Šta je novo?

Hardver Koju graficku karticu i da li uzimati u ovom trenutku?

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

ivanbass1

Čuven
Učlanjen(a)
25.04.2016
Poena
765
Moja oprema  
CPU & Cooler
Ryzen 5700X, LC-CC-120
Matična ploča
AsRock X570S PG Riptide
RAM
Kingston 2x16GB 3400MHz CL14
GPU
AsRock Challenger Pro 6700 XT
Storage
Kingston A2000 1TB, Toshiba P300 3TB
Zvuk
HyperX Cloud II Wireless
PSU
Seasonic Core 650 GM
Kućište
NZXT S340 Elie
Monitor
AOC CQ32G1
Miš & tastatura
Logitech G502, HyperX Alloy
Ostale periferije
Mac Mini M1 16/512
Laptop
Macbook Pro M1 16/512
Tablet
Galaxy Tab S7
Mobilni telefon
XIaomi 12X
Pametni uređaji
-Galaxy Watch 3
-Mi Band 5
-Mi Band 4
-Mi Smart Humidifier
-Mi Air Purifier 2S
-Mi Air Purifier 3H
-Mi Mop Pro
Pristup internetu
  1. Optički internet
Prosle godine sam za vreme majning ludila prodao 5700 XT i uzeo PS5, medjutim u poslednje vreme igram dosta sa drustvom na drugom PC-ju igre pa se razmisljam da uzmem neki bolji GPU. Ne zuri mi se sa kupovinom, vidim da su cene u padu, da li vredi cekati jos ili ne?

PC je sa sledecom konfiguracijom:
  • R5 3600
  • 2x8GB 3000MHz CL14
  • RX 470 4GB
  • Seasonic Core GM-650 napajanje
  • AOC CQ32G1 1440p 144Hz FreeSync monitor
Od kako sam uzeo 5700 XT 2019-te godine prestao sam da pratim trziste. Da li sada vredi uzeti 6700 XT za 730-750e (npr. Sapphire Pulse), ili je nesto drugo optimalno? Moze i Nvidia tabor ako FreeSync radi bez problema na ovom monitoru.

Ako možeš da nađeš za te pare, što da ne. Alternativa ti je 3060Ti ili 3070 (6700XT je između), pa ako ti trebaju NVidia zezancije poput DLSS, NVENC, etc. uzmi jednu od njih. Mada, obe su skuplje, koliko znam.

Ako ti više odgovara AMD (ili koristiš Linux), 6700XT Pulse je ok, Nitro+ je dobar ali veći i skuplji. Powercolor ima dobre karte sa dobrom cenom, Hellhound i Red Devil. Asus Strix je dobar ali glomazan i skup. MSI je ok, Gigabyte Gaming...ali Pulse i Powercolor su jeftiniji.

Mislim da će cene još pasti (dokle, ne znam) pa ako ne žuriš strpi se malo...

Ako ti nije frka sačekaj bar do leta. Asus je npr. najavio smanjenje cena, a ako sve prodje kako treba ETH će preći na PoS pa se može očekivati dalji pad cena.

Ma nikakva frka, nije mi ni neophodna jer vecinom igram Overwatch koji radi solidno i sa RX 470. Utegnuta igra i drajveri maksimalno.

Posto se ocekuje pad cena sacekacu leto, hvala momci.

@jurodivi

Linux nije opcija, ovo je iskljucivo gaming/media server masina. Za posao koristim macOS.

Poslednja izmena:
3060 Ti je poprilicno jeftinija (77800 din) od slicnih. 660 eur naspram launch ~500 eur je samo 30% skuplje. E sad sa druge strane Intel stize oko Juna, i prelazi se na PoS oko Juna(Ethereum), pa dokle god crypto ne skoci drasticno, nafta ne predje $150 po barelu, i Kinezi ne budu previse zatvoreni, trebalo bi da budu nize cene.

Jedan analiticar tvrdi da ako stvarno izbace Ameri i Britanci (i jos po neka zemlja) naftu iz rezervi to bi trebalo da bude 2-6 meseci stabilizovanih cena (ako ostane status quo). Sto bi trebalo da taman u dan bukvalno dovuce do Intel-a, ETH PoS u najgorem slucaju, sto deluje obecavajuce za slicne ili nize cene.

*500 eur launch (podeseno za minimalnu inflaciju)

Poslednja izmena:
Da se nadovezem, i ja jurim grafu... Gledam 6600xt gigabyte, 63.400....mada nisam siguran, sada sam na 1080p ali bi trebalo do nove godine presjem na 1440...mislite li da je preslaba za high u toj rezoluciji... Cisto informativno sam pogledao i 6700xt ali cena 93000😵

Uzeh 6600 XT na kraju. 66k za Sapphire Nitro+ verziju.

S obzirom da su performanse na nivou 5700 XT, a potrosnja smesna, ovo je idealna kartica za moje potrebe :D

Nazad
Vrh Dno