Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Zadnjih mesec dana nisam bio zadovoljan kako mi je radio altimetar( pokusao sve kalibracije nije bas pomoglo ) na Garminu FR 745 i uzmem da ocistim senzor sa iglicom, tu se svaka prica posle zavrsila sto se tice senzora, ako mu je nesto i bilo sad mu vise nema pomoci pokazuje - 4650m konstantno. Posle procitam uputstvo kako se pravilno cisti, 🐴 teski sam ispao. Sad moram da kupim novi. Sat koristim pretezno za trcanje.Ponuda koju sam dobio je : Garmin Fenix 7 430e, Garmin Epix 2 570e, Garmin Forerunner 965 620e i najskuplja varijanta Fenix 7 Pro 780e, svi novi. Da li vredi dati vise para za Pro verziju, sat menjam na nekih 2,5-3 god. ?
Prvo raščisti sa sobom da li hoćeš amoled (Epix, 965) ili MIP ekran (Fenix).
Ako hoćeš Fenix, 350 evra razlike u ceni je baš solidna cifra, ali dobiješ safirno staklo i multi band gps + novije senzore. Ne znam da li ti to vredi toliko...
Ako ti ne smeta što je plastikaner, proveri i 955, trebalo bi da bude povoljan, čak ispod Fenix 7, a vrlo dobar i dalje aktuelan.

Mene je zezalo merenje pritiska, pa sam ga prao u vodi. Pisao sam o tome u ovoj temi. Ali ko zna na kojoj je strani, pre više od godinu dana. Šteta, 745 je i dalje odličan sat. Mesto seriji 7 je praktično uzeo 255/265.

Sad me povremeno zeza, ali nije strašno. Recimo, nedavno sam trčao od minus 3 do 58 metara nadmorske visine. U praksi, krenuo sam sa nekih 8 metara, a izašao sam na preko 74-75-76m. Što je sasvim korektno odstupanje za jedan ovakav uređaj.

Za početnu tačku, pokazao je da DEM mape ne postoje, kada se uhvati dobar GPS signal, varirao je 8-9 mnv.

Ako skočim u vodu, a ne uključim aktivnost, ode u ogroman minus, zbuni se za narednih ne znam koliko. Ako uključim aktivnost, ne zatupi se pod vodom.

Pozdrav svima, i ako sam promašio temu izvinjavam se 😅 nije namerno. Dvoumim se imeđu dva sata , AMAZFIT Watch T-Rex2 ili SAMSUNG Galaxy Watch 5 (ne LTE verzija). Koja su vaša mišljenja za pomenute satove, hvala :) ?
Mislim da sam negde čitao za Samsung satove da ako ti nije telefon Samsung da ne možeš koristiti sve funkcije pa proveri pre kupovine. Od ta dva meni je favorit T Rex 2 ali ultra verzija ali BiH radije Suunto Vertical, bude nekad akcija -20 % u Beosportu .

Prvo raščisti sa sobom da li hoćeš amoled (Epix, 965) ili MIP ekran (Fenix).
Ako hoćeš Fenix, 350 evra razlike u ceni je baš solidna cifra, ali dobiješ safirno staklo i multi band gps + novije senzore. Ne znam da li ti to vredi toliko...
Ako ti ne smeta što je plastikaner, proveri i 955, trebalo bi da bude povoljan, čak ispod Fenix 7, a vrlo dobar i dalje aktuelan.
Skroz sam zaboravio na 955, jeste plastikaner i to mi je malo smetalo i na 745. Citao malo Garmin forum svi nesto skepticni prema amoledu zbog burn-ina, 955 dobre kritike ima. Jedino me me zulja na 955 sto je stari Elevate 4.0 dok sve ostale komponente su kao na Fenix Pro verziji.
Mene je zezalo merenje pritiska, pa sam ga prao u vodi. Pisao sam o tome u ovoj temi. Ali ko zna na kojoj je strani, pre više od godinu dana. Šteta, 745 je i dalje odličan sat. Mesto seriji 7 je praktično uzeo 255/265.

Sad me povremeno zeza, ali nije strašno. Recimo, nedavno sam trčao od minus 3 do 58 metara nadmorske visine. U praksi, krenuo sam sa nekih 8 metara, a izašao sam na preko 74-75-76m. Što je sasvim korektno odstupanje za jedan ovakav uređaj.

Za početnu tačku, pokazao je da DEM mape ne postoje, kada se uhvati dobar GPS signal, varirao je 8-9 mnv.

Ako skočim u vodu, a ne uključim aktivnost, ode u ogroman minus, zbuni se za narednih ne znam koliko. Ako uključim aktivnost, ne zatupi se pod vodom.
Mene je bas zezala visina, na istim rutama i po 100m razlike, puno oscilacija a cesto je znao da 1/3 treninga ne meri visinu.
Slazem se da je 745 i dalje odlican i namera mi je bila da ga menajm za neki FR sa novim Elevate 5.0 senzorom.

Evo upravo sam "analizirao" večerašnja brda, mereno sa FR945. Početak aktivnosti je prikazao tačnu visinu, zatim jedne stepenice, odlično, ceo grafikon gore/dole ima možda neka odstupanja u 1m za vrhove/doline i na kraju, vratim se na istu tačku, a visina 9m manja, nego kada sam krenuo. Nisam se vratio istim putem, pa nisam uspeo da shvatim da li je tih 9m nestalo postepeno, tokom celog treninga ili se desilo u nekom konkretnom spustu/usponu.

Ali kao što rekoh, za moje potrebe, za klasu uređaja, sasvim prihvatljiva greška.

A kada je već slagao, dobar je osećaj da je slagao na stranu, da sam zapravo prešao veću visinsku razliku nego što prikazuje. Mnogo ne volim one software koji te lože da si bolji nego što jesi 🤓

Pogledaj kako se kretao vazdušni pritisak tokom trajanja treninga, tu obično leži odgovor u odstupanjima.

Gde da pogledam vazdušni pritisak? Nemam pojma gde su najbliže merne stanice.

Meni tih 9m razlike zvuči kao zanemarljiva greška.

Na satu, zar nema neki grafik poslednjih n sati?

IMG_20230704_085544.jpg

Pa nemam ja Coros, već Garmin ;)

Evo našao sam neke widgete na IQ za prikaz grafa za prethodnih 6h, koliko sat čuva.

Prilozi

• IMG_20230705_114854_edit_2343432292136682.jpg
    IMG_20230705_114854_edit_2343432292136682.jpg
    59.9 KB · Pregleda: 29
  • Like
Reagovanja: PJ
Ova dva što sam probao su bili prilično neupotrebljivi...
Evo stavio ABC, deluje funkcionalnije.

dodali su video igre u vezbe 🐒

Sledeći model koji će izbaciti će biti Foregamer 9000, sa RGB narukvicom. 😮‍💨

U Grmin sat sam uploadovao GPX fajl koji je neko istrčao. Napravio sam kopiju te aktivnosti, jer hoću kada istrčim rutu, da mi piše moje vreme (koje će biti dosta lošije od tog koje je došlo uz fajl).

Kopija rute je kraća nekih 110m. Da li je Garmin "ispravio" krivudanja duž trase ili se desilo nešto drugo? To je svega 1.5%, ali nekako sam očekivao identičnu dužinu.

Vidim da se visinski profil, u dva od 4 segmenta, razlikuje. Jeste u pitanju po 1 (beznačajan) metar, ali definitivno nije kopirana aktivnost.

Zna li neko sa kojom jacinom punjaca se sme puniti Grmin Instinct 2 SOLAR Surf Edition ?
Piam da ne bih zeznuo bateriju jer imam samo punjac od 120W.

