Šta je novo?

Prečistač vazduha

Normalno je da reaguje na ovlaživač.

Da, ne fali ništa toj destilovanoj vodi. Sve su iste. Ni jedna nije izvorska destilovana. 😁

Nisu to destilovane vode vec demineralizovane, neko bi rekao "pa to ti je to", nazalost nije. Tek duplo destilovana voda je zaista destilovana voda, ostalo je sve voda sa smanjenim sadrzajem minerala. Videces da sve te demineralizovane vode takodje ostavljaju residue posle duzeg vremena, naravno daleko su bolje od Beogradske ultra tvrde vode koju nikako ne treba koristiti za takve stvari.

Preciscivac vazduha ce reagovati na bilo koju aerosolizovanu tecnost, ovlazivac, dezodorans, przenje, kuvanje, itd. Gde god postoji emisija sitnih cestica on ce reagovati. Ne analiziraju ti senzori kog tipa su cestice vec samo detektuju da postoje. Naravno aerosolizovana voda nije zagadjivac ni u kom smislu tako da nemoj da te brine.

Zadnja 2 dana, citah citah i citah ovu temu, i dobro saznao sam dosta toga korisnog i naravno ono i najbitnje iskustva korisnika i saveti....Iz Obrenovca sam i ovde je nakon pustanja @Meite@ (livnice) postalo katastrofalno, od mernih stanica koje prikazuju extra zagandjenje, do licnog iskustva kad se seta popodne predvece da ne moze da se dise pojednimi danima, kad naidje kosava i pada kisa boze pomozi....Ali vidim da cerkica najcesce a ponekad i ja uvece samo kad joj je otvoren prozor pocne da kaslje itd.....Stvar veoma ozbiljna sa kvalitetom vazduha itd...da ne duzim...svi znamo vec.....Lomim se koji aparat da uzmem, pretpostavljam da ce to biti Xiaomi 3h, ali ajde da Vas pitam za savet.....Stan je 80m2, dnevna soba 20m2 (najvise se tu provodi vremena) ali spavace sobe su malo udaljene hodnikom i izdvojene...ali mi nije problem premestanja uvece pred spavanje, a kasnije i kupovina jos jednog manjeg....nepusacka sredina itd.....najbitnija stvar cistoca vazduha tj pm 2.5 i 10cestica, ono sto je bitno i da nije veliki potrosac i da ima te kontrole preko telefona itd i naravno zamena filtera(i cena) da nije cesta.....ali to sve uskladiti....ccc...budzet od 200-400e...sta savetujete.....
01. Mi Prečišćivač vazduha 3H
02. Mi Prečišćivač vazduha PRO H (70w...da nije mnogo)
03. Hisense Prečišćivač vazduha AP580H
04. SHARP UA-HD40E-TS01
05. Blueair Classic 205
06. Rovus Nano Air
.....ali pretpostavljam i da oni srednji kad povuku max trose vise od onih 35-40w koliko pise.....iskreno, najvise se lomim izmedju prva 2....a hitno mi je do 31.12 su neka snizenja...pa da uzmem do tad
p.s. hvala Vam puno unapred

Veliki (pro model) ti ne može pokriti ceo stan, a za jednu sobu od 20 kvm. je preterivanje. Tako da, ako je dilema izmedju 3h i pro mislim da je prvi bolji izbor. Bolje po jedan manji u svakoj sobi, nego jedan veliki…

Imam 3h i 3c neko vreme, i mislim da nisam pogresio u izboru.

Da li ima neki preciscivac vazduha koji bi bio zgodan da se koristi u kupatilu, da odvlaci (smanji) vlaznost i da mirise precisti, a ujedno pomogne ventilatoru koji je ugradjen u zid (kupatilo ima samo ventilator) ?

Da li ima neko iskustva sa dehumidifier ( odvlazivacem) znaci trebao bi za kupatilo da se koristi, da kupi vlagu i gura protok ka ventilatoru, dal valja cemu ovaj Gorenje H 50 B

To gorenje je ovlaživač, tebi treba odvlaživač, njihovaa cena je malo veća.

Pise Jonizatori, ovlaživači i odvlaživači vazduha, al citah malo po netu, izgleda da za kupatilo treba kompresorski, koji je veci skuplji i bucniji.

Imam Trotec-ov dehumidifier, dobra stvar, mogu da ga preporucim jer radi dobro posao još od poplave 2014, ali nije jeftin.

A koji model jel velik bucan i jel ti stoji u kupatilu ili ovako u stanu/kuci ?

TTK 40 E…
definiši veliki i bučan…
malo manji je od xiaomi 3h, tj drugačijeg je oblika, nije tih, ni mnogo bučan bar meni…šetam ga po stanu. Dobar je za sušenje veša, ali ne očekuj da skuplja mirise, on služi kako mu i ime kaže za skuplanje vlage tako što suši vazduh.

Bucan da se cuje, a veliki da je glomazan, mada ovaj vidim i da nije puno velik, sad njega nema u ponudi, koji bi preporucio sad da ima da se nadje, ima ttk 24e ?

Odvlaživač se ne koristi za kupatilo. Koristi se ako ima višak vlage u stanu. Vlage koju ne vidiš golim okom. Za tu količinu isparenja tokom tuširanja pomaže samo luftiranje ili taj ventilator što već imaš.

Koristan je i za sušenje veša u stanu, da smanji štetu, ali za kupatilo, ne vidim poentu.

• Like
Reagovanja: PPC
Čuje se tu nema dileme. Ovaj 24e je nešto slabiji po učinku i skroz drugačijeg dizajna od 40e. Ali kao i za prečistače važi da su to relativno prosti uređaji što se funkcionisanja tiče. Kolega je u pravu ako očekuješ da on brzo izvlači vodenu paru nastalu tuširanjem, nećeš biti zadovoljan, tu može jedino onaj industrijski da pomogne, sa ogromnim protokom vazduha, ali njega sigurno nećeš uzeti.

Pa meni je vazno da on izvlaci vodenu paru i ujedno olaksa ventilatoru da izvlaci vazduh iz kupatila.

Pomoći će, ali nije idealno rešenje tj. ne može da preradi dovoljnu količinu vazduha tako bogatog vodomu kratkom vremenskom periodu, trebaće mu vremena.

Koliko bi mu trebalo za kupatilo od 3 kvadrata po tvom misljenju ?

Ne želim da te lažem, ne mogu da ti dam preciznu procenu za takvu upotrebu. U sobi 20m² za par sati skine par procenata vlage, ali to je skroz druga upotreba. Meni je vlažnost u sobi u kojoj sam sad oko 60% aparat mi služi da je oborim na 50tak. Jedine situacije kada sam aparat ubacivao u kupatilo je ponekad kad se pere beli veš... programiram, mašinu ubacim aparat, i ostavim preko cele noći.

Ovaj precistac se najvise kupuje Mi Prečišćivač vazduha 3C? Nema neki za manju povrsinu? Pise da je za 100m2, meni je stan 50m2, a dnevna soba, gde bi stajao, sa kuhinjom i hodnicima 25m2. Da li se isplati kupiti?
Filteri traju od 6 do 12 meseci? Ne peru se nego se kupuje novi?

Koje smece je ova Xiaomi aplikacija, nikada ne prikazuje tacnu vrednost. Evo sad otvorio prozor da provetrim, na 3C pise 117, aplikacija 84 i ne menja se uopste.

Ovaj precistac se najvise kupuje Mi Prečišćivač vazduha 3C? Nema neki za manju povrsinu? Pise da je za 100m2, meni je stan 50m2, a dnevna soba, gde bi stajao, sa kuhinjom i hodnicima 25m2. Da li se isplati kupiti?
Filteri traju od 6 do 12 meseci? Ne peru se nego se kupuje novi?

Isplati se, nema potrebe da uzimas veci na tu kvadraturu. Filteri se kupuju, ne peru se.

Gde piše da je za 100m2?
On prečišćava vazduh, pa se gleda na zapreminu. Često to napišu malim slovima, da je za XYZ površinu uz podrazumevanu visinu plafona od ABC metara. I to je za jednu prostoriju te zapremine, a ne lavirint (preuveličavam).
I da je zaista za veću prostoriju bolje da radi rasterećen i da ima snagu brže da prečisti vazduh u sobi.

Da li precistac vazduha moze da pomogne kod beba i dece? Npr one koje imaju bronhitis, astmu i slicne probleme?

Poslednja izmena:
noćas nakon vatrometa u beogradu aqi je bio oko 300, ljubičasti alarm...srećna nova...

• Like
Reagovanja: PPC
I u Nisu isto. Iz Niske banje se grad nije video 😷

Porucio sam 3H i za kucu u Niskoj banji. Pre nekog vremena sam uzeo onaj senzor za PM2.5 cestice, nikad nije pokazivao preko 20 unutra. Sada pokazuje 40 unutra, a ne pusi se i kada se sprema radi aspirator koji sve izvlaci.

Otvorim prozor, smrdi, iznesem senzor napolje, meri oko 200. Kuca je inace okruzena sumom i na brdu je, na visini. Mogu misliti kako je u gradu sada..

Lepo kaze @Altru, srecna nova..

noćas nakon vatrometa u beogradu aqi je bio oko 300, ljubičasti alarm...srećna nova...
Nema veze sa vatrometom. Beograd ima mnoge većih problema od toga. Situacija na novogodišnju noć je bila katastrofalna dugo pre vatrometa, već sa prvim mrakom.

Nazad
Vrh Dno