Šta je novo?

Laptop Windows alternativa Macbook Air M1

Koji laptop kupiti?

igaa023

Zapažen
Učlanjen(a)
27.03.2022
Poena
22
Pozdrav svima, u potrazi sam za laptopom vec neko vreme listam net i dosao sam do zakljucka da je najbolja kupovia Macbook sa M1 cipom sto ce se sloziti vecina vas verovatno. Problem je sto ne mogu da podnesem mac os operativni sistem i treba mi windows laptop. Budzet mi je oko 1000e i treba mi vasa pomoc :)
Igrice ne igram, laptop potreban iskljucivo za graficki dizajn i u buducnosti 3d modeing/ neki light video editing (ne 4k).
Da li postoji neki laptop za ovu cenu koji moze da parira Applu po pitanju zavrsne izrade?
Koje velicine ekrana treba da gledam i koji tip? Najbitniji mi je dobar kvalitan ekran, OLED ili IPS?
SSD od 512gb i 12-16gb rama minimalno?
Zvucnici, Touchpad i graficka kartica mi ne igraju veliku ulogu
Dobra baterija bi bila lep bonus :D

Možda neki Asus OLED? Uglavnom su manji ekrani i ograničeni na FHD....
16GB RAM obavezno, SSD 512GB može biti mali za video obradu.

Pozdrav svima, u potrazi sam za laptopom vec neko vreme listam net i dosao sam do zakljucka da je najbolja kupovia Macbook sa M1 cipom sto ce se sloziti vecina vas verovatno. Problem je sto ne mogu da podnesem mac os operativni sistem i treba mi windows laptop. Budzet mi je oko 1000e i treba mi vasa pomoc :)
Igrice ne igram, laptop potreban iskljucivo za graficki dizajn i u buducnosti 3d modeing/ neki light video editing (ne 4k).
Da li postoji neki laptop za ovu cenu koji moze da parira Applu po pitanju zavrsne izrade?
Koje velicine ekrana treba da gledam i koji tip? Najbitniji mi je dobar kvalitan ekran, OLED ili IPS?
SSD od 512gb i 12-16gb rama minimalno?
Zvucnici, Touchpad i graficka kartica mi ne igraju veliku ulogu
Dobra baterija bi bila lep bonus :D
Nemaš nažalost dobru alternativu. Svaka ti daje nešto od pomenutog ali ne sve. Isto tako, kažeš zvučnici ne igraju veliku ulogu, ali kad ih čuješ uživo odjednom promeniš mišljenje. Na kraju krajeva, zašto davati više para na nešto što je gore? Bolje se navikni na macOS sa svim njegovim manama nego da daješ više para na objektivno gori proizvod koji je bučniji, ima goru izradu puta hiljadu, i bateri lajf koji traje 5-6-7 sati a ne valjanih 9-10. Na kraju krajeva, macOS ima ubedljivo najbolji i najraznovrsniji softver što se tiče dizajna, a video montaža radi ubedljivo najbolje sad na M1 (o odnosu cena-performanse nema ni smisla govoriti, očigledno si izučio materiju).

Računica je jasna. Uzimaj MBA dok se Tim Kuk i ekipa ne izbahate pa opet okrenu priču na form over function! Ovo je redak momenat u dugoj istoriji te kompanije gde daju bolje za manje.

Možda neki Asus OLED? Uglavnom su manji ekrani i ograničeni na FHD....
16GB RAM obavezno, SSD 512GB može biti mali za video obradu.
gledao sam, na nasem trzistu ima samo model sa i5 i 8gb rama i bez opcije za upgrade i cena od 130 hiljada ☹️
Nemaš nažalost dobru alternativu. Svaka ti daje nešto od pomenutog ali ne sve. Isto tako, kažeš zvučnici ne igraju veliku ulogu, ali kad ih čuješ uživo odjednom promeniš mišljenje. Na kraju krajeva, zašto davati više para na nešto što je gore? Bolje se navikni na macOS sa svim njegovim manama nego da daješ više para na objektivno gori proizvod koji je bučniji, ima goru izradu puta hiljadu, i bateri lajf koji traje 5-6-7 sati a ne valjanih 9-10. Na kraju krajeva, macOS ima ubedljivo najbolji i najraznovrsniji softver što se tiče dizajna, a video montaža radi ubedljivo najbolje sad na M1 (o odnosu cena-performanse nema ni smisla govoriti, očigledno si izučio materiju).

Računica je jasna. Uzimaj MBA dok se Tim Kuk i ekipa ne izbahate pa opet okrenu priču na form over function! Ovo je redak momenat u dugoj istoriji te kompanije gde daju bolje za manje.
na moju zalost to deluje kao najrazumnija kupovina ali 512gb ssd verzija je 1300 evra 🥲
koliko dugo bi mi bilo potrebno da se naviknem na os kao svakodnevni korisnik windowsa proteklih 15tak godina?

gledao sam, na nasem trzistu ima samo model sa i5 i 8gb rama i bez opcije za upgrade i cena od 130 hiljada ☹️

na moju zalost to deluje kao najrazumnija kupovina ali 512gb ssd verzija je 1300 evra 🥲
koliko dugo bi mi bilo potrebno da se naviknem na os kao svakodnevni korisnik windowsa proteklih 15tak godina?
Pa to zavisi od toga koliko si posvećen. Ja ne doživljavam Mac kao nešto drastično različit OS, na sve se živ čovek navikne. Neke stvari malo više smaraju, ali ima i mnogo benefita. Svakako prija i promeniti okruženje sa vremena na vreme.

Ja sam nedavno nakon 15+ godina na Windowsu prešao na Air M1 i definitivno se slažem sa komentarom iznad. Na sam GUI se navikneš relativno brzo, malčice duže da se navikneš na određene specifičnosti sistema, ali ubedljivo najduže na tastaturu i prečice. I nakon 10-ak dana na macOS-u, još uvek se zbunim kad ugledam command, options, control tastere, a tek treba da pohvatam bitnije prečice 😁

Ali definitivno ogromna preporuka za Air M1, sve ti je jasno kakav je model, kad nakon 2 godine niko na Windows tržištu nije ni prišao Air modelu po sličnoj ceni. Izrada, ekran, autonomija, fanless, hardver, dizajn. Svaki segment je pravi premium.

Znate li da postoji mogucnost da izmenite prečice na tastaturi i da ih prilagodite vasem ukusu? Mogu da budu kao na windowsu recimo.
Ja sam to uradio :) Trudio sam se da se naviknem, ali sam na kraju izmenjao prečice i milina...

Znate li da postoji mogucnost da izmenite prečice na tastaturi i da ih prilagodite vasem ukusu? Mogu da budu kao na windowsu recimo.
Znam, ali to će mi biti krajnja opcija, ako ne uspem da se naviknem.

Zapravo je odgovor da trenutno alternative - nema. Potreban je bolji razlog od “ne podnosim ovaj ili onaj OS”. To ti kažem kao neko ko nikad nije imao Mac niti planira da ga kupi. Da kupujem sad komp, ne bih trepnuo da pređem preko OS koji mi takođe nije blizak.

Thinkpad X1 nano
Imalo bi smisla da ima najjaci 6000 Ryzen i neku Vegu sa najmanjim TDP-om ikada.
Ali posto je X1 serija Intel ekskluziva (rip logika muflonima iz Lenovo-a), i kao sto peca rece, kostaju prosto, previse.

Čak je pitanje da i li i stavka po stavku može da se nadje Windows alternativa za 900€. Da ima taj kvalitet izrade - ne verujem. Ta brzina - teško. Baterija - ne postoji ni za veće pare. Ekran - sumnjam da ima bolji u laptopu od 900€. Ceo paket nema ni slučajno za ništa blizu tog iznosa. Jedino što sigurno možeš da dobiješ bolje za te pare je veći SSD.

