Šta je novo?

Dva hard diska sa dva razlicita sistema (win7 i win10) prebacivanje podataka

Reaper89

Poštovan
Učlanjen(a)
28.12.2014
Poruke
110
Poena
70
Odmah da napomenem, ne treba mi dual boot podešvanje, interesuje me samo da li je moguće da bootujem drugi sistem sa posebnog hard diska a da mi ne napravi neki konflikt pa da moram ponovo da se cimam da instaliram win10? Uzeo sam drugi hard i na njega instalirao win10, pre toga izvadio stari hard na kome je win7, trebaju mi folderi sa starog harda, a znam za opciju u biosu gde mogu da izaberem primary boot device, ali nisam siguran da ako izaberem stari hard sa win7 da ce da mi pokrene sistem bez problema? Da li da skinem kablove sa novog harda na kome je win10 i ubacim stari ako je tako sigurnije ili da ne pokušavam nego da se nadam da kad povezem stari hard i bootujem win10 da ce da mi prepozna foldere sa starog?

Da napomenem da sam sve što mi je trebalo sa starog harda bio prebacio na novi pre ubacivanja win10 ali da nije moglo da se instalira sa usb pa sam morao da se cimam da prebacujem boot instalaciju sa usb na novi hard pri čemu je morao da formatira sve, izbrisani su mi ti fajlovi koje sam hteo da sačuvam. Zbog toga sam sad u dilemi šta mi je činiti, da mi windows 7 sa starog harda ako ga bootujem ne napravi problem da posle win10 sa novog harda necć da se pokrene pa da mora ponovo muke da budu ;(

Nadam se da neko ko ima iskustva s ovim može da mi odgovori.

Dakle znam kako da u biosu namestim odakle da bootuje, ne treba mi dual booth jer kad prebacim to što mi treba sa starog harda neću da ga koristim više vec ide u zasluženu penziju, teoretski bi trebao bez problema da bootuje 7icu iako je 10ka instalirana plus su posebni hard diskovi, ali eto da pitam.
 
Što bi podizao Windows 7 sa starog HDD-a? Poveži oba diska i diži Windows 10 sa novog HDD-a, iskopiraj šta ti treba, isključi PC i otkači stari HDD...
Ako si baš strašljiv, instaliraj Hiren's BootCD PE na USB disk, diži sistem sa njega (sa priključena oba HDD-a) i onda kopiraj šta ti treba sa starog HDD-a na novi.
 
Što bi podizao Windows 7 sa starog HDD-a? Poveži oba diska i diži Windows 10 sa novog HDD-a, iskopiraj šta ti treba, isključi PC i otkači stari HDD...
Ako si baš strašljiv, instaliraj Hiren's BootCD PE na USB disk, diži sistem sa njega (sa priključena oba HDD-a) i onda kopiraj šta ti treba sa starog HDD-a na novi.
Zato sto moze da se desi da ne prepozna hard sa win7 nego mora da se u disk management aktivira ako je unalocated kao new volume ali onda ga formatira i brise sve podatke. Citao sam da nekom prepozna stari hard i particije a nekima ga detektuje kao unalocated. Zbog toga sam mislio ako je to slucaj da podignem win7 sa starog harda, prebacim podatke na usb, restartujem, izaberem drugi hard sa win10 i prebacim sa usb, posle gasim i vadim stari hard. Naravno da mi ta opcija koju opisujes vise odgovara ali moze da se desi da mi ne detektuje stari hard i da ne mogu da pristupim particijama i folderima.
 
Ipak je pokazao particije sa starog harda kad sam ga ubacio i pokrenuo win10, tako da je sve ok.
 
Windows ti neće formatirati disk bez tvoje pomoći...
 
Windows ti neće formatirati disk bez tvoje pomoći...
Nece naravno ali kao sto sam pomenuo postojala je mogucnost da ne prepozna particije vec samo hard kao unalocated space pa da bi pristupio hardu morao bih da napravim novu particiju i formatiram ili da koristim neki program da mi potrazi fajlove.
 
