Šta je novo?

Best buy SSD - preporuka [nije opšta tema o SSD-ovima i nije za pitanja šta/koji da kupim]

Reklamiraj, molim te. Uzmes nov, prodas, povratis pare, doplatis i kupis nov. Simple as that.

P.S. Nemoj Kingston 🙂
Zasto ne Kingston? Jesu zakazali sa A400, ali njihovi UV500, KC600, A2000 i KC2500 su fenomenalni.

Što se tiče A2000 dosta ljudi se žali na brzinu upisa koja je duplo ili čak trostruko manja. Kod mene se takođe javlja taj problem. Nebitno da li je svež OS, različit čipset, Intel, Amd... Moguće je da se javlja konflikt sa M$-ovim softverom. Ja nisam našao rešenje.

image_2022-05-28_093219937.png

@ppredrag : da, kod tebe je brzina za 30+ % manja nego što bi trebalo. Suviše je velika razlika, a da nije "ispravljena" nekom promenom hardvera ili softvera.

Lično nisam imao problema sa A2000 i bio je u okvirima koje proizvođač navodi.

@Solesoslav : primetio sam da UV500 brže gubi wear leveling count % nego drugi diskovi, što ne utiče na njegovu ispravnost.

P.S. primedba se odnosi na one UV500 koje sam lično pogledao.

Opet nema potrebe razmisljati ni o cemo drugom dokle god je Silicon Power P34A80 serija sa ovakvim cenama u domacim firmama.

Silicon Power SP512GBP34A80M28

Silicon Power P34A80 SP001TBP34A80M28

A za 1TB su jos

Transcend 240S TS1TMTE240S

Gigabyte M30 GP-GM301TB-G

solidne opcije

Reklamiraj, molim te. Uzmes nov, prodas, povratis pare, doplatis i kupis nov. Simple as that.

P.S. Nemoj Kingston 🙂
Zar ne moze da se posalje kurirskom sluzbom na reklamaciju!?
Zasto bi neko bacio ssd 1TB, ako ima opciju da posalje?

Tog dana kada mi je "zakočio" usred rada i nije se video ni u BIOS-u probao sam razne stvari, menjao mu M2 slot, čistio ležišta i ništa.
Dan kasnije sam naručio drugi, a kad je jedan član foruma pitao da mu prodam pokvaren kako bi on uložio reklamaciju hteo sam, pre nego što se dogovorimo kako da mu pošaljem besplatno (već naručio drugi), htedoh da se uverim da je zaista krepao. I, naravno, kako to Marfijev zakon nalaže, disk radi, sve na njemu je tamo gde je bilo i za ovih 5-6 dana nisam primetio neke ozbiljnije probleme sve dok nisam uključio Crystal disk i Samsungov Magician.

I dalje radi, ali je daleko od NVME specifikacija i da me neko pita šta je u pitanju zaista ne znam.

Prilozi

• A2000.jpg
    A2000.jpg
    162.6 KB · Pregleda: 78
Kingston A2000 1TB kod mene. 11500, H570, Win11, poslednji drajveri.

Prilozi

• crystalDefaulttest.png
    crystalDefaulttest.png
    23.9 KB · Pregleda: 42
  • crystalNVMetest.png
    crystalNVMetest.png
    23.9 KB · Pregleda: 42
Daj ga nekom ko ima plocu sa m2 nvme ulazom ili prodaj tom coveku.

Kod mene A2000 radi kao sat, a ironija je da za backup imam bas sakati A400

Reč je reč, prodaj taj SSD sa računom kolegi kome si obećao. I ovako je bolje da pređeš na NVME. U buduće opusti se malo, mnogo si plahovit i brz.

Daj ga nekom ko ima plocu sa m2 nvme ulazom ili prodaj tom coveku.

Kod mene A2000 radi kao sat, a ironija je da za backup imam bas sakati A400
Reč je reč, prodaj taj SSD sa računom kolegi kome si obećao. I ovako je bolje da pređeš na NVME. U buduće opusti se malo, mnogo si plahovit i brz.

Ljudi, šta vam je, Aorus X570 ploča, Kingston M2 A2000 utaknut u PCIe 3 M2 slot. Ovako, kao na prvoj slici dole, je radio pre par meseci. Pre nedelju dana sam mislio da se pokvario i kada sam ga ponovo uključio on pokazuje one rezultate, ali pošto su mi samo igre i launčeri na njemu ne primećujem neka usporenja.

