Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Moraš da imaš wifi6 wifi AP i wifi6 karticu na kompu ako hoćeš više od 700mbps (max limit wifi 5) direktno odmah pored rutera bez ikakvog zagušenja od komšija (realne brzine wifi5 su oko 500, svaki zid skida još 100-200)

Ako si ranije imao 500 na wifi 5, probaj da forsiras kanal na ruteru umesto auto, na neki drugi (ja koristim ili 48 ili 108)

Ruteri svih ISP trenutno (osim Orion xgpon) su wifi5 to je najekonomičnije
Ali ja sam do pre samo mesec dana video i 450 normalno koliko sam i dobio po ugovoru to mi nije jasno sad ne mogu preci 300 a treba da bude 1tb preko lan kabla

ako imas 1000/500 onda treba da ide malo manje od 940 dl, 470 ul, na speedtest.net, preko gigabit LAN kabla
bilo sta mnogo manje je problem do kompjutera/drajvera/kabla/prljavih pinova na kablu ili unutar porta ili slicno
probaj na drugom kompjuteru ili mozda pokreni neki Linux Live USB stick da vidis da nije do necega u operativnom sistemu

1tb tesko 1gb ok, pogledaj firewall i podesavanja mreze, stavi da ti adapter bude pod private ako je slucajno public.

ako imas 1000/500 onda treba da ide malo manje od 940 dl, 470 ul, na speedtest.net, preko gigabit LAN kabla
bilo sta mnogo manje je problem do kompjutera/drajvera/kabla/prljavih pinova na kablu ili unutar porta ili slicno
probaj na drugom kompjuteru ili mozda pokreni neki Linux Live USB stick da vidis da nije do necega u operativnom sistemu
Ocigledno je do racunara kad je covek na moj isti lan kabl ukljucio svoj lap top i dobio 850/450 ali nije mi jasno da na mom telefonu isto tako ne mogu da dobijem vise od 250 a ukljucena je 5g.To mi se ne uklapa

Telefon je nebitan osim ako nije neki top of the line sa zeznutim širinama kanala (naravno, mora i ruter da bude top of the line za gigabitne download brzine na wifiju).

Specifikacija kompa? Možda je neki kršware pa ima problema sa upisom ili tako nešto. Vidi task manager šta kaže dok radiš speedtest.

Telefon je nebitan osim ako nije neki top of the line sa zeznutim širinama kanala (naravno, mora i ruter da bude top of the line za gigabitne download brzine na wifiju).
moj ćaomi note 9 pro koji ima wifi5 povezan na 5G mrezu od huawei odman pored rutera mi daje 550mbps down i full up
drugari koji probali na samsungu A seriji ne mogu toliko da dobiju na istom ruteru i blizini, nego samo oko 300

ali ako mu je radilo ranije vise megabita na telefonu, moze da proba da fixira wifi kanal za 5ghz mrezu na neki drugi

Žali mi se sestra na instalaciju optike.
Imala je SBB dugo i prilikom renoviranja stana sklonjeni su priključci za telefon, ako su uopšte bitni za celu priču.
Elem, razvlačili su optički kabl do kutije maltene preko pola stana ( kod mene kad su radili, gledali smo da to bude što bliže ul vratima) , tu je postavljen i ruter, a onda su joj izbušili zidove kako bi razvukli koaks do ostalih soba, jer navodno tako treba zbog TVa, dobila je 3 Iris uređaja jer navodno ni jedan TV nije smart.
Pa zar ne može WIFI jem da se prenese signal od rutera do irisa?!

Pa zar ne može WIFI jem da se prenese signal od rutera do irisa?!
Ne, mora ethernet kabl i to ide preko razlicite mreze nego internet, Iris STB koriste UDP Multicast IPTV, nisu OTT HTTP streaming preko interneta kao Eon van mreze, Yettel, ili Orion
Ovo je poznato i nije se promenilo od kako je krenuo IRIS TV na ADSL-u.

Poslednja izmena:
Kod mene HG8245Q2 i HPH07 (ne znam za neki drugi ont i boks) sve radilo preko wi-fi-ja, ne zato sto mi je bio problem sa kablovima, nego zato sto su mi trebali portovi za net na ont-u (2 i 3 port konfigurisani za net a ne za njihov iptv), vec smo objasnjavali kako to radi.

Ne, ja ga nemam.

Tu je ustvari najveci problem zidova u stanu, kod mene su gipsani (pregradni) i ont dobacije svugde, ont mi je napr u prvoj a box bio u poslednjoj.
Cak imam i lan kabl provucen do te poslednje ali mi je bio potreban za drugi uredjaj tako da sam HPH07 kacio iskljucivo na wifi.

Sve smo napisali kako iskonfigurisati, dovoljno je samo pretraziti temu.

Kolege, stigla mi je optika u zgradu, uzeo bih samo internet. Imam par pitanja, pa ako neko ima vremena :)
Kakvi su trenutni uslovi? Da li daju nešto više free meseci nego što je na sajtu?
Da li zvati call centar ili juriti akvizitera? Ako neko ima broj nekog od akvizitera molim da mi pošalje u privatnoj poruci.
I poslednje ali meni najvažnije, koje kanalice trenutno Telekom koristi za postavljanje po stanu? Da li su prešli na one kao što Yettel koristi?
Kod prijatelja u stanu da su lepili silikonom pa se baš sve vidi i nije lepo ispalo.
Znam da to Yettel uradi da se ne primeti ali još nemaju pristup zgradi.

