Šta je novo?

Klima uredjaji - opšta diskusija

Ukoliko serviser nije uspeo da reši problem šta ostaje od opcija ili da neko opet pogleda o čemu se radi ili da zamene unutrašnju jedinicu ali treba detaljno proveriti UJ.Klima koja traje 10+ godina da svakog leta pravi takvu štetu nije ni opcija da ostane tako kako je sad.

Pozdrav svima,
Moze neki savet i preporuka za klimu, potrebno je grejati i hladiti poslovni prostor od 100kvm . Prostor je iz jedog komada bez pregrada, u prizemlju stambene zgrade, izolacija je 20cm stiropor, stolarija pvc. Prednos zimi kada se greje su to sto dve glavne cevi od parnog grejanja zgrade prolaze kroz nas poslovni prostor, i temeratura prosle zime nije padala nikada ispod 17C bez ikakvog grejanja.
Razmisljam o multi spoljasnjoj jedinici plus dve kasetne jedinice , ili ovo moze da odradi jedna jaca inverter klima?

Pozdrav svima,
Moze neki savet i preporuka za klimu, potrebno je grejati i hladiti poslovni prostor od 100kvm . Prostor je iz jedog komada bez pregrada, u prizemlju stambene zgrade, izolacija je 20cm stiropor, stolarija pvc. Prednos zimi kada se greje su to sto dve glavne cevi od parnog grejanja zgrade prolaze kroz nas poslovni prostor, i temeratura prosle zime nije padala nikada ispod 17C bez ikakvog grejanja.
Razmisljam o multi spoljasnjoj jedinici plus dve kasetne jedinice , ili ovo moze da odradi jedna jaca inverter klima?
20 do 35 kvadrata – kapacitet 9000 BTU

35 do 60 kvadrata – kapacitet 12000 BTU

60 do 80 kvadrata – kapacitet 18000 BTU

80 do 110 kvadrata – kapacitet 24000 BTU

Tako da lepo stavis jednu 24-ku i resio si problem hladjenja i grejanja. Ili mozes da stavis dve 12-ke u suprotnim uglovima poslovnog prostora. Obavezno gledaj da se klime tako postave da u nikoga ne duvaju.

Obrati paznju da klima duva vazduh i samim tim ne moze da duva direktno u nekoga.
Na osnovu toga dobro razmisli da li ces da stavis 2 klime koje mogu jace da duvaju ka prostoru bez ljudi ili recimo cak i 4 koje ce da pirkaju hladan vazduh, kao i da uperene ka dole mogu da greju normalnom glasnocom i opet, da ne duva u nekoga kao uragan.
Kada se hladi, klima duva vazduh ka gore, koji pada onda na dole, a dok greje, klima duva ka dole.
Cesto ljudi uzmu neke kucne tajfune, pa onda ne mogu da ih puste jer su naravno bucne kada izduvavaju mnogo vazduha ili siba nekome u glavu, po nogama i slicno.
Imas dobru izolaciju i stolariju, ali opet, 100m2 nije malo i ne moze u jednom delu nekome leti da bude 22c, da bi u drugom bilo prihvatljivih 24c recimo.
Dakle, ako imate 2 stola i ostalo je neki magacinski prostor, onda lagano, ali ako je to neka kancelarija sa dosta stolova, moras se otvoriti za vise slabijih uredjaja i dobro razmisliti o poziciji u odnosu na namestaj.

Hvala jos jednom na ovako korisnim savetima. Prostor se sastoji od radnog dela gde su stolovi sa racunarima, prijemnog i studijskog dela koji se redje koriste. Isao bih na jednu 24, samo ne znam koji model je trenutno pouzdan i kvalitetan

Hvala jos jednom na ovako korisnim savetima. Prostor se sastoji od radnog dela gde su stolovi sa racunarima, prijemnog i studijskog dela koji se redje koriste. Isao bih na jednu 24, samo ne znam koji model je trenutno pouzdan i kvalitetan
Pogledaj Fujitsu KMTA24.Cena oko 155k.R-32 gas.

