Šta je novo?

Ishrana, trening, fitnes (borba protiv sedenja za ljude iz IT-a)

Ja radim u teretani kao trener i zanimaju me hormoni pa imam nešto da kažem na temu:
Tačno je da se po tretanama bezobzirno daje hemija koja uopšte i nije predviđena za ljudsku upotrebu. To su underground labovi od kojih kupuješ mačku u džaku pa šta ti Bog da, možda je to što piše na etiketi a možda i nije. Takođe, sad dosta ljudi koji uzimaju steroide rade nalaze i ono što mogu iz iskustva da vam kažem da koliko je to štetno (sudeći po nalazu krvi) dosta zavisi od pojedinca, genetskih predispozicija i stila života. Nekome nalaz izgleda kriminalno loše kada uzme samo anavar koji važi za blag steroid (pod uslovom da je to dobio) a nekome su nalazi odlični nakon godina uzimanja hemije. (u manjoj dozi i farmaceutske čistoće)

Kod nas koliko znam ne postoje endokrinolozi koji se bave optimizacijom hormona kod "zdrave" populacije koja npr ima oba testisa. Konkretno, u slučaju deficijencije testosterona, čitav život može da trpi i to pozamašno, kroz nedostatak energije, smanjen ili nepostojeći libido, slabije samopouzdanje, gojaznost itd. Naravno da rešenje nije da se odmah nekome da testosteron, ali bar bi trebalo da postoji kao opcija ako sve drugo ne upali. Navešću lični primer, ja sam sam sebi odredio terapiju testosteronom koja je trajala godinu i 4 meseca koja mi je vrlo verovatno spasila brak u teškim trenutcima kroz koje smo prolazili ja i žena zbog obaveza, trudnoće, neslaganja i krize... Istina, ja sam imao iskustva sa gore pomenutom hemijom ali ovaj put sam uz nalaze koje sam sam radio uzimao terapeutsku dozu od 125 do 175mg testosterona koja mi je mnogo pomogla da se vratim "u pogon" i da izugram neke stvari koje su došle. Prestao sam sa uzimanjem kada više nisam imao potrebe i oporavio se i stvarno mislim da sam imao ogromne koristi od iste. Ja danas čak i tražim endokrinologa koji bi želeo da radi sa ljudima kao što sam ja tada bio, zato što znam da hormonalni disbalans povrh životnih problema zna čoveka baš da baci u nokaun iz kojeg se mnogi nikada i ne oporave.
Da ne bude da ovde zagovaram upotrebu hormona na svoju ruku, ali eto, dajem argument u korist toga kada se tome odgovorno pristupa.
samo bih dodao da se poslednjih godina TRT servira kao lek za sve... leči sidu maltene
treba dobro staviti prst na čelo i porazmisliti, kakva vam je ishrana, spavanje, trening, stres, mentalno zdravlje itd pre nego što se dođe do zaključka : TRT
Složio bih se takođe da endokrinolozi kod nas nisu raspoloženi da se bave ovom tematikom kod populacije koja po lab testovima potpada pod normalu ali ima raznorazne probleme.
Ali takođe mislim da ni Evropa generalno nije uhvatila priključak za USA po ovom pitanju (nisam ni siguran do koje mere bi trebalo da uhvati jer je TRT kroz raznorazne anti aging klinike tamo postao lukrativna industirja za sebe)
preporučujem da pratite Barbell Medicine ekipu, imaju nekoliko podcast-a na temu testosterona
 
Da podelim i moj nacin odrzavanja kilaze. :) Zadnje 3 godine treniram sa personalnim trenerom 3x nedeljno a od juna 2022. godine sam ubacio i dodatni kardio danima kada ne treniramo zajedno jer je on otisao na odmor pa nisam hteo da stagniram pa sam se navukao. :) Dosao sam kod njega sa 76-77kg i da bih nakon 5-6 meseci dosao na 72-73kg sto sam i odrzavao do trenutka kada sam samovoljno ubacio kardio. Proslo je mesec dana i skinuo sam jos 5-6kg i dosao do 67-68kg sto i sada odrzavam. Visok sam 170cm.

Ponedeljkom, sredom i petkom radim samo kardio u trajanju od sat vremena i tada trcim. Uglavnom je to oko 11km za sat vremena. Utorkom, cetvrtkom i subotom imam personalni trening u trajanju od oko 35min gde radim vezbe snage ( jedan dan grudi, drugi ledja, zatim ramena, ruke i na kraju noge pa u krug ) a nakon tih 35min opet idem na kardio samo sto ovaj put idem na glajder sat vremena sa malo vecim otporom i predjem takodje oko 11km. Nedelja mi je jedini dan za odmor.

Sve iznad nabrojano radim da bih mogao da jedem sta zelim i da ne pazim na ishranu. Inace duzi niz godina jedam samo dva puta dnevno i to od 11-12 dorucak i rucak od 17-18:30 tako da sam i neznajuci bio na nekoj vrsti autofagije. Navikao sam tako i uopste nisam gladan posle rucka. Tipa danas sam jeo mek za dorucak i suvlaki za rucak. Juce sam za dorucak jeo neke tortilje sa piletinom a za rucak burger sa pomfritom i nekim chilli-cheese kuglicama. Dosta jedem po restoranima i ne jedem bobice, zrnevlje i ostale stvari. Vikendom obavezno vruc hleb, domaci kajmak sa pijace, cevapi iz Walter-a, paradajaz. Voce ne jedem uopste jer mi se nikada i ne jede. Uglavom bas volim da jedem lepo i ne zelim da se odricem hrane. Kocu pijem na dnevnom nivou i to u proseku jedna limenka, Red Bull oko 3x nedeljno i Nocco oko 4-5x nedeljno ali bez kofeina. Od slatkisa samo sladoled i ponekad kocka cokolade jer mi se nikada i ne jede.

Koristim Garmin sat i to mi dosta pomaze jer sam navikao da pratim potrosnju, predjene kilometre, korake i slicno. Vo2 Max mi je 56 ako nekome nesto znaci. Dnevno predjem u proseku oko 20k koraka ( racunajuci trcanje/glajder ) i uglavnom sam u top 3 na nekim Garmin izazovima. Leti trosim oko 3000 kalorija dnevno u proseku jer vozim i bajs skoro svaki dan. Zimi je to oko 2600-2800. Pre 3 nedelje sam istrcao i polumaraton da vidim da li mogu i skroz lagano. Nisam imao upale ili nesto slicno.

Da napomenem da ne koristim nista od hemije niti bih to ikada radio. Jedino sto pijem je neki cokoladni protein nakon trcanja/glajdera i to Ultimate Nutrition Iso Sensation 93 Chocolate Fudge. Mnogo je lep. Malo je i skuplji. I to je otprilke to. Za sada sam zadovoljan kako sve funkcionise i nikada bolje nisam izgledao kako sebi tako i drugima. Imam cak i dva gornja reda trbusnjaka sto nikada nisam imao :) Ali najbitnija stvar je da mogu da jedem sve i da ne moram da pazim na ishranu.
 
Poslednja izmena:
I hate you man.
 
Čovečanstvo generalno nema toliki problem sa prejedanjem koliko ga ima sa nedovoljno kretnje. Moderna bolest je sedenje u stolici. Glad je evolutivna, posebno ako se ta glad veže za dopaminski užitak (jer nema ništa drugo lepo u životu) eto velikih problema.
@dzigi12 odlično si rešio, ali ako moram da cepidlačim, ti nisi imao puno kilograma viška u početku, i po svemu sudeći si imao lokomotorni sistem u redu da bi uopšte mogao toliko da treniraš.
Ima i druga, dugoročna strana medalje, hrana nije samo užitak, hrana je i investicija u svoje zdravlje i budućnost. Imati zdrave navike jela ne znači da se jedu bobice i salate, ali znači da se jede kao odrastao čovek, jer pre ili kasnije, svako izgubi korak sa treningom, povredi se itd. A nastaviš da jedeš kao što si uvek jeo i to je problem u najavi. Da ne smaram o mikronutrijentima, zdravlju digestivnog sistema, krvnih sudova itd. Da ne bude zabune, ja sam upravo pojeo 2 parčeta pice za večeru koje je žena spremila nakon treninga. I naravno da može da se jede sve ovo što si ti napisao. Stvar je da ljudi trebaju da imaju 80% "potporne infrastrukture" za spremanje i naviku da jedu uglavnom neprerađenu hranu, koja nije pržena 15 puta u ulju, koja liči na hranu, itd itd. Ali svakako svaka čast.
 
Čovečanstvo generalno nema toliki problem sa prejedanjem koliko ga ima sa nedovoljno kretnje. Moderna bolest je sedenje u stolici. Glad je evolutivna, posebno ako se ta glad veže za dopaminski užitak (jer nema ništa drugo lepo u životu) eto velikih problema.
@dzigi12 odlično si rešio, ali ako moram da cepidlačim, ti nisi imao puno kilograma viška u početku, i po svemu sudeći si imao lokomotorni sistem u redu da bi uopšte mogao toliko da treniraš.
Ima i druga, dugoročna strana medalje, hrana nije samo užitak, hrana je i investicija u svoje zdravlje i budućnost. Imati zdrave navike jela ne znači da se jedu bobice i salate, ali znači da se jede kao odrastao čovek, jer pre ili kasnije, svako izgubi korak sa treningom, povredi se itd. A nastaviš da jedeš kao što si uvek jeo i to je problem u najavi. Da ne smaram o mikronutrijentima, zdravlju digestivnog sistema, krvnih sudova itd. Da ne bude zabune, ja sam upravo pojeo 2 parčeta pice za večeru koje je žena spremila nakon treninga. I naravno da može da se jede sve ovo što si ti napisao. Stvar je da ljudi trebaju da imaju 80% "potporne infrastrukture" za spremanje i naviku da jedu uglavnom neprerađenu hranu, koja nije pržena 15 puta u ulju, koja liči na hranu, itd itd. Ali svakako svaka čast.
Pa ako nesto znaci jednom mesecno idem kod drugarice da mi uradi pregled nekim uredjajem za kvantnu medicinu ( bavi se time duzi niz godina ) i ako je sudeci po uredjaju i njenim tumacenjima sve je savrseno kako ona kaze. Od vitamina, holesterola itd.

Ishrana mi se uglavnom bazira na mesu i to je uglavnom sa rostilja. Slabo jedem przeno u ulju osim ako nije pomfrit i ponekad KFC. Testenine ne jedem osim ponekad picu jer ih i ne volim. U testenine ne racunam hleb, somune, lepinje i takve stvari. 😀

Idem ovim tempom dokle mogu pa cemo videti. Do sada nisam imao neke vece povrede osim tipa neke jace upale kada nisam pravilno radio neku vezbu tipa pa sam nesto ukljestio ali to prodje za par dana. Mozda mi se dva puta desilo.
 
Ne bih o kvantnoj medicini, ali ako te baš zanima, uradi kompletnu krvnu sliku, šećer, holesterol, enzime jetre, kreatinin, ureu, CRP, možeš i hormone. Ne jer mislim da će ti nešto biti loše, ali tako ćeš imati crno na belo neke parametre koje ćeš kasnije moći i da uporediš sa nečim.


Edit: ajde kad sam raspoložen i da napišem šta može od loše hrane a ne mora baš da se vidi spolja:
Može npr masna jetra (mada jeste gotovo neprisutna kod mršavih pojedinaca). Previše fruktoze, plus dosta kalorija posebno iz masti može dugoročno da dovede do masne jetre i povišenih enzima jetre kao posledice. Može se utvrditi na ultrazvuku kod dobrog lekara. Nije fatalna bolest ali treba da se leči za dugoročno zdravlje.

Arteroskleroza - ovo je dosta genetski određeno i može se dosta ublažiti redovnim kardio treningom, ali je u suštini nagomilavanje čestica holesterola u arterijske zidove koji su oštećeni (najčešće od visokog pritiska, ali ima i više razloga)
Visok LDL holesterol, trigliceridi, loše metaboličko zdravlje (debeo), visok pritisak, CRP, sve dovodi do začepljenja arterija i umnogome doprinosi smrtnosti kasnije. Ovo jeste opasna bolest koja ide polako i napreduje kod većine 10-20-30 godina dok nas ne stisne kasnije. Zato svakako treba obratiti pažnju na LDL, lipide, CRP i pritisak od 30e nadalje, posebno ako se ima istorija bolesti u porodici (hiperholesterolemija je nasledna). Npr, većina suplemenata koje ja pijem su baš za srce jer imam istoriju bolesti u porodici, volim da dižem teške tegove (ne valja za pritisak) a uzimao sam i "hemiju" pa se čuvam koliko mogu. Suplementi: omega 3 (EPA), ubiquinol, vitamin k2mk7, magnezijum, anti-infmalatorni suplementi.
 
Poslednja izmena:
@dzigi12
Nemoj da se ljutiš, ali je tvoj primer odličan šta ne treba raditi. Što bi narod rekao "seci uši, krpi d*pe" i "spolja gladac, a unutra jadac".

Imaš problem sa nezdravom ishranom, apetitom i posledično količinom hrane koju unosiš, što sve rezultuje većom kilažom. I ti umesto da lečiš uzrok, ti lečiš simptom. Nastavljaš svoje loše navike, a dodaješ besomučne treninge samo da bi mogao te svoje loše navike da ispratiš, ali da se pri tom spolja ne ogleda ono što je unutra. Toliki kardio treninzi na duži period će samo pojesti mišiće, a uz nezdravu ishranu su recept za razne bolesti koje ćeš pre ili kasnije i sam videti. Uz to bih dodao aspekt koga se Stevcho dotakao, a to je da ćeš jednog trenutka kada više ne budeš mogao da ispratiš toliki output upasti u veći problem nego što si imao na početku, jer uzrok nisi rešio, a "brzo rešenje" koje si imao je nestalo.

