Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

Hajde da napisem kako sam prosao sa eksternim monitorom: 27' 4K Dell P2723QE

Za moj posao(SW development) pricao oko rezolucija i PPIa definitivno prenaduvana. Koristim ga trenutno na 2560x1440 i skroz sam zadovoljan velicinom/ostrinom slike i dobijenim prostorom. Vece rezolucije daju vise prostora, slika je jednako ostra ali meni UI postaje previse sitan.

Monitor koristim prikljucen preko USB-C to USB-C cable(koji sam dobio uz monitor), Mac se puni preko monitora koji ima 90w USB-C PD, i na samom monitoru su mi prikaceni mis i tastatura, odnosno vozim ga kao hub, sto mi omogucava smo jedan kabl do Maca. Medjutim, imam jedan veliki problem, ponekad, i to ne mogu da uhvati uzrok, slika na monitoru titra. To se najlakse primeti kada je pozadina sarena, ne previse tamna niti svetla, ali igra cela slika i onda prestane. Ponekad se to moze izazvati kada odem u conf room, prikacim stari monitor preko hdmi, pa se vratim za radni sto i prikacim se za moj monitor preko USB-C ali ne uvek. Menjao sam rezoluciju, NightShift, port na Mac-u, osvezavanje ali se i dalje javi ponekad i prilicno smeta i onda isto tako posle 10ak minuta nestane :(

Da li se desavalo jos nekom?
Ako ti je sitno, prebaci na 2304 x 1296 i taman je. 1440p je i meni sitno na 4K monitoru.
1673969955728.png

Koliko vidim, novi Macbookovi imaju i hdmi 2.1...dobro su se setili to da srede... :)
U sustini, lepo zaokruzene masine...mada ce cena kod nas i uopste u evropi biti veca u odnosu na proslu seriju...svakako, nadam se da ce biti mnogo vise polovnih M1 pro modela u oglasima i da ce cena poceti polako da pada... :D

Koliko vidim, novi Macbookovi imaju i hdmi 2.1...dobro su se setili to da srede... :)
U sustini, lepo zaokruzene masine...mada ce cena kod nas i uopste u evropi biti veca u odnosu na proslu seriju...svakako, nadam se da ce biti mnogo vise polovnih M1 pro modela u oglasima i da ce cena poceti polako da pada... :D

Ne nadaj se previše, broj ljudi koji će da prelaze sa M1 Pro na M2 Pro će biti zanemarljiv. Nije to telefon gde postoji odredjeni broj ljudi koji svake godine uzimaju novi. To su ipak mašine koje se kupuju da služe bar 3-4 godine.

Isto to mislim i ne nadam se masinama sa M1 pro u oglasima uopste brzo.
Em su ozbiljne masine za rad a ne *******cija kao sto je telefon koji se menja svake godine ili dve, skuplji je uredjaj, i prilicno mu je duzi zivnotni vek nego telefonima.
Ja mislim da poslovni 13" M1 necu imati potrebe da menjam ikad :)

Pa bukvalno. Ja sam dobio službeni M1 Max i ako ga budu promenili za 4 godine, otkupicu ga sa zadovoljstvom jer će i tada biti zverina

Ipak ima Boga :LOL: Taman sam se bio pripremio da pulujem triger i uzmem M1 Max, ali je nestalo modela sa US Layout-om tastature, što je meni bio dovoljan razlog da privremeno odustanem od kupovine - kad ono 10 dana kasnije eto ga M2 Max :LOL: Nije da je neka razlika ali bih se baš osetio kao ovan da sam pazario prethodnu generaciju nekoliko dana pred izlazak nove. :LOL:

Kakva je situacija na M1 Air sto se eksternih monitora tice?

Procitao sam da je zapravo moguce samo jedan monitor da se nakaci, ali citam da postoje razne mogucnosti da podrzi 2-3 eksterna monitora preko DisplayLink-a/InstaView-a...

Pokusao sam to zapravo, instalirao DisplayLink i nakacio dva monitora (jedan HDMI a drugi VGA, takav hub/dock imam trenutno) i prikazuje sliku na oba eksterna, medjutim samo mirror-uje sliku.