Ne bi trebalo da win vidi hard kao unalocated space. Eventualno da se odradi change ownership i permissions entire ako ne vidi disk.
 
U svakom slučaju hvala na odgovorima. Problem je rešen :)
 
Nece naravno ali kao sto sam pomenuo postojala je mogucnost da ne prepozna particije vec samo hard kao unalocated space pa da bi pristupio hardu morao bih da napravim novu particiju i formatiram ili da koristim neki program da mi potrazi fajlove.
Svaki disk koji na sebi ima ispravnu FAT32 ili NTFS particiju se u nijednom Windowsu neće videti kao unalocated, niti će tražiti ponovnu inicijalizaciju. Ljudi vole da pišu gluposti po forumima i blogovima a pojma nemaju šta pišu.
 
Da ne otvaram novu temu, mada ovo nije mozda bas vezano konkretno za operativni sistem. Imam novi problem za koji ne znam tacan uzrok. Kao sto sam vec pisao imam dva harda, na starom win7, na novom win10, dan posle instalacije windows 10 na novom hardu je pocela da me zeza graficka kartica, da se iskljucuje, monitor gubi signal praceno ili statickim zvukom ili nista ali zakuca ceo sistem, tastatura ne radi, itd, nakon cega moram da iskljucim napajanje pa ponovo ukljucim komp. Ovo se desava bez obzira sta radim, od 15 minuta do 2/3 sata kasnije, bilo da gledam nesto na you tube ili ako igram nesto. Izvadio karticu,povezaomonitor sa integrusom i radilo je bez problema vise sati u dva dana. Ocistio karticu, samo pomerio prasinu s ventilatora, vratio je u komp, ubacio onaj DDUD da ocistim dajvere za graficku u safe modu, instalirao stariju verziju drajvera, radila je nekih pet sati bez problema to vece. Sutradan ukljucim komp opet isti problem nakon 20ak minuta. Izvadim karticu jer sam na nju najvise sumnljao, ali posle dva dana ubacim stari hard sa win7, vratim karticu i evo juce i danas apsolutno nikakav problem.
Ovo je najgori problem koji moze da se desi sa karticom jer je tesko da se dokaze da je mozda defektna niti oni u servisu imaju vremena da je proveravaju satima, tako da i sad dok kuckam ovo sa starog harda sa win7 i karticom jos uvek moze da se ispolji problem ali sam hteo da pitam ovde ako neko moze tacno da mi kaze, da li postoje ikakve sanse da mozda hard koji sam ubacio sa win 10 moze da prouzrukuje da kartica zakuca i izgubi signal? Ovo pitam jer pre ubacivanja novog harda nisam imao ovakvih problema sa karticom. Da li je moguce da defektni hard disk to napravi? Meni nema logike, jer sam ga proveravao u hard disk sentinelu, prosao je extended self test, write test i oba su trajala po 3 sata, pored toga kad sam izvadio karticu hard disk i tu mora da radi, da ucitava, da prebacuje, isto kad skidam nesto. Da je ram memorija ispoljilo bi se na oba sistema, harda i sa integrisanom, napajanje tesko da moze da bude jer sam ubacivao novi hard na stari sistem, satima su oba harda bila prikljucena, takodje posto je kartica GTX 1650s ona trosi nekih 100w u peaku ali pri normalnom radu kad se desavao ovaj problem jedva da povuce 10-20w.
Jedino sto meni pada napamet je da je nesto do windows 10 koji sam ubacio na novi hard, ali i tu sam skinuo legalnu win10 pro verziju. Ako je bios moja ploca gigabyte b85m-d3h je rev 2.0, znaci da bi trebala da bude spremna za 10ku. Dakle ako neko moze da mi olaksa i potvrdi da nema sanse da hard disk moze da prouzrokuje ovakav problem?! Uzeo sam ga pre nedelju dana na kp i lik mi je dao garanciju 10 dana, ne verujem da je do harda niti bi ovako nesto mogao da pravdam kao neispravno i da mu vracam jer hard radi bez problema ali eto desava se to da kartica zakuca na njemu gde je instaliran windows 10. Vise mi smrdi ili na bios koji iako bi trebao da podrzava 10ku zeza ili je kartica defektna ali se gasenje desava random pa se jos uvek nije ispoljlo na window7 ali opet ovakav problem nisam imao dok nisam ubacio drugi hard sa windows 10. Ubacio bi ovih dana na taj novi hard windows 7 ali eto cisto me interesuje misljenje clanova ako neko moze da odgovori.
 