Ljudi zaboravljaju ili, što svesno, što nesvesno zanemaruju osnovne stvari. Pri svakoj dijeti se treba voditi sledećim načelima:
  • Leči uzrok, a ne simptom. U tvom slučaju to je prekomerna i nezdrava ishrana.
  • Obrati pažnju na psihološki momenat. Tu treba videti jel postoji nešto psihološki zbog čega se tako (neko) hrani. Ne bih ovde ulazio u detalje, ali je dijapazon od jedenja zbog nervoze, preko besa, odnosa sa bližnjima, pa sve do težiš psihijatrijskih stanja (gde spada i bulimija). Najgore je zavaravati samog sebe i prebacivati krivicu na neku drugu stvar ili osobu, ili potpuno ignorisati i zanemarivati problem koji postoji.
  • Kombinacija prethodne dve stavke: "nije gladno telo, nego g*zica". Kad si gladan, jel bi jeo samo pirinač bez ičega. Ako kad si gladan ne bi to jeo, ali bi zato jeo burek/picu/pljeskavicu/... onda je floskula tačna i nisi gladan.
  • Dijeta služi da reši kako kratkoročno, tako i dugoročno problem, a je najbitnije da se tokom nje vidi u čemu osoba greši, nauči i usvoji zdrave navike. "Yo-yo efekat" ne postoji. Postoji "yo-yo ishrana". A to je kod osoba koje nisu naučile i usvojile zdrave navike tokom dijete i posle nje se vrate ishrani koja ih je dovela do lošeg stanja, hoće da rade identično i očekuju drugačiji ishod. To je definicija ludosti.
  • U svemu treba imati meru. Kako u ishrani, tako i u treningu. Ako se tokom dijete uradi ono što je trebalo, završiće se sa zdravim navikama, zdravijim izborom namirnica (koji je po pravila manje kaloričan, sa većim faktorom sitosti i manjom mogućnosću da se od nje prejede), gde će biti i nezdrave hrane, ali u razumnoj meri. Dijeta će, recimo, biti 80% zdrava, 20% nezdrava i neće biti problema. Iskustvo sa dijete će se koristiti kada se taj odnos pogorša (i/ili se pogoršani odnos održi duže od "povremenog", tipa zaređana slavlja i sl.) da bi se kompenzovalo u hrani (narednih dana jedeš samo zdravo) i/ili aktivnošću.

Čovečanstvo generalno nema toliki problem sa prejedanjem koliko ga ima sa nedovoljno kretnje. Moderna bolest je sedenje u stolici.
Ovo nije "ili ili". Iako jeste moderna bolest sedenje u stolici, čovečanstvo itekako ima problem sa nezdravom hranom koja izaziva zavisnost i posledično prejedanje. To je na prvom mestu, pa par mesta prazno, pa onda sedenje. Gojaznost (i sve što ona nosi,) je odraz loše ishrane, a sedenje je samo pogoršava, iako je i sama problem. Populacija ima u mnogo većem procentu problem sa gojaznošću/ishranom (sa ili bez posledičnog smanjenog kretanja) nego što ima sa sa smanjenim kretanjem (sedenjem) bez gojaznosti.
- Treba obratiti pažnju na obe stvari simultano i simultano rešavati probleme koji postoje.
 
Da, dobro je uraditi krvu sliku jednom godisnje recimo, i to sve komplet, i hormone, pogotovo dok ste mladji, da imate neku baznu sliku, za poredjenje posle, jer svako je drugaciji. Unazad par godina sam poceo, prvenstveno obratio paznju na holesterol jer nikad nisam to gledao, a jedem dosta jaja (tipa 30tak nedeljno), dzigerice, domace proizvode najvise, i holesterol zaokruzen jer je malo nizi 3.48 (HDL 1.68, LDL 1.47, Trig 0.77). Tako da jaja su super :), mada dosta sam i aktivan.
 
Velika je individualna razlika u reakciji organizma na unos holesterola. Nekom od 10 žumanca holesterol bude super, nekom od jednog jaja dnevno podivlja. Nema tu generalnog odgovora ;)
 
Da, bojao sam se da nece biti skroz ok, a bas volim da ih jedem :). Dosta kvalitetne i nutritivno bogate hrane ima visok nivo holesterola i b12. (sir, organi, a najvise morska hrana).
 
Ovo nije "ili ili". Iako jeste moderna bolest sedenje u stolici, čovečanstvo itekako ima problem sa nezdravom hranom koja izaziva zavisnost i posledično prejedanje. To je na prvom mestu, pa par mesta prazno, pa onda sedenje. Gojaznost (i sve što ona nosi,) je odraz loše ishrane, a sedenje je samo pogoršava, iako je i sama problem. Populacija ima u mnogo većem procentu problem sa gojaznošću/ishranom (sa ili bez posledičnog smanjenog kretanja) nego što ima sa sa smanjenim kretanjem (sedenjem) bez gojaznosti.
- Treba obratiti pažnju na obe stvari simultano i simultano rešavati probleme koji postoje.

Ne iz mog iskustva, zato sam i napisao šta sam napisao. I rekao bih izuzev možda SAD, majka problema je smanjeno kretanje a ne toliko povećan kalorijski unos. Pogotovu ako uzmemo u obzir da je čovek kroz svoje postojanje mnogo više bio gladan nego što je sit. Biti sit 24/7 365 dana u godini je evolutivna anomalija koja je moguća viškom hrane u poslednjih 50tak godina u zapadnom svetu, pre toga periodična glad je bila svakodnevnica u životu ljudi. Glad je na neki način ugravirana u ljudsku podsvest.
I naravno da nije ili/ili i svaka gojaznost je posledica kalorijskog unosa neprimerenog dnevnoj potrošnji, ali ja ovde govorim precizno - izuzev ljudi koji su svoje dnevno zadovoljstvo nalaze samo u hrani (napravili su tako da im je to dnevna doza dopamina) većina populacije svakako treba pre svega više da se kreće. Razloga je mnogo - trošeći više energije više je i imaš, kretnja je izvor zadovoljstva i podstiče brojne metaboličke procese koji su totalno zamrli kod sedentarnih ljudi, uključujući i hormone. Tehnički dakle ti si u pravu (no shit) ali ovo što sam ja napisao ima potporu u nauci i praksi, ljudi koji vežbaju na dijeti su višestruko uspešniji u mršavljenju i održavanju kilaže. Čovek nije pravljen da sedi 12h, a oči nam svima zasvetle kada vidmo nešto ukusno. To takođe nije argument da jedeš kao tinejdžer, treba jesti odmereno i primereno i osnova ishrane treba da bude neprocesuirana prava hrana, ali čak i u praksi je moguće "outtrain a bad diet" i to zna svako ko trenira neki teži sport + diže tegove.
Ja sam gore objasnio zašto nije dobro dugoročno, ali je moguće, kao što primer @dzigi12 dokazuje. Kada sam bio student i trenirao rvanje + fakultet + tegovi nisam mogao nikako da pojedem dovoljno kalorija da popunim težinsku kategoriju do kraja. I nakon prestanka aktivnog bavljenja sportom i dalje mogu da pojedem šta god bez da izgubim six pack. Ne radim to, ali mogu, jer imam veliku dnevnu potrošnju.
Savetujem svakoga ko ima višak kilograma da prvi korak u mršavljenju načini sa vežbom. U zavisnosti od toga koliko se loše hrani, treba primeniti habit based pristup promeni ishrane. Treba odstraniti destruktivne prakse prejedanja, loše hrane, poručivanja, izbaciti polako nezdravu hranu (to je savet za @dzigi12 ) zameniti sa održivim načinom spremanja hrane koja odgovara tvojim potrebama i povremeno se počastiti hranom kad čovek dostigne svoj cilj. Primetno je da ljudi koji promene svoj način ishrane se i ne vraćaju na staru zato što se osećaju lakše i produktivniji su kad jedu "zdravu" hranu. I tada je posao već odrađen.