Poslednja izmena:
Da li mozda neko ima iskustva sa mobilnim(pokretnim) klima uređajem? Naime živim sa porodicom kao podstanar i u ovom stanu nema klima uređaj a imam bebu od 6 meseci. Vlasnici stana ne žele da obezbede istu i imamo rešenje ili ventilator( mada mislim da on ne može ništa da učini ili mobilna klima. Da li neko zna više o ovom uređaju i vredi li kupovati ga?
Ne bih ti preporucio, kao sto ti je vec jedan clan odgovorio, ima mnogo mana, moze da bude bucna i veoma neefikasna. U stanju je da smanji temperaturu za par stepeni, ali ako ne namestis da crevo koje izbacuje topao vazduh bude sto krace, moze lako da se desi da zagreva prostoriju pre nego da je ohladi. I glavna mana je potrosnja struje gde bi ti se bilo koji inverter kroz dugorocno eksploatisanje vise isplatio od mobilne klime.

Zdravo, koji model inverter klime bi ste mi preporučili od ova dva ponuđena?

Hisense wings hinano 12K
Vox IVA8-12JRBW1

Ili neku treću u tom cenovnom rangu do 50 000din. Klima bi se prvenstveno koristila za hladjenje dnevne sobe u stanu.

Hvala

Približio se dan kada verovatno uzimam klimu za jednu sobu i kući.Da malo ponovim podatke i utvrdimo gradivo od pametnijim od sebe za ovu temu.Kuca je na sprat od cigle.Sa izolacijom stiropora 10cm,a klima bi se koristila za grejanje i povremeno hladjenje.Soba koja je u pitanju je u prizemlju sa 30mkv.i ima 3 spoljna zida.Stolarija PVC na celoj kuci solidnog kvaliteta. Soba koja je istog rasporeda i kvadrature koja je iznad se zimi greje ali nema izolaciju po podu.Na zadnjoj ploči ispod krova trenutno nemam ali planiram uskoro postaviti po ploči mineralnu vunu 10cm i postaviti osb table nakon vune.Na samoj konstrukciji krova nema nikakve izolacije.Elem da se vratim na sobu u prizemlju koja je u pitanju.To je dnevna soba koja će se koristiti zimi za spavanje starije osobe tako da treba biti toplo 😄.Još jedan podatak ako je bitan,od 6 soba koliko ima u kući i to 3 po etaži,grejalo bi se samo ove 2 koje su jedna iznad druge.Ova u prizemlju sa klimom a ova na spratu sa peći na drva.Može li mi još jednom uvaženi članovi foruma posavetovao o recimo 3-4klime koje bi odgovarale za moj slučaj i da li gree amber gwh09yd-s6dba2a od 9000 biti zadovoljila ovde ili mora 12000btu(pitam ne samo zbog razlike u ceni koja nije mala cev i zbog same kulture rada jer verujem da 12000 je mnogo za ovu kvadraturu a isto tako želim da ukućanima obezbedim toplu sobu 😄) hvala unapred na odgovorima i predlozima

Forumasi imam jedno pitanje,posto planiram uskoro da stavim invertere zanima me ko treba da uradi uticnice gore u cosku za unutrasnju jedinicu,da li to treba da radim sam ili da se prvo posevetujem sa majstorom za montazu klime(ne verujem da stavljanje uticnice spada u njegov posao...)

To zoves nekog elektricara da ti postavi gde hoces uticnicu, e sada hoces da stemujes zid ili da postavis nazidnu instalaciju u kanalicu to je vec tvoj izbor ali od toga ti zavisi i cena usluge.

Drugari, treba da stavim jednu klimu u neizolovanih 22-23m2 sa pvc-om u zgradi pa se dvoumim između Llce i Kmcc. Llce je 63000 a Kmcc je 15000 skuplja. Lmce ne bih jer kosta skoro kao i Kmcc i u tom slucaju bih između Lmce i Kmcc uzeo Kmcc. Samo me buni ova Llce. Primamljiva je cena ali je matora klima pa ne znam da li ici na Kmcc koja je 15000 skuplja. Ja vec imam i Kmta i Kmcc i znam kako rade, ne znam da li da eksperimentisem sa Llce

Dali je moguće da Micubiši HR 35 nema X - fan funkciju a Bergen Profi ima.

