Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Budite oprezni s odbijanjem... Moze da se odbije ali previse ljudi ocekuje odbijanje. Pre mi se cini da ce probiti 50K, da ce opajati shortere i da ce otici izmedju 52 i 54K. A kad svi pomisle da ce otici do 60 onda ce opajati sve u long-u i lako mozemo nazad na 46-48K.
Posle toga moze opet gore.
Bidite pazljivi, boce navlakusa sigurno, nisu dugo probali nista.

Sasvim opušteno čekam preko 50k danas-sutra već, a onda stop-los i manji šort.. korekcija je nemonivna posle toga.

Kako ide, izgleda da će sutra da prinos na dvogodišnju američku obveznicu pretekne prinos na desetogodišnju, što se popularno naziva yield curve inversion i najpouzdaniji je indikator recesije i sloma berze. To ne znači da će berza odmah pući, naprotiv, to je samo signal da je osigurač izvučen iz granate i više nema nazad, eksplozija dođe tek kasnije. Na grafiku razlike između prinosa ove dve obveznice sam stavio kako se razlika dalje kretala u prethodna tri sloma (2000, 2008 i 2020) od momenta inverzije do momenta kad su berze krenule da se koriguju.

screenshot.png

Kao što vidite, ne pomaže ne znam koliko. Može da prođe dugo do sloma, a i ne mora. Jedino što za sve slučajeve zajedničko da se razlika bar privremeno vratila iznad nule pre pucanja. Ja sam 2020. mislio da imamo još puno vremena posmatrajući prethodne slučajeve, pa sam završio gledajući kako mi se novac u kriptu topi u slomu. Ovaj put je ulog daleko viši, jer nema popravnog. Pitaju me ljudi što ne ulažem više kad tako vladam materijom, ma gde smeš u ovoliku kocku da ulažeš mnogo, ni najbolja analiza ne pomaže kad neki neplanirani black swan može celu kulu od karata da preturi kao ništa. Lekcija koju sam naučio 2020. i neću je zaboraviti.

Pitanje za vas koji ste dugo u ovome.
02.01. kada je BTC bio na 47-48k, SOL je bila na 175$ a sada je recimo 111$.
I za neke druge "jake" altcoine se moze isto reci.

Da li su to trajni disbalansi ili ce u jednom trenutku doci do gore navedene proporcije?
Interesuje me konkretno zbog planiranja prodaje/sell ordera.

Pretpostavljam da su se u poslednjih 10 godina na isti nacin "topili" mnogi altovi.

Normalni ljudi: Ajde neka ti je srećno rođenje deteta, da je živa i zdrava, šta ima veze što je žensko

Morbius: Dete ti je osuđeno na smrt, može da prođe i 90 godine pre nego što se to desi ali osigurač je izvučen i sad je to neminovno. Ne znam koliko ti ovo pomaže, ali trebao si da razmišljaš kad si je pravio

Morbius vec par godina prognozira slom, tako da ti je ostalo oko 10 godina da sredis to.

Mi smo već imali slom 2020. godine. Da bi ga brzo zaustavili, novčana masa je preko noći udvostručena, što nam je proizvelo ovu lepu inflaciju koju gledamo i kupilo dve godine mira. Kad opet pukne, samo treba opet da stvore iz ničega sve više i više novca i sve će biti u redu. Video narod kako banke proizvode novac iz ničega, pa rekli hoću i ja tako i napravili kriptovalute. I svi ćemo samo proizvoditi novac iz ničega i sve će biti kako treba.

Ja mislio da je takav sistem neodrživ, al pošto ti kažeš da imamo još 10 godina, pade mi kamen sa srca. Što ja bezveze razmišljam protiv krda, odoh i ja da sajujem, siguran sam da će sve biti u redu.

Da li su to trajni disbalansi ili ce u jednom trenutku doci do gore navedene proporcije?

Pretpostavljam da su se u poslednjih 10 godina na isti nacin "topili" mnogi altovi.
Upravo ovo poslednje štoi si napisao je odgovor na tvoje pitanje :)

Svaki ciklus nosi nove altove koji su btc i eth " ubice ", ali oni su jedini tu gde su godinama u nazad i neće se istopiti.
Kad se na btc-u i eth-u naprave pare, krene prosipanje u te nove novcice " sa potencijalom " i krene alt sezona. Kad se uznu pare i na altovima, onda se vraćaju nazad u btc, eth i deo u stable coine sa kojima se kasnije dokupljuje upravo btc većinom, i manjim delom eth i tako u krug. Ti manji ciklusi budu recimo 1-2X godišnje i ko ih pametno iskoristi ( uveća broj btc-a, eth-a i usdt-a ) dalje se i ne obazire previše na njih.