@Nenad22 Ti si dobar, meni recimo jaja podižu LDL holesterol. Tvoj odnos LDL/HDL je savršen.
 
Uglavnom se slažemo. Ali gojaznost je na prvom mestu rizik za razne bolesti i tako je navedeno u medicinskoj literaturi. Takvo je i moje lekarsko iskustvo, kao i kod bližih kolega. Reci ću i ovako: gojazna osoba koja se kreće u idealnoj meri će biti pod malo manjim rizikom od svih bolesti u odnosu na gojaznu osobu koja se ne kreće, dok osoba koja prestane da bude gojazna (van potencijalnih postojećih ireverzibilnih promena) neće biti pod rizikom.
Ovde sam isključio bolesti vezane isključivo za ne kretanje (sedenterni život).

Ne slažem se i da problem gojaznosti treba lečiti aktivnošću, već ishranom. Lečiš uvek prvenstvrno uzrok, pa tek onda simptom.Ako uzimaš otrovnu hranu, prvo prekidaš uzimanje otrovne hrane, pa daješ protivotrov, pa lečiš posledice/simptome. Iako se to simultano radi, definitivno ne nastavljaš sa uzimanjem otrovne hrane i čekaš sa davanjem antiotrova dok prvo lečiš simptome...
 
@dzigi12
Nemoj da se ljutiš, ali je tvoj primer odličan šta ne treba raditi. Što bi narod rekao "seci uši, krpi d*pe" i "spolja gladac, a unutra jadac".

Imaš problem sa nezdravom ishranom, apetitom i posledično količinom hrane koju unosiš, što sve rezultuje većom kilažom. I ti umesto da lečiš uzrok, ti lečiš simptom. Nastavljaš svoje loše navike, a dodaješ besomučne treninge samo da bi mogao te svoje loše navike da ispratiš, ali da se pri tom spolja ne ogleda ono što je unutra. Toliki kardio treninzi na duži period će samo pojesti mišiće, a uz nezdravu ishranu su recept za razne bolesti koje ćeš pre ili kasnije i sam videti. Uz to bih dodao aspekt koga se Stevcho dotakao, a to je da ćeš jednog trenutka kada više ne budeš mogao da ispratiš toliki output upasti u veći problem nego što si imao na početku, jer uzrok nisi rešio, a "brzo rešenje" koje si imao je nestalo.

Ljudi zaboravljaju ili, što svesno, što nesvesno zanemaruju osnovne stvari. Pri svakoj dijeti se treba voditi sledećim načelima:
  • Leči uzrok, a ne simptom. U tvom slučaju to je prekomerna i nezdrava ishrana.
  • Obrati pažnju na psihološki momenat. Tu treba videti jel postoji nešto psihološki zbog čega se tako (neko) hrani. Ne bih ovde ulazio u detalje, ali je dijapazon od jedenja zbog nervoze, preko besa, odnosa sa bližnjima, pa sve do težiš psihijatrijskih stanja (gde spada i bulimija). Najgore je zavaravati samog sebe i prebacivati krivicu na neku drugu stvar ili osobu, ili potpuno ignorisati i zanemarivati problem koji postoji.
  • Kombinacija prethodne dve stavke: "nije gladno telo, nego g*zica". Kad si gladan, jel bi jeo samo pirinač bez ičega. Ako kad si gladan ne bi to jeo, ali bi zato jeo burek/picu/pljeskavicu/... onda je floskula tačna i nisi gladan.
  • Dijeta služi da reši kako kratkoročno, tako i dugoročno problem, a je najbitnije da se tokom nje vidi u čemu osoba greši, nauči i usvoji zdrave navike. "Yo-yo efekat" ne postoji. Postoji "yo-yo ishrana". A to je kod osoba koje nisu naučile i usvojile zdrave navike tokom dijete i posle nje se vrate ishrani koja ih je dovela do lošeg stanja, hoće da rade identično i očekuju drugačiji ishod. To je definicija ludosti.
  • U svemu treba imati meru. Kako u ishrani, tako i u treningu. Ako se tokom dijete uradi ono što je trebalo, završiće se sa zdravim navikama, zdravijim izborom namirnica (koji je po pravila manje kaloričan, sa većim faktorom sitosti i manjom mogućnosću da se od nje prejede), gde će biti i nezdrave hrane, ali u razumnoj meri. Dijeta će, recimo, biti 80% zdrava, 20% nezdrava i neće biti problema. Iskustvo sa dijete će se koristiti kada se taj odnos pogorša (i/ili se pogoršani odnos održi duže od "povremenog", tipa zaređana slavlja i sl.) da bi se kompenzovalo u hrani (narednih dana jedeš samo zdravo) i/ili aktivnošću.


Ovo nije "ili ili". Iako jeste moderna bolest sedenje u stolici, čovečanstvo itekako ima problem sa nezdravom hranom koja izaziva zavisnost i posledično prejedanje. To je na prvom mestu, pa par mesta prazno, pa onda sedenje. Gojaznost (i sve što ona nosi,) je odraz loše ishrane, a sedenje je samo pogoršava, iako je i sama problem. Populacija ima u mnogo većem procentu problem sa gojaznošću/ishranom (sa ili bez posledičnog smanjenog kretanja) nego što ima sa sa smanjenim kretanjem (sedenjem) bez gojaznosti.
- Treba obratiti pažnju na obe stvari simultano i simultano rešavati probleme koji postoje.

Mislim da ti mnogo pretpostavljas. Odakle ti ideja da imam problem sa nezdravom ishranom, apetitom i kolicinom hrane koju unosim? Koje moje lose navike? Pises kao da je jedem kantu masti dnevno. To sto ja kazem da mogu sve da jedem ne znaci da jedem Mek svaki dan. Po svim rezultatima koje sam radio kada sam prosli put vadio krv a i na osnovu poslednje analize koje je radjena aparatom za kvantnu sve je savrseno i nemam ni jedan problem. Nije da ja pridajem neki znacaj tome ali da me bas zanima sve to vadio bih krv jednom u par meseci. Moj besomucni trening je mozda tebi takav ali on meni skroz odgovara i prija. Imam trenera koji prati moju misicnu masu i sve ostalo i ona konstantno raste kao i kilaze sa kojima radim. Nikad misicaviji nisam bio. Vodim ja racuna o sebi ali i drugi vode racuna o meni.