Ne može samo internet, moraš na fiksni da pristaneš. Ja kad dodje njihova ekipa u dvorište i nude optiku uvek kažem hoću ali samo internet bez fiksnog, i oni se pravdaju politikom kuće.

Pa šta su im onda oni net paketi na sajtu? Ne pominju fiksni.

@Shomy#1 Pa cenovnik samih internet paketa. Kao što kod SBB-a imaš cene njihovih internet paketa a ne piše da bi uzeo internet uslugu moraš da platiš i za TV uslugu tj za "održanje". To se "podrazumeva" kao što se kod Telekoma podrazumeva da imaš i plaćaš i uslugu fixne telefonije.

Znači, oni uslugu fixne telefonije smatraju za primarnu uslugu a internet i TV su dodatne usluge na nju. Jedina usluga koja kod njih može da se uzme samostalno je mobilna tarifa i mobilni internet paketi. Kućne usluge bez fixnog jok.
D*bilno i bezobrazno jeste ali eto može im se pa neće da se odreknu tih 660 din za uslugu fixne telefonije.

Kad se sve stavi na papir, ako uzmeš BOX 2 ( TEL + NET ) ispadne ti jeftinije internet i praktično uslugu fiksne telefonije ne plaćaš, nego kad bi uzeo SOLO NET koji bi svakako morao vezati na nečiji fiksni broj. Još ako ti terenski agent da malo bolju ponudu u odnosu na ponudu sa sajta za BOX 2 ( TEL + NET ) onda baš ispadne jeftino.

Pre koju godinu su i čak i Box3 paketi bili jeftiniji nego samo Net ugovor sa istom >= 100 Mbps brzinom (a u Box bio i duplo veći upload).

@Mitobekrijo hvala puno! Čuo sam se akviziterom i dobio ponudu koja se ne odbija :) Na kraju sam uzeo box3 paket.
Samo još jedno pitanje, koji ruter tražiti? Ako uopšte ima izbora? Prelistaću i forum ali kad sam već ovde...
4 kabla mi idu u druge uređaje, fiksni neću koristiti.

Jel uzimao neko box2 (fiksni+net). Da li i tu važi 12 meseci po dinar za nove korisnike? Na sajtu, koliko vidim, samo 12 meseci 50%

@Mitobekrijo hvala puno! Čuo sam se akviziterom i dobio ponudu koja se ne odbija :) Na kraju sam uzeo box3 paket.
Samo još jedno pitanje, koji ruter tražiti? Ako uopšte ima izbora? Prelistaću i forum ali kad sam već ovde...
Model HG8245Q2 traži tehničarima kad budu zvali

Ja imam ruter HG8245W5-6T. Takođe su sva četiri LAN porta zauzeta. Sve radi odlično. Ni sa ovim modelom rutera ne bi smelo da bude problema. U Novom Sadu samo njega dodeljuju korisnicima optike.

nemas izbora, za Nokia opticke mreze daju G-2425G-B (slican ruter daje i SBB za svoju opticku mrezu)
za Huawei mrezu daju HG8245W5-6T, sto je manja/novija verzija HG8245Q2 (isto tako je G-2425G-B manja/novija verzija G-240W-C koji su ranije davali)
funkcionalnost obe vrste rutera za prosecne korisnike je ekvivalentna, i svi trenutni su wifi5 sa 6 antene (3 za 2.4ghz, 3 za 5GHz)

Poslednja izmena:
Mislio sam optika ko optika, bilo koji ruter ce raditi na samom izlazu, nisam znao da od mreze zavisi koji se ruter dobija. Ali da, u drugom gradu je Huawei ruter i secam se da mi je monter pricao kako je sve Huawei oprema, cak i kanalice i sistem kacenja vlakna itd.

Pa i jeste optika kao optika. Imaš stabilnost, deklarisani protok... Ne vidim šta je bitno koja je mreža.
Kod mene je Nokia od februara prošire godine. Da je ne spomene neko, zaboravio bio koji je modem uopšte ugrađen.

Stigao odgovor na prigovor za izmisljenje aktivavacije dodataka:

Postovani, obavestavamo Vas da je Vas prigovor broj 1-xxxxxxxxxxx resen osnovano.Utvrdili smo da ste na Vasem broju aktivirali Video klub i Pad putem (daljinskog) menija. Obavestavamo Vas da cemo u cilju nastavka dobre poslovne saradnje izvrsiti umanjenje iznosa mesecne naknade za Video klub i Pad. Aktivaciju mts TV paketa mozete proveriti na sledeci nacin: istorija aktivacije: Moj nalog/Podesavanja/Moje kupovine/Istorija kupovine. Napominjemo da mozete da promenite sifru za pristup kupovini preko daljinskog upravljaca. Ispravno fakturisana naknada za dodatni stb u iznosu od 150,00 dinara u sklopu BOX2 paketa. Korigovani racun bice Vam dostavljen naknadno sa novim iznosom i rokom za placanje. Za detaljne informacije pozovite 0800/100-100.

E sad. Sve bi to bilo u redu da nisam na najjacem box3 paketu a ne box2, i da se drugi stb naplacuje kao sto se ne naplacuje. U prevodu moramo se jos ćerati

^da se nadovezem. Uvazena i druga reklamacija na vec uvazenu reklamaciju 😁

Da li je moguće uvesti optiku bez da se buši pola zgrade i bez onih kutija i kanalica?

Nazad
Vrh Dno