Šta je novo?

Mesečni računi za struju

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
498 kW feMbruar, tačno pola domacinstvo, pola klime. 85 m2, dvije etaže, 12Kmcc i 14Luc.

Grijač bojlera bio prepun kamenca, sastavio preko godinu bez čišćenja, pa je vjerovatno stalno dogrijavao i vukao.
 
Kod mene 581kwh, 386 visa i 195 niza, od toga 180kwh na klimu, ako je po EPS kalkulatoru to mu dodje oko 7000rsd, nisam bas gledao da li je u tom kalkulatoru ubaceno poskupljenje.
 
Koliko kvadrata greje jedna,a koliko druga?

12ka grije 28 (dnevni sa kuhinjom) + se grije povremeno hodnik i kupatilo (oko 12-14 m2).
Luc grije sprat od cca 42 m2.

Po našem obračunu, to bi bilo 83 KM energija + 21 KM nameti, oko 53 eura za sve, mislim da je to nekih 20-ak eura skuplje nego Januar bez klima (kad je išla vreća peleta dnevno).
 
Tu si u pravu. Moj stan ima samo jedan spoljni zid i taj je sa 10cm stiropora. Prozori sa trostrukim staklom. Kada sam ga kupio pre 4 godine, tu sam nešto sređivao. To je bila ona zima kada je preko 30 dana bilo -20. U stanu koji je tada bio prazan i nije se grejao nikako, temperatura je bilo konstantno 15 stepeni. Ja imam 3 sobe, a od toga jednu sobu ( moju spavaću ) uopšte ne grejem nikako.
Sta mislis kako cu ja proci sa grejanjem ja sam stavio troslojne prozore(0,6wmk) i sad uskoro radim 12 cm izolaciju,i na potkrovlju planiram 20 cm vune...grejem nekih 80m2
 
Nema tu nekog mišljenja. Kolega sa posla ima stan pored mog. Ista zgrada samo drugi ulaz, stan do mog. Imamo jedan zajednički zid. Grejemo se isto, na struju. Kod njega u stanu ima dve osobe, kod mene 3. Njegovi računi su uvek manji. To kako će neko proći sa grejanjem ni Milan tarot ne može da predvidi.
 
Nema tu nekog mišljenja. Kolega sa posla ima stan pored mog. Ista zgrada samo drugi ulaz, stan do mog. Imamo jedan zajednički zid. Grejemo se isto, na struju. Kod njega u stanu ima dve osobe, kod mene 3. Njegovi računi su uvek manji. To kako će neko proći sa grejanjem ni Milan tarot ne može da predvidi.
😂😂😂😂😂😂😂
 
Ukupan racun 6500RSD, TP potrosila 352kW, ili oko 3650RSD. Kada je bio onaj debeli mraz na pocetku 24h se grejalo na 24C, ostale dane do 22h 24C, nocu 22C. Greje se 80m2.
 
Malo više pripazio na potrošnju i uštedeo skoro 10 000, Januar 25 700 a Februar 16 000 za Mart ako ovako vreme potraje verovatbo još 10 soma manje.
 
Animan, znači može TP na radijatorsko grijanje, sad mi je mnogo jasnije.
 
E sad sam se šokirao pravo... Februar, prvi mjesec sa inverterima, 497 kw ili 39 eura, cijelo domacinstvo. Da, tek danas je stigao zvanično račun od elektra 😂😂
Prije invertera: januar 399 kW, decembar 425, Novembar 360 kW, oktobar 316,
Sep 254, avgust 176, jul 141,jun 169...
Ovaj "veliki" skok od septembra je jer sam dogrijavao dnevnu onim računarom overklokovanim, ali nisam centralno morao paliti do druge polovine novembra 😂

Znači, smiješno je jeftino, iako je od ove godine 20% skočila cijena električne energije u Srpskoj.
 
Malo je offtopic, tj nevezano za grejanje/hladjenje, al ajd jedno pitanje.

Crkao mi strujomer. Ne ocitava potrosnju uopste, poslednja 2 racuna su mi 0, tj samo onaj fiksni deo je uracunat. Svi strujomeri u ormaricu zgrade sijaju i pise im nesto na displeju osim mog. :D
Zvao sam EPS i kazu da je primetio ovaj sto ocitava, i da je prijavljeno(jos pre mesec dana satro). Dali mi broj jos neke dve sluzbe(tehnicka, i ovi sto izdaju racune) da proverim jos sa njima.

Moje pitanje je - je l' ja treba sad da se cimam oko ovoga i da ih jurim, ili da me boli uvo? Mogu li oni meni da naplate nekako sve ovo sto nisam/necu placati? Ako se npr desi da zamene strujomer za 3 meseca, mogu li da mi naplate tih par meseci na osnovu prethodne potrosnje, tj da lupe cifru kao neki prosek od ranije?
 
Da li si im predao brojilo u vlasništvo? Bila je neka akcija pre godinu-dve, nisam siguran ni ja. Ako jesi, nemaš ništa sa tim. Ako nisi, možda bi i mogli da ti naplate neki prosek iz prethodnog perioda, ali ovo je samo moja pretpostavka.
 
Samo ti njih čekaj da urade nešto...
Posle ćeš se možda i okumiti sa nekim iz elektrodistribucije dok budeš rešavao problem računa...
 
Proveri plombe na strujomeru i slikaj ih. Umeju, da kad ima nekih problema i sl. da ih namerno ostete pa posle rodis mecku da dokazes da nisi ti.
Barem su meni tako uradili prilikom menjanja digitalnog strujomera. Imao sam snimke i normalnu potrosnju pa sam relativno lako resio problem, ali ne prodju svi tako.
 
Samo ti njih čekaj da urade nešto...
Posle ćeš se možda i okumiti sa nekim iz elektrodistribucije dok budeš rešavao problem računa...
The way I see it, nije moja stvar. Strujomer je u nadleznosti EPS-a, ja nemam nista sa tim.
Problem je ovde sto ja moram da trosim svoje vreme i energiju na budale - npr zvao sam vec brojeve koje sam dobio, ne javlja se niko, a i kad se javi vrv ce da kazu nije to do nas, zovite sluzbu xyz itd. Drzavna firma standardno.

Samo me zanimalo sa pravne strane da li imaju osnov da mi naplate racun napamet - tj da udare neki prosek od prethodnih 2-3 meseca kad je strujomer radio npr, iako nemaju pojma koja je realna potrosnja.
Common sense mi kaze da ne mogu, ali u ovoj zemlji je svasta moguce..
 
U ovom slucaju zaboravi na sopstveni zdrav razum, i vezi pertle jer ces morati i da setas dosta. Bice ti jeftinije.
Drugarski savet, a ti odluci sam.
 
Naplatiće ti prosek, sigurno. I meni su. Kako su ga obračunali, pojma nemam, ali nije bilo nešto strašno.
 
A šta greješ kuću stan, koliko kvadrata?
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno