise a mrzi me lol

Evo meni je problem rešen - ispostavilo se da je neki komšija uvodio SBB pa je monter ''pretegao neki šraf i uštinuo moj kabl'' pa je signal oslabio za 4dB, što se manifestovalo gubljenjem konekcije na 5-10min. Rešeno za 5min, da sam znao...
Ja hvala Bogu nisam plaćao tih 20k za instalaciju i generalno sam zadovoljan uslugom, trenutno imam Hipersonic paket, samo optički net, sa 4 x 1Gb - 1000Mb/s - download/upload mi je 1/1 - na koji sam prešao pre nekoliko meseci po isteku UO i plaćam to svega 2250din. Test sa Američkim i Evropskim serverima to obara na polovinu (Testmy.net) što se downloada tiče, dok je upload još manji, 100 ili manje Mb/s, kad je Amerika u pitanju, Evropa je bolje. Za moje potrebe super. Odavno sam izbacio TV uslugu, ne gleda mi se ni politika ni sport ni reklame za uloške, na to nam se svodi TV, ko ne prati sportove. Stvarno mislim da je korektno (kod koga lepo radi) jer kad pogledam cene i brzine po Evropi i Americi, onako iz radoznalosti, ovo je više nego povoljno. Jedino što podrška preko telefona ume jako da me iznervira ali na momke montere stvarno nemam primedbi. Istina, slabo sam ih i viđao za ovih nekoliko godina, imam sreću pa sve lepo radi - uglavnom. Koliko sam video, po svetu ima i podrške od 0-24h ali je i cena paketa s tim u skladu. Naravno, njihove plate, naše plate, okej. Koliko para toliko muzike.

I meni je resen problem, dobio sam novi ruter, sa starim napajanjem
i sve lepo radilo na kablu ali na wifi kada krene speed test samo pogasi lampice i rebutuje ruter, i onda sam skontao da su ostavili staro napajanje.
Stavili novo napajanje i ide sve kako treba.

15535508846.png

15535529414.png

15535366334.png

Da li radi EON TV aplikacija na Orion netu?

Prošle godine sam imao problem sa prekidima na SBB. Isto zamenjen samo ispravljač, od tada radi bez greške.

Crnjak ne što je moj neispravan ispravljač stavio nazad u kutiju sa novim ruterom, odakle je uzeo novi. Ništa nije zapisao na kutiju 🙄

Radi, osim nekih kanala. Valjda Sport Klub i Nova S.

Evo lokal i multithread London, New York i Frankfurt I WiFi
9715477685.png
[/URL]

London.pngNew York.pngFrankfurt.pngScreenshot (137).png

Poslednja izmena:
meni radi :)
Prošle godine sam imao problem sa prekidima na SBB. Isto zamenjen samo ispravljač, od tada radi bez greške.

Crnjak ne što je moj neispravan ispravljač stavio nazad u kutiju sa novim ruterom, odakle je uzeo novi. Ništa nije zapisao na kutiju 🙄

Radi, osim nekih kanala. Valjda Sport Klub i Nova S.
meni radi i nova s i sport klub 1 2 i 3 :p

Ni meni ne radi. Ne bi trebalo nikom bez VPN-a.

Rade ti kanali samo na Eon-u van mreze... pisalo se sto puta...

• Like
Reagovanja: PJ
I meni radi, ali ja sam eon van mrze...

da upravo sam i ja na to skrenuo paznju, kada ga je momak vratio u kutiju sa drugim modemom...
izgubio je sat vremena dok nije skontao da li je do strujnog adaptera, modema ili mreze,
a stavio ga u kutiju neobelezenog da je neispravan a najbolje da ga je odmah bacio. Ovako ce samo sledeci instalater koji bude uzeo tu kutiju ponovo da izgubi vreme.

Uglavnom sve sam namestio i radi prefektno,
cak i ovaj njihov huawei ruter deluje sasvim dobro, (bili su komentari da nije dobar?) i ceprkam po njegovim opcijama trazeci kako da napravim simultano da moze da menja 2.4/5GHZ

dali ova opcija: "WiFi Coverage Management" moze da se podesi na koliko decibela prebacuje na 2.4Ghz?