Pa rekoh da proverim, jel neko koristi DisplayLink tj generalno jel neko koristi isti setup i kako je to resio?

Hvala!

S obzirom da do sada nisam imao dodirne tačke sa Apple-ovim laptopovima potrebna mi je mala pomoć.

Ćerka završava programiranje ove godine u Holandiji, a već više od godinu radi kao Linked Data Scientist. Do sad je koristila Windows laptopove, ali želi da pređe naMac pošto će se od juna pridružiti timu za razvijanje aplikacija. Htela je da kupi Air 13,6" sam M2 čipom, 16GB, 1TB sviđa joj se veličina ekrana, težina i naravno boja. Pošto sam ja starog kova, ubedio sam je da ide na Pro varijantu, kako bi bar 4-5 godina bila mirna, a takođe da se u budućnosti ne susretne sa nečim gde će joj mašina zaštekovati. Naravno, može da iskoristi studentski popust, a takođe možemo vratiti i porez u celosti. Elem, dvoumimo se između sledećih modela.

1. Novi MacBook Pro 14", M2 Max, 12‑core CPU, 30‑core GPU, 16‑core Neural Engine, 32GB ram, 1TB, koji sa popustom košta 3389 eur i kad se skine porez izađe 2800 eura
2. Refurbished MacBook Pro 14", M1 Max-chip, 10‑core CPU, 32‑core GPU, 32GB ram, 1TB, nema studentski popust, ali košta 2879 eur i kad se skine porez izađe 2380 eura
3. Refurbished MacBook Pro 14", M1 Max-chip, 10‑core CPU, 24‑core GPU, 32GB ram, 2TB, nema studentski popust, ali košta 3059 eur i kad se skine porez izađe 2530 eura
4. Refurbished MacBook Pro 14", M1 Max-chip, 10‑core CPU, 32‑core GPU, 64GB ram, 1TB, nema studentski popust, ali košta 3229 eur i kad se skine porez izađe 2670 eura

Što se tiče refurbished Apple proizvoda, nemam problem sa tim, sve se dobije fabrički zapakovano i ne postoji razlika u odnosu na nov. Čak šta više u Apple Storu su nam potvrdili da je 80% tih proizvoda bilo 100% ispravno i vraćeno uglavnom u roku od nekoliko dana, jer masa ljudi odluči da zameni za neki drugi, ili su vratili iz ko zna kog razloga. Svakako, sve se detaljno testira u fabrici, eventualno sredi (ako postoji najsitnija ogrebotina, menja se kućište i slično) i fabrički zapakuje pre slanja u radnje. Naravno, važi standardna garancija kao i Apple Care. :)

Nije neka velika razlika u ceni (kad ode konj, nek ide i u uže:ROFLMAO:),
mada sam ja bliži tome da uzme najnoviju generaciju, ako ta konfiguracija opravdava razliku od skoro 500 eura.

Dakle, pitanje glasi šta izabrati od gore ponuđenog i zašto?
Da li postoji neka bitnija razlika sa najnovijom generacijom, što prethodna nema ili što će joj možda zatrebati u budućnosti?
Šta su prednosti i mane?
Svakako, iako novac nije presudan, zašto bih bacao pare.:)
Ako bi trebalo na nešto obratiti pažnju (ili izmeniti i dodati), a da je bitno za njen posao (koji će joj praviti pare), svaki predlog je dobrodošao.;)

Ne bi da ulazim u prevelike analize jer sam nisam programer, i više sam svakodnevni korisnik nego IT profesionalac.

Da ja moram da biram, birao bi M1 Air ili čekao M2 pro ili max. Mislim da je PRO izgubio smisao, možda grešim ali bi ja tako birao.

Ovo sve pišem kao višegodišnji macbook user.

@vidor
očigledno nisi lepo pročitao post.:)
Nije za običnog korisnika (internet, muzika, filmovi…).
Laptop je potreban za profesionalnu upotrebu, samim tim i tražim iskustvo i mišljenje nekoga kome služi za programiranje.;)
Inače M2 max sam naveo pod stavkom 1.
1. Novi MacBook Pro 14", M2 Max, 12‑core CPU, 30‑core GPU, 16‑core Neural Engine, 32GB ram, 1TB, koji sa popustom košta 3389 eur i kad se skine porez izađe 2800 eura
i ne treba ništa da čekam, mogu ga sutra kupiti.