Ja nikada ne idem na dijete niti sam to radio. Ne postoji moj slucaj kako ga navodis jer ja ne jedem prekomerno a ni nezdravo. Ti kao da si iskopirao neki tekst sa tom porukom samo promenio parametre.

Ja dosta sedim za kompom ali sam dosta i aktivan. Volim da jedem kao i svi ali ne jedem nekvalitetnu hranu. Ne posecujem fast food-ove gde trpaju sve i svasta, ne jedam masno jer mi ne prija, ne jedem testenine, jedem salate, ne jedem voce. Ako sednem u restoran i pojedem rozbratnu, t-bone stejk, pilece belo na xx nacina, teletinu ispod saca sta je tu nezdravo? Jedem normalne kolicine, ne prezderavam se. Slatko ne jedem, grickalice ne jedem. Mozda ponekad uzmem nesto kada mi se prijede i kada mi telo to trazi. Slusam svoje telo i za sada nemam nikakvih problema nacinom na koji zivim i sta radim. A necu ni imati jer vodim racuna o sebi. Nisam bi kod lekara jos od srednje skole kada sam isao po opravdanja. Mogu nekada da navucem prehladu kao i svi ali to je sve. Nikakve druge probleme nemam. Secer mi je odlican, holesterol odlican, srce odlicno, pluca odlicna. Za koju godinu 40-ta. Vid savrsen iako blenem u ekrane od prvog GameBoy-a koji sam dobio sa 7 godina.

Zasto je ovo ispod nezdravo? Jutros za dorucak sam pojeo te tortiljice sa piletinom i pomfritom. Zbog pomfrita? Ali sam do sada vec presao 23k koraka, odradio jak trening za grudi, potom otisao na glajder, prosetao kejom i evo seo za komp da ti odgovorim. Moj sasvim normalan i aktivan dan. Ne smatram da jedem nezdravo i smatram da jedem kvalitetno i normalne kolicine. Naravno da ne pojedem sve sa slike ali takve su porcije u restoranu. Zrnevlje, bobice i ostalo ne jedem jer sam uvek gladan posle. Jedem i ribu kada mi se jede, tunu iz konzerve itd. Kada mi dojadi takva hrana a desava se jedem i hranu koju recimo sluzi FitPro samo sto se onda dopunjujem sa strane ako mi se nesto od njih ne jede.

Ne pijem, ne pusim. Nikada i nisam. Najbolje da budem vegan. :) Ko odredjuje sta je zdravo a sta ne? Ja sam postigao svoj cilj i odrzavam ga. Ako bude nekih problema lako ja to promenim jer sebi zelim samo najbolje a da se odricem svega sto volim za sada ne. :) Coca-Cola je najbolje pice na svetu :)
 

Prilozi

  • 20220616_175517.jpg
    20220616_175517.jpg
    224.8 KB · Pregleda: 51
  • 20221017_155957.jpg
    20221017_155957.jpg
    238.1 KB · Pregleda: 52
  • 20221025_163735.jpg
    20221025_163735.jpg
    219.8 KB · Pregleda: 51
  • PXL_20230104_154944578~2.jpg
    PXL_20230104_154944578~2.jpg
    229.9 KB · Pregleda: 48
  • PXL_20230124_110127309.MP.jpg
    PXL_20230124_110127309.MP.jpg
    161.6 KB · Pregleda: 51
Poslednja izmena:
@nemanja123
Koliko sam upucen, yo-yo efekat postoji, posto u takvim slucajevima dijeta, moze da se poremeti lucenje nekih hormona (zaboravih kojih, jedan ima veze i sa dijabetesom tip2). To mi je jedan doktor jos davno lepo objasnio, ali zaboravih detalje...
@Stevcho
Sto se tice tegova i krvnog pritiska, takav vid vezbanja generalno dugorocno podize krvni pritisak? Ima logike, zato vec neko vreme razmisljam da kupim uredjaj za merenje pritiska posto dizem solidne tezine (npr. radne serije na benchu 100-120kg, osetim da se prilicno podigne pritisak tada, na cucnju i ostalim vezbama manje osetim pritisak, valjda zato sto je glava gore u ostalim vezbama)...

Edit: spominjali ste i jaja, ja jedem obicno 4 dnevno, holesterol dobar, radio komplet krvnu sliku 3x u prethodne 4 godine...
Masna jetra i visoki jetreni enzimi se obicno lako rese suplementima na bazi cveta čička, zbog nekih lekova u prošlosti sam imao problema sa tim i sredio ih za 3 meseca...
 
@dzigi12
Ja bih ti savetovao da opet pročitaš one stavke. Najgore je kad sebe zavaravaš. Ne mislim ništa loše i sam često jedem kao ti, ali znam da to nije dobro, da ću morati da balansiram i da će me sve to pre ili kasnije koštati.

Lep izgled ne znaci zdravo telo (iako može da bude).

Zaključke sam doneo iz tvog pisanja.
Rekao si da ideš na tolike treninge da bi mogao da isorwtis svoju ishranu koju ne želiš da promeniš. Rekao si da uopšte ne paziš i naveo primere svojih obroka (burger iz mc donaldsa, suvlaki, tortilja sa piletinom, čizburger, kuglice sa kačkavaljem, pomfrit, ćevapi i kajmak sa domaćim hlebom). Ako i ostavim količinu, način pripreme i potencijalne priloge koji uz sve ovo idu, jedino bi piletina u tortilji (ne množina) mogla da prođe. Hleb baš zavisi od količine i obično se kod nas sa njim pretera, ali ajde neka bude i on. Sve ostalo je veoma loše, prazne kalorije. To što se ne vidi na telu ne znači da su zdrave. U restoranu se retko šta može nazvati zdravom hranom. Kvantna analiza nije merilo. Krvna je bolja, ali se kod nas dosta stvari ne radi. Palomino ulje (koje se koristi za friteze), kao i sve dimljeno i sa roštilja je dokazano kancerogeno. Uticaj toga ne možeš da izmeriš, a vidi se tek kada je kasno. Da sam na tvom mestu edukovso bih se o ishrani. To se itekako isplati.

Rekao si da si smršao 10kg, uzeo ličnog trenera i krenuo na (rekao bih besomučne) kardiotreninge, da bi mogao da nastaviš sa ovakvom ishranom. Osoba koja nije gojazna (ne krupna, nego gojazna, čitaj povećan procenat masti) to ne bi radila i/ili nisu krenule primetne promene tela u tom smeru.

Opet ti kažem, pišem iz najbolje namere. Napisao sam da je kod tebe problem što lečiš simptom, a ne uzrok. Ostale stavke sam stavio za sve (uključujući i tebe) kao veoma bitne (bitnije od same dijete!), a veoma često zanemarene.
 
