Šta je novo?

Mašine za sušenje veša bez toplotne pumpe (klasične)

Nije isti model. Jedan je b drugi b

Nije isti model.
Vidi razliku
8b i 8b/g
Sad vidim, google me pogresno naveo.

Koliko vam trose struje po KW i W vase susare ? Pretpostavljam da sa toplotnom pumpom manje trose nego sa grejacem ?
Evo ja sam obecao da cu da merim koliko trosi masina za susenje posto imam merac potrosnje.
Posto mi dosta koristimo tu masinu nekoliko dana sam uzastopno merio da bi mogao da izvucem neki prosek potrosnje.
Iz ves masine od 9kg u ranije pomenutu susaru od 8kg ves se osusi za otprilike 1 sat i 10min i u proseku trosi izmedju 1400 i 1600 wati za kompletan ciklus susenja.
Postoje i duzi programi koji suse duze ali mi ih retko koristimo pa nisam ni testirao potrosnju u tom rezimu
Mozda neki drugi put kada budem imao vise vremena, jer mi susimo oko 2 masine dnevno.

Nisam se ovo setio da merim sa masinama sa TP pa neka neko izmeri, posto dosta vas ima merace potrosnje.

Susenje sa TP traje oko 3-4 sata, vremenski je nemoguce da pobedi TP a nakon ovog merenja sve vise sam siguran da ni u potrosnji ne pobedjuje.

Ne primećujem ni ja razliku u računu iako imam mašinu sa grejačem, ventilacionu.
Pun bubanj 8kg osuši za 1h i 15 min. Ako je potrošnja kao što je @bakara izmerio, neka bude 2kWh po ciklusu, 3-4 sušenja nedeljno, to je 25-30 kWh mesečno.
Baš me zanima koliko struje mesečno uštedi mašina sa TP, ako joj ciklus sušenja traje 3+ sata. Verujem da svakako uštedi, ali ne vidim šta tu može da bude "drastično" za neko prosečno korišćenje 10-15 sušenja mesečno.

Iz ves masine od 9kg u ranije pomenutu susaru od 8kg ves se osusi za otprilike 1 sat i 10min i u proseku trosi izmedju 1400 i 1600 wati za kompletan ciklus susenja.
Bas me ovo zaintrigiralo da pogledam koliko susilica trosi kod nas jer isto imamo merace potrosnje. .. Susilica je valjda sa TP :) znam da je Bosch HomeProessional, model tacan ne znam
Imam podatak od juce, jedno susenje koje je na iron dry bilo - znaci nije 100% suvo. Potroseno je 313Wh a program je trajao oko 1 sat, mozda koji minut duze.
Vidim i prethodne dane .. 243Wh, 258Wh, 670Wh .. ali ne znam koji je program bio
Definitivno manje energije potrosi ... e sada, ako se uzme u obzir tih 15-20 susenja mesecno pitanje je isplativosti te ustede.

Gledao sam danas i masine za pranje i susare bez tp.
Od susara bez tp Gorenje i Beko sam video uzivo.
Gorenje je ocajno uradjeno, tako da definitivna prednost ide Beku.
E sad.
Beko 8319 tx bi me izasao 38500.
AEG je 65000.
Deluje bolje na papiru, ali da li vredi 26500 din vise od Beka?
Imajte u vidu, oba su bez tp

Sta dal moguce da TP masine najbrze osuse ves za 3 + sata..?? Pakao

Наравно да није, суше брже и троше мање од класичних, осим оних Бакариних запушених.

Ja i pricam da sam imao problema sa zapusavanjem na dve masine, ali se nesto ne secam da su susile za sat vremena ni kad su bile nove.

Ajde mitre i ti imas merac pa premeri koliko tvoja TP potrosi za pun ciklus susenja.
dosta smo merili klime ;)

Немам мераче по утичницама, имам озбиљан мерач у табли са осигурачима само за климе.

Kevina Bosch serije 4 za susenje pamuka 3.08 traje. Ne znam.sta vi susite za sat i kusur

Pamuk, peškire, posteljinu...
Sušices i ti samo kad stigne, mislim može ona da suši i 3 sata ako želiš.

Ni jednom nisam izmerio 2kw, obicno bude izmedju 1400-1600w
Ma ja zaokružio da bude lakše za računanje, ako je u proseku 1.5 kWh po ciklusu još manja je mesečna potrošnja, oko 20 kilovata za 15 ciklusa sušenja.

Kevina Bosch serije 4 za susenje pamuka 3.08 traje. Ne znam.sta vi susite za sat i kusur
Moja sa grejačem 8kg veša, centrifugiranog na 1.200 obrtaja, suši za ravno sat i petnaest minuta. Kod bakare koliko vidim isto.
Možda je to kod tebe neki program za osetljiv veš koji suši na niskoj temperaturi? Ima i kod mene takav ali ga skoro nikad ne koristimo.

Bas me ovo zaintrigiralo da pogledam koliko susilica trosi kod nas jer isto imamo merace potrosnje. .. Susilica je valjda sa TP :) znam da je Bosch HomeProessional, model tacan ne znam
Imam podatak od juce, jedno susenje koje je na iron dry bilo - znaci nije 100% suvo. Potroseno je 313Wh a program je trajao oko 1 sat, mozda koji minut duze.
Vidim i prethodne dane .. 243Wh, 258Wh, 670Wh .. ali ne znam koji je program bio
Definitivno manje energije potrosi ... e sada, ako se uzme u obzir tih 15-20 susenja mesecno pitanje je isplativosti te ustede.
Ako ti je sušara jedini uređaj u kući na struju, onda nema isplativosti kupiti energetski efikasniju. Kada se sabere rad svih uređaja, pa na to još u toku grejne sezone koristi grejanje na struju, neki bi vrlo brzo mogli da doguraju do crvene zone. Iz tog razloga treba gledati uređaje koji imaju prihvatljivu potrošnju. Koliko je kome prihvatljivo,najbolje sam zna.

Kupih danas bosch seriju 8 od servisera koji ih doteruje iz nemacke, sredjena reparirano sve šta treba za 350e polovnu. Kucao sam sad model taj na Guglu izbacuje mediamarkt i saturn cene oko 750e za novu. Kontam da je bila dobra kupovina, ima neko iskustva sa njima? Veceras planiram da je odmah pustim u pogon.

Prilozi

• IMG_2026.jpeg
    IMG_2026.jpeg
    169.3 KB · Pregleda: 70
  • IMG_2029.jpeg
    IMG_2029.jpeg
    91.4 KB · Pregleda: 88
Ma ja zaokružio da bude lakše za računanje, ako je u proseku 1.5 kWh po ciklusu još manja je mesečna potrošnja, oko 20 kilovata za 15 ciklusa sušenja.

Moja sa grejačem 8kg veša, centrifugiranog na 1.200 obrtaja, suši za ravno sat i petnaest minuta. Kod bakare koliko vidim isto.
Možda je to kod tebe neki program za osetljiv veš koji suši na niskoj temperaturi? Ima i kod mene takav ali ga skoro nikad ne koristimo.
To je klasican program za susenje pamuka.
Ne ono iron, ormar, vec za suv ves

Znaci ti programi za ormar tj za KOMPLET suv vse traju malko duze ? Iskreno nemam ikustva za ovu temu pa zato ispitujem!Konkretno masina bi radilia na 1000 obrtaja na 40 stepeni a susara klasika pola puna ukljucio bih i za koliko bih recimo bila gotova za majce, posteljine, trenerke , haljinice sve uglavnom decije stvari! ? Hvala, PS : Jos uvek ne razumem da li je bolja TP ili susara sa grejacem ?

1. Na istom programu moja mašina suši veš za sat i 15 minuta, bakarina pretpostavljam isto.
Ja govorim o opciji sušenja veša na nižoj temepaturi, koju možeš da uključiš za svaki program posebno. Tu je temperatura vazduha dosta manja, pa sušenje duže traje, skoro 3 sata kao kod tebe. Koristi se za sušenje osetljivih stvari, mi je koristimo par puta godišnje za sušenje zimskih jakni recimo.

2. Bakara i ja pišemo o dužini sušenja veša u mašini sa grejačem, proveri da li je tvoja mašina sa toplotnom pumpom možda. One suše veš na nižoj temperaturu, zato i sušenje duže traje. Slično kao kad na mašini sa grejačem uključiš opciju za osetljive svari koju sam gore opisao.

PS : Jos uvek ne razumem da li je bolja TP ili susara sa grejacem ?
To ti niko ne može reći, obe imaju prednosti i mane. One sa TP troše manje struje, suše na niskoj temperaturu pa sušenje duže traje, tako manje oštećuju veš (kao što rekoh ova opcija postoji i na pumpi sa grejačem). Međutim održavanje je dosta komplikovanije, na niskim temperaturama gube efikasnost, skuplje su itd. Pisao sam već, moja sa grejačem traje već 16 godina i radi kao prvog dana.
Ti sam moraš oslučiti šta ti je bitnije.

Postoji gomila programa samo za pamuk.
-pamuk za peglu
-pamuk za orman
-pamuk extra dry
-pamuk extra dry +
svi oni standardno suse oko 2 sata ili dok nivo vlage ne padne na zadani nivo i onda se zavrsi ranije program.

takodje postoje programi za grubi pamuk kao sto je dzins, i/ili beby protect oni suse oko 1 sat

I na kraju sintetika i osetljive stvari koje se suse oko 40min

U sustini po zakonima fizike kolicina potrebne toplotne energije da se ispari vlaga iz vesa je ista a vreme susenja zavisi od zadate max temperature.

Na kraju se svodi da od svih programa obicno koristite jedan omiljeni koji susi na visoj temperaturi i jedan omiljeni koji susi na nizoj a ostalo ne koristite.

Nije pegla orman itd. Vec cotton dry. To ti dodje extra dry.
Masina je sa tp i nije moja.Gore sam napisao da gledam bez tp masinu i izbor islada Indesit koji je vec pominjan, Beko ili dosta skuplji Aeg, gde je isti preko 200e skuplji od Beka i Indesita, sto ne verujem da se isplati

Baci pogled na Electrolux masine.Aeg je skuplji samo zbog dizajna,a to je iznutra sve isto.Zanima me zasto je Gorenje ocajno uradjena.

Bez tp je izbor nikakav.
Aeg je u stvari Electrolux, a pod Electrolix nista nisam video bez tp.
Gorenje ima 2 slicna modela. Razlika u filteru.
B je ocaj mrezica, ne skida se itd.
B/g se skida, ali je manji.
Oba modela imaju najjadniju izradu i limeni bubanj.
Ekvivalentan Beko je mnogo mnogo bolje uradjen.
Krivo mi ke sto nisam video kakav je Indesit

Na kraju pazarili ELECTROLUX RDH 3676 7kg vesa Toplotna pumpa, 190e polovna!

Prilozi

• 393249118_2059264347744089_6117696919238706486_n.jpg
    393249118_2059264347744089_6117696919238706486_n.jpg
    200.6 KB · Pregleda: 65
  • 387477786_1754608401655518_1267029811488885623_n.jpg
    387477786_1754608401655518_1267029811488885623_n.jpg
    152.8 KB · Pregleda: 65
Ne razumem se "ič" u sušare a nigde ne nađem podatak, koja je fora sa plastičnim vratima? (bela, bez prikaza unutrašnjosti)

Te masine imaju okrugli filter na vratima, to je postalo zastarelo resenje.

Kakav filter?

wth83253by_42228.jpg

Poslednja izmena:
Bez tp je izbor nikakav.
Aeg je u stvari Electrolux, a pod Electrolix nista nisam video bez tp.
Gorenje ima 2 slicna modela. Razlika u filteru.
B je ocaj mrezica, ne skida se itd.
B/g se skida, ali je manji.
Oba modela imaju najjadniju izradu i limeni bubanj.
Ekvivalentan Beko je mnogo mnogo bolje uradjen.
Krivo mi ke sto nisam video kakav je Indesit
Ima electrolux bez toplotne pumpe.EW6C527P je model ima za 48 hiljada.
Na kraju pazarili ELECTROLUX RDH 3676 7kg vesa Toplotna pumpa, 190e polovna!
Dobar izbor.

Toga nema u prethodnih ihaj godina. Mislio sam na nove masine.

Koliko puta čistite filter tokom sušenja veša? Kod mene mašina pauzira bar 3x tokom sušenja, zbog filtera.

Nazad
Vrh Dno