Šta je novo?

AsRock X570S Riptide i Fury Renegade 2x16GB DDR4 3600MHz CL16

ivanbass1

Čuven
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5700X, LC-CC-120
Matična ploča
AsRock X570S PG Riptide
RAM
Kingston 2x16GB 3400MHz CL14
GPU
AsRock Challenger Pro 6700 XT
Storage
Kingston A2000 1TB, Toshiba P300 3TB
Zvuk
HyperX Cloud II Wireless
PSU
Seasonic Core 650 GM
Kućište
NZXT S340 Elie
Monitor
AOC CQ32G1
Miš & tastatura
Logitech G502, HyperX Alloy
Ostale periferije
Mac Mini M1 16/512
Laptop
Macbook Pro M1 16/512
Tablet
Galaxy Tab S7
Mobilni telefon
XIaomi 12X
Pametni uređaji
-Galaxy Watch 3
-Mi Band 5
-Mi Band 4
-Mi Smart Humidifier
-Mi Air Purifier 2S
-Mi Air Purifier 3H
-Mi Mop Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Stiglo i pusteno u etar. Ram na 3600 nece ni ds pokrene Prime95, odmah puca.

Cak i na 3200MHz puca - xmp profil i brzina na 3200 umesto 3600. Sad cu probati ram napon da odvrnem :D

mod: izdvojeno iz ove teme

Poslednja izmena od urednika:
Ova memorija navodno treba da radi na 3600MHz. Na 3200MHz xmp koji treb a da radi na 3600MHz puca cak i sa 1.45V.

Sutra cu da se poigram ali mi sve mirise da ce da ide nazad.

Azurirao bios na poslednju verziju. Sa starijom verzijom biosa nije htelo sa ovom memorijom ni u windows da udje, prodje instalacija i BSOD. Sa najnovijom verzijom biosa prolazi POST (ali mi deluje da dosta sporo jer treba 10-15 sekundi, verovatno memory retry count), ali sa bilo kojim od XMP profila ako podesim na 3200MHz ili vise od toga puca prime95 u roku od 10 sekundi.

Pa moja G.SKill aegis najjeftinija memorija je radila na 3200MHz CL14. Probacu je sutra da vidim da nije do ploce, ali 99% sam siguran da je memorija. Ako ne radi kako treba, uzecu lepo Trident Z za 40e vise, trebalo je to odmah da uradim...

Jesi zapamtio koji BSOD kod si dobio pre ažuriranja BIOSa?

Uglavnom je za memoriju bilo vezano i neki za kernel, ali ne secam se sada tacno.

Moguće da je RAM ispravan, samo se ne miriše sa matičnom.

Nekako mi se čini da bi ti sve sa nekom Asus ili MSI pločom radilo bez problema...

Meni je ovde sumnjivija ploča od memorije.
Da li je na listi zvanično podržanih?

Probaj cmos,jedan štap,pa i vadjenje/vracanje procesora...Ali cmos pod br1

Zato ja ne volim AMD, bez obzira na to što im je Ryzen serija odlična.
Promenio sam onoliko Intel platformi i uvek mi je bilo koja memorija radila out-of-box.
Sa Ryzen platformom moram da gledam u pasulj i da se igram sa UEFI-jem, nemam više ni vremena, ni živaca.

Nije toliko presudno ako memorija nije na zvaničnoj listi za ploču. Skoro sam sastavio konfiguraciju sa ovom memorijom i AsRock B550m pločom i sve je radilo bez problema a memorija nije na listi.

Cela ova sitacija mi je čudna da čak i sa 1.45V naponom neće da radi.

Nije to baš tako.Neko sklopi 50 ryzen konfi bez ikakvih problema,a naleti na intel i neki problem...
Kako kome se zalomi,uvek možeš da naletiš na neke gremline..Kako god se zvao,cpu,gpu,ram...nebitno.