Moguće da je do drajvera u W10. Da je nešto hardverski pokazalo bi se svuda.
Daj specifikacije PC-a.
 
Moguće da je do drajvera u W10. Da je nešto hardverski pokazalo bi se svuda.
Daj specifikacije PC-a.
I5 4460
B85m-d3h rev 2.0
16gb ddr 2x4 (kingston savage) 2x4 (corsair vengeance)
Msi gtx 1650 super ventus xs oc
Psu chieftec eco series 700w
Matori hard hitachi 7200 rpm 640 gb 16mb buffer (win7)
Hard sa win10 je toshiba p300 1tb 7200 rpm 64mb buffer
Samim tim sto sve radi osim kartice na win10 posto zakuca mora da je do sistema.
Juce 12 sati radio na win7 bez problema. Opet mozda je i do kartice pa se problem nije ispoljio, probacu ovih dana da povezem hard sa win10 pa da vidim a ako zeza da ubacim na njega win7. Win10 mi je nekako trom ali na primer gta5 mi dosta bolje na njemu radi, e sad je to mozda i zbog sveze instalacije, nemoguce da je bas drasticna razlika izmedju performansi win7 vs win10.

Da napomenem i da sam iskljucio automatske updejtove posle instalacije, al je on trebao ionako sam da sve azurira do poslednje verzije pre prvog podizanja sistema. Primeto sam i kad ugasim komp na win10 da se prvo ugasi monitor pa tek onda ceo komp.
 
Poslednja izmena:
Da li sam dobro razumeo, Disk sa W10 je sa drugog kompjutera i tamo je bio instaliran ?
 
Da li sam dobro razumeo, Disk sa W10 je sa drugog kompjutera i tamo je bio instaliran ?
Disk sa win10 je disk koji je kupljen pre nedelju dana sa kp, stigao formatiran, testirao ga satima, ispravan,pre instalacije win10 na njemu jos jednom sam ga formatirao, na njega ubacio win10, na drugom starom hardu je win7, sa tog starog harda win7 ne pravi problem sa karticom i istom konfiguracijom. Kad na ovu navedenu konfiguraciju, dakle u istom kompu pokrenem win10 sistem instaliran na novom hardu, graficka se gasi u radu, kad je izvucem i povezem monitor na integrisanu na tom isto win10 hardu sve radi normalno.
Meni je nekako nemoguce da hard pravi problem, il je neka nekompatibilnost sa win10, biosom ploce ili graficka zeza ali zasto onda bez problema radi na starom hardu sa win7?!
 
Prvo kupi SSD, jer je nenormalno spor računar sa hardom.
Drugo, možda jeste neispravna kartica, ako Win 10 radi normalno sa integrušom.
S čime si gasio update? I Windows si skinuo sa Microsoft sajta? Jesi li probao da vidiš kako radi samo sa drajverima koje skine Windows Update? Jesi li ručno instalirao najnovije?
 
