Pozdrav ljudi, evo da se javim sa utiscima vezanim za Coros Apex Pro sat.
Koristim ga vec skoro cetiri meseca i mogu da kazem da je utisak takav da ce sledeci sat koji budem uzimao biti takodje Coros.
Dizajn sata mi se svidja, lagan je i oseca se jako dobar kvalitet izrade od kucista sata do silikonske narukvice.
Kada sam poceo da ga koristim, bilo mi je potrebno neko vreme da se naviknem na njega, novu apiliaciju, koja je tada izgledala poprilicno jadno, UI sata, komande i td. Ono sto mi se uopste ne svidja na satu je ono dugme u sredini, koje sluzi i za startovanje i pauziranje treninga i uopste kao potvrda prilikom odabira opcija, jer moze lako da se pritisne slucajno na treningu koliko god jako da stegnes narukvicu ili dignes sat iznad zgloba. To se desava na treningu snage, a na trcanju nece to da se desi osim ako padnes pa pokusas da ustanes i sakom pritisnes dugme... I ne svidja mi se to isto dugme jer ima tockic za setanje po meniju jer nije prakticno listanje tokom treninga. Mada je to na neki nacin regulisano time sto je ekran osetljiv na dodir, pa moze na taj nacin malo lakse da se lista dok treniras.
GPS je jako precizan, brzo hvata signal, ne gubi se itd, precizniji je dosta od Fenixa 5 koji sam imao pre toga. Posto najcesce trcim na atletskoj stazi, vidi se lepo ucrtana putanja kojom sam se kretao, nema da ode mimo staze sa bilo koje strane. To je jako dobro uradjeno. Baterija je odlicna. Meni izdrzi lagano 15 dana sa oko 11 do 12 sati gps aktivnosti. Skoro mi je sa oko 9 ili 10 sati gps aktivnosti izdrzao 20 dana. Ja ga inace ne koristim kao smartwatch, sve sam to pogasio. Na Staroj planini sam skoro bio na ultri od 67 km i zavrsio sam za 9.5 sati. Nakon trke, baterija se potrosila manje od 30%, negde oko 27 ili 28%. Jedan drugar kostisti Coros Apex 2 Pro, njemu se potrosilo za isto vreme 18% baterije.
Aplikacija i firmware sata su unapredjeni negde pocetkom maja i od tada sve izgleda mnogo bolje. Aplikacija je sada jako dobra, ima dosta vise podataka nego pre, moze preko nje direktno da se pravi ruta, ne mora na racunaru pa da se aploaduje itd. Imaju njihov neki Evo lab koji navodno predvidja za koje vreme moze da se istrci 5km, 10km, polumaraton i maraton i poprilicno je precizan. Meni je polumaraton pogresio za 2, 3 min... Takodje, kao i na Garminu, sada aplikacija postoji i na webu.
HR ne mogu da komentarisem, ne znam koliko su takva merenja kod bilo kog sata precizna.
Jos jedna stvar koja mi se ne svidja, a to je sto ne azurira na vreme promenu ritma, npr kada se rade intervali ili neka ubrzanja. Treba mu oko 100m da sve to preracuna i ispise lepo na satu, al kada se ustali, onda nema greske. Kada se pogleda u aplikaciju, u grafikonima se vidi da je na vreme poceo da racuna, al nije kako treba prikazao na satu. To je softverska "greska" i to se da ispraviti.
Sve u svemu, satom sam prezadovoljan, Mnogo bolji utisak je ostavio nego Garmin (Fenix 5). Imam utisak da ce Coros satovi u nekom trenutku biti primarni u ultramaratonima bas zbog preciznosti gpsa i trajanja baterije. Mislim da svi koji se dvoume izmedju Coros sata i nekog drugog, da treba da mu daju sansu jer su stvarno jako dobri uredjaji