Šta je novo?

Koliko brinete o svojim gedžetima?

Struna

Poznat
Učlanjen(a)
24.05.2022
Poena
30
Tema koja se provukla pre neki dan među mojim društvom, pa me zanima kako ljudi koji su uglavnom entuzijazisti za elektronske uređaje gledaju na to...

Priča je krenula od druga koji je malo izgrebao novi Samsung, kako on kaže vrlo je sklon mikro ogrebotinama, ali se iznervirao što kako kaže čuva ga "kao bebu" s tim da ga nosi bez zaštite na ekranu ali svejedno ga nervira što mu više nije kao nov iako je ogrebotina zanemarljiva...
E onda je drugi drug, koji je po struci psiholog, naveo da je zapravo preterana briga o gedžetima jedna od češćih opsesivnosti i preterivanja kod ljudi.

Da li smatrate da pazite i čuvate svoje uređaje neopterećujuće ili nekada mislite da ste previše skloni brizi o vašem telefonu, laptopu, tabletu, satu etc...?

Da, vodim računa, manje-vise sve mi se barem jednom pokvarilo, od PC-a, telefona, iPod-a itd. uglavnom mojom krivicom.

Telefon je najgori što se toga tiče jer je najskuplji - bilo koji flagship bez stakla i case-a ne dolazi u obzir. To da li ima GG ili ne je nebitno jer se grebe svakako bez zaštite. Pljunuti 1000+ eur i baciti ga posle 2 godine je loš biznis.

Sve što imam, uključujući i nove gedžete, tretiram isto - pazim da se ne ošteti, ali nisam opsednut i opterećen. Ne nerviram se ako se ogrebe, osim ako to ne utiče na funkcionalnost stvari.
+1, a najviše čuvam i pazim gedžete zbog kasnije evenutalne prodaje ;)

Pazim samo da ih ne pokvarim. Za sitna oštećenja ne berem brigu, brže ću da kupim nov uređaj. 😁

Pa ne znam šta se misli pod "paziti".
Ja svoje gadžete pazim sa uobičajenom pažnjom (ništa friki i opsesivno, jer ne služim ja njima, nego oni meni) i koristim ih spram upustava proizvođača (dakle morska voda je no no)...
Najčešće mi se dešavalo da omaškom stavim telefon u isti džep sa ključem i zalutalom kovanicom pa tu na ekranu nastane po koji mikro-ris...

Priča je krenula od druga koji je malo izgrebao novi Samsung, kako on kaže vrlo je sklon mikro ogrebotinama, ali se iznervirao što kako kaže čuva ga "kao bebu" s tim da ga nosi bez zaštite na ekranu ali svejedno ga nervira što mu više nije kao nov iako je ogrebotina zanemarljiv
Kako to pazi na stvari a nosi telefon bez zaštite?
To nema logike, telefon je verovatno najizlozeniji oštećenjima.

Ja zaštitim osetljivu stvar i ne pazim u opšte.

S21U, nista staklo, nista folije, nista NASA bumperi.

Imam apple care, nosim samo staklo jer bi me nerviralo da gledam izgreban ekran ($1 na aliju 3d sa ivicama, ne primećuje se da je tu). Padao par puta, par puta bacan i ništa mu ne fali. Da ne plaćam apple care sigurno bi crko dva puta i tri puta bi se razbio ekran. Nema ni igrebotinu od novembra. Vodu pio više nego ja. Što neko reče gore, ako se pokvari ili razbije, eto opravdanja sebi za novi uređaj :D

Ne kupujem telefone od 1000e prvenstveno jer nikome (posebno meni) ne "trebaju" samo ih je uglavnom lepo imati. Kupujem stvari koje ne moram previse da pazim, radije cu da kupim telefon sad za ~500e i da kupim drugi za 3 god za isto ~500e.

Takodje volim da kupim slightly used za 15-20% nize. Za 20% manje para sam izbegao nerviranje kad ogrebes savrseno novu stvar, jes los osecaj, realno. Ne treba mu davati previse znacaja ali da se svako smori kad izgrebe nov telefon/isfleka novu majcu/udari nova kola to je sigurno.

Za mobilne i tablete uvek kupim originalnu masku, znam da je skuplje, ali i to daje neku (možda lažnu) sigurnost da sam zaštitio mobilni ili tablet. I da nosim mob. sa ključevima i kovanicama i ne razmišljam.
Jedina stvar i najjeftinija je punjač za mobilni koju ne dam ukućanima, mora da stoji u zidu i kraj. Dosadilo mi je da samo kupujem punjače.
I to funkcioniše više od 3god.

2014. sam drugaru demonstrativno objasnio da su folije i zaštitna stakla bacanje para, zagadjenje prirode i čist biznis za isterivanje viška para iz džepa.
Kako?
Objasnio mu šta je gorilla glas, pokazao mu video na YT a onda uzeo oštricu i više puta prevukao preko ekrana.
Dogovor je bio da otkupim telefon ako ga oštetim.
LG G2, prodao ga prošle godine je mu majci nije mogao da tera Viber.

