S obzirom da do sada nisam imao dodirne tačke sa Apple-ovim laptopovima potrebna mi je mala pomoć.
Ćerka završava programiranje ove godine u Holandiji, a već više od godinu radi kao Linked Data Scientist. Do sad je koristila Windows laptopove, ali želi da pređe naMac pošto će se od juna pridružiti timu za razvijanje aplikacija. Htela je da kupi Air 13,6" sam M2 čipom, 16GB, 1TB sviđa joj se veličina ekrana, težina i naravno boja. Pošto sam ja starog kova, ubedio sam je da ide na Pro varijantu, kako bi bar 4-5 godina bila mirna, a takođe da se u budućnosti ne susretne sa nečim gde će joj mašina zaštekovati. Naravno, može da iskoristi studentski popust, a takođe možemo vratiti i porez u celosti. Elem, dvoumimo se između sledećih modela.
1. Novi MacBook Pro 14",
M2 Max, 12‑core CPU, 30‑core GPU, 16‑core Neural Engine,
32GB ram,
1TB, koji sa popustom košta 3389 eur i kad se skine porez izađe
2800 eura
2. Refurbished MacBook Pro 14",
M1 Max-chip, 10‑core CPU, 32‑core GPU, 32GB ram, 1TB, nema studentski popust, ali košta 2879 eur i kad se skine porez izađe
2380 eura
3. Refurbished MacBook Pro 14",
M1 Max-chip, 10‑core CPU, 24‑core GPU, 32GB ram, 2TB, nema studentski popust, ali košta 3059 eur i kad se skine porez izađe
2530 eura
4. Refurbished MacBook Pro 14",
M1 Max-chip, 10‑core CPU, 32‑core GPU, 64GB ram, 1TB, nema studentski popust, ali košta 3229 eur i kad se skine porez izađe
2670 eura
Što se tiče refurbished Apple proizvoda, nemam problem sa tim, sve se dobije fabrički zapakovano i ne postoji razlika u odnosu na nov. Čak šta više u Apple Storu su nam potvrdili da je 80% tih proizvoda bilo 100% ispravno i vraćeno uglavnom u roku od nekoliko dana, jer masa ljudi odluči da zameni za neki drugi, ili su vratili iz ko zna kog razloga. Svakako, sve se detaljno testira u fabrici, eventualno sredi (ako postoji najsitnija ogrebotina, menja se kućište i slično) i fabrički zapakuje pre slanja u radnje. Naravno, važi standardna garancija kao i Apple Care.
Nije neka velika razlika u ceni (kad ode konj, nek ide i u uže

),
mada sam ja bliži tome da uzme najnoviju generaciju, ako ta konfiguracija opravdava razliku od skoro 500 eura.
Dakle, pitanje glasi šta izabrati od gore ponuđenog i zašto?
Da li postoji neka bitnija razlika sa najnovijom generacijom, što prethodna nema ili što će joj možda zatrebati u budućnosti?
Šta su prednosti i mane?
Svakako, iako novac nije presudan, zašto bih bacao pare.

Ako bi trebalo na nešto obratiti pažnju (ili izmeniti i dodati), a da je bitno za njen posao (koji će joj praviti pare), svaki predlog je dobrodošao.