E sad, da li će svi otići na 0 i propasti - ne naravno.
Da li se može zaraditi i dalje na njima trejdovanjem - da, svakako.
Da li ih je dobro akumulirati kroz bear market i posle čekati novi ATH - možda, ako imaš stpljenja ( uzmi Saja i ltc kao primer :) ), pa proceni sam...

Tako cuklusi funkcionišu, pa pokušaj da sam napraviš neku strategiju za ulaganje i pravljenje +

@Simke1984

gledam ovaj sajt sto si postavio..

Max pain je cena na kojoj gube i ljudi u shortu i longu ako sam dobro shvatio?
1648634840223.png
1648634814445.png

kada promenim datum situacija se dosta menja, da li ovo znaci da sutra isticu pozicije za short i long ili kako ?

Vidimo da je max pain cena prema otvorenim pozicijama na 42k

kada promenim datum situacija se dosta menja, da li ovo znaci da sutra isticu pozicije za short i long ili kako ?

Vidimo da je max pain cena prema otvorenim pozicijama na 42k
Datum ti je kad određeni fjučersi ističu. Najbitniji su mesečni ( zadnji petak u mesecu ) i tromesečni ( zadnji petak u kvartalu - svakak 3 meseca ) i na njih treba najvipše obratiti pažnju, jer se na njima otvara najviše pozicija.

Ovde istraži detaljnije kako options trejdovanje funkcioniše.

Nije baš tako jednostavno za objasniti u kratkim crtama, a pogotovo na Srpskom, jer većinu reči ne znam kako bih preveo na naš jezik da ima smisla :)

edit:
Ističu svakodnevno, ali je mali broj otvorenih pozicija na dnevnom nivou da bi sepreviše " branile ", pa te dnevne ni ne moraš gledati. Mesečni, tromesečni i eventualno šestomesečni su bitni, jer se može otprilike videti range u kojem će se kretati cena. Naravno, nije 100% sigurno, kao ni bilo koji drugi indikator, ali je često dobar pokazatelj

Poslednja izmena:
Mi smo već imali slom 2020. godine. Da bi ga brzo zaustavili, novčana masa je preko noći udvostručena, što nam je proizvelo ovu lepu inflaciju koju gledamo i kupilo dve godine mira. Kad opet pukne, samo treba opet da stvore iz ničega sve više i više novca i sve će biti u redu. Video narod kako banke proizvode novac iz ničega, pa rekli hoću i ja tako i napravili kriptovalute. I svi ćemo samo proizvoditi novac iz ničega i sve će biti kako treba.

Ja mislio da je takav sistem neodrživ, al pošto ti kažeš da imamo još 10 godina, pade mi kamen sa srca. Što ja bezveze razmišljam protiv krda, odoh i ja da sajujem, siguran sam da će sve biti u redu.
Sa takvim stavom, ja ne znam zašto si ti uopšte u kriptovalutama? (ozbiljno pitam)
Potpuno si u pravu što se tiče toga da je trenutni sistem neodrživ, ali fundamentalno ne shvataš poentu postojanja Bitcoin-a kao deflatorne, matematički determinisane valute i činjenicu da postoji samo jedan Bitcoin, dok su sve ostalo kopije.

Stiže aprila meseca:

Trenutna 'vrednost' NFT-a na Solani je ~1.5B$

Magic Eden (najveća NFT berza na Solani):

Sajt na kome može da se prati TA NFT kolekcija na Solani:

Koliko će uticaja na cenu SOL-a imati ovo pojavljivanje Solana NFT-a na OpenSea berzi, ne bih znao reći. Ono što znam je da je prošle godine stvaranje NFT-a i NFT zajednice na Solana mreži imalo barem udeo u skoku SOL-a krajem prošle godine (vidi Daily New NFTs chart):

Ono što takođe bitno je konstantno razvijanje Solana ekosistema kroz hakatone. Trenutni Riptide će sigurno izbaciti neke alfa projekte. Ovde mogu da se vide projekti koji se bore za preko 5M$ u nagradama.

