Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Slično loša i nestručna kao kod Supernove. Tj u zavisnosti od problematike za neke stvari je Supernova nešto gora ( ne zovem ih ja džabe SuperSr*nje i Zlo v2.0: jer su skupi kao da su Telekom a nude uslugu i podršku na nivou oko ili ispod ZLOrion+a).
Radi im u call centru gomila studenata. Kad sam ih zvao čak sam imao problem i da ih čujem jer zvuče kao da su na dnu bunara.
Tokom korona karantina je bilo i 2-3 epizode gde se kao jave a ne čuje se apsolutno ništa.
Od tad pišem samo tikete na Korisnička zona portalu.

Ne znam kako je po gradu ali ovde na selu ako se desi kvar u petak uveče do ponedeljka ne dolaze "terenci". Telekom je znao i u nedelju da šalje ekipu.
Проблем са Суперновом је рангирање чланова. Као што си и сам рекао, кад пола Новог Београда нема сигнал, то се брзо уочава и брзо решава.
Кад у неком селу нема интернета, прво зову људи и кажу да нема, један дан се убележи тикет, а сутрадан креће сервисна информација да су проблеми у читавом месту. Дакле не увек али иформације касне и свакако нису тако ажурни као поправке на неким другим локацијама.
Ја сам и раније писао писмено кад ми нешто треба, видим Телеком инсталирао бота уместо радника у call centru, па опет одох на рекламацију мејлом.
Још како су ми у CT shopu једно рекли усмено а друго писмено, уздам се само у мејл. Остане траг ко је и кад оставио рекламацију.
@bakara To je čuveni Orion izum: optika bez optike.
Проблем код многих провајдера је што продају коаксијалне каблове, али наравно да ће сви то да зову "стигла оптика и до ваше зграде".
Права оптика постоји али је има мало, коаксијала је јефтинија и више се уграђује, али реагује на кишу, снег и остале временске непогоде.

Verujem da 99% novih instalacija ide optika, daleko je jeftinija nego bilo koja druga opcija, jednostavno zbog kapaciteta i mogućnosti da preko istog voda povežeš desetine korisnika sa sasvim dobrim brzinama. Ovo sa orionom je stvarno bezveze, ovakvi prekidi su stvarno problematični, ali ruku na srce zaista nisu česti. Ovo mi je drugi ugovor sa orionom na trenutnoj lokaciji, prethodno sam imao 2 godine u starom stanu, stvarno se ne sećam da li sam imao više od jednog dužeg prekida (mislim da je bila havarija pa pola nbg nije imalo signala). Oscilacije u brzini su stvarno velike ali za 99% usecase-ova su sasvim korektne brzine u najvećem broju slučajeva. Meni lično sve dok je preko 100-150mbps down je odlično, up je uglavnom mnogo više od toga odnosno ne odstupa puno od ugovorenog. Meni je važniji up jer držim plex i nextcloud na nasu koji koristi do 10 ljudi, nikad mi se niko nije žalio da nešto ne radi kako treba.

• Like
Reagovanja: PJ
Проблем код многих провајдера је што продају коаксијалне каблове, али наравно да ће сви то да зову "стигла оптика и до ваше зграде".
Orion slučaj je još gori, nije ni coax nego je WiFi u pitanju. Tj optika dolazi do neke antene/ predajnika koja je "nekolike kilometara" od antene na zgradi korisnika a veza između te 2 tačke je bežična.
A ZLOrion to opušteno zove tj zvao je "GPON Light" (sad su za to počeli da koriste termin "Optika hybrid") kao da ne postoji jasna definicija akronima GPON za šta se koristi.

Danas mi odgvorili na mail tiket od pre dva dana, kažu,
Uvidom u Vaš korisnički nalog ne primećujemo nikakav problem sa pružanjem usluge.
Naravno kada tiket pogledate posle 36+ sati od prijave. Katastrofa podrška.

Samo neka mreža radi i tehnička podrška im nije ni potrebna :)

Orion slučaj je još gori, nije ni coax nego je WiFi u pitanju. Tj optika dolazi do neke antene/ predajnika koja je "nekolike kilometara" od antene na zgradi korisnika a veza između te 2 tačke je bežična.
A ZLOrion to opušteno zove tj zvao je "GPON Light" (sad su za to počeli da koriste termin "Optika hybrid") kao da ne postoji jasna definicija akronima GPON za šta se koristi.
Gpon je ознака за пословне кориснике.

@Diamond Ne nije, GPON = Gigabit Passive Optical Network.
ZLOrion GPON tehnologiju koristi i za pakete za fizička i poslovna lica.

Da budemo precizni Orion koristi sledeće tehnologije:
  • XGSPON i GPON u kombinaciji (na istim vlaknima) za "metro" optiku
  • GPON za "city" optiku
  • WiGig (60GHz wireless) za "hybrid" optiku

veceras posle 20h setam kroz naselje, i vidim orion ekipa postavlja optiku dublje u naselje...

Ko jos postavlja nocu mrezu?

malo popricao sa njima kaze rade i nocu.
jel ima prekida, kaze ima, ali resavaju ih.

Orion je samo dobar za nabijanje popusta kod MTSa i SBBa
za drugo posle procitanih svih komentara nije dobar
Bar ja izvukoh takav zaključak posle procitanih svih 415 strana teme
Jeftin a skupo pošto usluge nema . Pandan su sa SN , a ovi su i skupi jos:poop:

Ne bih rekao bar za BGD
Tri godine sam na optčkomi nije bilo problema , a ako je i bilo resili su ih odmah , samo da sam kući bio je uslov
Zamenjen 1 stb i podešen LAN kabal -žabica za ulaz u komp
Meni su super i Orion cu koristiti za cenkanje sa MTSom , a pojačanje Orionu biće i SBB posto sve 4 optike su mi u zgradi - ulazu

Danas mi odgvorili na mail tiket od pre dva dana, kažu,

Naravno kada tiket pogledate posle 36+ sati od prijave. Katastrofa podrška.

Samo neka mreža radi i tehnička podrška im nije ni potrebna :)
Popravili znaci, jesi uspeo da dobijes info gde/sta je bio problem, ne mozes da nas ostavis na cedilu za kraj sage!!! (koliko je ukupno bio downtime?)

Update: 15:57 - proradio Orion posle malo preko 28 sati prekida. Nadam se da je ovo bio jednokratni, havarijski događaj. U svakom slučaju stavljam jedan failover ruter.

Nadam se da su nas prebacili na novo čvorište, kao što su rekli, i da nas više neće dirati.

Bili montažeri juce odradili montažu znači svaka im čast na trudu i zalaganju.
Optika i net pune brzine sinoc 950-990 Mb/s download upload oko 800.
DualTV Hypersonic paket. Rekoše da pustaju po ponoci sve kanale, medjutim mnogi su i dalje zakljucani, trebalo bi da pozovem support.
Upload na Gphotos, youtube i googleove servise radi fenomenalno, skidanje w@reza sa alldebrida takodje fenomenalno... nego me nervira na mega.nz ide kilavo sporije od supernove...
jel filtriraju/blokiraju jos neke sajtove da se pripremim? :D

Orion je samo dobar za nabijanje popusta kod MTSa i SBBa
za drugo posle procitanih svih komentara nije dobar
Bar ja izvukoh takav zaključak posle procitanih svih 415 strana teme
Jeftin a skupo pošto usluge nema . Pandan su sa SN , a ovi su i skupi jos:poop:
Ja imam Orion GPon Light radi sjajno, za 3 godine možda samo 2 kratka prekida signala. Kod SBB-a su me maltretirali non-stop, bar 1 mesečno prekid

Evo sad i SN nudi optiku... a taman sam odlucio da odem od njih 😂

Ja sam skoro presao sa sbba na orion i evo da podelim jedno iskustvo koje verovatno nece biti korisno mnogima, ali eto mozda znaci.