@dzigi12
Ja bih ti savetovao da opet pročitaš one stavke. Najgore je kad sebe zavaravaš. Ne mislim ništa loše i sam često jedem kao ti, ali znam da to nije dobro, da ću morati da balansiram i da će me sve to pre ili kasnije koštati.

Lep izgled ne znaci zdravo telo (iako može da bude).

Zaključke sam doneo iz tvog pisanja.
Rekao si da ideš na tolike treninge da bi mogao da isorwtis svoju ishranu koju ne želiš da promeniš. Rekao si da uopšte ne paziš i naveo primere svojih obroka (burger iz mc donaldsa, suvlaki, tortilja sa piletinom, čizburger, kuglice sa kačkavaljem, pomfrit, ćevapi i kajmak sa domaćim hlebom). Ako i ostavim količinu, način pripreme i potencijalne priloge koji uz sve ovo idu, jedino bi piletina u tortilji (ne množina) mogla da prođe. Hleb baš zavisi od količine i obično se kod nas sa njim pretera, ali ajde neka bude i on. Sve ostalo je veoma loše, prazne kalorije. To što se ne vidi na telu ne znači da su zdrave. U restoranu se retko šta može nazvati zdravom hranom. Kvantna analiza nije merilo. Krvna je bolja, ali se kod nas dosta stvari ne radi. Palomino ulje (koje se koristi za friteze), kao i sve dimljeno i sa roštilja je dokazano kancerogeno. Uticaj toga ne možeš da izmeriš, a vidi se tek kada je kasno. Da sam na tvom mestu edukovso bih se o ishrani. To se itekako isplati.

Rekao si da si smršao 10kg, uzeo ličnog trenera i krenuo na (rekao bih besomučne) kardiotreninge, da bi mogao da nastaviš sa ovakvom ishranom. Osoba koja nije gojazna (ne krupna, nego gojazna, čitaj povećan procenat masti) to ne bi radila i/ili nisu krenule primetne promene tela u tom smeru.

Opet ti kažem, pišem iz najbolje namere. Napisao sam da je kod tebe problem što lečiš simptom, a ne uzrok. Ostale stavke sam stavio za sve (uključujući i tebe) kao veoma bitne (bitnije od same dijete!), a veoma često zanemarene.
Sta je zdrava ishrana? Koju hranu treba jesti?
 
To se sad i ja pitam posto mi opljuva rostilj. :cautious:
 
@nemanja123
Koliko sam upucen, yo-yo efekat postoji, posto u takvim slucajevima dijeta, moze da se poremeti lucenje nekih hormona (zaboravih kojih, jedan ima veze i sa dijabetesom tip2). To mi je jedan doktor jos davno lepo objasnio, ali zaboravih detalje...
@Stevcho
Sto se tice tegova i krvnog pritiska, takav vid vezbanja generalno dugorocno podize krvni pritisak? Ima logike, zato vec neko vreme razmisljam da kupim uredjaj za merenje pritiska posto dizem solidne tezine (npr. radne serije na benchu 100-120kg, osetim da se prilicno podigne pritisak tada, na cucnju i ostalim vezbama manje osetim pritisak, valjda zato sto je glava gore u ostalim vezbama)...

Edit: spominjali ste i jaja, ja jedem obicno 4 dnevno, holesterol dobar, radio komplet krvnu sliku 3x u prethodne 4 godine...
Masna jetra i visoki jetreni enzimi se obicno lako rese suplementima na bazi cveta čička, zbog nekih lekova u prošlosti sam imao problema sa tim i sredio ih za 3 meseca...
Ne postoji yoyo efekat. Postoji loša dijeta koja ti skroz razbuca hormone zbog kojih imaš posledice po apetit i po telo. Posledice po apetit te teraju da se vratiš na stari režim ishrane, a stari režim ishrane direktno dovodi do vraćanja tela na stari izgled.

Tačno je to za jetru, ali moraš dublje da pogledaš. Zamisli bubreznog bolesnika na dijalizi, on odradi dijalizu i kaže "jeste mi krv loša, ali se to začas sredi dijalizom". Transaminaze su samo pokazatelj oštećenja. Ako skloniš pokazatelj ne znači da oštećenja nema, niti kaže šta je sve dugoročnim narušavanjem zdravlja uništeno.
 
Po svim rezultatima koje sam radio kada sam prosli put vadio krv a i na osnovu poslednje analize koje je radjena aparatom za kvantnu
Ako je to ona glupost gde ti držiš onu metalnu ručku, a aparat kao nešto pokazuje, to je još pre 5 god, a možda i više, postojao snimak gde čovek obavije tu ručku mokrom maramicom, a aparat pokazuje kao da postoji neki problem sa bubrezima ili jetrom. :D Davno je bilo, pa se više i ne sećam.

Uglavnom posle je rastavi celu i pokaže kako veze nema ono što prikazuje aparat.
 
Ako je to ona glupost gde ti držiš onu metalnu ručku, a aparat kao nešto pokazuje, to je još pre 5 god, a možda i više, postojao snimak gde čovek obavije tu ručku mokrom maramicom, a aparat pokazuje kao da postoji neki problem sa bubrezima ili jetrom. :D Davno je bilo, pa se više i ne sećam.

Uglavnom posle je rastavi celu i pokaže kako veze nema ono što prikazuje aparat.
Ma da neka idiotarija. Nesto ima i sa nekim klatnom. Zato sam i napisao da tome ne pridodajem znacaj. Nego se drugarica time bavi pa uvek hoce da me testira kada se vidimo. 😀

Ne radim inace nikakve testove jer me to ne zanima. Osecam se dobro i po tome se vodim. Nije ovo tema za mene. 😀 Odoh ja nazad u kripto i da zavaravam sebe da je krenuo bull run. 😀 Hteo sam samo da podelim moj model ali ne zelim da gubim vreme objasnjavajuci se sa nekim sta je zdravo a sta ne itd. Meni je bitno sta je ukusno. 😀

Jeo sam i FitPro mesec i kusur dana. To nije hrana. Sve je bljutavo, veci deo neukusan. Moze da se jede ali ako je to zdravo krastavac. Bolje da skratim koju godinu zivota. 😀
 
To se sad i ja pitam posto mi opljuva rostilj. :cautious:
Ak oti je za utehu, ja ti garantujem da ne voliš roštilj više od mene, a skoro pa sigurno ni više da ga pojedeš, ali takva je stvar :D
Pljeskavice imaju 40% masti, a kancerogen efekat jedino da pokušaš da izbalansiraš prokeljom, crnim lukom...

Sta je zdrava ishrana? Koju hranu treba jesti?
Izokalorijsku, sa obraćanjem pažnje na makro i mikronutrijente.