Pozdrav ljudi, evo da se javim sa utiscima vezanim za Coros Apex Pro sat.
Koristim ga vec skoro cetiri meseca i mogu da kazem da je utisak takav da ce sledeci sat koji budem uzimao biti takodje Coros.
Dizajn sata mi se svidja, lagan je i oseca se jako dobar kvalitet izrade od kucista sata do silikonske narukvice.
Kada sam poceo da ga koristim, bilo mi je potrebno neko vreme da se naviknem na njega, novu apiliaciju, koja je tada izgledala poprilicno jadno, UI sata, komande i td. Ono sto mi se uopste ne svidja na satu je ono dugme u sredini, koje sluzi i za startovanje i pauziranje treninga i uopste kao potvrda prilikom odabira opcija, jer moze lako da se pritisne slucajno na treningu koliko god jako da stegnes narukvicu ili dignes sat iznad zgloba. To se desava na treningu snage, a na trcanju nece to da se desi osim ako padnes pa pokusas da ustanes i sakom pritisnes dugme... I ne svidja mi se to isto dugme jer ima tockic za setanje po meniju jer nije prakticno listanje tokom treninga. Mada je to na neki nacin regulisano time sto je ekran osetljiv na dodir, pa moze na taj nacin malo lakse da se lista dok treniras.
GPS je jako precizan, brzo hvata signal, ne gubi se itd, precizniji je dosta od Fenixa 5 koji sam imao pre toga. Posto najcesce trcim na atletskoj stazi, vidi se lepo ucrtana putanja kojom sam se kretao, nema da ode mimo staze sa bilo koje strane. To je jako dobro uradjeno. Baterija je odlicna. Meni izdrzi lagano 15 dana sa oko 11 do 12 sati gps aktivnosti. Skoro mi je sa oko 9 ili 10 sati gps aktivnosti izdrzao 20 dana. Ja ga inace ne koristim kao smartwatch, sve sam to pogasio. Na Staroj planini sam skoro bio na ultri od 67 km i zavrsio sam za 9.5 sati. Nakon trke, baterija se potrosila manje od 30%, negde oko 27 ili 28%. Jedan drugar kostisti Coros Apex 2 Pro, njemu se potrosilo za isto vreme 18% baterije.
Aplikacija i firmware sata su unapredjeni negde pocetkom maja i od tada sve izgleda mnogo bolje. Aplikacija je sada jako dobra, ima dosta vise podataka nego pre, moze preko nje direktno da se pravi ruta, ne mora na racunaru pa da se aploaduje itd. Imaju njihov neki Evo lab koji navodno predvidja za koje vreme moze da se istrci 5km, 10km, polumaraton i maraton i poprilicno je precizan. Meni je polumaraton pogresio za 2, 3 min... Takodje, kao i na Garminu, sada aplikacija postoji i na webu.
HR ne mogu da komentarisem, ne znam koliko su takva merenja kod bilo kog sata precizna.
Jos jedna stvar koja mi se ne svidja, a to je sto ne azurira na vreme promenu ritma, npr kada se rade intervali ili neka ubrzanja. Treba mu oko 100m da sve to preracuna i ispise lepo na satu, al kada se ustali, onda nema greske. Kada se pogleda u aplikaciju, u grafikonima se vidi da je na vreme poceo da racuna, al nije kako treba prikazao na satu. To je softverska "greska" i to se da ispraviti.
Sve u svemu, satom sam prezadovoljan, Mnogo bolji utisak je ostavio nego Garmin (Fenix 5). Imam utisak da ce Coros satovi u nekom trenutku biti primarni u ultramaratonima bas zbog preciznosti gpsa i trajanja baterije. Mislim da svi koji se dvoume izmedju Coros sata i nekog drugog, da treba da mu daju sansu jer su stvarno jako dobri uredjaji :)

Zdravo....dali je neko imao problema sa Garmin tactical instict 2 zadnjih nedelju dana baterija traje 4 sata i manje...radio update softvera ,uradio sam i hard reset,ocisceni kontakti na punjacu i kablu ..cak sam probao i drugi punjac i nece opet isto se desava .mozete li mi pomoci u smislu sta mi je ciniti???

Deluje da je baterija gecrkt.

Ima da se instalira neki battery graph widget na satu (nisam koristio nije mi trebao), pa mozes probati da vidis sta ce reci?

edit: izgleda battery graph ne podrzava instinct? :/

Ranije sam gledao na fenixu 6 i 7 nije neka nauka zameniti bateriju - prakticno bi mogao bilo ko kupiti sa ebay-a i zameniti, ali instinct nemam pa se nisam interesovao.
Mozes probati na Garmin Srbija?