I kako da ga prodam nekom ko će odneti ispravan disk da reklamira kao pokvaren?? Ne radi po NVME specifikacijama???!!! Postoji li ijedan trgovac koji neće reći "Ispravan je, radi, ali to što radi loše je do tvog računara." Meni to ne pada na pamet, a ne želim ni da pomislim da postoji toliki mazohista koji bi to sebi uradio. :)

^ A da probaš da odradiš dijagnostiku sa kingston softverom?
Uradio sam i to. Apdejt firmvera i sad radi malo brže, kao na drugoj sklici. :) :) A program pokazuje da je sve u savršenom redu. :rolleyes:

Prilozi

• Kingston A2000.jpg
    Kingston A2000.jpg
    365.1 KB · Pregleda: 37
  • Kingston A2000 2.jpg
    Kingston A2000 2.jpg
    144.8 KB · Pregleda: 46
Ljudi, šta vam je, Aorus X570 ploča, Kingston M2 A2000 utaknut u PCIe 3 M2 slot. Ovako, kao na prvoj slici dole, je radio pre par meseci. Pre nedelju dana sam mislio da se pokvario i kada sam ga ponovo uključio on pokazuje one rezultate, ali pošto su mi samo igre i launčeri na njemu ne primećujem neka usporenja.

I kako da ga prodam nekom ko će odneti ispravan disk da reklamira kao pokvaren?? Ne radi po NVME specifikacijama???!!! Postoji li ijedan trgovac koji neće reći "Ispravan je, radi, ali to što radi loše je do tvog računara." Meni to ne pada na pamet, a ne želim ni da pomislim da postoji toliki mazohista koji bi to sebi uradio. :)

Uradio sam i to. Apdejt firmvera i sad radi malo brže, kao na drugoj sklici. :) :) A program pokazuje da je sve u savršenom redu. :rolleyes:

Proveri sa Crystal Disk Info da li ti radi TRIM. Ako imas gde da bekapujes podatke, probaj da uradis Secure Erase da vidis hoce li se performanse vratiti na staro.

A2000 ili KC 2500 - 500gb, sta uzeti od ova dva? Koliki je dram kod ova dva?

Ja imam A2000, ali kažu da je KC2500 bolji (po tehnikalijama jeste, uživo ga nisam testirao).

Međutim mislim da umesto pomenutih Kingstona ipak bolje uzeti Samsung EVO Plus koji je još danas i sutra i na popustu, pa je čak i 200din jeftiniji od pomenutih Kingstona, a dokazano pouzdan Nvme...

Ja imam A2000, ali kažu da je KC2500 bolji (po tehnikalijama jeste, uživo ga nisam testirao).

Međutim mislim da umesto pomenutih Kingstona ipak bolje uzeti Samsung EVO Plus koji je još danas i sutra i na popustu, pa je čak i 200din jeftiniji od pomenutih Kingstona, a dokazano pouzdan Nvme...
Gde je na popustu? Pustim pm

WW, Thnmnja...

Čak su na sajtu ispravili i dužinu garancije, sad je 60m, kako je i trebalo.

Međutim, druga je priča da li se kod njih garancija uopšte može ostvariti, pa ti proceni, jer ima kod drugih pouzdanijih za još par stotina dinara skuplje...

EDIT: Takođe na odgovarajućoj temi sad videh da je Samsung promenio proizvođača čipova za novu Evo Plus seriju (poslednjih godinu dana), nisu više TLC čipovi, pa ne znam da li to ima uticaj na brzinu Nvme u RL ...

Rado bih ti odgovorio, ali bi admini momentalno izbrisali tu količinu psovanja. :LOL::LOL::LOL: Poslušaj Čika Kureta za Samsunga.

@Sasa012 Izmedju A2000, KC 2500, Samsung EVO Plus, ja bih uzeo Corsair MP510 (krece od 8610 din u doacim firmama). Odlican, ako ne najbolji odnos cene/dobijenog kod nas trenutno.

Osim kapaciteta i cene, najbitinija realno stvariva garancija. Sada videh da i Corsair daje 5 godina

Cika Kure i Artur Morgan imaju negativno (i po meni ne reprezentativno) iskustvo sa Kingston diskovima pa zato preporucuje Samsung 970 Evo Plus. Znamo da su na Samsung 970 Evo Plus menjali komponente za gore, tako da cinjenice nalazu da je KC2500 daleko bolji izbor. Podrzavam Corsair MP510 kao alternativu. Takodje, Western Digital Black SN750 i eventualno Crucial P5 ako se mogu naci po povoljnim cenama.

tako da cinjenice nalazu da je KC2500 daleko bolji izbor.

Nisam siguran da li je bolji izbor, ali radi na deklarisanim vrednostima, preko adaptera, na prastaroj MSI B150 Mortur ploči. Svakako je kvalitetan modul. Kupio sam ga na preporuku sa foruma.

Cika Kure i Artur Morgan imaju negativno (i po meni ne reprezentativno) iskustvo sa Kingston diskovima pa zato preporucuje Samsung 970 Evo Plus. Znamo da su na Samsung 970 Evo Plus menjali komponente za gore, tako da cinjenice nalazu da je KC2500 daleko bolji izbor. Podrzavam Corsair MP510 kao alternativu. Takodje, Western Digital Black SN750 i eventualno Crucial P5 ako se mogu naci po povoljnim cenama.
I sa SN750 je petljano...i SN550...
Radiće posao, naravno...

I sa SN750 je petljano...i SN550...
Radiće posao, naravno...
Nisam znao, hvala sto si istakao.

