Šta je novo?

GPS satovi (Garmin, Sunto, Coros, Polar...)

Bez mnogo detalja, često trčim sa poznanikom koji poseduje Sunto 9 Baro. Kao po definiciji, pokazuje duži put od realnog. Recimo, trčimo 10km i njemu obavezno kuca 10km 200-300-400m ranije.
Meni krug oko Ade uvek ima ~7.800 metara, koliko je i meren, njemu uvek meri preko 8km.
Sa druge strane, real time pace prikazuje i brže i preciznije od bilo kog Garmina. Moj sat ima solidnih, ili ogromnih, 5-10 sekundi lag za tu informaciju u odnosu na njegov.

Taj sat nema sta da trazi pored fr255 koji ima dosta napredniju metriku i pri tom je slicnog cenovnog ranga

Zavisi sta te zanima, ukoliko ti treba samo gps traker uzmi suunto, ukoliko te zanima dodatna metrika tipa hrv, body battery i sve ostale sitnice koje nudi garmin uz bolji softver i bolju integraciju sa fitnes spravama idi na garmin. Ukoliko ti samo treba gps tracker uz najpouzdanije pracenje pulsa i pritom si korisnik ajfona a ne smeta ti da punis sat na svaka 24h idi na neki aw se. Sve ima svoje prednosti, napisi za sta bi tacno koristio sat ali ja bih svakako dodao tih 100e ukoliko novac nije problem jer koristices sat minimum par godina.
Edit: Da li je jos neko primetio da kada napravi duzu pauzu, tipa mesec dana, garmin krene da podize VO2 max?
Mislim setao sam vise nego ikad ali opet nema smisla da setnja podigne vo2 za cela 2 poena

Poslednja izmena:
Edit: Da li je jos neko primetio da kada napravi duzu pauzu, tipa mesec dana, garmin krene da podize VO2 max?
Mislim setao sam vise nego ikad ali opet nema smisla da setnja podigne vo2 za cela 2 poena
Mislim da je do zadnjeg firmwera.

Ne bi trebalo da može šetnjom da se izmeri Vo2max, mora organizam da se dovede u tu kardio zonu, pa da algoritam aproksimira (poprilično tačno za spomenuti Garmin) ostvaren rad. Obično treba desetak minuta držati napor u toj zoni da bi rezultat bio valjan.

Ako iz šetnje vadi nešto to ne znam kako može biti tačno?

• Like
Reagovanja: PJ
VO2 mi je na realnih 53 i to odgovara mom vremenu na 5k. Zadnjih mesec dana nisam trenirao ali je VO2 skocio za jedan poen pre nekih 15ak dana, veceras sam veslao i skocio je za jos jedan poen na 55. Pre toga mesec dana pauze uz duge setnje ali bez pokretanja aktivnosti, cisto brojanje koraka.
Nije do firmware jer se isto desilo i pre pet meseci
Poslednja aktivnost, veslanje u treshold zoni posle koje je dodao jos jedan poen i vo2 max/datum graph

Prilozi

• IMG_0174.png
    IMG_0174.png
    69.6 KB · Pregleda: 21
  • IMG_0175.png
    IMG_0175.png
    342 KB · Pregleda: 20

Upravo počinjem da brinem. Od kad imam Garmin, septembar 2021, nisam vezao 7 dana bez treninga 😱

Radim 3 sedmično i još nijednom nisam propustio 3 vezana. Na putovanjima ih nekada prepakujem po danima ili neki propustim, ali nemam rupu od 7 dana.

Vidim da pominješ veslanje i trčanje. Vo2 max je sport specific vrednost tj razlikuje se za trčanje i vožnju bicikla. Sigurno se razlikuje i za veslanje.

Ja imam samo jednu aktivnost, pa ne znam kako Garmin to prikazuje.

Mislim da ubacuje setnju kao izvor podataka za VO2 a i veslanje jer je upravo posle veslanja podigao vo2 za bod i pri tom je kupio podatke sa hrm pro plusa tako da nije do hardvera sata.
Da, ima dva vo2 max za trcanje i bicikl ali
Izgleda da ovaj za trcanje kupi podatke i iz svih ostalih aktivnosti.
Zadnji put kada se ovo desilo posle prvog trcanja mi je oduzeo taj jedan bod koji je dodao.
Edit: moveiq automatski prepoznaje setnje i dodaje ih u aktivnosti. Mislim te setnje su neka zona 2 ali opet zona 2 nema neki uticaj na vo2 max

Poslednja izmena:
Bez mnogo detalja, često trčim sa poznanikom koji poseduje Sunto 9 Baro. Kao po definiciji, pokazuje duži put od realnog. Recimo, trčimo 10km i njemu obavezno kuca 10km 200-300-400m ranije.
Da nije neki security feature uključen?
Npr Strava app radi zaštite privatnosti ne objavi čitavu rutu kojom si trčao ili vozio...šta već. Računa valjda prvih XZY metara zamagljeno...
Nije mi presudno. Npr oni tretiraju da krećeš od kuće pa ne mora javno da neko sazna gde živiš.
Eto to mi pada na pamet, s obrizirom da su sada (skoro) svi uređaji povezani i na razne mreže pa se to negde snima, deli. Kako ko voli.

Novi firmver je izasao 1.6 i tebi i meni je povecao vo za 1 (i meni od obicne setnje) bas tu negde :) Dosta su ih prozivali da im ne valja racunica pa su valjda nesto malo promenili.

Jedan za setnju i jedan za veslanje, podrzavam ako su integrisali i aktivnosti koje nisu trcanje u vo2 max.
Jos samo da ubace sve opcije sa fenix 7 pro i nemam zamerku, mislim ne treba mi ni hill ni endurance score ali volim da imam. Malo je glupo sto se ceka q3 ali dobro, barem portuju i na ostale modele

Da nije neki security feature uključen?
Npr Strava app radi zaštite privatnosti ne objavi čitavu rutu kojom si trčao ili vozio...šta već. Računa valjda prvih XZY metara zamagljeno...
Nije mi presudno. Npr oni tretiraju da krećeš od kuće pa ne mora javno da neko sazna gde živiš.
Eto to mi pada na pamet, s obrizirom da su sada (skoro) svi uređaji povezani i na razne mreže pa se to negde snima, deli. Kako ko voli.

Strava zamagli/sakrije mapu, ali udaljenost prikaže i sa tim privatnim delovima.

ovo nije los program

Screenshot_2023-06-20-17-02-08-204-edit_com.garmin.android.apps.connectmobile.jpg
Pa ovaj sat ništa ne ume da zabeleži tačno.
Uključen mu je u sistemu All+Multiband, plus za plivanje je uključen na satelite All+Multiband i sve je pogrešno snimio.

Poslednja izmena od urednika:
Mora ruka biti iznad vode za pozicioniranje. Meni kraul sasvim dobro beleži, ali ovo brčkanje prsno teško bez GPS.

Sve je bio kraul.
Merim sve vreme i uvek beleži jedan deo tačno, drugi netačno.
Hodanje beleži relativno tačno. Jedan deo hodanja beleži da sam hodao po vodi, kao Dynamo.

Evo danas proba open water Na Garmin i čim sam stisnuo start, počeo da broji metre. A ja još uvek stojim u mestu. Nemam način da proverim distancu, ali putanju definitivno nije dobro iscrtao. Probao dva puta, jednom od obale, pravo, on mi slomio rutu na pola. Drugi put paralelno sa obalom, pa se okrenuo i vratio nazad, linijom nekoliko metara dalje, on nacrtao jednu crtu. Ne vidim da li je uduplao.

Ima ona preporuka da se ne drži na ruci, već ispod kapice. Koju u open water ne nosim :)

Coros nije idealan, ali nema te probleme. Još Vertix nisam nikad isprobao u nekoj dužoj ruti, samo matori Apex.

Screenshot_2023-06-20-19-16-39-954_com.yf.smart.coros.dist.jpg

Šta da kažemo mi sa skupljim ulaznicama, pa moj Huawei GT2 greši isto ovako, zbog toga sam uzeo Garmin, misleći da ću time rešiti problem preciznosti.
Za razliku od Huawei GT2, Garmin beleži dosta bolje, (neću da ga blatim) , ali je to daleko od preciznosti.
U zatvorenoj prostoriji, kada aktiviram Walking, iscrta isto sa greškama i odstupanjima.
Plivanje, OpenWater, greši samo tako.

Mozda sam malo smotan ali ne uspevam da kod nas prodadjem drzac za sat za korman bicikla. Imam hrm traku pa bih sat drzao na kormanu pa ako moze mala pomoc u vidu linka sa kp ili iz neke radnje gde imaju isti, 26mm

Garmin problem u Crnoj Gori:
Telefon nije uz mene, odaberem aktivnost, sačekam GPS fix. Bez obzira da li startujem aktivnost ili odmah izađem na home, sat pokazuje tačno jedan sat manje. Čim uspostavi vezu sa telefonom, koriguje se.
Tri različita Garmina oko mene, na svima isto.

Opet neka glupost sa DST.

Meni cele sedmice neće da sinhronizuje weather, tako da mi aktivnosti nemaju onu oznaku vremena u uglu.
Ali zato mi acclimation prikazuje, tako da ima smisla da povremeno povuče vremensku prognozu.

Widget za vremensku prognozu na satu prikazuje otprilike ono što zaista jeste lokalno vreme ovde.

Danas se vraćam u našu časovnu zonu, pa ću videti da li će doći sebi.

Zadnjih mesec dana nisam bio zadovoljan kako mi je radio altimetar( pokusao sve kalibracije nije bas pomoglo ) na Garminu FR 745 i uzmem da ocistim senzor sa iglicom, tu se svaka prica posle zavrsila sto se tice senzora, ako mu je nesto i bilo sad mu vise nema pomoci pokazuje - 4650m konstantno. Posle procitam uputstvo kako se pravilno cisti, 🐴 teski sam ispao. Sad moram da kupim novi. Sat koristim pretezno za trcanje.Ponuda koju sam dobio je : Garmin Fenix 7 430e, Garmin Epix 2 570e, Garmin Forerunner 965 620e i najskuplja varijanta Fenix 7 Pro 780e, svi novi. Da li vredi dati vise para za Pro verziju, sat menjam na nekih 2,5-3 god. ?

Pozdrav svima, i ako sam promašio temu izvinjavam se 😅 nije namerno. Dvoumim se imeđu dva sata , AMAZFIT Watch T-Rex2 ili SAMSUNG Galaxy Watch 5 (ne LTE verzija). Koja su vaša mišljenja za pomenute satove, hvala :) ?

Nazad
Vrh Dno