Pozdrav ljudi, evo da se javim sa utiscima vezanim za Coros Apex Pro sat.
Koristim ga vec skoro cetiri meseca i mogu da kazem da je utisak takav da ce sledeci sat koji budem uzimao biti takodje Coros.
Dizajn sata mi se svidja, lagan je i oseca se jako dobar kvalitet izrade od kucista sata do silikonske narukvice.
Kada sam poceo da ga koristim, bilo mi je potrebno neko vreme da se naviknem na njega, novu apiliaciju, koja je tada izgledala poprilicno jadno, UI sata, komande i td. Ono sto mi se uopste ne svidja na satu je ono dugme u sredini, koje sluzi i za startovanje i pauziranje treninga i uopste kao potvrda prilikom odabira opcija, jer moze lako da se pritisne slucajno na treningu koliko god jako da stegnes narukvicu ili dignes sat iznad zgloba. To se desava na treningu snage, a na trcanju nece to da se desi osim ako padnes pa pokusas da ustanes i sakom pritisnes dugme... I ne svidja mi se to isto dugme jer ima tockic za setanje po meniju jer nije prakticno listanje tokom treninga. Mada je to na neki nacin regulisano time sto je ekran osetljiv na dodir, pa moze na taj nacin malo lakse da se lista dok treniras.
GPS je jako precizan, brzo hvata signal, ne gubi se itd, precizniji je dosta od Fenixa 5 koji sam imao pre toga. Posto najcesce trcim na atletskoj stazi, vidi se lepo ucrtana putanja kojom sam se kretao, nema da ode mimo staze sa bilo koje strane. To je jako dobro uradjeno. Baterija je odlicna. Meni izdrzi lagano 15 dana sa oko 11 do 12 sati gps aktivnosti. Skoro mi je sa oko 9 ili 10 sati gps aktivnosti izdrzao 20 dana. Ja ga inace ne koristim kao smartwatch, sve sam to pogasio. Na Staroj planini sam skoro bio na ultri od 67 km i zavrsio sam za 9.5 sati. Nakon trke, baterija se potrosila manje od 30%, negde oko 27 ili 28%. Jedan drugar kostisti Coros Apex 2 Pro, njemu se potrosilo za isto vreme 18% baterije.
Aplikacija i firmware sata su unapredjeni negde pocetkom maja i od tada sve izgleda mnogo bolje. Aplikacija je sada jako dobra, ima dosta vise podataka nego pre, moze preko nje direktno da se pravi ruta, ne mora na racunaru pa da se aploaduje itd. Imaju njihov neki Evo lab koji navodno predvidja za koje vreme moze da se istrci 5km, 10km, polumaraton i maraton i poprilicno je precizan. Meni je polumaraton pogresio za 2, 3 min... Takodje, kao i na Garminu, sada aplikacija postoji i na webu.
HR ne mogu da komentarisem, ne znam koliko su takva merenja kod bilo kog sata precizna.
Jos jedna stvar koja mi se ne svidja, a to je sto ne azurira na vreme promenu ritma, npr kada se rade intervali ili neka ubrzanja. Treba mu oko 100m da sve to preracuna i ispise lepo na satu, al kada se ustali, onda nema greske. Kada se pogleda u aplikaciju, u grafikonima se vidi da je na vreme poceo da racuna, al nije kako treba prikazao na satu. To je softverska "greska" i to se da ispraviti.
Sve u svemu, satom sam prezadovoljan, Mnogo bolji utisak je ostavio nego Garmin (Fenix 5). Imam utisak da ce Coros satovi u nekom trenutku biti primarni u ultramaratonima bas zbog preciznosti gpsa i trajanja baterije. Mislim da svi koji se dvoume izmedju Coros sata i nekog drugog, da treba da mu daju sansu jer su stvarno jako dobri uredjaji :)
Tek sad vidim ovu tvoju poruku.

Dobrodošao u klan. Nije lako promeniti nešto sasvim dobro ukomponovano kao Garmin ekosistem.

Ja sam super zadovoljan, supruga mu nije dala šansu, stoji u ormaru Apex 2 koral, navikla se na Garmin.

Tek sad vidim ovu tvoju poruku.

Dobrodošao u klan. Nije lako promeniti nešto sasvim dobro ukomponovano kao Garmin ekosistem.

Ja sam super zadovoljan, supruga mu nije dala šansu, stoji u ormaru Apex 2 koral, navikla se na Garmin.
Pa zna žena šta valja :)

Izasao je juce stabilni firmware za fenix 7 & co:
Dodali su radar u widget vremenske prognoze, nije lose, samo sto smara sto nema neki shortcut da direktno odem tamo, nego klik klik klik klik?
Dodali su u vezbe Workouts ,gde su skupljeni svi programi treninga koji su ranije bili razbacani po vezbama. Nije lose. Jedino me nervira sto su pre treninga stave i sliku misica koji se korista, kao da ne znam, a ne moze da se iskljuci ta slika sto me nervira.
Hill bill skor i endurance skor , sam iskljucio, nemam potrebu za tim.
Dodali su u vezbe motosport :D i jos goimilu nekih vezbi.
Nisam primetio batery drain prvog dana, nije lose.

Mogao si da napišeš i redneck score 😁
Evo ga jedno brdašce od juče... 1.8km je uspon, 200m visinske razlike.... Jednako teško nizbrdo, odoše kolena, nisam očekivao trail stazu pola puta...

Screenshot_20230831-201213_Connect.jpg
Visinska razlika je otprilike ok, ali početna i krajnja visina nisu. I vidi se da graph nije simetričan. (ni ne treba da bude, hvala, kolega :)).

Upravo pokušao, u mirovanju,.... Koji može da bude razlog da GPS u 10 kalibracija za redom izbacuje raspon od 30 metara? Ni telefon ne može da me pozcionira gde treba.

Poslednja izmena:
Ni ne treba da bude simetrično ako je silaženje bilo brže nego penjanje. :) Grafik je u odnosu na vreme koliko vidim.

Nazad
Vrh Dno