Šta je novo?

Orion Telekom (nije tema za Orion TV aplikaciju)

Ja sam poslao reklamaciju na račun i upravo su mi pozitivno odgovorili, poslali su mi novi korigovan.

I ja sam poslao reklamaciju zbog uvećanja od 170 dinara i prave se blesavi. Još me ubeđuju da mi je sad brzina uploada uvećana (a nije, ista je kao što je i bila).

Sve se mislim da sam njihov neprofesionalizam predugo tolerisao. I to da im je podrška sedmi krug pakla, i izmišljotine da ti po isteku ugovorne obaveze obnavljaju ugovor na po mesec dana i zaračunavaju neke nepostojeće mesečne naknade za aktivaciju, i to da obaveštenja o poskupljenju kače boga pitaj gde na sajtu, umesto da pošalju mejl... Mislio sam, ajde nema veze, makar internet dobro radi, a jeftiniji su od konkurencije. Međutim, u poslednje vreme ni za internet ne dobijam ono što plaćam - imam optiku 1000/200, a mogu da ostvarim najviše 800/175, i to kad imam sreće.

Da li iko od konkurencije nudi regularnu javnu IP adresu? Znači, ništa CGNAT i slične gluposti. SBB? MTS? Hipernet?

SBB i MTS kako kome dosta je njih iz NAT.
a i 800/175 je sasvim korektno kad drugih neces imat ni to
Kod njih ti je tehnicka podrska 100 krug pakla pogotovo MTS tu je ni nemas

I ja sam poslao reklamaciju zbog uvećanja od 170 dinara i prave se blesavi. Još me ubeđuju da mi je sad brzina uploada uvećana (a nije, ista je kao što je i bila).

Sve se mislim da sam njihov neprofesionalizam predugo tolerisao. I to da im je podrška sedmi krug pakla, i izmišljotine da ti po isteku ugovorne obaveze obnavljaju ugovor na po mesec dana i zaračunavaju neke nepostojeće mesečne naknade za aktivaciju, i to da obaveštenja o poskupljenju kače boga pitaj gde na sajtu, umesto da pošalju mejl... Mislio sam, ajde nema veze, makar internet dobro radi, a jeftiniji su od konkurencije. Međutim, u poslednje vreme ni za internet ne dobijam ono što plaćam - imam optiku 1000/200, a mogu da ostvarim najviše 800/175, i to kad imam sreće.

Da li iko od konkurencije nudi regularnu javnu IP adresu? Znači, ništa CGNAT i slične gluposti. SBB? MTS? Hipernet?
Probajte da se pogadjate, ocigledno kod njih sistem APP (ako prodje prodje) predstavlja osnov rada, i moguce je izvuci nesto, barem prema komentarima. Iz mog iskustva sa SBB, ne ide tako lako, treba solidno cimanja i pregovora, posebno ako u kraju nema previse izbora. Za javnu IP se placa, a CGNAT navodbo ne bi trebalo u EON premium paketu (ja nisam iza CGNAT sa tim paketom), ali nisam siguran da to postuju potpuno - ovo je moja nepoverljivost prema njima ne znam za sigurno, to bolje da ti katu drugi korisnici Premium paketa. Za ostale pakete, veoma verovatno da ces biti iza CGNAT

mts optika je za sada bez nata

a i 800/175 je sasvim korektno kad drugih neces imat ni to

Ja uspevam da izvučem 800/175 Speedtestu, pri čemu je to maksimum maksimuma: testiram ka njihovom serveru, direktno na njihovom ONT-u iz desktop Ookla aplikacije, ostatak kućne mreže isključen. Znam da bih mogao da imam klot 950/200, jer sam ranije ponekad imao tako, u pauzama između nekih njihovih intervencija. Znači, sama optika može da izgura više bez problema, ali mi verovatno tako šejpuju priključak.

Ne kažem da je 800/175 katastrofalno, ali to je na samoj granici onoga što propisuje pravilnik Ratela (da moraš da obezbediš bar 80% oglašene i ugovorene brzine). U stvarnom svakodnevnom korišćenju to bude i manje, što znači da je to vrlo blisko, ako ne i isto, i po ceni i po performansama, npr. Yettelovom Hipernetu, gde se nudi 500/250. Čak je Hipernet i bolji, kome treba upload.

Kakva stoje stvari kod ostalih korisnika Orionove optike?

Ako plaćate 1000/200, koliku brzinu zaista ostvarujete?

Inače, ovde je Orionovo "obaveštenje" o promeni cena koje je okačeno 29. aprila 2022.

Ono se i ne može smatrati obaveštenjem u smislu čl. 107 Zakona o elektronskim komunikacijama, budući da u njemu stoji samo da se gase "pojedini" paketi i da je tim povećanjem cena obuhvaćen "deo" korisnika. Drugim rečima, korisnik, sve i da redovno prati Orionov sajt, nema načina da zna da li ga to povećanje pogađa i na koji način.

Dodatno, ovakvim nazovi-obaveštenjem je direktno prekršen važeći RATEL-ov Pravilnik o opštim uslovima za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija po režimu opšteg ovlašćenja, koji, iako dopušta obaveštavanje preko sajta operatera, u članu 28 kaže (boldovanje moje):

Član 28

Operator je dužan da na pogodan način (štampani prilog mesečnom računu, SMS poruka, štampana brošura na prodajnom mestu, na samom mesečnom računu, odnosno njegovoj poleđini, na svojoj Internet stranici, info kanalu, putem sredstava javnog informisanja i sl.) obavesti pretplatnika, najmanje mesec dana unapred, o nameri jednostrane izmene uslova pružanja usluge, kao i o pravu pretplatnika na raskid ugovora pre isteka perioda na koji je zaključen, a naročito u pogledu specifikacije usluga (sadržaj paketa).

Ako se najavljenom jednostranom izmenom menjaju bitni uslovi ugovora (promena cene, načina tarifiranja, specifikacija paketa i dr.) na način koji nije u korist pretplatnika, pretplatnik ima pravo da, po prijemu obaveštenja iz stava 1. ovog člana, raskine ugovor bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom, u skladu sa propisima koji regulišu zaštitu potrošača i Zakonom.

Obaveštenje iz stava 1. ovog člana mora sadržati jasnu, detaljnu i nedvosmislenu informaciju o opisu planirane promene i pouku pretplatniku da ima pravo na jednostrani raskid ugovora pre isteka perioda na koji je zaključen, bez obaveze plaćanja troškova u vezi sa raskidom, ako se najavljenim jednostranim izmenama bitno menjaju uslovi pod kojima je ugovor zaključen, na način koji nije na korist pretplatnika, a naročito u pogledu specifikacije usluga (sadržaj paketa) i uslova za korišćenje usluga u vezi sa ponuđenim promotivnim pogodnostima.

Obaveštenje iz stava 1. ovog člana mora sadržati opis uslova pod kojim je ugovor zaključen, kao i podatke o tome na koji način se menjaju ti uslovi, tako da pomenute informacije budu međusobno uporedive (tabelarni prikaz i sl.).

Ako neko hoće da se ganja s Orionom, eto na šta može da se pozove.

Inače, ovde je Orionovo "obaveštenje" o promeni cena koje je okačeno 29. aprila 2022.

Ono se i ne može smatrati obaveštenjem u smislu čl. 107 Zakona o elektronskim komunikacijama, budući da u njemu stoji samo da se gase "pojedini" paketi i da je tim povećanjem cena obuhvaćen "deo" korisnika. Drugim rečima, korisnik, sve i da redovno prati Orionov sajt, nema načina da zna da li ga to povećanje pogađa i na koji način.

Dodatno, ovakvim nazovi-obaveštenjem je direktno prekršen važeći RATEL-ov Pravilnik o opštim uslovima za obavljanje delatnosti elektronskih komunikacija po režimu opšteg ovlašćenja, koji, iako dopušta obaveštavanje preko sajta operatera, u članu 28 kaže (boldovanje moje):

Ako neko hoće da se ganja s Orionom, eto na šta može da se pozove.
ko što sam rekao, platih neki račun 20-og i dok je prošao kroz platni promet poslali su mi 2 maila i 2 sms kako je rok za plaćanje 20-i....to znači da mogu korisnike i tako da obaveste, ali ovo je očito namerno urađeno da ljudi ne primete i prođe rok za reklamaciju i raskid ugovora...i naravno nisu to prikazali kao poskupljenje svima nego ga umotali u neke promene paketa bla bla...

Svi provajderi tako rade. Poskupljenja su neminovna zbog ekonomske situacije a nikome nije u interesu da im korisnici raskidaju ugovore koji su pod ugovornom obavezom.

Znači može da raskine ugovor za televiziju ali ne i za internet, jel tako?
Pa ja koliko znam Orion ne nudi TV kao posebnu uslugu nego u paketu sa internetom, tako da se raskida ugovor za paket (TV+Internet).

