Šta je novo?

Kako ste naučili i kada engleski jezik (ili bilo koji drugi)?

Pa bas sa skoro 53 godine tesko da imam vremena za uhodavanje. A kamo li nesto vise. :(
 
Koji biste savet dali u mom slučaju:

Ukratko, u osnovnoj školi nas je neka profesorka osakatila po pitanju engleskog jezika, jednostavno ništa nije radila sa nama, onda se taj problem prelio na gimnaziju, previše mi je bilo konfuzno da se uključim u gradivo, pogotovo one segmente koji se tiču gramatike.

Međutim tamo negde u 2. razredu gimnazije počeo sam malo više slobodnog vremena da izdvajam za gaming, pa sam nakon toga krenuo lagano da pratim serije i filmove sa engleskim titlovima i došao sam do toga da danas bez većih poteškoća čitam stručnu literaturu iz programiranja na engleskom, a i sve manje mi se dešava da ne uspem da uhvatim i prevedem na vreme određeni deo eng titla.

Ali zato govor užas, totalna blokada, dosta mi treba da sklopim malo kompleksniju rečenicu i onda kad je sklopim to u velikom broju slučajeva zvuči poprilično rogobatno (problem definitivno ima veze sa gramatikom, jer često recimo omašim vremena, mešam nekoliko različitih...).

Šta bi bilo najbolje rešenje, jel nužno sad uzeti i učiti celu gramatiku?
 
Ja zavrsio sa A2 prvi semestar upisao drugi.
 
U školi učio ruski, nisam ga naučio😆
Engleski nikad učio, sve sto znam a znam dosta je iz filmova, You Tube-a i igrica( ni ja ih više ne igram).
Pre četiri godine preselim se u Nemačku i naravno nemacki ni jedne reci, sem šajze, ajnc, cvaj, draj😂 i sva komunikacija mi se zasnovala na engleskom kojeg pre toga nikad nisam govorio sem u mojoj glavi. Kroz kratko vreme sam tako fluidno govorio da sam sam sebe zaprepastio i dobio neko samopouzdanje.
S kim god sam pričao svi su mi rekli kako je moj engleski baš dobar. Anegdota sa časa nemačkog, pita učiteljica kako tako dobro pričam eng. koliko mi je trebalo da ga naučim? Ja kažem ceo život🤣🤣🤣
Naravno uviđam greske u gramatici, ono menjanje glagola kroz vreme, tu ponekad pogresim ali fond reci to nadopunjava. Sve u svemu jako sam zadovoljan sa mojim engleskim i veoma ponosan jer ga nikad nisam učio😊
 
Najjaca fora je nauciti reci, svaki dan po par komada. gramatika na kraju. kad imas fond reci lako ces se sporazumeti i bez gramatike :),
 
E to je moj problem. Fond reci mi je katastrofalan.
 
Kako početi samostalno učiti madjarski?
 
Ja sam sluhista i nije mi problem da lepo izgovorim procitan tekst. Problem je vise govor.


Neki od sajtova gde možeš razgovarati sa ljudima na engleskom jeziku su:

  1. ConversationExchange.com - ovo je besplatna platforma koja povezuje ljude širom sveta radi razmene jezičkih veština putem razgovora. Možeš pronaći partnere za razgovor na engleskom jeziku i usavršavati svoje jezičke veštine.
  2. italki.com - ovo je platforma za učenje stranih jezika koja omogućava da unajmiš privatnog učitelja ili pronađeš razgovornog partnera za praksu engleskog jezika.
  3. MyLanguageExchange.com - ovo je još jedna besplatna platforma za razmenu jezičkih veština. Možeš pronaći partnere za razgovor na engleskom jeziku i dogovoriti se za razgovor putem video poziva, chata ili e-maila.
  4. Tandem.net - ovo je aplikacija za učenje stranih jezika koja vam omogućuje da pronađeš razgovornog partnera na engleskom jeziku s kojim možeš razgovarati putem video poziva, chata ili audio poziva.
  5. Speaky.com - ovo je besplatna platforma za razmenu jezičkih veština na kojoj možeš pronaći razgovorne partnere za engleski jezik i praksu svojih jezičkih veština.
 
E to je moj problem. Fond reci mi je katastrofalan.
Kad sam imao oko 9 godina (sad imam 52), otac mi je poklonio mali, žuti i poprilično debeljuškast rečnik koji sam nosio stalno sa sobom i čitao nove reči sa izgovorom. Jako mi je pomoglo, mada se jezik pomalo zaboravlja ako se jako često ne vežba sa nekim, isto tako se jako dobro nauči u svakodnevnoj konverzaciji (tu sam imao pravu osobu za to, maćeha mi je Engleskinja). Kažu da kad počneš da razmišljaš na jeziku koji učiš onda si uspeo 😊
 
E to je kod mene problem jer sem odlaska eventualno u Grcku na more ja nemam gde da ga vezbam. Secam se recnika koji je bio debeljuskast posto smo generacija samo sto je bio zelene boje. :)
 
Već sam spominjao, moja cerka je naučila engleski 10% u školi, i 90% na YouTube prateći neku familiju blogera.. porodica, farmeri, 4vero dece, onako simpa.
Kad je imala 10 godina pricala je full American accent, a do 12te godine skoro kao nativac.. ja sam godinu dana pripremao teren za porodicu u UK, kad je došla ovdje, za par meseci ae prebacila na british accent, i za godinu dana je pričala kao nativac.
Ja još uvek ne mogu pričati native British nakon 4 i po godine ovde, ali nitko ne može provaliti odakle sam, nikada ne pretpostave niti jednu slavic zemlju.. Uglavnom pretpostavlju da sam Irish, Welsh, ili iz nordijskih zemalja..
 