Nabavio sam Vox-Iva1 12 icu dobio sam kopiju fiskalnog uz klimu, da li treba da trazim da mi posalju garanciju tj da je overi onaj ko je ugradjuje ili kako to funkcionise vec ?

Klima prestala sa radi, duva samo ventilator - ništa ne hladi. Danas bio "majstor", kaže fali malo gasa, napunio, sad hladi.

Da li će da iscuri pojma nema, jer nije ni tražio gde curi. Kaže potrošio se gas od godina upotrebe.

Prvi put čujem da se gas troši u zatvorenom sistemu, al eto.

Sta bih mogao uzeti od Invertera za 20-ak m2, 12ka ili 9ka? Ima li neka konkretnija preporuka, 500-600 eura. Znaci, primarna svrha je grijanje. Barem na koje proizvodjace da se baziram za tu cijenu?

Nabavio sam Vox-Iva1 12 icu dobio sam kopiju fiskalnog uz klimu, da li treba da trazim da mi posalju garanciju tj da je overi onaj ko je ugradjuje ili kako to funkcionise vec ?
Ko ugrađuje udara pečat na garantni list.
Klima prestala sa radi, duva samo ventilator - ništa ne hladi. Danas bio "majstor", kaže fali malo gasa, napunio, sad hladi.

Da li će da iscuri pojma nema, jer nije ni tražio gde curi. Kaže potrošio se gas od godina upotrebe.

Gasa je nedostajalo zato što je instalacija negde popustila. Gas ne može da se potroši. Ili taj nema pojma ili mu je lakše bilo da ti tako kaže.

Gasa je nedostajalo zato što je instalacija negde popustila. Gas ne može da se potroši. Ili taj nema pojma ili mu je lakše bilo da ti tako kaže.
To znas ti, znam i ja, al eto covek dodje juce, uze pare i sta da radis, kako "majstora" da ucis njegovom poslu.
Jel ima neko preporuku za pravog majstora u Sremskoj Mitrovici?

To znas ti, znam i ja, al eto covek dodje juce, uze pare i sta da radis, kako "majstora" da ucis njegovom poslu.
Jel ima neko preporuku za pravog majstora u Sremskoj Mitrovici?
Vidiš i sam kakav je. Nismo blizu, da jesmo imao bih da ti preporučim majstora.

Lako je biti pametan kad se sve desi i zavrsi nekome drugom, ali ako si i sam znao da to nije to, samo mu kazes da je radio gratis ili da ces mu platiti kad odstampas nove pare jer si one iz novcanika potrosio.
To ga najbolje nauci njegovom poslu.

Ukljuci klimu da ti hladi i napravi sapunicu od deterdzenta za sudje na sundjeru pa nanesi na holendere blize cevi (tanke i debele) od gore i dole i proveri da li se prave mehuri-baloncici. Ako ima mozes i sam doteci kljucem, pazljivo i ne prejako. Ako nema dalje je za nekog majstora jer je mozda na drugom spoju ako ga ima koji je verovatno u zidu ili drugom mestu. Obicno bude malo i kompresorskog ulja tu negde gde pusta. Nisam majstor ali logicno mi to.

Proslo vreme za edit.

Uradio sam kako si napisao, nigde ne stvara baloncice.
Inace kad sam dosao kuci u 17h bilo je 25 stepeni u sobi i upalio sam je da radi na 16 stepeni, sad je 18:10, uspela je da spusti na 24.4 stepena, prostorija je nekih 35 kvadrata. Hladi za nijansu bolje nego kad stavim na sam ventilator. Najbolje je radila juce kad su je napunili, tad je duvalo hladno da ne mozes da drzis ruku pred njom.

Zvao sam ih opet, isti servis. Na sta da obratim paznju kad opet dodju, da me opet ne zeznu?

Nazad
Vrh Dno