Svakako i za one koji imaju samo internet ostaje opcija kao što je napisao balsa da se pozove na Član 28 zakona, koji je Orion prekršio zbog neadekvatnog obaveštavanja korisnika o promeni cene.

Neće da čuju da nije zakonito nepridržavanje ugovorene cene, ali su mi u pregovorima ponudili brži internet i novi ruter pa sam pristao.

Dobio sam 10G ruter sad sa paketom 10/2G radi se o Huawei HN8245Q
ONT je 10/2.5G ali nam su samo 4x 1GB wifi je klasika ide do ~500-600MBit

Koliko sam cuo imaju i iste huaweia + 10G port ali on nema wifi i ima neki huawei sa 4x 2.5G portovima (ne znam jer ima wifi)
Meni 10G nije sad bilo kriticki potrebno jer namam plocu sa 2.5-10G portom za sad upload sa 2 kompa ide 1.2Gbit zvao sam ih videt cu jel ce moci da porade na upload brzini jer je konstantna
Sad sam čitao specifikacije proizvođača i piše da taj ruter nije wifi 6, odnosno wifi ax.

koliko meseci ili godina je orionu potrebno da te prebaci na novu brzinu? kad je to u pitanju onda naravno razvlače do zla boga...teško uraditi 2 klika...

Zamenili su mi ruter uz novi paket od 2000/500 mb/s. U pitanju je wifi 6 ruter - Huawei OptiXstar EG8145X6. Na lan-u brzina je ista kao i sa starim ruterom , ne prelazi 930/300 mb/s, mislio sam da će makar doći do 1 GB. A što se tiče wifi brzine, ništa specijalno, imam novi HP laptop sa wifi 6, kao i apple tv 4k isto sa wifi 6 (ax), i obično download bude oko 500-600 mb/s, upload ne prelazi 300, i to pored samog rutera. Monter mi je prokazao da na njegovom xiaomi 11 telefonu wifi ide preko 900 ali ja to nisam mogao da ostvarim. Što se tiče ostalih wifi 5 (ac) uređaja, isto je kao i starim ruterom, download ode oko 250-300 a upload čak bude i još slabiji, oko 100 mb/s. Sve u svemu, mislim da je nikakva razlika u odnosu na paket od 1GB/s i prethodni ruter Huawei hg8245q2.

Može li mi reći neko ko koristi ORION TV da li su programi PINK ACTION, PINK FILM, PINK PREMIUM, PINK THRILLER, PINK MOVIES u HD rezoluciji?
Ove nemam jer idu u skupljem paketu, a ja TV ne gledam, ali po ikonicama iz aplikacije jesu HD.

Neće da čuju da nije zakonito nepridržavanje ugovorene cene, ali su mi u pregovorima ponudili brži internet i novi ruter pa sam pristao.
Zamenili su mi ruter uz novi paket od 2000/500 mb/s. U pitanju je wifi 6 ruter - Huawei OptiXstar EG8145X6. Na lan-u brzina je ista kao i sa starim ruterom , ne prelazi 930/300 mb/s, mislio sam da će makar doći do 1 GB. A što se tiče wifi brzine, ništa specijalno, imam novi HP laptop sa wifi 6, kao i apple tv 4k isto sa wifi 6 (ax), i obično download bude oko 500-600 mb/s, upload ne prelazi 300, i to pored samog rutera. Monter mi je prokazao da na njegovom xiaomi 11 telefonu wifi ide preko 900 ali ja to nisam mogao da ostvarim. Što se tiče ostalih wifi 5 (ac) uređaja, isto je kao i starim ruterom, download ode oko 250-300 a upload čak bude i još slabiji, oko 100 mb/s. Sve u svemu, mislim da je nikakva razlika u odnosu na paket od 1GB/s i prethodni ruter Huawei hg8245q2.
Ispregovarao si prelaz sa 1G na 2G za 170 dinara? 😮

kakve veze ima sto je ispregovaro paket od 2G kada nema ni priblizno tu brzinu
sad sledi cimanje snimanje pa i tuzba ratelu ako ne dobije pribliznu brzinu a to je 80% ugovorene brzine

ja sam imao tu brzinu pre 5-6 godina i nisam video nikakvu prednost. Sada imam dve optike od 200mbps i ne primecujem da mi fali veca brzina.