Kupuj ! ;)

Izvinjavam se,zaista sam preleteo preko toga.

Ja imam Air sa M1 vec 2 godine tj ova je treca ako ne gresim. Ne gresim, M1 2020 je moj model. Ja sam prezadovoljan.

S obzirom da do sada nisam imao dodirne tačke sa Apple-ovim laptopovima potrebna mi je mala pomoć.

Ćerka završava programiranje ove godine u Holandiji, a već više od godinu radi kao Linked Data Scientist. Do sad je koristila Windows laptopove, ali želi da pređe naMac pošto će se od juna pridružiti timu za razvijanje aplikacija. Htela je da kupi Air 13,6" sam M2 čipom, 16GB, 1TB sviđa joj se veličina ekrana, težina i naravno boja. Pošto sam ja starog kova, ubedio sam je da ide na Pro varijantu, kako bi bar 4-5 godina bila mirna, a takođe da se u budućnosti ne susretne sa nečim gde će joj mašina zaštekovati. Naravno, može da iskoristi studentski popust, a takođe možemo vratiti i porez u celosti. Elem, dvoumimo se između sledećih modela.

2. Refurbished MacBook Pro 14", M1 Max-chip, 10‑core CPU, 32‑core GPU, 32GB ram, 1TB, nema studentski popust, ali košta 2879 eur i kad se skine porez izađe 2380 eura
3. Refurbished MacBook Pro 14", M1 Max-chip, 10‑core CPU, 24‑core GPU, 32GB ram, 2TB, nema studentski popust, ali košta 3059 eur i kad se skine porez izađe 2530 eura
4. Refurbished MacBook Pro 14", M1 Max-chip, 10‑core CPU, 32‑core GPU, 64GB ram, 1TB, nema studentski popust, ali košta 3229 eur i kad se skine porez izađe 2670 eura

Što se tiče refurbished Apple proizvoda, nemam problem sa tim, sve se dobije fabrički zapakovano i ne postoji razlika u odnosu na nov. Čak šta više u Apple Storu su nam potvrdili da je 80% tih proizvoda bilo 100% ispravno i vraćeno uglavnom u roku od nekoliko dana, jer masa ljudi odluči da zameni za neki drugi, ili su vratili iz ko zna kog razloga. Svakako, sve se detaljno testira u fabrici, eventualno sredi (ako postoji najsitnija ogrebotina, menja se kućište i slično) i fabrički zapakuje pre slanja u radnje. Naravno, važi standardna garancija kao i Apple Care. :)

Nije neka velika razlika u ceni (kad ode konj, nek ide i u uže:ROFLMAO:),
mada sam ja bliži tome da uzme najnoviju generaciju, ako ta konfiguracija opravdava razliku od skoro 500 eura.

Dakle, pitanje glasi šta izabrati od gore ponuđenog i zašto?
Da li postoji neka bitnija razlika sa najnovijom generacijom, što prethodna nema ili što će joj možda zatrebati u budućnosti?
Šta su prednosti i mane?
Svakako, iako novac nije presudan, zašto bih bacao pare.:)
Ako bi trebalo na nešto obratiti pažnju (ili izmeniti i dodati), a da je bitno za njen posao (koji će joj praviti pare), svaki predlog je dobrodošao.;)
Tezak izbor, ali ja bih ipak prvi - jednostavno ce imati dve-tri godine vise azuriranja kroz par godina, i performanse opravdavaju razliku u ceni. Ipak, ako je storage bitan faktor za posao, i generalno ce ga koristiti kao svoj glavni racunar, onda 2TB model, tj opcija 3, se najvise isplati, po meni. Nije terabajt onakvog storagea za bacanje.

