Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

🫣
🤫
Uvek se žalim kako Garmin nema opciju da gledaš u odnosu na distancu i opet ispadnem glup u društvu 😄

Kad sam krenuo, nisam očekivao takav uspon, pa sam na gore, posle prvog kilometra, imao i nekoliko minuta hoda. Ni nazad nisam išao mnogo brže, užasno je strmo.

Mogao si da napišeš i redneck score 😁...
...
Visinska razlika je otprilike ok, ali početna i krajnja visina nisu. I vidi se da graph nije simetričan. (ni ne treba da bude, hvala, kolega :)).
Malo su preterali sa brojem skorova, body battery, training rediness, training status, pa sad jos ova dva, zato sam se našalio :), pa ce bidne sleep coach...
A grafikoni i podeoci su im cesto jako nesrazmerni i zbog toga nepregledni.

Pretrpano i šareno, zato je meni draži Spartanac. Sve na svom mestu kao VW, što nije ni čudo kad su im godinama radili HU i navigacije.

Od svih tih izmišljenih metrika, jedino što pogledam svakog dana tj pratim kako se menja, je race predictor. Nije bitna sama vrednost, već trend. Od poslednjeg update (koji sam slučajno instalirao 🙄) ovaj podatak se menja svakog dana, bez obzira dali e bilo treninga ili ne.

Ranije se, ako se ne varam, menjao tek nakon zabeležene aktivnosti.

... , zato sam se našalio :),...

Razumeo, zato se i ja našalih... Hillbilly i redneck mu dodje praktično isto... Samo što su nam vratovi crveni još od proleća, čak i kada trčimo po ravnom :)

Danas skinem sata, a ruka kao za neki internet meme

Poslednja izmena:
Interesantno.

Kod nas se to tako sporo menja. Dosta je konzervativan, mrdne sve kad istrčim 5k brže nego što predviđa, tad tu cifru postavi.

Ima smisla da promeni predictor, kada oboriš to vreme, jer on predviđa da možeš bolje. Teško da si sve vreme neke distance bio na maks effort.

Meni su sva 4 broja na predictoru na samom limitu mogućnosti i verujem da bih uz profy pejsera i mogao da dostignem sve sem vremena na 42km, jer to nikada nisam trčao.
Sam, teško. Krenuo bih prebrzo, pa ne bih izgurao.

Recimo, kada sam trčao personal best na 21km, predictor je tog jutra bio nekih 14minuta manji. Realno, 4-6 sam mogao da budem brži, ali 14 je baš bilo nerealno.

Ili pogledaš predictor za 21km, a onda izađeš na beogradski i budeš skoro 30 minuta preko tog vremena. Predictor se popravi za minut-dva. Bez obzira što si upravo istrčao tu distancu, a vreme bilo dosta lošije.

Ako si skinuo prediktor staviće ti valjda to vreme za tu dužinu, a ostale aproksimacije prema tome. Coros tako radi i to mi je jedino logično? Kog đavola gora predikcija ako već imaš odrađeno i izmereno vreme?!

Ja sam skidao 5k dvaput i 10k dvaput brže od predikcije. Odmah ih je zakucao na tačno te vrednosti.

Ispadne da algoritam tvog sata smatra da ti ne možeš bolje od toga što već trčiš. Kada govorimo o rekreativnom trčanju, kome su te metrike namenjene, gotovo uvek može bolje.

Garmin za predviđanje vremena koristi Vo2max (koji dobija na osnovu pulsa i nekih silnih statističkih podataka za veliki broj trkača iz svoje baze). Za računanje koristi period od nekoliko sedmica. Meni je logičnije da prati promenu pejsa u odnosu na puls, ali verujem da bi im to bilo suviše komplikovano. Nema šanse da nisu probali.

Meni su ti brojevi uvek za neki procenat nedostižni. Kada bih imao profi pejsera ili trčao na traci (nikada u životu nisam probao) gde mi mašina odredjuje brzinu, možda bih i uspeo.

Valjda je i ideja ovih uređaja da nas lože, da možemo brže :)

Baš tako, ne mogu bolje od tog, niti sam mogao ikad. :) VO2Max verovatno slično računaju jer kad ih porede mere skoro isto.

Zašto bi te algoritam terao u povredu?

Ovo pišem o 5 i 10. 21 i 42 ne znam. Prikazuje brže 21 nego što sam istrčao u aprilu, a ja mislim da ću i to da skinem za 4 minuta.

U aprilu si trčao beogradski? Nemoj to da brojiš sa predictorom. Beogradski je nezgodan zbog rasporeda visinske razlike i zbog toga što se iz zimskog režima ulazi u letnje temperature.

Ja sam Novi Sad trčao mesec dana pre beogradskog, bez posebnog efforta, bez posledica sutradan, 13 minuta brže.

Pozdrav, da li neko ima iskustvo sa Venu 2 plus modelom? U Nemackoj je 365e u MM, od utorka sam u Kelnu pa razmišljam da li ima nešto bolje za taj novac.

Pozdrav, da li neko ima iskustvo sa Venu 2 plus modelom? U Nemackoj je 365e u MM, od utorka sam u Kelnu pa razmišljam da li ima nešto bolje za taj novac.
Ja sam imao oko mesec dana i nije mi odgovarao.
Fizicka izrada nije nesto, dugmici mali i su mlitavi, a bezel ne izgleda kao ukras kako bi trebalo, nedovoljno fino je urađena.
Softverski sportski deo je jako ogranicen u odnosu na vecinu ostalih garmin modela (fenix, epix, foreruner, instinct2)
Voice moful je diskutabilno resen i nije kompatibilan sa poprilicnim brojem telefona, npr svi huawei.
Ne vredi te pare.

Ispadne da algoritam tvog sata smatra da ti ne možeš bolje od toga što već trčiš. Kada govorimo o rekreativnom trčanju, kome su te metrike namenjene, gotovo uvek može bolje.

Garmin za predviđanje vremena koristi Vo2max (koji dobija na osnovu pulsa i nekih silnih statističkih podataka za veliki broj trkača iz svoje baze). Za računanje koristi period od nekoliko sedmica. Meni je logičnije da prati promenu pejsa u odnosu na puls, ali verujem da bi im to bilo suviše komplikovano. Nema šanse da nisu probali.

Meni su ti brojevi uvek za neki procenat nedostižni. Kada bih imao profi pejsera ili trčao na traci (nikada u životu nisam probao) gde mi mašina odredjuje brzinu, možda bih i uspeo.

Valjda je i ideja ovih uređaja da nas lože, da možemo brže :)
Meni deluje da je Vo2max bolje računao na F5plus nego na F7,na starom modelu je prosto pratio treninge i na osnovu količine aktivnosti računao da li sam preterao ili ne.Na Fenix 7 gleda i san i još neke gluposti i onda mi izbaci kao bi ja danas trebao da trčim tempo 6.30 na 5 km jer sam malo spavao a ja tako sporo ne mogu ni sa vezanim nogama.A onda kada istrčim 2 min brže po kilometru on mi obori Vo2max

Te predloge za trening ne koristim. Pratio ih nekoliko sedmica, video da to nema mnogo smisla i isključio. Posebno ako imaš neki plan trka, pa svoj trening prilagodiš tome, a sat random izbacuje predloge.

Ako uzima u obzir praćenje sna, to je još gore, jer Garmin (u poređenju sa drugim satom koji sam koristio) ima užasno loše uradjen taj segment.

Meni je Vo2max na 48 i ne mrda. Eventualno mogu da primetim da ona kazaljka mrdne malo dole ili gore, ali ostaje 48. Zapravo, dešavalo se da nakon neke aktivnosti padne na 46 ali već u narednih nekoliko treninga, maks 7 dana, vrati se na 47 i odmah 48.

Što se pejsa tiče, trebalo mi je godinu dana redovnih treninga da naučim da trčim sporije od onoga što me telo nosi.
Tako se gradi endurance za veću distancu.
Generalno nisam brz trkač, ali je sa vremenom evidentan pomak i u brzini i u izdrzljivosti.

Dodatno, sve zavisi od distance koju planiraš da trčiš kao maks. Ako trčiš do 10km, možeš kako hoćeš.

Teorija kaže da bi duge spore distance trebalo da idu 60 do 90 sekundi sporije od tempo treninga. U praksi, to uglavnom bude 30-60 sekundi. Tempo bi trebalo da je pejs kojim se trči trka, a za 21k bi to trebalo da je puls zona 3, pa zavisi od godina i organizma, koliko bpm je ta zona.

Meni se tempo za 10k i 21k razlikuje oko 20 sekundi, a to je veoma teško kontrolisati.
Kada lagano trčim sa nekim, obično razgovaramo dok trčimo, pa je to dobra mera za zonu. Kada trčim sam, pratim puls.

Kada vidim ljude moje generacije, trče kao da beže od smrti, crveni u licu da eksplodiraju, a nisu ni svesni kojoj opasnosti se izlažu, veće su šanse da trče prema onoj strani. Ako isfibriliraju, ne pomaže reanimacija bez DC šoka. Džaba i stručno lice, ako nema opremu, a uglavnom je nema.

Izgleda da su im slični algoritmi.

Zar može da se toliko sloši od trčanja? Meni mnogo pre bilo kakvog merljivog rizika pluća hoće da puknu, slezina zaboli, hteo ne hteo, moram da povučem ručnu. Pikove od 192 sam uspevao samo na tenisu da dostignem, na trčanju udaram u limit već sa oko 182 na primer (maksimum sam setovao na 188). VO2Max ne mrda, da li sam udario u fiziološki maksimum, ili čeka naredno brzo i dugačko trčanje da mi uzme meru. :)

Lagano trčanje mi je jedino žao što sam kasno skapirao koliko je bitno, ali sad sam subotu pre nego što svi ustanu rezervisao za to, pa burgijam 1h 45min, a ako stignem još jedan duži trening posle posla od preko sat. I to je mnogo teško zakucati puls da ne ode gore, jako lako je ubrzati se, jer me telo tera da pičim sve brže, jer zna da može.

Nemam iskustva sa tenisom, ali tamo bi trebalo da imaš prostora za pauze? Koliko je trajao poen, kad si došao do 192bpm?

Kod trčanja smo imali situacije da ljudi kolabiraju, jer osete problem, ali misle, nije strašno, evo, malo ću da usporim.

Fibrilacija je još gora, jer je jedino upozorenje visok broj otkucaja, na koji smo "navikli". Laički objašnjeno, fibrilacija je prebrzo pulsiranje srca, a za to vreme zapravo ne pumpa krv. Jedini način za reset je DC šok ili da se nekome baš stručnom, baš posreći, da udari srce baš kako treba. U teoriji. U praksi, ne funkcioniše.
Kada nakon fibrilacije srce udje u asistoliju, to je kraj, nema više reanimacije.

Kod Garmina nema šanse da se popravi Vo2max, ako se ne poštuje njegov recovery time. Takav je algoritam.

Kad smo već kod recovery, meni se u poslednjih godinu dana drastično smanjio Garmin recovery nakon treninga, što verovatno i ima smisla, jer sada isto vreme trčim na mnogo manjem pulsu.

Za ovo sa screenshot sam dobio 21 ili 24h.
8km sub 130bpm, average pace skoro 8min/km.
1km test na 4.30 - krenuo prebrzo, pa presporo, ali na kraju istrčao 4.31.
1km hlađenje.

Average puls mi je izašao na 130bpm, što je bio plan za ovih prvih 8km. Dakle, osmica je mogla da ide i blago brže, ali to je možda 10 sekundi po kilometru.

Da nisam imao pejsera prvih 8km, iz kože bih iskočio. Sam mogu da držim do 140.
Screenshot_20230904-153520_Connect.jpg

Ja ne znam šta da mislim o Epix 2 Pro, Body battery se oslanja na kvalitet sna, a uređaj ne prati san kako treba. Ne znam da li će Garmin ikada obraditi taj segment.
U suštini, dao sam 1200€ da bih koristio GarminPay. To sam mogao sa bilo kojim 3x jeftinijim Android satom. Letos mi je pogrešno merio open water swimming, Sateliti podešeni na max accuracy.
Na kopnu radi relativno dobro.
Garmin = Gimmick, IMHO.

Sad su unapredili pracenje sna na venu 3, a sledeci kvartal bi, po logici kako garmin funkcionise, trebali to unapređenje da ubace i u pro uredjaje.

Te predloge za trening ne koristim. Pratio ih nekoliko sedmica, video da to nema mnogo smisla i isključio. Posebno ako imaš neki plan trka, pa svoj trening prilagodiš tome, a sat random izbacuje predloge.

Ako uzima u obzir praćenje sna, to je još gore, jer Garmin (u poređenju sa drugim satom koji sam koristio) ima užasno loše uradjen taj segment.

Meni je Vo2max na 48 i ne mrda. Eventualno mogu da primetim da ona kazaljka mrdne malo dole ili gore, ali ostaje 48. Zapravo, dešavalo se da nakon neke aktivnosti padne na 46 ali već u narednih nekoliko treninga, maks 7 dana, vrati se na 47 i odmah 48.

Što se pejsa tiče, trebalo mi je godinu dana redovnih treninga da naučim da trčim sporije od onoga što me telo nosi.
Tako se gradi endurance za veću distancu.
Generalno nisam brz trkač, ali je sa vremenom evidentan pomak i u brzini i u izdrzljivosti.

Dodatno, sve zavisi od distance koju planiraš da trčiš kao maks. Ako trčiš do 10km, možeš kako hoćeš.

Teorija kaže da bi duge spore distance trebalo da idu 60 do 90 sekundi sporije od tempo treninga. U praksi, to uglavnom bude 30-60 sekundi. Tempo bi trebalo da je pejs kojim se trči trka, a za 21k bi to trebalo da je puls zona 3, pa zavisi od godina i organizma, koliko bpm je ta zona.

Meni se tempo za 10k i 21k razlikuje oko 20 sekundi, a to je veoma teško kontrolisati.
Kada lagano trčim sa nekim, obično razgovaramo dok trčimo, pa je to dobra mera za zonu. Kada trčim sam, pratim puls.

Kada vidim ljude moje generacije, trče kao da beže od smrti, crveni u licu da eksplodiraju, a nisu ni svesni kojoj opasnosti se izlažu, veće su šanse da trče prema onoj strani. Ako isfibriliraju, ne pomaže reanimacija bez DC šoka. Džaba i stručno lice, ako nema opremu, a uglavnom je nema.
Po meni praćenje sna je ok na Fenix seriji lepo registruje kad si zaspao i kad si ustao ili ustajao u toku noći.Vo2max mi je pre zamene sata na F5 plus bio 57 sad ga je svukao na 55 i stalno potencira da nemam dovoljno sna.Hoću reći da na predhodnom Feniksu taj parametar nije ni ubacivao u jednačinu računanja.

Gde ti kod Vo2max piše to za san?
Kada u Connect pogledaš help, piše da Vo2max procenjuje na osnovu pulsa i exercise data. Ne pominje san.

Ne bi trebalo da san ulazi u kalkulaciju. Garmin jako dobro to procenjuje kod trčanja i bajsa, za ostale sportove ne znam.

57 je elitan rezultat, potencijal za reprezentaciju, ako ga koristiš.

Zavisi od godina :)

Praćenje sna utiče na training readiness. Mislim da nema veze sa Vo2Max.

Zavisi od godina :)
Zavisi, ali 57 je i dalje kidanje. Zavisi i od fizičkih prrdispozicija.

Ako je u pitanju cycling Vo2max, njega valjda pokazuje malo više, ali opet je odlično.

Gledam ove klince, triatlonce, Ironman ekipa, 24-28 godina, niko nema ni blizu 57 u Connect. Mada je njima bitnije koliko wati guraju na onim testovima.

Jedan od njih je najmlađi Ironman u Srbiji, prošle godine, vreme 11h30m.
Za dve nedelje ide drugi put na punu distancu, ali ovog puta su pripreme bile surove.

Ja upravo odspavao partiju od 3-6pm, pre toga u System/Sleep mode promenio Schedule Na 3-6pm, Epix 2 Pro nije ništa registrovao. Kao da nisam ni spavao.

Pebble to lovio bez ikakvih problema, a nije imao ni HR. Pre skoro 10g. Pebble 2 podigao na još viši nivo sa HR. Onda ih je kupio Fitbit i sahranio, a dan danas nisu u stanju u satove da ubace Smart alarm iz Pebla, koji te je budio ujutru u definisanom prozoru vremena kada je najplići san.

Smradovi.

Moj Huawei GT2 /46mm je sve to registrovao bez ikakvih schedules i to precizno, čak je Nap registrovao kao dremanje, a ovaj Garmin Epix 2 Pro gen 2 od 1200€ nije u stanju ništa da registruje.
Očekivao sam daleko, daleko više od Garmin-a. Kakav zayeb što se kupovine tiče.

Realno koji će ti đavo taj nap ikad? Sve to su obične nice-to-have stvarčice, nebitne za bavljanje sportom ili nekim ekstremnim planinarenjem ili tako nekim sportom u prirodi za Epix.

Pebble to lovio bez ikakvih problema, a nije imao ni HR. Pre skoro 10g. Pebble 2 podigao na još viši nivo sa HR. Onda ih je kupio Fitbit i sahranio, a dan danas nisu u stanju u satove da ubace Smart alarm iz Pebla,
dobra retrospektiva pebble-a

nadam se da nece i garmin proci slicno

Realno koji će ti đavo taj nap ikad? Sve to su obične nice-to-have stvarčice, nebitne za bavljanje sportom ili nekim ekstremnim planinarenjem ili tako nekim sportom u prirodi za Epix.
Zato što sve to, u celosti, utiče na krajnju sliku stanja organizma i svega što taj Garmin sat meri. Po toj logici, Nap nije odmor organizma već pi$anje uz vetar..

Nazad
Vrh Dno