Fascinatno mi je koliko stranih reči se koristi bez prevoda na srpski i to baš u temi sa savetima o učenju (stranog) jezika.

P.S. Ništa lično, ali mi je stvarno neverovatno pogotovo što se radi o osnovnim rečima.
 
Čitanje i pisanje je najboljni način da se nešto nauči, a onda se to lepo primeni u praksi u ovom slučaju u konverzaciji.
Danas imamo 300 čuda, od knjiga, filmova, kurseva, YouTube-a, aplikacija za mobilne, pa do poslednjeg krika tehnike ChatGTP.
Tako da imamo sve što je potrebno od "spravica" tj "izgovora", ostaje samo ono najbitnije od svega toga, a to je volja i upornost.
Instalirajte Duolingo na mobilni, tu se uči gramatika tj upotreba, a pored toga neka aplikacija za FlashCards (npr1, npr2), to je za vokabular, i onda se samo klikće po ceo dan.
Što pre da se krene u čitanje, npr Kindle je meni mnogo pomogao, jer ima ugrađen rečnik. Takodje, muzika, filmovi, što više da budete izloženi tom novom jeziku koji učite.
Probajte da koristite ChatGTP, može da pomogne sa konverzacijom, pogotovo što može da uprosti vokabular i gramatiku, a ume da ispravi i da objasni zašto.
 
Dali je neko ucio ruski jezik? Dali je to bilo online ili preko neke aplikacije. Mislim da nije tezak jezik, kako nemackog.
 
Ruski jezik ima veoma komplikovanu gramatiku dok izgovor za nas nije komplikovan, citanje i pisanje je jednostavno savladati.

Najveci problem mogu da predstavljaju reci koje su identicne a imaju potpuno drugacije znacenje.
 
Neke preporuke za ucenje njemackog jezika? Imam neko malo znanje sa kursa, nikad u skoli ucio nisam. Mada i to na kursu je davno bilo, dosta sam zaboravio.
Postoji li neki provjeren nacin za samostalno ucenje?
 
Mom bratu je dosta pomogla Rosetta stone. Otišao je u Nemačku bez bilo kakvog znanja nemačkog, sad pliva.
 
Možda članovima foruma bude značilo učenje stranog jezika tokom gledanja filmova/serija/crtaća... sa dva titla istovremeno.

Napravio sam uputstvo koje dostavljam u prilogu.
 

Prilozi

  • Uputstvo za gledanje video sadržaja sa dva titla.pdf
    2.8 MB · Pregleda: 42
E to je kod mene problem jer nemam gde da primenim to sto sam naucio. Dzabe da idem dalje na ucenje (B1) ako ni ovaj A2 nemam gde da primenim. Cak ni u Grcku nisam otisao(sto mi je predlagao jedan clan foruma) pa da tamo bar malo pricam engleski. Ja nigde ili skoro bas retko putujem u inostranstvo. Tako da vec postavljam sam sebi pitanje svrsishodnsti ne samo da idem dalje u ucenju vec sto sam i ovo ucio. Samo sam se cimao bez veze i trosio pare. Kada ga nisam ucio kada je trebalo kao dete i kada se najbolje uce strani jezici.
 
Iskreno polako me popušta entuzijazam. Pogotovo što mislim da nisam najbolje savladao A2. A da ponovo idem na isti nivo niti zelim niti imam para za bacanje.
 
E to je kod mene problem jer nemam gde da primenim to sto sam naucio. Dzabe da idem dalje na ucenje (B1) ako ni ovaj A2 nemam gde da primenim. Cak ni u Grcku nisam otisao(sto mi je predlagao jedan clan foruma) pa da tamo bar malo pricam engleski. Ja nigde ili skoro bas retko putujem u inostranstvo. Tako da vec postavljam sam sebi pitanje svrsishodnsti ne samo da idem dalje u ucenju vec sto sam i ovo ucio. Samo sam se cimao bez veze i trosio pare. Kada ga nisam ucio kada je trebalo kao dete i kada se najbolje uce strani jezici.
Neko je ostavio sajtove gdje se mogu pronaći sagovornici s kojima možeš pričati na stranom jeziku koji učiš. Znači, potrebni su samo internet i dobra volja.
 
Postavlja se veliko pitanje, da li covek treba da uci neki jezik ako nema sa kim da prica, ako ne ide da zivi u drzavi ciji jezik uci, ako mu za posao koji radi nije potreban. :unsure:
Ok, neko nauci jezik, da dosta svog vremena na ucenje i onda nema sa kim da prica i naravno vremenom zaboravi skoro pa sve sto je ucio. Onda je to gubljenje vremena.
Evo primera, dok su bile one spanske serije, ja sam 90 % znao spanski jer sam skoro svaku gledao, cim su nestale i zamenile se sa ovo tursko sr*nje, skoro sve je isparilo.
 
Nazad
Vrh Dno