Meni je posle 30-ak godina na Windowsu, trebalo oko 15-20 dana da mogu da koristim da se ne nerviram mnogo. Sada mogu Mac i Win paralelno bez puno smetnji (slažem se sa kolegama da su prečice najproblematičnije, ali suštinski, samo zameni ctrl za cmd). Aplikacije koje su mi pomogle:

CheatSheet - ako duže zadržiš cmd, islista ti spisak prečica u toj aplikaciji

Magnet - Da možeš kao u Windowsu da "zalepiš" prozor fullscreen, ili pola levo ili desno.

MOS - Da se miš i touchbar drugačije ponašaju kad skroluju (sad nemaš pojma o čemu pričam, ali znaćeš ako budeš prešao na mac)

Alfred PowerPack - kad se navikneš na ovo, nema povratka na Win

2100e na amazon.de

Upravo, Windows alternative su mnogostruko skuplje.
Neki od Dell XPS modela ako nadjes povoljno?
Dell XPS je povoljan oko 2k

Poslednja izmena:
Da, nisam video da je minimum 512 GB. 8GB rama bi mu bilo dovoljno, ako mu je dovljno 16GB na windowsu. Uglavnom, sve što važi za 900 važi i za 1200€.

Nema šanse da nađe Win laptop sa 16GB RAM-a za 900€, tačnije ako ga i nađe, verovatno će imati neki katastrofa procesor.

Jedino veći Storage može da nađe na Win, ali srećom i to može lako da se reši nekim eksternim diskom. Ili da da više para za neki pristojan Win laptop.

Čak je pitanje da i li i stavka po stavku može da se nadje Windows alternativa za 900€. Da ima taj kvalitet izrade - ne verujem. Ta brzina - teško. Baterija - ne postoji ni za veće pare. Ekran - sumnjam da ima bolji u laptopu od 900€. Ceo paket nema ni slučajno za ništa blizu tog iznosa. Jedino što sigurno možeš da dobiješ bolje za te pare je veći SSD.

Meni je posle 30-ak godina na Windowsu, trebalo oko 15-20 dana da mogu da koristim da se ne nerviram mnogo. Sada mogu Mac i Win paralelno bez puno smetnji (slažem se sa kolegama da su prečice najproblematičnije, ali suštinski, samo zameni ctrl za cmd). Aplikacije koje su mi pomogle:

CheatSheet - ako duže zadržiš cmd, islista ti spisak prečica u toj aplikaciji

Magnet - Da možeš kao u Windowsu da "zalepiš" prozor fullscreen, ili pola levo ili desno.

MOS - Da se miš i touchbar drugačije ponašaju kad skroluju (sad nemaš pojma o čemu pričam, ali znaćeš ako budeš prešao na mac)

Alfred PowerPack - kad se navikneš na ovo, nema povratka na Win

Upravo, Windows alternative su mnogostruko skuplje.

Hvala ti na detaljnom odgovoru verovatno ce biti mac onda. Po tvom misljenju da li je 256gb ssd dovoljno ili vredi doplatiti brdo para za 512? I gde u srbiji kupiti da li je bolje uzeti preko (kako sa garancijom)

Da li ti je 256GB dovoljno, moraš sam da proceniš, to ti niko ne može odgovoriti. Zavisi od tvojih potreba. Pogledaj npr. koliko ti treba na trenutnoj mašini. U svakom slučaju, bilo kakva preporuka zavisi od softvera koji se koristi. Gradički dizajn, modeliranje, foto/video obradu, rendering.... može da gura CPU, može GPU (akceleratori) a može i server, ako korištiš programe u web/cloud varijanti (npr. Photopea). Pa moraš proveriti da li ti treba/odgovara Intel Xe, AMD Vega/RDNA..., nVidia GA/TU.... Apple GPU... itd.

Primer:

TL: DW
Iako je ova grafička svakako bolja i brža od IGP-a u ovom procesoru, u Inventoru je sporija u većini slučajeva. I na kraju priča o (be)smislenoj sertifikaciji i zvaničnoj podršci Autodesk-a. S druge strane, ista karta je npr. daleko bolja od gejming karti u NX-u. Ako koristiš Adobe programe, gledaj testove na različitim platformama, pa uporedi sve.