Pazi kad i mene, ako bih išao na M1, najviše vuče opcija 3. Jedina razlika je što ima 24-core GPU u odnosu na ostale od 32-core, što smatram da nije vredno pomena, odnosno da je zanemarljivo (voleo bih da mi to neko i potvrdi :)), dok za M2, baš se dvoumim, ne nudi neko značajno poboljšanje, al opet...:unsure: Jedino me vuče što je najnovija generacija.
Ima u ponudi i model sa 64GB koji nisam spomenuo:
Refurbished MacBook Pro 14", M1 Max-chip, 10‑core CPU, 32‑core GPU, 64GB ram, 1TB, košta 3229 eur i kad se skine porez izađe 2670 eura,
Lično mislim da je to Overkill (PC mi je sa 64GB, pa još nisam primetio neki benefit) i zaista je besmisleno. Više sam za veći SSD.

Zaista bih voleo kad bi se javio neko iz branše, ko se bavi programiranjem, ili nečim zahtevnijim, ima iskustva sa M1 Max ili prati Apple scenu i kaže šta bi on najpre izabrao. :)

Poslednja izmena:
Što uopšte razmatra Max modele? To mi baš zvuči overkill za software development, rekao bih da su to procesori za multimedijalne poslove, gde će dolaziti do izražaja veći broj GPU jezgara, jedino ako nije u sferi gaming developmenta.

Pro i Max su ako se ja ne varam identični po pitanju CPU snage, ali je autonomija na strani Pro modela. Bukvalno će uzalud trošiti energiju na napajanje silnih GPU jezgara, a iz ličnog iskustva znam koliko mi više znači bolja autonomija dok radim Dev zadatke, nego više GPU jezgara.

Za neki standardni Dev posao, i običan M1/M2 bi radio posao, samo da je uparen sa dovoljno RAM-a.

Al eto, ograđujem se, nek se javi neko iskusniji, moguće da ja grešim.

Što uopšte razmatra Max modele? To mi baš zvuči overkill za software development, rekao bih da su to procesori za multimedijalne poslove, gde će dolaziti do izražaja veći broj GPU jezgara, jedino ako nije u sferi gaming developmenta.

Pro i Max su ako se ja ne varam identični po pitanju CPU snage, ali je autonomija na strani Pro modela. Bukvalno će uzalud trošiti energiju na napajanje silnih GPU jezgara, a iz ličnog iskustva znam koliko mi više znači bolja autonomija dok radim Dev zadatke, nego više GPU jezgara.

Za neki standardni Dev posao, i običan M1/M2 bi radio posao, samo da je uparen sa dovoljno RAM-a.

Al eto, ograđujem se, nek se javi neko iskusniji, moguće da ja grešim.
Bukvalno sam identičan post hteo da napišem. Ja imam Max, kolega ima Pro i bas je testirao da vidimo da li ima neke razlike u radu i nema. Pustili smo neke automatizovane testove a posle je on još testirao VM i ne znam šta još i to je to.

Tvrdim iz ličnog primera da za programiranje nema nikakve razlike izmedju Pro i Max.

Ako novac nije problem, išao bih na M2 Pro, 32, 1Tb.

Ako joj je bitna prenosivost, slobodno može i na M2 Air, više će joj to uticati na kvalitet života nego sirova snaga pro-a

Laptop je potreban za profesionalnu upotrebu, samim tim i tražim iskustvo i mišljenje nekoga kome služi za programiranje.;)
Za programiranje ti ne treba neka procesorska, grafichka snaga, nego za izvrshavanje programa...
Sve u zavisnosti kakve programe zheli na njemu da izvrshava. Na Apple-u je po meni
uvek prioritet prostor na disku, toga nikad dosta...

Za programiranje ti ne treba neka procesorska, grafichka snaga, nego za izvrshavanje programa...
Sve u zavisnosti kakve programe zheli na njemu da izvrshava. Na Apple-u je po meni
uvek prioritet prostor na disku, toga nikad dosta...
Takoe, oasmlazd. Sa trotom. Ce ci ce u trabu.

Jel si ti išao u školu ili si postao nepismen kasnije? 😁

Ja samo ne bih refurbished uzeo, moze svasta da zapadne. U vecini slucajeva je ok, ali moze biti neki skriven problem. Drug Je uzeo refurbished u Nemackoj, i track pad nije radio ujednaceno u svim delovima, klik nije radio na ivicama.
Inace i prvi M1 ce joj biti dovoljan sto se snage tice i to za duzi period. Tako da je nebitno, a i GPU jezgra su totalno nebitna. Samo neka gleda bar 16GB rama (u slucaju 13" modela), i izbor SSD-a po potrebi.

Jel moze neko da mi pomogne da namestim da na macbook air imam kontakte sa telefona.. patim se vec 3 dana. Svi kontakti su mi na gmail-u i dodao sam taj nalog ali iz nekog razloga kad udje u conntact app na macbooku ne vidim nista..

To je trenutno u ponudi (što se refurbished modela tiče) sa 32GB memorije, a i mala je razlika u ceni.:) Za sada nije u sferi gaming developmenta, ali nikad se ne zna. Master će joj biti AI. Moja logika je, od viška ne boli glava, ako se uklapa u cenu. Kao što rekoh, kad ode 2000e, još 500 ne pretstavlja veliki problem, da kasnije budeš miran, jer tu naknadne nadogradnje nema. Ali opet, što bacati novac, ako razlike skoro i da nema.
Suština je da u nekim testovima na YouTube-u koje sam odgledao u nekim slučajevima ispade Pro brži od Max-a????:unsure: Ili razlike skoro i da nema, pa ako je to istina, čemu onda bacati bilo koji novac.
Na Apple-u je po meni uvek prioritet prostor na disku, toga nikad dosta...
Slažem se i ja slično razmišljam. Ipak je 1TB, relativno malo, za šta god.
Ja samo ne bih refurbished uzeo, moze svasta da zapadne. U vecini slucajeva je ok, ali moze biti neki skriven problem. Drug Je uzeo refurbished u Nemackoj, i track pad nije radio ujednaceno u svim delovima, klik nije radio na ivicama.
Inace i prvi M1 ce joj biti dovoljan sto se snage tice i to za duzi period. Tako da je nebitno, a i GPU jezgra su totalno nebitna. Samo neka gleda bar 16GB rama (u slucaju 13" modela), i izbor SSD-a po potrebi.
Otkud znam, sve što sam pročitao u vezi Apple certified refurbished na netu, govori mi da 99,99% nema razlike (ne mislim na refurbished koje prodaju neoficijalne firme i same otklanjaju potencijalne kvarove). Čak šta više, neki tvrde da je manja verovatnoća da će se nešto desiti, jer je rigoroznije testiran. Tragovi upotrebe bukvalno ne postoje, uverio se u Apple Store-u. Zato im i nisu neki popusti u odnosu na nov. Da mogu prodavali bi ih skuplje. Međutim, pošto je izašao M2 pro i max, a M1 im je model iz 2021-e trenutno su dali veći popust 20-30%, dok traju zalihe. Inače je 10-15%, što se svodi i na studentski. To je razlog zašto razmišljam o njima. ***, ako bude, ne daj Bože, neki skriveni problem, garancija uvek postoji. Nisam pametan.:)

My two cents...

Ja ne bih isao ispod 32GB rama (cisto zbog neke buduce upotrebljivosti) i bar 1TB diska (dva idealno ili vise ako posao to zahteva). Da li Pro ili Max nije toliko bitno. Mozda bih pre uzeo M2 (ne zbog performansi, koliko zbog novijeg sistema i duze podrske), ali uopste ne bih bio gadljiv na M1 refurbished modele, pogotovo ako su na tako finom popustu.

Dodao bih, nevezano za pasus iznad, da je meni rad na tako malim ekranima (iako izvrsnim) bas mucenje. Zbog prirode posla treba mi vise Excel fajlova, vise razlicitih browsera sa gomilom tabova, par dodatnih programcica i aplikacija za komunikaciju (Skype, Teams, Google chat) da budu upaljeni u isto vreme (eksterni(e) monitor(e) trenutno nisam u mogucnosti da koristim) i na MBP 16" ne mogu da docekam da predjem na veci monitor.

Kao neko ko svakodnevno profesionalno radi kao softverski inženjer na M1 pro MacBook-u - ja bih išao kao i mnoge kolege ovde na M2 Pro varijantu čipa - CPU/GPU snage mi nikad nije zafalio.

Što se tiče memorije 32GB unified najmanje, ja imam 16GB i neretko mi se swap napuni sa po 7-8GB preko, tako da mnogo više žalim za više unified memorije, nego za jačim procesorom.