To znači što manje termički obrađenu, sa što manje hidrogenizovanog ulja (čitaj: bez suncokreti og ulja i sa što manje dodatka ikakvog ulja. Dakle korišćenjem tiganja koji se ne lepi i ulja u spreju gde prsneš sekundu-dve). Meso/sirevi sa nižim procentom masti, od ugljenih hidrata pirinač, ovas, krompir, integralne testenine... Dobre masti (iz ribe, koštunjavo voća, dodatak omege 3...). Spremaš bez raznorazni dodataka (pavlaka za kuvanje, sosevi...) I bez visokokaloričnih priloga, tzv skrivene kalorije (majonez, pavlaka, kečap...), što više povrća i umerena količina voća (voćka-dve dnevno, bobičasto voće kao dobar izvor oksidanasa tu ne računam).

Pogledaj na internetu primere pripreme obroka. Imaš "bulk" pripremu nekih bildera, pa možeš videti kako to izgleda. Može biti ekstra ukusno i lako za pripremu.

Kažem opet, nije problem tu i tamo uzeti brzu/nezdravu hranu. Ali to treba biti povremeno i svesno.

P.S. Ne možeš reći da ne radiš analize jer te to ne zanima, a u isto vreme zavaravati sebe da je trenutna ishrana zdrava. To ne vodi ničemu.
 
Ak oti je za utehu, ja ti garantujem da ne voliš roštilj više od mene, a skoro pa sigurno ni više da ga pojedeš, ali takva je stvar :D
Pljeskavice imaju 40% masti, a kancerogen efekat jedino da pokušaš da izbalansiraš prokeljom, crnim lukom...


Izokalorijsku, sa obraćanjem pažnje na makro i mikronutrijente.

To znači što manje termički obrađenu, sa što manje hidrogenizovanog ulja (čitaj: bez suncokreti og ulja i sa što manje dodatka ikakvog ulja. Dakle korišćenjem tiganja koji se ne lepi i ulja u spreju gde prsneš sekundu-dve). Meso/sirevi sa nižim procentom masti, od ugljenih hidrata pirinač, ovas, krompir, integralne testenine... Dobre masti (iz ribe, koštunjavo voća, dodatak omege 3...). Spremaš bez raznorazni dodataka (pavlaka za kuvanje, sosevi...) I bez visokokaloričnih priloga, tzv skrivene kalorije (majonez, pavlaka, kečap...), što više povrća i umerena količina voća (voćka-dve dnevno, bobičasto voće kao dobar izvor oksidanasa tu ne računam).

Pogledaj na internetu primere pripreme obroka. Imaš "bulk" pripremu nekih bildera, pa možeš videti kako to izgleda. Može biti ekstra ukusno i lako za pripremu.

Kažem opet, nije problem tu i tamo uzeti brzu/nezdravu hranu. Ali to treba biti povremeno i svesno.
Hvala na objasnjenju. Nije to za mene.
 
Za roštilj kupujem govedinu 18% masnoće za pljeskavice i ćevape. Krompir pečemo u rerni bez ulja ili masti već duže vreme. Generalno sve domaća kuhinja, ne pamtim kad sam jeo junk food. Hleb smo porodično sveli na minimum. Znam koliko su im prljave kuhinje, palmino ulje itd.
Ustajem u 4:30, u 5:30 sam u teretani i posle tuširanja na posao, vožnje 40min, ležem između 21-22h, pon-pet.
 
Ne postoji yoyo efekat. Postoji loša dijeta koja ti skroz razbuca hormone zbog kojih imaš posledice po apetit i po telo. Posledice po apetit te teraju da se vratiš na stari režim ishrane, a stari režim ishrane direktno dovodi do vraćanja tela na stari izgled.

Tačno je to za jetru, ali moraš dublje da pogledaš. Zamisli bubreznog bolesnika na dijalizi, on odradi dijalizu i kaže "jeste mi krv loša, ali se to začas sredi dijalizom". Transaminaze su samo pokazatelj oštećenja. Ako skloniš pokazatelj ne znači da oštećenja nema, niti kaže šta je sve dugoročnim narušavanjem zdravlja uništeno.
Kako losa ishrana razbuca hormone, tako ih razbuca i ekstremnija dijeta...

Sto se tice jetre, masna jetra se lako oporavi (taj problem sam imao i spomenuo), dok ciroza ostavlja posledice, zavisi od cega su poviseni enzimi, nesto moze da se sredi brzo, a nesto je trajno...
 
Za roštilj kupujem govedinu 18% masnoće za pljeskavice i ćevape. Krompir pečemo u rerni bez ulja ili masti već duže vreme. Generalno sve domaća kuhinja, ne pamtim kad sam jeo junk food. Hleb smo porodično sveli na minimum. Znam koliko su im prljave kuhinje, palmino ulje itd.
Ustajem u 4:30, u 5:30 sam u teretani i posle tuširanja na posao, vožnje 40min, ležem između 21-22h, pon-pet.
Ti tehnički ni ne jedeš pljeskavicu i čevape nego osrednje masno mleveno meso u formi pljeskavice i ćevapa. Ako uklopiš kalorijski nemaš potrebe ništa da menjaš. Osim ako pečeš na žaru, tu ostaje onaj kancerogeni faktor. Ovako (doduše ukratko) kako si napisao ne vidim problem :)
Kako losa ishrana razbuca hormone, tako ih razbuca i ekstremnija dijeta...

Sto se tice jetre, masna jetra se lako oporavi (taj problem sam imao i spomenuo), dok ciroza ostavlja posledice, zavisi od cega su poviseni enzimi, nesto moze da se sredi brzo, a nesto je trajno...
Loša ishrana podrazumeva i drastični kalorijski deficit i/ili veoma niskokalorijsku ishranu.

Drago mi je što si se oporavio, ali ovakve stvari ne treba generalizovati. Zanemarivalje problema sa bilo kojim organom, a pogotovo jetrom nije uopšte pametno. Ima ona veliku moć regeneracije ali može uvesti u druga stanja, a vreme kada je bilo narušeno njeno zdravlje može veoma loše uticati na ostale organe.
 
Ak oti je za utehu, ja ti garantujem da ne voliš roštilj više od mene, a skoro pa sigurno ni više da ga pojedeš, ali takva je stvar :D
Pljeskavice imaju 40% masti, a kancerogen efekat jedino da pokušaš da izbalansiraš prokeljom, crnim lukom...


Izokalorijsku, sa obraćanjem pažnje na makro i mikronutrijente.

To znači što manje termički obrađenu, sa što manje hidrogenizovanog ulja (čitaj: bez suncokreti og ulja i sa što manje dodatka ikakvog ulja. Dakle korišćenjem tiganja koji se ne lepi i ulja u spreju gde prsneš sekundu-dve). Meso/sirevi sa nižim procentom masti, od ugljenih hidrata pirinač, ovas, krompir, integralne testenine... Dobre masti (iz ribe, koštunjavo voća, dodatak omege 3...). Spremaš bez raznorazni dodataka (pavlaka za kuvanje, sosevi...) I bez visokokaloričnih priloga, tzv skrivene kalorije (majonez, pavlaka, kečap...), što više povrća i umerena količina voća (voćka-dve dnevno, bobičasto voće kao dobar izvor oksidanasa tu ne računam).

