Šta je novo?

Ima li pravnika na forumu?

Upisuje se učešće u ratu u vojnu knjižicu, sigurno. Ali ne da te zovu pa da ti upišu nego si morao ići u vojni odsek.

Upisuje se, ali onda postoje podaci o tome i u sluzbenoj evidenciji.

On nema ništa upisano u knjižicu, jer je vojska bukvalno u jednom danu otišla sa Kosova, a on je ostao još petnaestak dana i onda smo svi izbegli u CG.
Svakako hvala svima na korisnim informacijama

Probajte da podnesete zahtev nadleznom Centru, pa neka Vas otac ovlasti bilo u samom upravnom postupku, bilo kod javnog beleznika, te posle toga nije potrebno njegovo dalje ucesce. Ali verujte da tih 6 meseci nece znacajno uticati na povecanje penzije. Sa druge strane u potpunosti razumem Vaseg oca.

Ja sam otišao u penziju za N.Godinu, učešče u ratu mi je bilo upisano odavno u V.Knjižici.
Nama su to upisali u jednici gde smo bili. Na nekom okupljanju, posle rata, pozvali su nas sa porukom da ponesemo knjižice. To su predali u V.Odseke, i nešto posle toga smo odlazili u Odseke i preuzimali popunjene i overene VK.

Pošto sam se bavio obračunima penzija, programima za obradu plate i obradama M4 obrazaca jedno 15-tak godine, čisto da imate u vidu o kolikoj neto sumi se radi: to učeće u ratu, u mom slučaju 95 dana, nosi tačno 1,42% neto penzije za ostvarenih 35g + neki mesec radnog staža.
Privremeno rešenje o penziji sam dobio krajem marta, podneo žalbe itd.... i naknadno konačno rešenje na koje nemam primedbe i žalbe krajem oktobra.
Imajte u vidu kako se to sporo rešava ukoliko spremate da rešavate preko sudova,

Bio danas u katastar da predam za konverziju koja je bila 300 din. Na šalteru kažu od juče mi to više ne radimo, država je prebacila na advokate i oni to sada rade i u hodniku imate spisak advokata. Pozovem jednog kaže da da može 5000 din. Jaoooooo državooooooo

Da, od 4 novembra je tako.
Možeš i kod geometra probati, da vidiš tamo cifru.

A eno i Rodoljub Šabić se slaže sa mnom. Nadam se da će neko da pokrene postupak za proglašenje tih odredaba neustavnim.

• Like
Reagovanja: Ira
Molio bih za savet. Pre mesec dana je pukao vodomer i napravila je određeni račun. Na slici se vidi gde je pukao. Došli, zamenili, čekamo račun, juče pukao opet. Da li moram da plaćam te račune s'obzirom da je u oba slučaja pukao vodomor?

Prilozi

• IMG_20230914_195841.jpg
    IMG_20230914_195841.jpg
    150.1 KB · Pregleda: 59
Po mojim saznanjima vodovod je nadležan/odgovoran do vodomera, ne uključujuči i njega.

I vodomer ulazi u deo instalacije koju odrzava nadlezni vodovod. U takvoj situaciji trebao bi da izvrsis u gradsku/opstinsku odluku koja propisuje nacin utvrdjivanja kolicine utrosene vode u slucaju neispravnog vodomera (primera radi-na osnovu poslednjeg uporedivog obračunskog perioda kada je vodomer ispravno prikazivao stanje)

Da li se po dobijanju presude za nezakonit otkaz isplacuju plate do kraja zavretka procesa plus odsteta ukoliko se radnik ne vraca na posao i kolika je ista?
Nekoliko plata ili u visini mozda otpremnine?

Isplata se odnosi na period u kojem zaposleni nije radio. Naknada stete je u visini zarade umanjena za doprinose i poreze, bez toplog obroka, regresa, stimulacija, bonusa, tzv. 13 plate i dr.

Citiracu odredbe cl. 191. st. 5-9 Zakona o radu:

Ako sud u toku postupka utvrdi da je zaposlenom prestao radni odnos bez pravnog osnova, a zaposleni ne zahteva da se vrati na rad, sud će, na zahtev zaposlenog, obavezati poslodavca da zaposlenom isplati naknadu štete u iznosu od najviše 18 zarada zaposlenog, u zavisnosti od vremena provedenog u radnom odnosu kod poslodavca, godina života zaposlenog i broja izdržavanih članova porodice.

Ako sud u toku postupka utvrdi da je zaposlenom prestao radni odnos bez pravnog osnova, ali u toku postupka poslodavac dokaže da postoje okolnosti koje opravdano ukazuju da nastavak radnog odnosa, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obe strane u sporu, nije moguć, sud će odbiti zahtev zaposlenog da se vrati na rad i dosudiće mu naknadu štete u dvostrukom iznosu od iznosa utvrđenog u skladu sa stavom 5. ovog člana.

Ako sud u toku postupka utvrdi da je postojao osnov za prestanak radnog odnosa, ali da je poslodavac postupio suprotno odredbama zakona kojima je propisan postupak za prestanak radnog odnosa, sud će odbiti zahtev zaposlenog za vraćanje na rad, a na ime naknade štete dosudiće zaposlenom iznos do šest zarada zaposlenog.

Pod zaradom iz st. 5. i 7. ovog člana smatra se zarada koju je zaposleni ostvario u mesecu koji prethodi mesecu u kome mu je prestao radni odnos.

Naknada iz st. 1, 5, 6. i 7. ovog člana umanjuje se za iznos prihoda koje je zaposleni ostvario po osnovu rada, po prestanku radnog odnosa.

Ako sam razumeo isplata plata ili razlike ukoliko radi plus odsteta?

Da, ali samo u slucaju da se zaposleni ne vrati na rad ima pravo na tu ''odstetu''. Pored naknade stete u vidu izgubljenih zarada za vreme za koje nije radio, zaposlenom pripada i pravo na naknadu štete u visini do 18 ili 36 zarada ukoliko ne dodje do povratka zaposlenog na rad. Ovo u situaciji da nije postojao osnov za otkaz. U slucaju da je postojao osnov za otkaz ali poslodavac nije ispostovao proceduru davanja otkaza, zaposleni pored izgubljene zarade ima pravo i na naknadu stete u iznosu do 6 zarada, ali bi sud odbio zahtev za vracanje na rad. Pored navedenog poslodavac je duzan da isplati i naknadu za neiskorisceni godisnji odmor, kamatu na dosudjeni iznos naknade stete, kao i troskove postupka, a ujedno je u obavezi da nadleznim organima izvrsi uplatu doprinosa i poreza.

36 ako poslodavac podnese takav zahtev, cl. 191. st. 6.
Ako sud u toku postupka utvrdi da je zaposlenom prestao radni odnos bez pravnog osnova, ali u toku postupka poslodavac dokaže da postoje okolnosti koje opravdano ukazuju da nastavak radnog odnosa, uz uvažavanje svih okolnosti i interesa obe strane u sporu, nije moguć, sud će odbiti zahtev zaposlenog da se vrati na rad i dosudiće mu naknadu štete u dvostrukom iznosu od iznosa utvrđenog u skladu sa stavom 5. ovog člana.

Takođe, kao klauzula može da stoji i to da mora da vrati određeni iznos novca ako je u toku vremena dok je radila bila poslata na razne obuke, gde je sticala neka nova znanja i veštine i dobijala razne licence, kako u slučaju da da otkaz, tako i u slučaju da dobije otkaz.
Radio sam kao sales rep za farmaceutske kompanije i imao sam prilike da potpisujem ovaj tip ugovora koji je potpisala tvoja supruga.
Sve se svodi na to da ako joj ne odgovara ne mora da potpiše, ali ako tako nešto ne pita u toku razgovora za posao, na kraju "mora" da potpiše, jer je već dala otkaz u prethodnoj firmi. Treba sve da se pita tokom razgovora, ali obično mlađe koleginice i kolege nemaju dovoljno iskustva, pa na to ne obrate pažnju na vreme.