Kada je u pitanju gaming, konkretno pricam za ping na serveru. Postoji velika razlika izmedju sbba i oriona. Iako je orion optika i brzina je 10x veca nego sbb, ping je naravno najbitnija stvar.

Iz mog isksutva:

SERVERPing SBBPing Orion
Vienna189
Frankfurt2442
Istanbul5038
London5265

Meni ovo nije odgovaaralo jer igram uglavnom na frankfurt serveru, ocekivao sam bolji ping ali ipak je duplo gori od sbba

Ja sam skoro presao sa sbba na orion i evo da podelim jedno iskustvo koje verovatno nece biti korisno mnogima, ali eto mozda znaci.

Kada je u pitanju gaming, konkretno pricam za ping na serveru. Postoji velika razlika izmedju sbba i oriona. Iako je orion optika i brzina je 10x veca nego sbb, ping je naravno najbitnija stvar.

Iz mog isksutva:

SERVERPing SBBPing Orion
Vienna189
Frankfurt2442
Istanbul5038
London5265

Meni ovo nije odgovaaralo jer igram uglavnom na frankfurt serveru, ocekivao sam bolji ping ali ipak je duplo gori od sbba
Daj ip tog servera u frankfurtu bas me zanima routing

Postavljas kad si placen za posao i moras da postujes rokove.
Nije to Telekom, drzavna firma i sistem: kako cemo - lako cemo.

Nažalost, postavlja se u tri smene da se ispoštuju rokovi, ali i da se postavi tamo gde u radno vreme ne bi trebalo da ih bilo ko vidi. Bez obzira što u po danu manje upadljivi.

Ova eksplozija u Zemunu, u Ševinoj ulici je izgleda nastala, jer su "optičari" oštetili gasovod. Imao sam priliku da vidim kako ti gasovodi izgledaju i kako majstor, šljakator, oštećuje isto ašovom. U životu nisam video bržu intervenciju, i bolju kooridinaciju službi, isključena struja celom bloku i pojavila se neka privatna firma da klipuje ta creva. I onda smo čekali ekipu da to "zavari" i sanira.

Tačno, j8t, nisam ni povezao.

Pre dva dana bez internet, juče bez gasa, prošli vikend bez vode, a ovo gore što sam pomenuo, gasne instalacije je isekao majstor koji je čistio zemlju oko strujnog kabla koji se samozapalio pod zemljom (sad su to neki debeli alu kablovi), pa smo bili bez struje. Ali to je bilo pre malo manje od godinu dana.

Odmah da kažem, najteže je bez vode. Sve ostalo je opušteno :)

Imam agregat, ali ga godinama nisam koristio za napajanje prilikom nestanka struje. Samo na terenu.

Kao što rekoh Voda > Grejanje > Struja > Internet, ali da ne idemo dalje u Off.

Da ne bude da samo gunđam, sad mereno, njegov izbor je bio Unlimited, a probao sam i MTS, brzine gotovo identične. UL krene od 8xx, pa pada i onda se vrti na cca 600.
Ipak su mi kablovi i moduli OK i evo, video sam 900+, petak uveče, loe vreme, kapiram da je mreža sada opterećena?

947/613, ping 2ms, s tim što na momenat prikaže krupnim fontom 1.8x ms

Danas sam zvao podrsku, prvo biznis, pa obicnu zbog problema na gpon-u sa americkom ip adresom.
Samo cu reci podrska je DNO - DNA!
Lik je cuo za problem, ali nikad nije saznao da li se resio, cekaj 20min da proverim.... i na kraju ne znam i spustio slusalicu :)

hahah

Šalji im mail na
[email protected]
[email protected]

Meni predložili da zbog prekida tražim umanjenje računa. Koji je trenutno 0 dinara, jer sam u besplatnom periodu 🙄

Nazad
Vrh Dno