Evo npr. nekog pregleda i poređenja sličnih mašina. Mada je uglavnom sintetika

Što se platforme/OS-a tiče, čak i ako pređeš na Mac OS, pa vidiš da ti ne odgovara, možeš ga prodati po neznatno nižoj ceni i kupiti Windows mašinu. A možda može i obrnuto :d

Hvala ti na detaljnom odgovoru verovatno ce biti mac onda. Po tvom misljenju da li je 256gb ssd dovoljno ili vredi doplatiti brdo para za 512? I gde u srbiji kupiti da li je bolje uzeti preko (kako sa garancijom)
Meni je dovoljno, ne znam da li bi i tebi bilo. Najbolje bi ti bilo da ga kupiš napolju, ili ovde u zvaničnoj prodavnici. Najpovoljniji je na KP (samo kod proverenih prodavaca), ali može biti problem garancija.

Što bi bila problem garancija? Kad svakako ima 1godinu internacionalne garancije, uzeo ga na KP ili u inostranstvu. Jedino kad bi uzeo kod nas u radnji, imao bi dve godine garancije, ali bi i laptop platio 200E više u najboljem slučaju. Za te pare može da kupi bilo gde i AppleCare+ da uplati.

Ne postoji adekvatna zamena za isti novac, prosto svaka alternativa je losija i pritom znacajno skuplja

Nije tacno. XPS 13 9005 EVO sa 17 1165G7, 16GB, 512GB SSD je 1199e na Amazon.de

Jako dobar IPS panel i manje muka sa podrskom za softver zbog x86 procesora u odnosu na povuci-potegni sa ARM na Macbooku, iako licno imam Macbook Pro 14. Izrada je najpribliznija Macbooku u odnosu na ostale proizvodjace, cak se i otvara bez problema jednom rukom.

Poslednja izmena:
Postoji i i5 varijanta koja je znacajno jeftinija, ispod 700e sa 8GB kao budzetska varijanta.

Nedavno je izasao 9310 sa ekranom u razmeri 16:10 za 1300e sa i7-1185G7 16GB 512GB SSD.

Poslednja izmena:
Nije bas toliko povuci-potegni, a trebalo bi da vremenom bude jos bolje :) Lepo si napisao, priblizna i nista vise od toga :)

Poredjenje za otvaranje jednom rukom je odlicno i to razumeju svi koji koriste Mac :)

Mislim da mu je Mac najbolja kupovina, pogotovo ako se bavi fotograifjom i od toga zaradjuje, onda nema sta da razmislja da li da doda za vise RAM-a ili veci SSD, posto ga vrlo brzo isplati.

@NovemberWhisky lepo obrazlozio i precizirao

Nije bas toliko povuci-potegni, a trebalo bi da vremenom bude jos bolje :) Lepo si napisao, priblizna i nista vise od toga :)

Poredjenje za otvaranje jednom rukom je odlicno i to razumeju svi koji koriste Mac :)

Mislim da mu je Mac najbolja kupovina, pogotovo ako se bavi fotograifjom i od toga zaradjuje, onda nema sta da razmislja da li da doda za vise RAM-a ili veci SSD, posto ga vrlo brzo isplati.

@NovemberWhisky lepo obrazlozio i precizirao
Jeste iskreno povuci potegni kad ne postoji sve sto ti treba u nativnoj varijanti, gomila stvari jos ne radi, ali to pre svega zavisi od toga koji tacno softver koristis, nema svako isto iskustvo, ali ne treba decka obmanjivati da sve radi savrseno. Pogotovo je to slucaj ako mu treba softver koji ne postoji u varijanti za MacOS. Hardver je uglavnom odlican, tu nema zamerki.

Nezahtevni korisnici ce zato proci bez problema.

EDIT: ispravka za prvi komentar, model je 9305 (a ne 9005 kako sam napisao u brzini)

Nazad
Vrh Dno