E to su bili telefoni.

Da li ostaju ogrebotine po staklu ako pređe sečivom. Kada mi je polovan Mi 9 SE stigao, bio je bez zaštitne folije, ali imam utisak kao da je prethodno bio korišćen sa njom i staklo je bilo glat. Međutim, osim što nisam hteo da se bakćem sa traženjem, na kraju sam odlučio i da ga koristim bez nje pa šta bude. Gorilla Glass 5 je stvarno vredna pomena i imam samo jednu jedva vidljivu ogrebotinu, verovatno od ključeva po džepovima, ali u estetskom i upotrebnom smislu ništa ne manjka. Kod trojke je za moju nemarnost morala folija. Šestica je verujem još bolja, ali o tom potom.

Realni use case nije da ti lagano prelaziš nožem preko ekrana. Onog trenutka kad ti telefon ispadne i lupi o asfalt, prestaje svaka priča o gorila glassu.
U većini takvih situacija zaštitno staklo spašava ekran.

Da li ostaju ogrebotine po staklu ako pređe sečivom. Kada mi je polovan Mi 9 SE stigao, bio je bez zaštitne folije, ali imam utisak kao da je prethodno bio korišćen sa njom i staklo je bilo glat. Međutim, osim što nisam hteo da se bakćem sa traženjem, na kraju sam odlučio i da ga koristim bez nje pa šta bude. Gorilla Glass 5 je stvarno vredna pomena i imam samo jednu jedva vidljivu ogrebotinu, verovatno od ključeva po džepovima, ali u estetskom i upotrebnom smislu ništa ne manjka. Kod trojke je za moju nemarnost morala folija. Šestica je verujem još bolja, ali o tom potom.
GG3 je bio najlosiji GG ikada. GG3 je smanjio debljinu stakla znacajno ali tehnologija ocigledno nije to podrzavala "do kraja". Na GG2 i GG4 (licno iskustvo) male ogrebotine nisu prelamale svetlo i nisu se videle sem pod jarkim suncem i pod uglom, kad je telefon ugasen, sto realno nije ni bitno. Imao sam dva telefona sa GG3 i oba su se ponasala identicno lose, Samsung i HTC, svaki GG pre i posle 3 je radio as expected. Trenutno imam telefon star skoro 4 godine sa GG4, pod uglom, na suncu taj ekran je "izunistavan" ali ni jedna od tih ogrebotina ne prelama svetlost i ni jedna se ne vidi ni najmanje kada je ekran upaljen. Istu situaciju sam imao i na S2 i GG2.

BTW, ne grebu vam GG kljucevi, to je skoro pa nemoguce. Najveci neprijatelj grebanja GG po dzepovima je... pesak.

Poslednja izmena:
Sto je skuplji uredjaj, vise brines o njemu (generalno).
Vec godinama praktikujem da uzmem uredjaje koji mene sluze a ne ja njih. Npr gledam da fon platim da zadovolji moje potrebe a necu plakati ako ga razbijem niti ga cuvam za dalju prodaju.
Ranije sam furao flegove dok nisam uvideo koliki sam krele - mazis pazis kao bebu + cuo zenu kako kaze sinu: ne diraj tatin telefon,znas da se jako ljuti!
Dete zbunjeno, sta to tata ima pa se ne sme a mamin smem...
Odmah prodao i uzeo sta mi stvarno treba. Jedna od boljih zivotnih odluka: ja miran a klinci uopste nisu optereceni fonovima kao njihovo drustvo, praktikuju istu filozofiju iako mogu da kupe sta hoce niti smo ikada sugerirali sta treba da kupe tj ne treba.
Naravno, to je subjektivna stvar, nekog zadovoljava da ima naj fon i to je ok jer kako kaze stara dobra - merak nema cenu...

Ne kupujem telefone od 1000e prvenstveno jer nikome (posebno meni) ne "trebaju" samo ih je uglavnom lepo imati. Kupujem stvari koje ne moram previse da pazim, radije cu da kupim telefon sad za ~500e i da kupim drugi za 3 god za isto ~500e.

Takodje volim da kupim slightly used za 15-20% nize. Za 20% manje para sam izbegao nerviranje kad ogrebes savrseno novu stvar, jes los osecaj, realno. Ne treba mu davati previse znacaja ali da se svako smori kad izgrebe nov telefon/isfleka novu majcu/udari nova kola to je sigurno.

Reci to meni, kojem je prosle godine dan pred put na odmor riknuo S21U. Pa sam uzeo Mi Note 10, da mi sluzi.

Navikao sam da se sve otvara u roku od odmah, da nema kocenja i usporavanja, da mi uporedo rade geosrbija app, viber zbog neke slike, knweb i muzika. A to Mi Note nije mogao.

Na kraju je radnik morao da mi preuzme tel iz servisa i da mi poslaje busom, jer sam onaj hteo 3x da obrecam o pod. Samo zbog brzine.

Ontopic: Nema folije ni bumpera nigde. A sva tehnika mi je kao nova i imam OCD, priznajem. Cuvam sve kutije, sve brisem i sredjujem itd.

="nightshadow, post: 6638197, member: 59727"]
Realni use case nije da ti lagano prelaziš nožem preko ekrana. Onog trenutka kad ti telefon ispadne i lupi o asfalt, prestaje svaka priča o gorila glassu.
U većini takvih situacija zaštitno staklo spašava ekran.
Upravo tako,

što tvrdnje staklo manje se grebe ali lakše puca, i obrnuto
što se više grebe teze puca

Reci to meni, kojem je prosle godine dan pred put na odmor riknuo S21U. Pa sam uzeo Mi Note 10, da mi sluzi.

Navikao sam da se sve otvara u roku od odmah, da nema kocenja i usporavanja, da mi uporedo rade geosrbija app, viber zbog neke slike, knweb i muzika. A to Mi Note nije mogao.

Na kraju je radnik morao da mi preuzme tel iz servisa i da mi poslaje busom, jer sam onaj hteo 3x da obrecam o pod. Samo zbog brzine.

Ontopic: Nema folije ni bumpera nigde. A sva tehnika mi je kao nova i imam OCD, priznajem. Cuvam sve kutije, sve brisem i sredjujem itd.
Mi Note 10 je entry lvl (250e), midrange (500e) danasnji nema razlike u tim performansama u odnosu na high end/flagship.

Mislim, necu da te ubedjujem u to sta tebi treba, svako po potrebi kupuje, ali komparacija ti nije bas na mestu sa onim sto sam ja rekao. :)

Где ме нађе...
Изузетно чувам уређаје, ауто, патике, алат, како кући тако и на послу (државни службеник)...
Телефон не користим док не залепим нешто, значи мора да чека стакло када узмем уређај, бампера, футрола имам више него у радњи... Телефон ми стоји на парчету магичне крпе, увек празан џеп, никада седење са тел у џепу, пуњење са којекаквим пуњачима...да, знам имам поремећај, шта да радим. Имао сам неко шкрипуцкање пластике у ауту...све сам повадио напоље, урадио дампинг, променио све копче, додао 10м2 акустичног филца...када је стала шкрипа седео сам у ауту сат времена и смешкао се...
Телефоне и све уређаје увек продамо по већој цени од просека, баш људима који знају какав сам, све што има неки проблем и најмањи не продајем, поклањам или бацам...
Гајим орхидеје...

Najjaci mi je taj argument "prodam polovno za vise" a tih 30e vise si debelo "odradio" u zivcima, da ne pominjemo da je dato bar 50e na sve te zastite. :)

Cuvam (ne kao vladof) ali zdravorazumski.

Lakse se proda posle pa dodam i uzmem novije kad procenim da je vreme za zamenu.

Najjaci mi je taj argument "prodam polovno za vise" a tih 30e vise si debelo "odradio" u zivcima, da ne pominjemo da je dato bar 50e na sve te zastite. :)
Ма све ја то знам...ја сам плаћао спиген са Амазона са 30$ доставом....Не ради се о новцу уопште.

Ne pazim nista, nit me zanimaju kojekakve ogrebotine i ostalo. Razbijeno zastitno staklo na fonu furam vec 2 godine.

Телефон не користим док не залепим нешто, значи мора да чека стакло када узмем уређај, бампера, футрола имам више него у радњи... Телефон ми стоји на парчету магичне крпе, увек празан џеп, никада седење са тел у џепу, пуњење са којекаквим пуњачима...да, знам имам поремећај, шта да радим. Имао сам неко шкрипуцкање пластике у ауту...све сам повадио напоље, урадио дампинг, променио све копче, додао 10м2 акустичног филца...када је стала шкрипа седео сам у ауту сат времена и смешкао се...
Imam frenda koji je bio takav i vremenom sve gori po tom pitanju. Poslusao je drugarske savete kada je postao nepodnosljiv za okolinu da poseti specijalistu, koji ga je "spasao".
Bez zezanja niti pogresnog shvatanja, ako primetis ili ti govore da si nepodnosljiv, ucini nesto ili ces oterati sve bliznje od sebe....

Imam frenda koji je bio takav i vremenom sve gori po tom pitanju. Poslusao je drugarske savete kada je postao nepodnosljiv za okolinu da poseti specijalistu, koji ga je "spasao".
Bez zezanja niti pogresnog shvatanja, ako primetis ili ti govore da si nepodnosljiv, ucini nesto ili ces oterati sve bliznje od sebe....
Како су одвратна ова "ошишана" слова, нећу моћи да вечерам, данас једем црвену храну...
Хвала на савету, мени и не требају људи који носе слупане екране и немају спиген....Све је ок, знам све...

Oprosti, imao sam najbolje namere.

Solidno cuvam telefon, folija + cvrsta futrola, bateriju ne punim i ne praznim do kraja, tako sam u mogucnosti. 😅 Donekle sam stipsa + volim da cuvam stvari da traju. Nista ekstremno, ali prilicno pazim.

Vrh Dno