Videcemo, probacu sa nekom 3600MHz memorijom pre nego sto vratim/prodam ovu.
Probaj cmos,jedan štap,pa i vadjenje/vracanje procesora...Ali cmos pod br1

CMOS sam probao jer je nakon cackanja memorije odbio da POST-uje, tako da nije do toga. Vadjenje i vracanje procesora cu probati poslednje, bas me mrzi kuler da skidam :D

Imam Asus B550 plocu na drugom racunaru pa cu na njoj probati ovu memoriju danas/sutra.

@ivanbass1 Aj molim te probaj i na difoltu (2400MHz), posto imam isti RAM i meni je izbacivao greske. Na XMP1 i/ili 2 je pucao sistem samo tako, na Memtestu+ bacao greske, sad skoro stavio na difolt i evo opet puca sistem i servisi.. Moja ploca je MSI Tomahawk MAX B450, sa Ryzen 5 3600, poslednji BIOS instaliran..

Clan @Boqy je imao isti problem koji je izgleda resen.. https://forum.benchmark.rs/threads/amd-ryzen™-5000-zen-3.471391/post-6813065

@Boqy kakvo je stanje kod tebe sad?

Poslednja izmena:
Čini mi se da imam istu memoriju, kod mene prolazi na 3600 ali na B550 i r5 5600.

@Marezz
Meni za sada nije izbacivao greske u Prime95, doduse nisam pustao duze od 10-15 min.

Imam iskustva sa Renegade i Beast, doduše 3200MT i na Intelu. Nisu pravile problem za XMP. Obavezno probaj i memoriju iz drugog računara na toj ploči.

@ivanbass1
Nema to veze sa naponom memorije, nego sa tercijalnim latencama, zato i puca.
Skini Thaiphon burner pa vidi koja je prvo memorija u pitanju, pa onda ryzen dram calculator pa podesi safe na 3600, pa sve manuelno unesi.
Puca jer su neke latence previse zategnute, pitanje koje.

Meni recimo i na auto/default puca (@2400MHz), tako da ne znam ima li poente bilo sta pokusavati ili je za reklamaciju.

XMP nikada, ali apsolutno nikada nije previse zategnut. Zasto bi se uopse mucio sa latencijama kada treba da radi plug and play...
Na MSI plocama nece da pukne, ali zato ume da opusti primarnu latencu sam bios. Primera radi, moj 3600xmp je na cl17, a bios sam pomeri na 18, jednostavno ne sisa zivu silu.
Asus radi kako treba.
Sve zavisi od proizvodjaca ploce i samog biosa.

Na MSI plocama nece da pukne, ali zato ume da opusti primarnu latencu sam bios. Primera radi, moj 3600xmp je na cl17, a bios sam pomeri na 18, jednostavno ne sisa zivu silu.
Asus radi kako treba.
Sve zavisi od proizvodjaca ploce i samog biosa.
Pomeri jer ryzen po difoltu radi sa parnim brojem CL, treba da se promeni gear down mode podesavanje.

Pomeri jer ryzen po difoltu radi sa parnim brojem CL, treba da se promeni gear down mode podesavanje.
Sasvim moguce, meni je gear down iskljucen uvek.
Nego sam ukljucivao XMP kada sam testirao cpu, pa sam onda presao na memoriju.

Probaj vrati na neki prethodni bios, mozda bude radilo bolje.

Imam iskustva sa Renegade i Beast, doduše 3200MT i na Intelu. Nisu pravile problem za XMP. Obavezno probaj i memoriju iz drugog računara na toj ploči.
Nemam nikog sa 3600MHz, moracu na forumu da trazim nekog sa juga ako je voljan da pozajmi.

@ivanbass1 i kakvo je stanje Ivke, jel si uspeo nesto da uradis?

Ma jok, preca posla imam od drndanja sa racunarom, ne stizem jos uvek.

Nazad
Vrh Dno