Ne sme da ga baci. Trebalo bi da ga razduži. Meni su prvo stavili jedan rutar, pa je objašnjavao onome u centrali da je to onaj što neće da radi i da im više ne govore da taj stavljaju. I da su i juče isti taj stavljala i ne radi. On valjda dobije fabrički broj uređaja koji treba da postavi kod korisnika. Ili MAC adresu.

On valjda dobije fabrički broj uređaja koji treba da postavi kod korisnika. Ili MAC adresu.
Upravo tako, dobiju ruter sa registrovanim i aktivnim paketom, ali ga niko nije probao da li radi.

Ovaj huawei lose hendluje izmedju 2.4 i 5ghz, cim predje na 2.4 tesko vraca na 5ghz
jel jos neko koristi u takvom modu?

Ali se za razliku od tehnikolora skoro i ne greje i ako ima puno uredjaja zakacenih.

Evo malo rezultata merenja sa Gpon light, tj 60GHz link, paket 600/150 Mbps. Prema telekomu je najbolja brzina, ali su im rute generalno loše, pogotovo prema njihovom serveru je veliko zagušenje.

Ja definitivno nemam takve oscilacije na koje se vi zalite.
koju god sam rutu i server merio, single ili multi uvek bude 940/500

nisam jos nasao nikakvu zamerku, bolje je nego sto sam ocekivao.

Očigledno nisu svi segmenti Orion mreže isti.

Meni radi single u 99% slučajeva bar 100Mbps. Svesno sam očekivanja stavio na minimum, ali da moraju da se poprave, moraju.

nisam jos nasao nikakvu zamerku, bolje je nego sto sam ocekivao.

Napusti temu. Odmah.
😄

Većini ljudi radi dobro ili dovoljno dobro, da ne primete da imaju problem.

Koji Huawei ruter imaš? Meni sprat pokriva njihov ruter, a prizemlje moj. Nisam primetio problem sa prebacivanje. Ni među ruterima, a ne 2.4/5. Samo što se 5ghz uvek malo sporije pojavljuje na listi dostupnih mreža.

Imam HG8245Q2
Dosta dobro pokriva, ali Ako ne moze da pokrije sve vracam se na moj dlink mesh ruter, posto treba i kucu i dvoriste da pokrije.

Nisam primetio problem sa prebacivanje. Ni među ruterima, a ne 2.4/5. Samo što se 5ghz uvek malo sporije pojavljuje na listi dostupnih mreža.
tebi su odvojene 2.4 i 5ghz mreze, tako je po defaultu
ne moras tako da koristis...

Stavis iste nazive i iste passworde za oba banda, i onda ruter sam handluje i treba da te prebaci na brzu frekvenciju.
U sustini treba da forsira klijente na 5ghz cim su blizu rutera i da ih drzi na 2.4 cim se udalje....e tu ovaj ruter nije bas najbolji, i ako je hladan ko spricer sa ovoliko klijenata.
Mozda ima nesto da se podesi da to bolje prebacuje?

Retko koji ruter koji daju oprateri može dobro da radi hendlovanje između 2.5 i 5ghz. Zato i razdvajaju mreže.
To je.logično jer operateri nabavljaju ipak jeftiniju opremu. Ako hoćeš da imaš tu funkciju ipak bi trebalo da kupiš svoj ruter

Taj sam imao na Telekomu. Koliko se sećam, sve radilo bez problema preko 3 godine, koliko sam ih koristio.

Smart uređuji svi rade na 2.4, da ih povežem, telefon mora na 2.4, a sa tim sistemom sam non stop na 5Ghz, jer nikada nisam dovoljno daleko.

Ruteri su mi na takvim mestima da oba pokrivaju celu kuću. Samo što neki negde ima slabiji signal, ali je to i dalje dovoljno dobro. U dvorištu telefon svakako predje na 4G.

Ja sam ugasio wifi na njihovom Q2, svakako koristim i rutere i AP-ove sa openwrt-om.

Koristim konkretno 3 komada zyxel multy m1 wifi 6 AP-a, podesio sve isti ssid, ali i 802.11r wireless roaming i svi AP-ovi su na kablu.

Na većini uređaja radi savršeno.

Nazad
Vrh Dno