Update, 4:40 pm EDT: A Western Digital spokesperson confirmed to Ars that the company had replaced the NAND flash and updated the firmware in the WD Blue SN550 beginning in June 2021 and updated the drive's data sheet to reflect the changes. "For greater transparency going forward, if we make a change to an existing internal SSD, we commit to introducing a new model number whenever any related published specifications are impacted," a company spokesperson told Ars. "We value our customers and are committed to providing the best possible solutions for their data storage needs."

Proveri sa Crystal Disk Info da li ti radi TRIM. Ako imas gde da bekapujes podatke, probaj da uradis Secure Erase da vidis hoce li se performanse vratiti na staro.

Kingstonov program pokazuje da sve radi kako treba. Crystal disk mark pokazuje one brzine. Na njemu imam samo igre i ne primećujem nikakva zastajkivanja ili probleme, tako da me više od toga ne zanima. WD black SN850 će sačekati proleće kad kupim novu mašinu.

Cika Kure i Artur Morgan imaju negativno (i po meni ne reprezentativno) iskustvo sa Kingston diskovima pa zato preporucuje Samsung 970 Evo Plus.

Naravno da nije reprezentativno, čije jeste?? Ja naglašavam da je to samo moje LIĆNO iskustvo i da ja LIČNO ne želim da imam ikakve veze sa bilo kojim Kingston proizvodom. Opisujem svoja grozna iskustva sa Kingston fleševima, memorijama koje sma ugrađivao i sada sa diskom koji je fenomenalan kad je radio kako treba, da ne ponavljam zašto i kako.

zamolio bih da se spuste lopte. hvala na razumevanju

То није избор кад је кц виша класа...
Дакле ако између тога бираш, кц 2500, појавио се и 3000 који је мој савет ако има и ако је цена ок.
Други савет је Самсунг ево 970(без плуса).
Трећи и четврти су они које су горе неки поменули.
Иначе разлог зашто не помињем ВД(иако сам планирао куповину црног) сам помињао раније у више тема и тиче се безобразлука према корисницима након неколико грешака/пропуста са НАС уређајима и дисковима у њима(није моје лично искуство на срећу).

ПС
Не знам што нападате Моргана, човек је лепо написао више пута да је његово лично искуство негативно и то је то...

То није избор кад је кц виша класа...
Дакле ако између тога бираш, кц 2500, појавио се и 3000 који је мој савет ако има и ако је цена ок.
Други савет је Самсунг ево 970(без плуса).
Трећи и четврти су они које су горе неки поменули.
Иначе разлог зашто не помињем ВД(иако сам планирао куповину црног) сам помињао раније у више тема и тиче се безобразлука према корисницима након неколико грешака/пропуста са НАС уређајима и дисковима у њима(није моје лично искуство на срећу).

ПС
Не знам што нападате Моргана, човек је лепо написао више пута да је његово лично искуство негативно и то је то...
Pitao sam za Kingston-e posto im je cena slicna, mada vidim da KC sadrzi SM2262EN koji je poprilicno hvaljen.
Zbog cega evo 970 bez plusa?
Interesantan je Corsair MP510 480 gb. Ima 800TBW. Procitao sam malo preglede i kazu da ima "losije" performanse u odnosu na vecinu, a cena slicna kao i za 970 evo plus. Mene intersuje kako se pokazao u radu.

Pitao sam za Kingston-e posto im je cena slicna, mada vidim da KC sadrzi SM2262EN koji je poprilicno hvaljen.
Zbog cega evo 970 bez plusa?
Interesantan je Corsair MP510 480 gb. Ima 800TBW. Procitao sam malo preglede i kazu da ima "losije" performanse u odnosu na vecinu, a cena slicna kao i za 970 evo plus. Mene intersuje kako se pokazao u radu.
Generalno za PCI-E 3.0 drive-ove ide ovako(ovo sam lupio odprilike, skroz sam zaboravio koji ima koji nand i kontroler, oprostite ako se nesto ne poklapa).

970 pro>KC2500~970 Evo plus~sn750(wd black)~mp510>crucial p5>>970 evo~kc2000~sn700(wd black)>>>A2000>A1000>760p

Negde ispod mp510 treba da idu i sx8200 i sx8200 pro.

Problem je sto SAMSUNG 970 evo plus i manje vise svi Adata diskovi imaju menjan NAND za znatno losiji pa ih ja LICNO(hehe) ne bih preporucio. Mozda jos neki sa liste pate od tog problema.

Čika Kure i sam ima A2000 i sa istim je zadovoljan. Tako da Čika Kure ne pljuje Kingston (ima i njihov RAM).

Ali da je razlika u ceni između Kingstona i Samsunga bila manja kad sam ja kupovao nvme, odnosno da je Samsung bio čak i jeftiniji od Kingstona (situacija sa 500GB nvme na dan kad je @Sasa012 pitao), naravno da bih uzeo Samsung.

Vrh Dno