Prvo kupi SSD, jer je nenormalno spor računar sa hardom.
Drugo, možda jeste neispravna kartica, ako Win 10 radi normalno sa integrušom.
S čime si gasio update? I Windows si skinuo sa Microsoft sajta? Jesi li probao da vidiš kako radi samo sa drajverima koje skine Windows Update? Jesi li ručno instalirao najnovije?
Nemam mesta za ssd jer je staro kuciste u pitanju koje ima nekoliko 3.5 fioka za hard diskove, meni hard odgovara, jer nisam primetio da je nesto drasticno sporo osim sto mi se cini da je win7 mnogo fluidniji i brzi od win10. A drugo posto zivimo gde zivimo koliko kosta ssd od 1tb a koliko hard sa istim kapacitetom?
Kao sto sam opisao win7 na starom hardu sa istom grafickom normalno radi evo vec nekih nedelju dana u proseku po 12 sati dnevno, dok se na win10 instaliran na novom hardu kartica gasila (no signal) i morao je da se iskljuci i ukljuci komp. Dakle ako iz nekog razloga taj hard koji sam uzeo nije defektan, a tesko da je hard problem koji radi normalno kad se kartica izvuce i poveze monitor sa integrusom onda je iz nekog razloga problem win10 i bios ploce ili drajveri. Vrlo cudan problem za koji nisam uspeo da nadjem resenje po netu.
Gasio sam update tako sto sam ga iskljucio, a skinuo win10 oficijalni sa sajta preko media creation tool, pa bi onda verovatno morao da se updejtuje na poslednju verziju automatski. Probacu mozda sa poslednjim stabilnim drajverima koje mi predlozi windows, problem je onda sto bi bilo nefunkcionalno za neku noviju igru koja bi trazila novije drajvere a onda oni prave problem.
Ako nista od ovoga ne funckionise instaliracu win7 i na tom hardu, ionako uglavnom igram samo GTAO a za ostalo mi se isto vata. Mozda je i grafika ako je nesto zezao slot pa je malo ociscen kao i konektor ali mi ni to nema smisla da se nekad na win10 gasilo na 15 minuta a nekad radilo i vise od 3 sata.
 
Za SSD ti samo treba da imaš gde da ga povežeš, možeš i trakom da ga zalepiš, ili samo spustiš bilo gde u kućištu. Nema delove koji se pomeraju kao hard disk, tako da mu ništa neće faliti.
Razlika je itekako primetna.

Što se tiče Windowsa, ne gasi update. Jer možda imaš problem samo iz tog razloga. Koja ti je tačna verzija instaliranog Win 10?
Jesi li uradio UEFI instalaciju?
 
Za SSD ti samo treba da imaš gde da ga povežeš, možeš i trakom da ga zalepiš, ili samo spustiš bilo gde u kućištu. Nema delove koji se pomeraju kao hard disk, tako da mu ništa neće faliti.
Razlika je itekako primetna.

Što se tiče Windowsa, ne gasi update. Jer možda imaš problem samo iz tog razloga. Koja ti je tačna verzija instaliranog Win 10?
Jesi li uradio UEFI instalaciju?
Poštujem "starije članove" sa velikim brojem ocena i razumem da ssd ima veće prednosti ali razlika za ono za šta ja koristim komp je samo u brzini podizanja sistema i očitavanju igara, ako će to biti minut-dva brže meni to realno ne znači mnogo. Svakako sam planirao da uzmem neki ssd od 256gb za sistem ali je to prioritet kad menjam kompletno komp i pređem na neki povoljni ryzen što svakako neće biti skoro, a za moje potrebe je trenutno meni ovo prihvatljivo.
Što se tiče win10 koristio sam media creation tool, kada se tako skine sa oficijalnog microsoft sajta ako sam dobro razumeo pre finalnog podizanja sistema on se automatski ažurira na poslednju verziju, a ja sam posle isključio update u podešavanjima da me ne smara to često i to bi uvek radio.
Instalirao sam preko usb-a tako što sam namestio u biosu da usb bude primary boot device, ali sam pisao da sam imao problem da instaliram sa usb-a pa sam morao da prebacujem boot na hard pa tako da se instalira, u svakom slučaju sumnjam da bi to napravilo neku problem.
Hard da je bio problem on bi se ispoljio i sa integrisanom jer on uvek radi bez obzira odakle je video izlaz, nisam nikakav ekspert, zato sam i pitao, ali kod diska da je on problem bez obzira da li je ssd ili hdd ne bi došlo do potpunog gubitka slike nego da zamrzavanja, nekih drugih grešaka, itd. Ovo je po meni ili problem kompatibilnosti zbog samog win10, drajvera ili biosa.
 