Vezano za skladišni prostor, ne bih išao manje od 1TB, 1TB i sve preko može.

Takođe, lično ne bih išao na bilo koju Air varijantu, ja čak i na ovom odvrnem često ventilaciju na max moguću. Ali to je lična preferenca, jer ne podnosim iole zagrejanu tastaturu, a ne vuče mi se eksterna tastatura stalno i svuda… Buka mi prosto mnogo manje smeta (zapravo uopšte, jer radim sa sluškama i background noise-om nekim uvek) nego grejanje ruku.

@Dr. Hannibal Lecter, @mi105, hvala na konkretnijem odgovoru. Želeo sam da čujem mišljenje nekog korisnika MacBook-a iz branše.
My two cents...

Ja ne bih isao ispod 32GB rama (cisto zbog neke buduce upotrebljivosti) i bar 1TB diska (dva idealno ili vise ako posao to zahteva). Da li Pro ili Max nije toliko bitno. Mozda bih pre uzeo M2 (ne zbog performansi, koliko zbog novijeg sistema i duze podrske), ali uopste ne bih bio gadljiv na M1 refurbished modele, pogotovo ako su na tako finom popustu.

Dodao bih, nevezano za pasus iznad, da je meni rad na tako malim ekranima (iako izvrsnim) bas mucenje. Zbog prirode posla treba mi vise Excel fajlova, vise razlicitih browsera sa gomilom tabova, par dodatnih programcica i aplikacija za komunikaciju (Skype, Teams, Google chat) da budu upaljeni u isto vreme (eksterni(e) monitor(e) trenutno nisam u mogucnosti da koristim) i na MBP 16" ne mogu da docekam da predjem na veci monitor.
Ona i traži manji Laptop da bi joj bio zgodniji i lakši za nošenje.
Kući, hvala Bogu, ima monitore MSI Prestige 34” PS341WU 5120x2160 (WUHD) 21:9 i Dell U2720Q, tako da za većim ekranom nema potrebe. :)
Što se tiče memorije 32GB unified najmanje, ja imam 16GB i neretko mi se swap napuni sa po 7-8GB preko, tako da mnogo više žalim za više unified memorije, nego za jačim procesorom.

Vezano za skladišni prostor, ne bih išao manje od 1TB, 1TB i sve preko može.
Slažem se, nismo ni razmatrali opciju sa manje od 32GB, što je po meni više nego dovoljno,
64GB bi bilo overkill i bukvalno bacanje para.
Ako uzmemo M2, onda će biti 1TB, iako bih lično više voleo 2TB, ali s obzirom da je od gore ponuđenih najskuplji, dodati još 400 eura na tu cenu za 1TB bi prešlo neku psihološku granicu.;)
Takođe, lično ne bih išao na bilo koju Air varijantu, ja čak i na ovom odvrnem često ventilaciju na max moguću. Ali to je lična preferenca, jer ne podnosim iole zagrejanu tastaturu, a ne vuče mi se eksterna tastatura stalno i svuda… Buka mi prosto mnogo manje smeta (zapravo uopšte, jer radim sa sluškama i background noise-om nekim uvek) nego grejanje ruku.
Air je svakako otpao iz kombinacije. Nema poente, ipak je to alat za posao, a ne gadget za surfovanje po netu i gledanje filmova, odnosno za svakodnevnu *******ciju.:)
Ne kaže se džabe: bez alata, nema zanata. I kad kupujem i mali ručni alat za kuću, kupim nešto kvalitetnije i bolje, a ne hobi varijantu, pogotovo ako treba da potraje.;)

E sad, jedino treba odlučiti šta izabrati i preseći.:unsure:

Nema poente, ipak je to alat za posao, a ne gadget za surfovanje po netu i gledanje filmova, odnosno za svakodnevnu *******ciju.:)
...osim sto je Air sve samo ne gadget za surf i filmove. Zapravo, jedina mana Aira iz perspektive developera je cinjenica da ne moze se poveze vise od jednog monitora.

Imamo u firmi M1 Air i greju se k'o blesavi pri radu sa našim software-om (baziran na Angular-u), a samim tim srču i uništavaju baterije, pa je Pro svakako bolja varijanta zbog hlađenja.

Vrh Dno