Pogledaj na internetu primere pripreme obroka. Imaš "bulk" pripremu nekih bildera, pa možeš videti kako to izgleda. Može biti ekstra ukusno i lako za pripremu.

Kažem opet, nije problem tu i tamo uzeti brzu/nezdravu hranu. Ali to treba biti povremeno i svesno.

P.S. Ne možeš reći da ne radiš analize jer te to ne zanima, a u isto vreme zavaravati sebe da je trenutna ishrana zdrava. To ne vodi ničemu.
Ne zavaravam ja sebe. Opet pretpostavljas. Da se primetiti da cesto upotrebljavas tu rec zavaravati pokusavajuci sa opravdas svoj "model". Mi se hranimo lose, ovako treba. Tako me i drugari/poznanici vegani ubedjuju zasto ne treba jesti meso i ostale zivotinjske proizvode. Uz malo aktivnosti moze sve da se jede bez pribegavanja kojekakvim dijetama i nejestivim ( po meni ) namirnicama. Naravno ne treba se prezderavati sada svakodnevno i jesti jer su ti gladne oci. Meni moj nacin ishrane i treninga odgovara i tako funkcionisem od kada znam sa sebe i nista mi ne fali. Ne znaci da ce svakome. Ne moram da radim analize da bih znao da sam zdrav. Valjda ja bolje poznajem sebe od tvojih pretpostavki. Nastavi sa bobicama i zrnevljem, ja cu sa svojim nacinom ishrane, pa pricamo za 40 godina. Last man standing.
 
Da odbranim cevape i kajmak :). To je jedan od kvalitetnijih obroka ako je meso kako treba. Nema nista lose u zivotinjskim/mlecnim masnocama i proteinima u umerenoj kolicini. Jeste kaloricnije, pa srazmerno aktivnosti jesti, i uz neku salatu :).
Ali generalno oko hrane, vegani, pa mnogi moderni fitnes instruktori sto su zavrsili herbalife kurs i slicno, uhvate se za par cinjenica i sve ostalo povrsno gledaju i odu u potpunu krajnost. A nutricionizam je prilicno slozen i nije bas crno belo tako.
U sustini skoro sva hrana je dobra manje ili vise, nego je problem kako se koristi (kao i internet recimo :)) - postoje neke ocigledno stetne stvari sto su svuda dostupne, trans masti, rafinisana ulja, i visoko rafinisana hrana sa aditivima. Ali vecinu ostalog nema razloga izbegavati, tipa klise 4 bele smrti je skroz pogresno, brasno, secer, zivotinjska mast, sta bese cetvrto, so da. Sve je apsolutno korisno za nas organizam, problem je preterivanje, i u kvalitetu namirnica u odredjenom jelu.
Nesto ima manje ili vise mikronutrijenata, tako da po nekom mom shvatanju sustina je u raznovrsnosti i balansu.
 
Ne zavaravam ja sebe. Opet pretpostavljas. Da se primetiti da cesto upotrebljavas tu rec zavaravati pokusavajuci sa opravdas svoj "model". Mi se hranimo lose, ovako treba. Tako me i drugari/poznanici vegani ubedjuju zasto ne treba jesti meso i ostale zivotinjske proizvode. Uz malo aktivnosti moze sve da se jede bez pribegavanja kojekakvim dijetama i nejestivim ( po meni ) namirnicama. Naravno ne treba se prezderavati sada svakodnevno i jesti jer su ti gladne oci. Meni moj nacin ishrane i treninga odgovara i tako funkcionisem od kada znam sa sebe i nista mi ne fali. Ne znaci da ce svakome. Ne moram da radim analize da bih znao da sam zdrav. Valjda ja bolje poznajem sebe od tvojih pretpostavki. Nastavi sa bobicama i zrnevljem, ja cu sa svojim nacinom ishrane, pa pricamo za 40 godina. Last man standing.
Ne pretpostavljam, nažalost. Opet, to što se ne gojiš ne znači da se zdravo hraniš, a po onome što si napisao definitivno se ne hraniš zdravo.

Zavaravaš se definitivno. Pišeš za mene o nekakvim bobicama koje nisam ni pomenuo, ali ti je to potrebno da bi svoju ishranu opravdao.
Ja sebe ne zavaravam. Pogledaj u ovoj temi poruke. Pisao sam o mojim obrocima od 600g ćevapa i 400g pomfita, ali nikad ne bih rekao da je to zdravo.

To što kažeš da ne moraš da radiš analize da bi znao da si zdrav dosta govori o tebi.

Koliko sam ljudi video u 20-30im godinama "u punoj snazi" koji se bave sportom sa infarktima, bez ikakvih prethodnih naznaka za to i prividnim nepostojanje faktora rizika...
 
Ne pretpostavljam, nažalost. Opet, to što se ne gojiš ne znači da se zdravo hraniš, a po onome što si napisao definitivno se ne hraniš zdravo.

Zavaravaš se definitivno. Pišeš za mene o nekakvim bobicama koje nisam ni pomenuo, ali ti je to potrebno da bi svoju ishranu opravdao.
Ja sebe ne zavaravam. Pogledaj u ovoj temi poruke. Pisao sam o mojim obrocima od 600g ćevapa i 400g pomfita, ali nikad ne bih rekao da je to zdravo.

To što kažeš da ne moraš da radiš analize da bi znao da si zdrav dosta govori o tebi.

Koliko sam ljudi video u 20-30im godinama "u punoj snazi" koji se bave sportom sa infarktima, bez ikakvih prethodnih naznaka za to i prividnim nepostojanje faktora rizika...
Zavaravas.
Hrana koju sam postovao iznad je zdrava. Cisto meso. 100% Govedina. Sa rostilja. Starena. Bez icega osim soli i bibera. Da, da znam i so nije zdrava. Krompir baren i zapecen sa prazilukom i malo sira. Salata sa maslinovim uljem. Mix mesa u Zapati sa pirincem ispod, 5-6 vrsta salata avokado, paprika,... Nema kecapa, majoneza i takvih stvari. To inace i ne jedem. Samo uz pomfrit ponekad kecap. Ako pojedes 600g cevapa i 400g pomfrita to je preterano. Naravno da to nije zdravo. Pogotovo ako je svakodnevno. Ali ako pojedes 150-200g cevapa, salatu i 100g pomfrita to je sasvim normalno. Bobicasto voce. Tvoje reci. Zato sam te i pitao sta je zdravo. Vecina ljudi koji se navodno "zdravo" hrane jedu neke bobice i zrnevlje i propagiraju da je to zdravo. Nemam nista protiv. Probacu i takvo jelo ali nemoj mene da ubedjujes da je ovo drugo nezdravo. Drugar vegan ima yt kanal i tacno znam sta sprema i pravi.

Naravno odmah pretpostavljas da su svi oni dobili infarkt zbog "lose" ishrane je l' tako? Kazem ja bas volis da pretpostavljas. Sta ako su jeli bobicasto voce, zapelo im u grlu i krastavac.
 
Nazad
Vrh Dno