Sa takvim stavom, ja ne znam zašto si ti uopšte u kriptovalutama? (ozbiljno pitam)
Potpuno si u pravu što se tiče toga da je trenutni sistem neodrživ, ali fundamentalno ne shvataš poentu postojanja Bitcoin-a kao deflatorne, matematički determinisane valute i činjenicu da postoji samo jedan Bitcoin, dok su sve ostalo kopije.

Kako to misliš zašto sam u kriptovalutama? 🙄 Iz istog razloga kao i ostali, ova kocka je vrlo profitabilna ako upoznaš tehničku analizu i psihologiju tržišta.

Bitcoin je samo još jedna trulež u trulom sistemu. Deflatorna, matematički definisana, ograničena količina ničega. Polished turd. Carevo novo odelo. Biće od blockchain-a vajde jednog dana, verujem da ćeš moći da najnormalnije kafu u kafiću platiš frakcijom svojih akcija u Pošti Srbije recimo, ali kako se danas koristi je budalaština, navlakuša i kriminal.

Ne znam kako ti nije jasno da je kripto deo fiat sistema kad svaki put kad se sistem zaljulja, kripto se zaljulja s njim. Ja ovde objašnjavam ljudima kako da zbrišu s profitom pre nego što se neizbežno odigra, al sajevi vidiš sve znaju bolje, pa nema razloga da se trudim.

Činjenica je da bolje prođu oni koji slušaju njega nego tebe

Otkako je kripto izmišljen, tržišne okolnosti su iste, fiat novac se upumpava, equities rastu. Šta će biti kada se okolnosti najzad promene, kad inflacija podivlja od svog fiat novca i fiat kriptovaluta što su upumpali?

Ali ljudi se prosto naviknu na jedno stanje i misle tako će večno. Pomislio bi čovek da će sa ovom inflacijom svi potrčati u commodities kao što su 70-tih, ali na zapadu nije bilo inflacije već 40 godina, većina današnjih investitora je nikad u životu nije osetila i ne zna kako da se ponaša. Da vidiš šta će da bude kad odjednom svi navale u commodities. Kriptovalute su na papiru commodities, ali svi ih posmatraju kao equities, svoj udeo u uspehu projekta.

Kada je ukinut gold standard? Od kada postoji FED? Od kada postoje derivati? Od kada postoji dug, bankrot? Zivis u takvom sistemu veci deo zivota i mislis da se nesto (bitno) desilo 2020e...

Nema vise pucanja balona, primarno zbog eksponencijalnog rasta populacije, jer ako balon pukne to je to. Hocu reci sledece pucanje nije uopste blizu, a kada pukne, uci cemo u stagnaciju od nekoliko decenija. Sekundarno zbog toka informacija, svaka budala zna za S2F i zato je i invalidiran, tako ce i yield curve ovoga puta da bude invalidiran. Ali ti si lik koji za oba misli da su prirodni makroekonomski procesi, tako da ono, dzabe price.

Ja ovde objašnjavam ljudima kako da zbrišu s profitom pre nego što se neizbežno odigra, al sajevi vidiš sve znaju bolje, pa nema razloga da se trudim.
Nisam pratio pažljivo na času izgleda, pa kad izlaziš ti onda i brišeš sa profitom, kada je taj momenat ?

Tako cuklusi funkcionišu, pa pokušaj da sam napraviš neku strategiju za ulaganje i pravljenje +

Hvala na pojasnjenju.
U poslednja 4 meseca sam video sta znaci cedjenje altova. Surov proces gde velika vecina moze da zaboravi na ATH, bar ne dok BTC/ETH ne postave drasticno vece ATH.

To sto kazes mi je cilj.
Odabrati dobre altove koji ce doneti zaradu pa sa tim parama cekati pad i pazariti btc/eth.
Za to vreme skupljati novi kes sa kojim uleteti u novi ciklus ali ovaj put bez srljanja kao sto je to bilo 04.12.

Nisam pratio pažljivo na času izgleda, pa kad izlaziš ti onda i brišeš sa profitom, kada je taj momenat ?
Ni nemoj se truditi da pratiš na njogovom času :)
Lupa godinama u nazad i vrti istu priču koja nema veze sa ovim delom foruma, i moderatori ga ignorišu... verujem da je i njima svima na ignore :D što savetujem da i ostali urade, da skrate sebi a i nama ostalima muke sa besmislenim komentarima / odgovorima dotičnom, pa će verovatno u jednom trenutku prestati da posećuje ovaj deo foruma 🤞🤞

Hvala na pojasnjenju.
U poslednja 4 meseca sam video sta znaci cedjenje altova. Surov proces gde velika vecina moze da zaboravi na ATH, bar ne dok BTC/ETH ne postave drasticno vece ATH.

