Šta je novo?

Hisense Energy Pro HiNano 12

Koliko sam shvatio kod mene, kad podigne krilca i ne duva onda miruje, a kad ostanu krilca na dole i trepteri on/off onda je defrost.
@renne je u pravu, vjerovatno sam ja pomjesao, Ima i faza kad digne krilca i radi samo unutrasnja jedinica. Da tako je. Ja se susrecem sa ovim prvi put, pa mi sve novo.

Moj Fresh Master ne voli kad je temperatura u minusu. Cim je iznad nule uopste ne ide u defrost. Kad je bilo sad - 5 uspeo sam je dovesti da radi na 700-800w smanjenjem temperature, ali dzaba kad na svakih 30-35min ide u defrost koji traje po 10-12min, tako da slicno radi kao on-off. A to sto brljavi senzor za temperaturu to je posebna stvar. Uopste mi se ne svidja kako radi. Evo danas je u plusu 3-4 stepena i ceo dan radi bez i jednog defrosta, ali kako dodje temperatura na nulu onda ide i na 20min u defrost ako je malo jaci minus onda na 30-35min. U kuci 23 stepena a na aplikaciji pokazuje 29 stepeni podesena na 23 u app. I sto najjace cepa na 800-900w. Uopste mi nije jasan njen princip rada, to niko ne moze da sastavi. Jedva cekam da midea bude postavljena da vidim kako ce ona da radi, majstori su trebali danas da dodju ali su odlozili za sutra ujutru.

Moj Fresh Master ne voli kad je temperatura u minusu. Cim je iznad nule uopste ne ide u defrost. Kad je bilo sad - 5 uspeo sam je dovesti da radi na 700-800w smanjenjem temperature, ali dzaba kad na svakih 30-35min ide u defrost koji traje po 10-12min, tako da slicno radi kao on-off. A to sto brljavi senzor za temperaturu to je posebna stvar. Uopste mi se ne svidja kako radi. Evo danas je u plusu 3-4 stepena i ceo dan radi bez i jednog defrosta, ali kako dodje temperatura na nulu onda ide i na 20min u defrost ako je malo jaci minus onda na 30-35min. U kuci 23 stepena a na aplikaciji pokazuje 29 stepeni podesena na 23 u app. I sto najjace cepa na 800-900w. Uopste mi nije jasan njen princip rada, to niko ne moze da sastavi. Jedva cekam da midea bude postavljena da vidim kako ce ona da radi, majstori su trebali danas da dodju ali su odlozili za sutra ujutru.

Tako su nekako radila i moja dva Hisensea, koja sam na srecu vratio...

A koji model mideje ste poručili? Ja isto imam hisense Energy Pro i za sada uspjevam zagrijati prostoriju na željenu temp. Klima ide u defrost kada je 0 stepeni i niža odprilike svakih sat vremena na 5 do 6 min. Mislim da je tako naštimana programski jer sam pratio vanjsku jedinicu za vrijeme defrosta i uopšte nije zaleđena niti nakon završenog otapanja nema kondenza. Također sam uzeo i mideu all easy pro i čekam da je ugradim pa ćemo vidjeti utiske.

Da, to je kontrolni defrost,, tako je isporgramirana, oko dva minuta traje.
TAcna ne može biti zaleđena kada ima grejač

Samo da ti kažem da svaka ali svaka klima oko nula stepeni se tako ponaša. Razlog je velika vlaga i tačka mržnjenja, kad to vazduhom prevučeš preko hladnih rebara na spoljnoj jedinici dobiješ inje koje se taloži i pretvara u led. Taj led sprečava da spoljna jedinica razmenjuje temperaturu odnosno da uzima toplotu izspoljnog vazduha. Zato klima radi takozvani defrost koji ima za ciljda otopi led koji se nakupio da bi klima ponovo mogla da vrši svoju funkciju. Defrost je jako sličan po svojoj funkciji kad on ff klimu kojoj se zaledi spoljna jedinca pustiš da unutra hladi, tada ona topi led sa spoljne, ovde je slično tako samo što unutranja ne duva hladan vazduh u sobu.
Eto, malo sam ti razjasnio, znači klima ti je ispravna.

Samo da ti kažem da svaka ali svaka klima oko nula stepeni se tako ponaša. Razlog je velika vlaga i tačka mržnjenja, kad to vazduhom prevučeš preko hladnih rebara na spoljnoj jedinici dobiješ inje koje se taloži i pretvara u led. Taj led sprečava da spoljna jedinica razmenjuje temperaturu odnosno da uzima toplotu izspoljnog vazduha. Zato klima radi takozvani defrost koji ima za ciljda otopi led koji se nakupio da bi klima ponovo mogla da vrši svoju funkciju. Defrost je jako sličan po svojoj funkciji kad on ff klimu kojoj se zaledi spoljna jedinca pustiš da unutra hladi, tada ona topi led sa spoljne, ovde je slično tako samo što unutranja ne duva hladan vazduh u sobu.
Eto, malo sam ti razjasnio, znači klima ti je ispravna.
Hoces da kazes da je normalno da ide u defrost na svakih 20-35 min i da taj defrost traje po 10-12min? Izvini ali meni to nine normalno pa makar i bila ne znam kakva vlaznost napolju.

Kod mene ide u defrost negde izmedju
2-3h..i to traje 3-5 min..bez obzira na spoljnu temp..nikada duze..otkada sam zapusio rupu..definitivno bolje regulise temperaturu bez ifeel-a..podesena na 21° sada cim dodje do 23°..ode u mirovanje..sa onom rupom gde je ulazio hladan vazduh i kada digne na 24° 25° u sobi..nije isla u mirovanje..ne znam da li to ima veze sa senzorom na klimi i tim vazduhom koji je duvao direktno u klimu..kao sto sam opisao..sada imam utisak da mnogo bolje radi..vise ne ukljucujem ifeel..mislim da je neko dobro rekao..toliko toga treba zadovoljiti da bi sve to funkcionisalo..ili jednostavno neko naleti na dobar proizvod..neko ne..

Jas sam se pre zalio kako dugo radi defrost do 15 min to je bilo kada je temperatura bila oko nule i velika vlaznost dok sada kada je konstantan minus danju oko -1,2 a nocu do -9c traje 5, max 6 minuta na 50 do 60 min. Malo je to iritantno ali odradjuje solidno posao. Ineresuje me klime koje imaju grijac u vanjskoj jedinici bas kao pominjana midea idu li one u defrost kao ova ili se taj grijac pali tokom rada?

Ajde sad sedi i razmisli kakve veze ima grejač koji je smešten na tacni sa defrostom? Njegova jedina uloga je da spreči zamrzavanje vode koja se cedi u toku defrosta sa izmenjivača u tacnu na spoljnoj jedinici i da obezbedi da ta voda u tečnom stanju napusti spoljnu jedinicu. On sa samim defrostom nema apsolutno ništa, tačka.

S tom razlikom da kada se zaledi odvod i led pocne da se penje po izmenjivacu klima ce cesce da ulazi u defrost.

Ma ok da ide i na 50 min, ali da u nekim trenutcima ide na 20 min u defrost to mi je van pameti. E sad postoji jedna dobra stvar u vezi ove klime da ne bude da su sve lose. Ova fora sa uvlacenjem vazduha od spolja je extra stvar. Konkretno vise cigareta zapaljeno u isto vreme, a u kuci se nista ne oseca, cak ni nepusaci ih ne osecaju. Zanima me koju aplikaciju koristite vi koji imate Energy?

Kako god okrenes taj isti zrak mora uci unutra. Nije kuca pod vakumom. Samo na ovaj nacin bude koliko toliko prociscen kroz filter i ionizator.
Nego da nije to jedan od razloga cestog defrosta, provlacis hladan vanjski zrak preko toplog izmjenivaca. Probaj malo bez toga kako se ponasa

Ja pitam zbog nečeg drugog.. samim uvođenjem svežeg vazduha, dodatno se opterećuje klima, koja i ovako radi na granici.
Pa s' tim u vezi, DF su sigurno iznuđeni radom na max.

Jutros mi bili majstori iz gorenja, nisam mogao da dobijem ove sto su mi ugradjivali klimu. Nadam se da cu uspjeti uspjesno rjesiti problem sa njima, nije mi pretjerana zurba.
Klima i ovako radi i uspjesno obavlja svoj posao (maximum joj je 21, a 22 u prostoriji uz odredjene egzibicije) i na ovim minusima, bio sam u pravu da ne daje svoj maximum i sad znam razlog duvanja mlakog zraka,
Unutrasnja jedinica mi je montirana preblizu plafona, nema ni 5 cm od plafona, ovi su bjezali od betonske grede kad su busili rupu, koja je iznad balkonskih vrata, pa su je je onda postavili previsoko (ja sam insistirao da bude tu, jer klima tad gleda pema vratima i onda joj je dostupan i hodnik, da sam znao tad sto sad znam nikad to ne bi dozvolio, ali sve kako to kod nas ide, moje neznanje i lako me obrlatiti),
Da ja sad ne lupam ovde, klima prerano dobija parametre da je sve u redu i ima smanjenu mogucnost uzimanja zraka iz prostorije. Momci su mi demonstrilali na fin nacin, da ona moze dosta jace i ja po prvi put osjetim da ona duva topliji-vreliji zrak i na vecoj brzini ventilatora, sad osjetim i dalje od nje tu toplotu, sto to prije nikako nije bio slucaj, za kratko vrijeme je u prostoriji podigla temperaturu preko 22 stepena kao i taj subjektivni osjecaj da postaje vruce.

Da si citao ovde, a pisano je dosta puta, navedeno je i da mora da se vodi racuna o udaljenosti od zidova bocno i pogotovo od plafona. Slicno vazi i za spoljnu.
Problem je sto niko zivi nista ne cita i sam sebi pravi problem.
Ovi iz Gorenja sada imaju puno pravo da ti odbiju garanciju zbog nestrucne montaze, ne znam jel si svestan toga?