Ispregovarao si prelaz sa 1G na 2G za 170 dinara? 😮
To im je standardno, nudili su i meni to. Placam trenutno 1000/200 sa televizijom (i telefonom nazalost) 2992 dinara a zvali su me (kao promocija je jelte) da potpisem novi ugovor sa 2500/500 za ~3150din

ja tv gledam na eon, na jednoj adresi na aplikaciju a na drugoj na tv box i dodje me po stanu ukupno po 2200 sa internetom po novoj ceni. Eon mi se cini bolji od orion tv, manje problema i ima vise hd kanala i mnogo vise dokumentarnih koje cesce gledam.

To im je standardno, nudili su i meni to. Placam trenutno 1000/200 sa televizijom (i telefonom nazalost) 2992 dinara a zvali su me (kao promocija je jelte) da potpisem novi ugovor sa 2500/500 za ~3150din
Nisam znao. Ja sad imam 500/150 i zbog poskupljenja od 170 din. mi nudili jedino dodatne kanale... A ubrzanje na 200 up bi mi više značilo.

Kako bi ti znacilo ? Meni bas nista ne bi znacilo. Mozda bi znacilo nekoj firmi za velike UL.

dobio sam danas nov ruter huawei, ali naravno ne mogu da dobijem 2g brzinu jer nemam 10g karticu u kompu...imate li neku preporuku za 10g pci karticu, rekoše mi da postoji i neko eksterno rešenje pa možda preporuka i za tako nešto...

Da li taj ruter podržava 10/5/2.5/1G ethernet?

Ako da, uzmi neku relativno jeftinu 2.5Gbps karticu za komp.

Koji model rutera je u pitanju?

trebalo bi da je ovaj...

uskoro ću i negde napolje, pa mogu i tamo da kupim...samo bi mi trebalo da znam šta da pojurim, da radi ok i ne košta ko bubreg...ne mora da bude pci kartica ako postoji neka pristojna eksterna varijanta...mada je verovatno najekonomičnije rešenje neka pci kartica...

P.S. ne znam zašto imam utisak da daju opremu koja ne može da podrži dogovorene i plaćene brzine...ako ja dobro vidim ovaj ruter i ne može preko 1g brzinu da isporuči :)

@zojape

izgleda da smo u istoj situaciji :) na telefo0nu sam uspeo da pored rutera dobijem preko 800, čak oko 900 ( pored wifi se i pojavljuje 6), na ostalim uređajima nisam stigao da proverim...na lan kompa dobijam 950/460, to je ajd ok...jesi ih kontaktirao nakon toga, šta kažu, imaju li oni nešto drugo od opreme što može da izgura taj paket 2g/500?

Poslednja izmena:
trebalo bi da je ovaj...

uskoro ću i negde napolje, pa mogu i tamo da kupim...samo bi mi trebalo da znam šta da pojurim, da radi ok i ne košta ko bubreg...ne mora da bude pci kartica ako postoji neka pristojna eksterna varijanta...mada je verovatno najekonomičnije rešenje neka pci kartica...

P.S. ne znam zašto imam utisak da daju opremu koja ne može da podrži dogovorene i plaćene brzine...ako ja dobro vidim ovaj ruter i ne može preko 1g brzinu da isporuči :)
Ja sam dobio taj ruter sa paketom 2GB ali su mi rekli da Ethernet izlazi, (sva četiri), podržavaju samo 1GB. I meni je nejasno kako bi se moglo dobiti tih 2 GB. Na wifi naravno nema šanse preko 500-600 MB.

@zojape

wifi mi je svakako daleko bolji od eltexa, koji nije mogao do kupatila da dobaci...ali svejedno ostaje kao veliki problem što oni dele okolo pakete i SVESNO šalju neadekvatnu opremu za potpisane brzine...tu bi već morao da se kontaktira ratel ile već ne znam ko, ali ovo je besmisleno varanje klijenata...ili dakle šaljite odgovarajuću opremu ili batalite prodaju brzina preko 1gb...:mad:

btw, ako si ih kontaktirao, da li su ti bilo šta rekli na temu neke opreme koja bi mogla da izgura tu brzinu?

elem...orion naravno nema opremu koja ne jednom portu može da pruži brzine veće od 1gb...paket 2gb/500 navodno ima 2gb na 2 porta...to znači da ako bi sad povezao dva uređaja lanom dobio bi na svakom po 1gb, a ne 2x500mb, bar sam ja tako shvatio to "objašnjenje"...

da li je to lažna reklama je sad tema za dalju diskusiju...

Poslednja izmena:
Vrh Dno