Nisam znao gde da okacim, izvinjavam se ako sam omasio temu, kupio sam panasonic punjac za baterije sa baterijama i cudno se ponasa, odneo na reklamaciju, kazu radi bez problema, a sig sam da ne puni, u pitanju je G......n, zanima me koje su moje opcije? Ponovna reklamacije, pretnje🥲, sudski postupak...

Ukoliko imamo sudskog izvršitelja na forumu, zamolio bih da mi se javi preko PP. Treba mi savet

Mozda mozes i javno napisati pa dobijes pomoc od nekog pravnika a i to mozda bude znacilo nekome kasnije.

Sudski ce ti tesko pomoci :)

Napisi pitanje pa ce ti ljudi odgovoriti ako neko zna.

Drugari, da li neko ima iskustva sa procesom ujednačavanja sudske prakse? Imao sam neki spor koji sam nasledio, vukao se godinama, deda i njegov brat polagali isto pravo na parče zemlje, ugovor o poklonu, stim što je dedin brat imao stariji ugovor i državinu dok je deda imao mlađi ugovor ali se odmah po istom upisao u katastar dok njegov brat nikada to nije uradio. Elem mnogo drame je tu bilo i presuda koje su se većinski završavale na tumačenju člana 20. Zakona o osnovama svojinskopravnih odnosa da je pravo svojine jače od prava državine ukoliko je osnov sticanja jednak (isti ugovor, oba besteretno, savesno, itd.) u moju korist.

Juče mi stigne presuda iz Apelacionog suda koja nakon svega nigde ne pominje ovaj gore član niti taj osnov i presuđuje protiv mene sa sudskim troškovima od 2005. do danas. Većina postupaka u parnici je do tada dosuđivala svakom svoje troškove i ulavnom se pozivala na član 20., Apelacioni je sve to preinačio, sačekao me sa ~400k troškova i oduzetom zemljom. Advokat mi kaže da su istupili iz sudske prakse i da treba da se piše Vrhovnom sudu za ujednačavanje sudske prakse i da je šansa "50/50" da će oni opet preinačiti u moju korist. Pored ovih troškova koje sam sad dobio, iskreno, ne ulazi mi se dalje u priču i nameravam da odustanem. Imate li neki savet, ima li ikakvog rezona pisati i plaćati dalje?

Pozdrav,
da li mi neko moze dati info imam li pravo na neku zalbu,zastarelost ili slicno.
2014 sam preko rajfajzen banke kupio televizor ali ne za sebe..mislio sam da je osoba isti otplacivala ali nije i sa njom nisam imao od tada nikakvog kontakta
danas mi od firme stize da mi je blokirana plata na jako veliki iznos 30.000 za glavnicu duga(toliko je kostao tv) ,30.000 za kamatu . 9100 za sud, 8400 troskovi pred izvrsiteljem i 5.800 nagrada izvrsitelju.
ostao sam zatecen saznavsi da to uopste nije ni placano i da nakon toliko godina mi stize dug za to,a pritom nije bilo nikakvog pokusaja kontakta od strane banke ili izvrsitelja da bi bio upucen u situaciju...sa osobom koja nije placala nemam nikakav kontakt.
u izvrsenju stoji da su oni mene 2016te godine tuzili i eto setili se bas sada posle skoro 8 godina da naplate.
da li imam bilo kakvu sansu za neki prigovor o zasterelosti za ovo vreme ili da se pomirim sa tim da cu morati da platim
hvala unapred.

Odluka suda moze se izvrsiti u roku od 10 godina od dana kada je ista postala izvrsna.

Prolazak na crveno, ako snimi kamera, je l stize na kucnu, samo mi ostavio postar papiric kao sudsko pismo se podigne, sigurno mi nije neka tetka preminula i ostavila pare, nego da znam da li konopce za sebe da rezervisem?

Vrh Dno