Šta je novo?

Kriptovalute - opšta diskusija

To je neka druga prica, jako daleka, do tada moze svasta da se izdesava ali 100$ je smesna cena. Daleko pre toga ocekujem "rasplet".

• Like
Reagovanja: _00
Bruka i sramota, botovi najbrži (otišlo sve u 30 sekundi) ... rezultat: kitovi pokupili sve u 3 ordera na 2 adrese. Decentralizovano, nema šta... propast... 😂

Misterija rešena ko je kupio:

Alameda (FTX)
Dakle, kupili su 10% (100M tokena od ukupno 1B) tj. deo koji je bio namenjen zajednici.
Da bi se startna blamaža malo popravila, LayerZero (Stargate Finance) je ponudio dodatnih 20M tokena svima koji su uradili 'pre-approved the auction contract' po istoj ceni od 0.25$ (njih oko 160).

Juče je cena bila 0.85$, dok ovo pišem je 1.68$, a peak cene u poslednjih sat vremena je verovatno rezultat rešenja gornje spomenute misterije.

• Like
Reagovanja: mnt
U potrazi za dobrim novim projektima, naleteo sam na projekat LayerZero. Danas kreće prodaja stargate tokena (STG). Još oko 4 sata do prodaje:
Proces ovde objašnjen kao i 10-to minutni video funkcionisanja test mreže:

100M tokena po 0.25$ (25M USDC) zaključano na godinu dana pa 6 meseci vesting period. 10% od ukupnog broja tokena.
Nakon prve faze kreće druga sa početnom cenom od 0.50$ na Curve v2 swap-u.

0xMaki iz SushiSwap ekipe radii full time na ovom projektu, oko 8M iinvestirano (Binance Labs i Multicoin Capital, između ostalih).

Vaša mišljenja pre početka prodaje u 17h bi mi mnogo značila. Ideja je minimalno ulaganje (100$) na duži period. :)

STG cena trenutno 2.55$

Očekuje se otvaranje pool-ova za Solanu, Terra i Cosmos u narednih par nedelja (čitaj: kupovinu STG tokena što bi moglo da potera cenu još na gore). Sem ako već cena nije već 'priced in'.

Nema na čemu! :)

• Like
Reagovanja: Rio
Nesto sto sam napisao na jednom domacem novinskom portalu kao komentar, ali naravno, nisu objavili. Zanima me da li ova teorija ima "rupa":

Od pre par dana, u vestima se pominje da ce Bitcoin mozda postati sredstvo placanja za ruski gas, i sredstvo kome ce mnogi ruski privrednici i biznismeni pribeci kako bi zadrzali vrednost novca koji poseduju.
Posto je Rusija izbacena iz Swift sistema, a obim finansijskih sankcija postaje sve veci, ovo resenje deluje kao dobra alternativa.

Medjutim, smatram da je to potencijalno smrtna presuda kriptovalutama.

Svedoci smo da Zapad na sve moguce nacine pokusava da naudi Rusiji. Apsolutno bez ulazenja u to ko je u pravu u trenutnom oruzanom sukobu, podrzavam ideju da svako ko je zainteresovan moze i treba da ulozi u kriptovalutu po izboru.
Za Ukrajince to nece biti problem, jer imaju prolaz na najvaznijim svetskim menjacnicama (zahvaljujuci podrsci Zapada). Rusi, sa druge strane, moraju da pronalaze alternativne nacine za kupovinu kripta. Bilo koje alternative koje ne podrazumevaju metode tipa KYC i ko zna sta sve ne (ovde spadaju i sve poznate i nepoznate mere lociranja lokacije i identiteta kupca/prodavca).

U pocetku ce sve mozda i funkcionisati kako treba, sve dok Zapad i vodece svetske sile ne kazu da je dosta. Koliko god mi mislili da je izumitelj kriptovaluta i blockchaina nepoznat, moje licno misljenje je da to nikako ne moze biti. U vreme kada nista napisano i objavljeno na internetu ne moze biti anonimno ili sakriveno, siguran sam da su tvorci cele ideje poznati nekom povlascenom krugu ljudi. A 95% sam siguran da to nisu Rusi.

Sada kada smo "dokazali" da je ideja kriptovaluta potekla van Rusije, da vidimo sta se desava kada ceo sistem pocne da koristi "losim momcima" tj. u ovom slucaju Rusima:

Svi napori se usmeravaju ka ogranicavanju ruskih drzavljana da koriste kriptovalute. Ovde spadaju lociranja uredjaja sa kojih se obavljaju transakcije, blokiranje ruskih naloga, stavljanje blockchain adresa za koje se smatra da su vlasnistvo "neprijatelja" na crnu listu, u smislu pracenja transakcija do/od tih adresa i jos hiljadu nacina vrsenja pritiska. Daleko od toga da su kriptovalute anonimne!

Ako niste Rusi, ovo ce malo da vas zabrine. Oni nece moci, mi mozemo i to je to. Danasnji homo sapiens se malo obazire na nevolje drugih, sve dok je njemu dobro. Ali, sada nastupa sledeca faza urusavanja kriptosistema... Pretpostavimo da se pronadje neki nacin da se ove blokade ublaze ili izbegnu. Blockchain i dalje funkcionise, transakcije se obavljaju i uglavnom se niko ne sekira sto npr. Vatikan ili San Marino ili Andorra znaju da Vasilij Zajcev ima racun sa 1000 BTC ili neke druge kriptovalute.

Jednog momenta Vatikanu ili Andorri prekipi i krenu da filtriraju internet saobracaj u globalnim cvoristima backbone-a (osnovnog layera internet komunikacije). Nema vise verifikacije transakcija, ili to traje nedeljama... sledeci korak je da se potvrde verifikacija totalno blokiraju. Ceo koncept blockchaina i dalje postoji ali nista ne funkcionise. To bi bila konacna smrt kriptovaluta. Prosto je nemoguce da citav monetarni sistem planete, iza kojeg stoji svaka drzava na svetu moze da se obori blockchainom kriptosistema. Pre ce biti obrnuto. Dok "njima" odgovara radice, i svako ce dobiti svoj deo kolaca. Ali ako ozbiljno zasmeta, nestace kao da ga nikada nije ni bilo.

Gubitke uloga u kripto krupni ce prezaliti relativno lako, ali zato sitni nemaju izbora osim bankrota.

Izvinite na dugackom postu i hvala na citanju.

Nemoguće je blokirati blockchain tehnologiju, a da ne zaustaviš potpuno Internet saobraćaj.
Kao što nisu zaustavili torrent-e, već samo povremeno smlate neki agregator sajt, tako i ovde mogu efektivno samo da napadnu centralizovane menjačnice

Kada BTC krene da napada 100k hajp ce biti oko svakog novicica a pogotovo oko kvalitetnih projekata u koje spada DOT. Ako ti je vremenski period investicije 2-3 godine onda i kupovine rasporedi na nekoliko meseci da bi imao sto bolju prosecnu ulaznu cenu.

Skoro 600M$ u ETH hakovano sa Ronin bridge-a. :eek:

Kripto trilema (Decentralizovanost, Skalabilnost, Sigurnost), rešena na štetu Sigurnosti.

Transakcija od pre 6 dana i oni tek sad otkrili !?!?!?! wtf

Navodna adresa novčanika gde je ETH:

Jel ispratio neko STEPN, projekat na Solani... hodas i earnujes tokene. Prvo kupis "NFT patiku", najjeftinija je 10 SOL lol
Token GMT (governance token koji trenutno nema use u igri dok se ne "izleveluje" patika na lvl 28 od 30) je imao preko 100% skok od juce.

Igra mi deluje kao buduci Pokemon Go, ideja je fenomenalna. Hodas, dobijas tokene, upgradujes patike, mintujes nove NFT patike, prodajes, socketujes gemove, rarity je common, uncommon, rare, epic, legendary, 30 lvl-a upgradea, statistike na svakoj patici drugacije itd itd itd. Pogledajte malo: https://stepn.com/howToPlay

Jel ispratio neko STEPN, projekat na Solani... hodas i earnujes tokene. Prvo kupis "NFT patiku", najjeftinija je 10 SOL lol
Token GMT (governance token koji trenutno nema use u igri dok se ne "izleveluje" patika na lvl 28 od 30) je imao preko 100% skok od juce.

Igra mi deluje kao buduci Pokemon Go, ideja je fenomenalna. Hodas, dobijas tokene, upgradujes patike, mintujes nove NFT patike, prodajes, socketujes gemove, rarity je common, uncommon, rare, epic, legendary, 30 lvl-a upgradea, statistike na svakoj patici drugacije itd itd itd. Pogledajte malo: https://stepn.com/howToPlay
Хоћеш да кажеш да је једино могуће "играти" ако потрошиш 1000 долара у старту? :D

Da da :)
Mozes i da sacekas da neko izleveluje patiku na lvl (mislim) 10, pa da "rentas" besplatno, i delis tokene sa vlasnikom patike. 70% njemu, 30% tebi.
Po trenutnim cenama vrati se investicija za 30-40 dana. Hype je veliki, taj token koji se farmuje hodanjem se koristi za upgrade patike, kupovinu gemova, mintovanje novih itd itd. Danas je 4.1$, dnevno sa najobicnijom patikom imas 8 garantovanih, ili vise ako ti patika ima veci "Efficiency" skil.

Sa jednom NFT patikom imas 2 energy poena, a jedan energy poen je 10 minuta hodanja, dzogiranja ili trcanja (u zavisnosti koji patiku izaberes). Dakle za 20 minuta dnevno, trenutno pravis 35$. Onda sacekas 24h da se energy cap vrati na maksimum, pa opet. Ako imas 2 patike, dobijas dnevno 3 energy poena, dakle 30 minuta hodanja itd itd. Ludilo ideja :)))

Pa i oni Axie likovi kostaju brda $ vec duuuuugo vremena, a ovo je tek zazivelo. Ako nista, svaki dan 20min aktivnosti je dobro za zdravlje ! :D

Poslednja izmena:
  • Like
Mogu li da trče svi članovi porodice sa istom patikom? :D

Šalu na stranu ali ovakav business model me u isto vreme oduševi i prestravi.

Discord im je bas aktivan. Kače ljudi svoja hodanja, trčanja, dobijene tokene itd.

Ne mogu svi da trce sa istom patikom jer si limitiran energijom na 24h ;D
Možete na smenu ako nemaš snage sam da trčiš 10, 20, 30, 40 min koliko već imaš statistike i patika za energy :)

Може да се пребаци све ово у ону тему за игрице, најближе је томе.

Занимљиво све то звучи, е сад занима ме највише шта људе спречава да седну на бајс и прелазе дистанце неким темпом за трчање.
Јел аплиакција прикупља директно податке или скупља са телефона, или рецимо неког runkeeper-a нпр?

А и није ово прво овако нешто, само ово изгледа најозбиљније, бар колико сам ја видео. Све ово остало је на нивоу приче Pi Network-a.
Само јебига, pay to earn концепт ми није никада био занимљив, посебно са оволиким улагањем.

Ne mozes da sednes na bajs jer na bajsu ne mozes da laziras senzore za korak/trčanje (žiroskop i šta već). Dok trcis, telefon ti je u džepu ili na ruci, i telo ti "poskakuje" što telefon registruje bez greške.
Aplikacija koristi gps i trazi access da koristi brojanje koraka (kao Samsung health npr). Ne možeš čak ni da trčiš na traci, jer GPS mora da prati promenu lokacije.

Takođe, moraš da se držis brzine koja je propisana za sve 3 vrste patika:

• hodanje, brzina 1-5km/h
  • dzogiranje, brzina 4-10km/h
  • trčanje, brzina 8-20km/h

Hodanje ti daje 4 tokena po potrošenom energy poenu, džogiranje 5 tokena, a trčanje 6 tokena.
Dakle, što više cimanja, veća nagrada. Ako ideš sporije ili brže od propisanih brzina za patiku koju koristiš, stopira se dobijanje tokena ili se znatno usporava, zavisi koliko si omašio (postoji tačna formula za ovo izračunavanje, sve piše u whitepaper i litepaper-u).

• Like
Ne mozes da sednes na bajs jer na bajsu ne mozes da laziras senzore za korak/trčanje (žiroskop i šta već). Dok trcis, telefon ti je u džepu ili na ruci, i telo ti "poskakuje" što telefon registruje bez greške.
Aplikacija koristi gps i trazi access da koristi brojanje koraka (kao Samsung health npr). Ne možeš čak ni da trčiš na traci, jer GPS mora da prati promenu lokacije.

Takođe, moraš da se držis brzine koja je propisana za sve 3 vrste patika:

• hodanje, brzina 1-5km/h
  • dzogiranje, brzina 4-10km/h
  • trčanje, brzina 8-20km/h

Hodanje ti daje 4 tokena po potrošenom energy poenu, džogiranje 5 tokena, a trčanje 6 tokena.
Dakle, što više cimanja, veća nagrada. Ako ideš sporije ili brže od propisanih brzina za patiku koju koristiš, stopira se dobijanje tokena ili se znatno usporava, zavisi koliko si omašio (postoji tačna formula za ovo izračunavanje, sve piše u whitepaper i litepaper-u).
Није ово лош темпо трчања, може се лако извући, то је минимум неких 7 минута по км.
Пробао бих ово, таман иде лепо време, пре трчања попалим једно 5 апликација које имам и лагано.

Колико капирам, патике за трчање су онда најскупље, једино ово позајмљивање пије воду.

Ja "hodam" već neko vreme.

Zarada je trenutno ogromna. Što ne znači da će sutra da bude... uopšte.

Što ne znači da je mene briga, jer volim da se igram 😁

U vezi same aplikacije ima doooooosta da se piše i uči. Ako nešto nekoga zanima, neka pita, ovako da objašnjavam sve baš i ne mogu :)

edit: rent za patike nije još omogućen. samo kupovina :)
edit 2: 1 energija je 5 minuta aktivnosti, ne 10. 1 patika = 2 energije. sa 2 patike nemaš bonus. 3 patike = 4 energije. sledeći upgrade je 9 patika = 9 energija. ovo važi za common patike, sve ostale dodaju energiju svakim "parom" u zavisnosti koliko su "retke".

Poslednja izmena:
Pa to sam mislio, 1 patika je 10 minuta. Verovatno sam pogresno napisao. Uglavnom, sa jednom patikom imate 10 min aktivnosti dnevno, to je poenta. Da da.

Одлете

Dobar signal. Juče popodne GMT je izlistan na FTX-u, ali kako sam video da ga pumpaju (sa 1.9$ na 2.45$ u roku od 3 sata) u toku dana pre listanja na FTX-u, odustao sam od ulaska.

FUD:

Nazad
Vrh Dno