Sto se tice ovih iz Gorenja, svjestan sam tog oko garancije, nece uzeti za zlo, Sve je proslo u redu, Citao sam i poprilicno sam se informisao, cak su me i tvoji postovi u jednom momentu ubjedili da ne idem na ovu klimu, a posto sam pocetnik u ovome i sama moja nestrpljivost i neznanje, nedostupnost odredjenih klima, uslovili zbrku kod mene i uslovili da odradim ovako nepromisljeno. Cak i kad sam dobio uredjaj iako sam htio da mi to odrade ovi iz gorenja, bili su danima nedostupni, Na kraju je sa njihove strane ispalo sve korektno,

Koliko vidim iz tvojih postova ti tom klimom greješ prostoriju nešto manju od 20m2.Napisao si da te klima privukla time što je A+++ i zato što koristi r32.Kažeš da ne može da zagreje prostoriju nešto manju od 20m2 na više od 22 stepena.Kaži da li sam negde pogrešio čitajući tvoje postove ili su brojevi tačni.

Koliko vidim iz tvojih postova ti tom klimom greješ prostoriju nešto manju od 20m2.Napisao si da te klima privukla time što je A+++ i zato što koristi r32.Kažeš da ne može da zagreje prostoriju nešto manju od 20m2 na više od 22 stepena.Kaži da li sam negde pogrešio čitajući tvoje postove ili su brojevi tačni.
Da upravo tako, cak sam svjestan i svojih gubitaka. Smeta mi ta jacina na izduvu, nisam imao taj osjecaj topline na izduvu, jer sam bio ubjedjen da nesto nije ako treba. Citajuci postove vidim da pojedini griju i vecu kvadraturu, a ja se mucim sa 20m2. Smatram da to nije bio njen maksimum.

Ja pitam zbog nečeg drugog.. samim uvođenjem svežeg vazduha, dodatno se opterećuje klima, koja i ovako radi na granici.
Pa s' tim u vezi, DF su sigurno iznuđeni radom na max.
Nema to veze nikakve. Razlika u potrosnji sa ukljucenim i iskljucenim frash air je beznacajna a to je oko 5w. Imao sam vremena pa sam testirao sve moguce opcije i razloge ali cest defrost je imala i kad je radila na 1000w bez ukljucenog frash air. Jutros je ugradjena i midea. Obe podesene na istu temperaturu preko folow me, a pre toga testirani daljinski da li pokazuju istu temperaturu. U ovom trenutku na +5 stepena midea modulira na oko 350w dok hisense na oko 450w. Najmanje sto sam uhvatio na hisense je oko 410w nakon toga je podigla i duvala hladnjikavo.

Prilozi

• Screenshot_20220115_151141_com.tuya.smartlife.jpg
    Screenshot_20220115_151141_com.tuya.smartlife.jpg
    37.3 KB · Pregleda: 24
  • Screenshot_20220115_151120_com.tuya.smartlife.jpg
    Screenshot_20220115_151120_com.tuya.smartlife.jpg
    37.6 KB · Pregleda: 23
Ovde stalno padaju neki zakoni fizike.. može biti da nema nikakve veze, samo ako je ta opcija "šminka".
Ako zaista uvlači 30% ili koliko već svežeg vazduha, mora da ima veze.

Da si citao ovde, a pisano je dosta puta, navedeno je i da mora da se vodi racuna o udaljenosti od zidova bocno i pogotovo od plafona. Slicno vazi i za spoljnu.
Problem je sto niko zivi nista ne cita i sam sebi pravi problem.
Ovi iz Gorenja sada imaju puno pravo da ti odbiju garanciju zbog nestrucne montaze, ne znam jel si svestan toga?
Garancija vazi ukoliko je klimu ugradio servis koji je registrovan za to. Ako je do nesaobraznosti doslo usled neadekvatne montaze servisa koji je registrovan za tu delatnost, davalac garancije mora da resi slucaj u korist potrosaca. Davalac garancije ce biti obestecen parvnim mehanizmom na stetu servisa ciji je nemar prouzrokovao kvar.

Nema to veze nikakve. Razlika u potrosnji sa ukljucenim i iskljucenim frash air je beznacajna a to je oko 5w. Imao sam vremena pa sam testirao sve moguce opcije i razloge ali cest defrost je imala i kad je radila na 1000w bez ukljucenog frash air. Jutros je ugradjena i midea. Obe podesene na istu temperaturu preko folow me, a pre toga testirani daljinski da li pokazuju istu temperaturu. U ovom trenutku na +5 stepena midea modulira na oko 350w dok hisense na oko 450w. Najmanje sto sam uhvatio na hisense je oko 410w nakon toga je podigla i duvala hladnjikavo.
Jel bese tebi i na plusu hisense vukao puno struje, pa si gledao da uzmes jos jednu da se ona ne muci?
Ako mozes napisi posle nekog vremena poredjenje njih dve kako ti se cini jer su cenovno tu negde

Da pitam ove expete kako da povecam vlaznost vazduha u stanu, koristim ovu hi nano, trenutno je 31% vlaznost vazduha te je puno. Znam da imaju ovlazivaci zraka ali ima li neka caka na samoj klimi?

Vrh Dno