To sto kazes mi je cilj.
Odabrati dobre altove koji ce doneti zaradu pa sa tim parama cekati pad i pazariti btc/eth.
Za to vreme skupljati novi kes sa kojim uleteti u novi ciklus ali ovaj put bez srljanja kao sto je to bilo 04.12.
Nije ovo bilo ni blizu pravog ceđenja altova koje zna da potraje po godinu - dve :)

Npr, ada je u prošlom ciklusu išla preko 1$, da bi dno bilo oko 0.03$... Eth sa 1400 na 80$, itd... Sol, luna, matic, avax i drugi jači projekti iz ovog ciklusa nisu ni postojali :)... Tako će verovatno biti brdo novih projekata i u sledećem, dok će većina iz ovog ostati samo u lepom sećanju :) Kao što su ostali npr trx, eos, bch, xlm itd :)

Obistinilo ti se, bitcoin stoji solana dobrano pumpa 😆 sta je ne znam

Kada je ukinut gold standard? Od kada postoji FED? Od kada postoje derivati? Od kada postoji dug, bankrot? Zivis u takvom sistemu veci deo zivota i mislis da se nesto (bitno) desilo 2020e...

Nema vise pucanja balona, primarno zbog eksponencijalnog rasta populacije, jer ako balon pukne to je to. Hocu reci sledece pucanje nije uopste blizu, a kada pukne, uci cemo u stagnaciju od nekoliko decenija. Sekundarno zbog toka informacija, svaka budala zna za S2F i zato je i invalidiran, tako ce i yield curve ovoga puta da bude invalidiran. Ali ti si lik koji za oba misli da su prirodni makroekonomski procesi, tako da ono, dzabe price.

Fiat standard sam po sebi nije ništa lošiji od zlatnog standarda, čak je i bolji, ali samo dok imaš odgovorne vlasti i banke. Problem je što uvek na vlast dođe neki ******, u ovom slučaju Bil Klinton, koji će da odvrne kreditnu slavinu i finansira ratove ili napravi privremeno blagostanje po cenu katastrofe kasnije.

Vidi se da ne vladaš materijom, kakav crni boljitak od rasta populacije, populacija raste samo u najjadnijim zemljama, dobija se gomila slabo edukovanih jedinki sa skoro nikakvom ekonomskom vrednošću, dok srednja klasa, nosilac svake zdrave ekonomije, propada sve brže. Za yield curve možeš i da budeš u pravu, i ja sam se ogradio da je moguće da su se igrači opametili. Ali nisam mnogo siguran u to, jer kao što je rekao Bizmark, istorija nas uči da niko ne uči iz istorije.

I ajde da ne dužimo više priču o uzrocima balona, odavno mi je dosadilo da o tome pričam. Ovde sam hteo da pričam o mogućoj hronologiji kraja. Tačno je što kažu da ne treba pokušavati da tempiraš market, ali svi znamo koliko slasni dobici mogu da budu u poslednjih nekoliko nedelja.

Ni nemoj se truditi da pratiš na njogovom času :)
Lupa godinama u nazad i vrti istu priču koja nema veze sa ovim delom foruma, i moderatori ga ignorišu... verujem da je i njima svima na ignore :D što savetujem da i ostali urade, da skrate sebi a i nama ostalima muke sa besmislenim komentarima / odgovorima dotičnom, pa će verovatno u jednom trenutku prestati da posećuje ovaj deo foruma 🤞🤞
U pravu si, mislio sam da mogu da izvučem neki info od njega, da provalim da li je neka vrsta šila ili stvarno veruje u to što priča, ali jednostavno odbija da odgovori na suštinska pitanja.
Od sada potpuni ignore što se mene tiče, što ne bi bilo loše i svi ostali da urade, to što ga moderatori ignorišu je priličan problem, jer lik trola zapravo, širi slander i FUD i to je sve što radi, iz dana u dan.

Pričaš sa čovekom koji kupuje zlatnike. Ne kažem da je to uvek loše, ali on njih smatra svojom najbitnijom investicijom.

@morbius je neophodan i kakav/takav balast u temi, inace ce ostati sami moonboy-evi, sto ne vodi nicemu. Iznosi svoje stavove, vjeruje u njih, i potkrepljuje ih nekim analizama. Ne podrzavam bilo kakav vid prozivke - argumentovano pobijanje stavova da.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno