Šta je novo?

GeForce RTX 3000 Thread

4000 serija će imati još jače cene nego 3000 serija

Ma kakva 4000 serija sa cenom za midrange kartu od 1K evra i agregat.
3000 serija ce biti i dalje best buy. Nemas ni igru koja krsteno napregne grafiku.

^ ja imam 3080ti i u valhalli na 1440p sve na ultra izvlači mi od 93-140fps. U 4K oko 70-80fps tako da je i 3000 serija je nategnuta u zavisnosti od igre.

Pa sta ce ti vise od 60 u 4K. :D Dosta sto u 1440p bije snazno. 4K nije mainstream jos uvek. Ti si miran sa tom kartom 10 godina.
A i shitsoft igre nisu poznate po optimizaciji, moze to bolje.

^ imam 165hz u 1440p asus g-sync monitor pa gledam da isteram maksimum sto može. Slažem se da je još daleko 4K u tim fps. Ne prelazim na 4K dok ne budem mogao većinu igara barem 90+ fps na max podešavanjima.

Pa sta ce ti vise od 60 u 4K. :D Dosta sto u 1440p bije snazno. 4K nije mainstream jos uvek. Ti si miran sa tom kartom 10 godina.
A i shitsoft igre nisu poznate po optimizaciji, moze to bolje.
VRR i 100/120Hz se spusta polako u pristupacnije TV modele, zatrebace :)

pobrisan off-topic. tema nije subjektivni osećaj kod FPS-a

Poslednja izmena:
Ova 3060 8gb ce biti previse okrnjena. A ova 3060Ti sa GDDR6X deluje interesantno, zavisi samo koliko ce da kosta...

Ljudi imam par nekih nedoumica i pitanja u kom smeru ići dalje što se GPU power-a tiče. Ne želim da ovo ispadne pitanje "šta da kupim", već više neko glasno razmišljanje na temu. Bavim se Motion Design-om, i radim 2D/3D u nekoj razmeri od 50/50%. Za 3D koristim GPU rendering - prvenstveno Octane Render koji maksimalno iskorišćava snagu nVidia grafičkih karti (kao i većina GPU rendera).

Trenutno imam jednu RTX 3080 i zadovoljan sam brzinama rendera koje dobijam, ali čim se malo posla nagomila, ta jedna karta postaje usko grlo. S obzirom da bi dve kartice bukvalno duplo brže radile posao, a cene RTX 3080 su pale, ne znam šta da radim. Svakako ne očekujem pad cena u radnjama u Srbiji, jer im se tako može, ali da li da jurim neku polovnu RTX 3080 na KP sa domaćom garancijom? Mislim da je polovna 3080 dobra kupovina ako se nađe za realne novce, jer će nova 4xxx serija biti preskupa i verovatno u nestašici kao i kada je 3xxx serija izašla.

Takođe, za dve RTX 3080 bih verovatno morao da menjam napajanje, ovaj moj SS od 850W mislim da neće izdržati to kako treba, a mislim se da li da menjam i matičnu ploču (Strix B550-E)...

Plocu ne moras da menjas. Za napajanje uzmi neko jace radi stabilnosti [ili dodaj jos jedno napajanje samo za #2 GPU :D ]. Ako mozes obezbedi bolju ventilaciju kucista.

A verovatno ce biti pomame za RTX40, a i domace cene ce sigurno biti visoke.

Poslednja izmena:
Plocu ne moras da menjas. Za napajanje uzmi neko jace radi stabilnosti [ili dodaj jos jedno napajanje samo za #2 GPU :D ]. Ako mozes obezbedi bolju ventilaciju kucista.

A verovatno ce biti pomame za RTX40, a i domace cene ce sigurno biti visoke.
Mislim da ću morati da menjam i ovo moje kućište za neko provetrenije, na primer Fractal Design Torrent na primer.

napajanje obavezno :) da budes siguran

Ljudi imam par nekih nedoumica i pitanja u kom smeru ići dalje što se GPU power-a tiče. Ne želim da ovo ispadne pitanje "šta da kupim", već više neko glasno razmišljanje na temu. Bavim se Motion Design-om, i radim 2D/3D u nekoj razmeri od 50/50%. Za 3D koristim GPU rendering - prvenstveno Octane Render koji maksimalno iskorišćava snagu nVidia grafičkih karti (kao i većina GPU rendera).

Trenutno imam jednu RTX 3080 i zadovoljan sam brzinama rendera koje dobijam, ali čim se malo posla nagomila, ta jedna karta postaje usko grlo. S obzirom da bi dve kartice bukvalno duplo brže radile posao, a cene RTX 3080 su pale, ne znam šta da radim. Svakako ne očekujem pad cena u radnjama u Srbiji, jer im se tako može, ali da li da jurim neku polovnu RTX 3080 na KP sa domaćom garancijom? Mislim da je polovna 3080 dobra kupovina ako se nađe za realne novce, jer će nova 4xxx serija biti preskupa i verovatno u nestašici kao i kada je 3xxx serija izašla.

Takođe, za dve RTX 3080 bih verovatno morao da menjam napajanje, ovaj moj SS od 850W mislim da neće izdržati to kako treba, a mislim se da li da menjam i matičnu ploču (Strix B550-E)...
Javi ako budes prodavao plocu. Ako oces dva GPU mislim da ces morati svakako.

Sa dve graficke imace PCIE4 x8 bandwith, ne verujem da ce mu to uticati na performanse.

Sa dve graficke imace PCIE4 x8 bandwith, ne verujem da ce mu to uticati na performanse.
Ne. Samo prvi slot je PCIe 4.0. Znaci druga grafika (ako uspe da je ubode jer B550 maticne obicno imaju dva slota, a grafike su poprilicno velike), ce biti na PCIe 3.0 x8. To mi ne deluje bas ok za 3080.

Gledao sam razlike između x8 i x16 što se rendera tiče - razlike su otprilike između 1 i 2 posto :)

Koliko te kostala ako nije tajna?

Zdravo
Imamo 3080 10gb i izgleda da je napajanje pregorelo. Da li je 750 W dovoljno bilo za 3080 i 12700k?

Hvala

Koje je napajanje bilo? Nvidia kaže minimum 750w ali ako je bio neki kung-fu i dobro si prošao...

Da se nadovežem sada na samog sebe. Detaljno sam ispregledao svoju ploču da vidim da li fizički ima šanse da uglavim dve RTX 3080 na nju. Koliko vidim, razmak između dva PCI-E slota je jedva dovoljna (a možda i backplate zasmeta) da uglavim dve karte. Kapiram da bi ovo bila blaga katastrofa što se temperatura grafičkih karti tiče... Šta mi je činiti? Da jurim ploču sa više slotova, ili razmaknutijih slotova? Da stavljam sve pod vodu (ovo mi se ne radi jer je skup sport a i zahteva dodatna održavanja)?

A moze li x16 riser, pa da tu drugu postavis negde malo dalje ?

Ako hoces da eksperimentises, prvo kupi GPU i vidi kako ce da radi. Gornja graficka ce biti malo toplija, ali ne bi trebalo da pravi probleme ako je kuciste brzo izbacuje topao vazduh napolje.

Grafička kartica je ipak umrla nije napajanje. Napajanje je antec 750. Grafika je bila od minera. Radila je kod nas nekih 6 7 meseci. Sada vidimo da ima 6900xt za 700 eura nova po kupujem prodajem. Mislim da ćemo to uzeti. Da li je napajanje dovoljno za ovu grafiku? Hvala

Nazad
Vrh Dno