Poslednja izmena:
ako sam dobro razumeo pre finalnog podizanja sistema on se automatski ažurira na poslednju verziju
Skida svežu verziju tipa 22H2, ali ti ne skida kulmulativne. Tako da možeš imati i bug koji je u međuvremenu rešen, zato sam ti rekao da napišeš koja ti je tačna verzija Windows.

Ovo je trenutno najnovija verzija

1663938858800.png
 
Skida svežu verziju tipa 22H2, ali ti ne skida kulmulativne. Tako da možeš imati i bug koji je u međuvremenu rešen, zato sam ti rekao da napišeš koja ti je tačna verzija Windows.

Ovo je trenutno najnovija verzija

Pogledajte prilog 356651
Pogledaću ovih dana kad povežem taj hard. Iskreno mi se i ne vraca da se nerviram sa gašenjem jer eto na win7 i starom hardu nemam problema.
 
Uradio update gde su instalirani te neke kumulativne verzije, instalirao je preko 3 sata. Ceo taj dan, nekih 10ak sati je radilo bez problema. Mislio da je sve ok konacno kad ono sledeci dan cvrc ponovo isti problem. Vise nemam ideju sta je. Ako je graficka kako na win7 na starom hardu nisam imao problem, kad je ovo pocelo da se desava 10ak dana sam prikacio hard sa win7 i sve ok.
Ako je hard sa win10 kako se onda ovo nije desavalo kad izvadim graficku i povezem monitor sa integrisanom, znaci i tad bi hard zezao ako je do njega nesto. Jedino da je neka nekompatibilnost tog harda i graficke al za tako nesto prvi put cujem. Ako postoji takva mogucnost nek me neko ispravi ako gresim. Ostaje ili bios ploce nije kompatibilan s win10 jer je ona iz 2014. ili je do win10.
Ostaje mi da jedino na taj hard ubacim win7 da pa da se nadam da je sve ok.
Ako neko ko cita zna za jos neka resenja sta bi mogao da podesim u win10 bilo bi super, al ako ne nadjem resenje ja ne ubacujem vise 10ku dok ne predjem na ryzen ili neku noviju platformu.
 
Poslednja izmena:
Mislim da sam rešio muku konačno. Evo šta sam čačkao:
- u nvidia control panelu izabrao da preferira max performance
-isto uradio u windowsu (samo je podiglo takt procesora na max)
-Najvažnije što mislim da je bio problem od početka, isključio sam fast startup

Kad sam drugaru opisao problem da se zakuca grafika pod random na prvo podizanje sistema a da posle radi normalno satima predložio mi je da probam da isključim fast startup ili da držim shift i shutdown, jer zna mnogo da brljavi sa drajverima naročito na starijim konfiguracijama. Kolko sam laički razumeo ova opcija koju win10 preporučuje čuva prethodnu sesiju u ram memoriji da bi brže podigao sistem naredni put, zato kad mi grafika zakuca na gašenje napajanja i ponovo paljenje se to računa kao restart i kreće od početka blanko bez ikakvih "repova".Od kad sam ovo isključio već nedelju dana sva radi normalno. Sistem se sporije gasi i podiže istom brzinom. Nadam se da je ovim konačno sve rešeno. Ova opcija ne bi trebala da bude preporučena jer se dosta ljudi žali da im pravi svakakve probleme, od crnog ekrana na prvi boot do random plavih ekrana, itd. Eto da nisam ovo čačnuo na predlog drugara cimao bi se da ponovo ubacujem win7 a 10ku ne bi instalirao još sigurno da promene konfiguracije. Sada kad znam za ovo prvo to isključujem svaki put kad reinstaliram win10. E sad, možda ovo i nije bio problem nego one 2 stavke (da se izabere max performance) ali ipak sumnjam na ovo i svakako za sad neću ništa više da pokušavam.
 
Nazad
Vrh Dno