Šta je novo?

Tablet Koji E-reader (e-rider) uzeti?

MAXTOR 369

Poznat
Učlanjen(a)
05.04.2021
Poruke
19
Poena
25
Pozdrav svima!
Želio bih kupiti uređaj za čitanje (E-rider) pdf fajlova, Word i HTML dokumenata.
Volio bih da je ekran što prirodniji realnom papiru, da ne predstavlja zamaranje za oči bez obzira da li se čita u zatvorenom prostoru ili vani. Takođe, vrlo mi je bitna težina, da uređaj bude što laganiji. Da bude jednostavan za upotrebu i pregled dokmenata koji se nalaze u njemu. Da li je dovoljna veličina ekrana od 6" inča. Nekako mi se optimalnim čini 7" ekran. Pošto živim u manjem mjestu nisam imao priliku susretati se sa ovakvim uređajima pa nemam tu vrstu iskustva da kažem da li mi se neki dopada ili ne.
Nebitno mi je da li uređaj može 12 ili 1.520 metara pod vodu, jer ga neću nositi u kadu ili na plažu.
Budžet za kupovinu je oko 250 Evra.
Na ovom linku sam našao solidan izbor, ali ne znam koji je najbolji izbor:

Koje su suštinske razlike između ovih uređaja:

060000061

Svaki savjet je dobrodošao.
 
Imam Kindle Touch godinama. Pretpostavljam da, kad bih kupovala sada, kupila bih Kobo zbog podrške većem broju formata, najpre epub, mada je skuplji. Što se baterije tiče, isključi sve što nije neophodno, počev od interneta.

E sad... Registrovala sam se prvenstveno zbog priče o dokumentima u pdf-u. Ako je pdf nastao od teksta (iii je "ocr-ovan"),, neće ti biti problem konverzija. Od Worda 2013 imaš mogućnost otvaranja pdf-a u Wordu, a onda sačuvaš kao docx, na primer. Posle toga provlačenje kroz Calibre i izbor formata je poslić od par minuta. Samo izabereš epub, azw3 ili nešto treće. Za lepše, uređenije,treba ti sigil ili neki sličan programčić, ali nije neophodno. Ako je pdf napravljen od slika (kad otvoriš u Sumatri ili Adobe ne možeš da selektuješ tekst), tada prvo treba da se uradi OCR, ali za to su potrebni programi kao Abbyy. Ja uglavnom odustajem od takvih knjiga.
Ono što sam htela da kažem je ovo: koji god da kupiš, ukoliko puno čitaš, nećeš se pokajati i pdf ne mora da bude razlog za odustajanje.
 
Da ukradem temu kad već postoji!😊 Gledam sad ove Kindlove koji se prodaju kod nas u par radnji. Vidim kindle za 13k nije loša cena a dobiću ga za 2-3 dana bez zezanja sa carinom i čekanjem. Samo me interesuje da li su ovo 10 generacija Kindlovi?
 
Nisu, ja naručio, skontao šta je i otkazao.
To je običan touch kindle sa lošim ekranom bez osvetljenja i niskom rezolucijom. Vredi tipa upola nego što ga naši valjaju...
 
Nisu, ja naručio, skontao šta je i otkazao.
To je običan touch kindle sa lošim ekranom bez osvetljenja i niskom rezolucijom. Vredi tipa upola nego što ga naši valjaju...
To je Kindle 2019 kako ga zovu.

Nije tačno da nema prednje osvetljenje, bez dezinformacija, molim.

Amazon

Inače i na Amazonu košta 89.99 USD.
 
To je Kindle 2019 kako ga zovu.

Nije tačno da nema prednje osvetljenje, bez dezinformacija, molim.

Amazon

Inače i na Amazonu košta 89.99 USD.
Ček, to nije onaj što je bio na shopsteru.
Ako se sad jos neki prodaje, onda se izvinjavam, pre dva meseca nije.
Ja sam ovaj sa linka dobio iz italije za 89e, što je puno bolje od 14k din.
 
Ček, to nije onaj što je bio na shopsteru.
Ako se sad jos neki prodaje, onda se izvinjavam, pre dva meseca nije.
Ja sam ovaj sa linka dobio iz italije za 89e, što je puno bolje od 14k din.
Bila je pre dva meseca i bolja cena. Znaš i sam, poručio si, pa odustao...

Kao što kaže @nuk ima na shpster i PW za 14799 din što je za ovu bestragiju od zemlje ok cena, obzirom da je na Amazonu oko 100USD, kod nas na KP jače između 110 i 125€ (dakle i skuplje nego u radnji)...
Svakako imaš garanciju i na platiš PDV i carinu, a nekome znači i mogućnost plaćanja na rate.

Ne raklamiram ništa i nikog, ali sve u svemu, za naše (ne)uslove ok ponuda, koja se isplati za godinu dana onome ko kupi do 10 knjiga godišnje, s tim da uređaj traje godinama...
 
E hvala momci! U pravu je Chika Kure - s obzirom da nema ko da mi donese a kad dodam carinu i porez + čekanje koje me više ubija neg razlika u ceni - nije loše nešto manje od 15k. S obzirom da sam dosad koristio ortakov kindle 2ge generacije koji je uzeo nazad posle 2 godine - ovaj će legne ko budali šamar!
 
Prvi nikako :D A kad već kupuješ sa Amazon razmotri šta ti je bolje : ta prethodna generacija Paperwhite a sa 32GB storage?? za 90€ ili najnovija generacija Paperwhite sa većim ekranom ali model sa 8GB za 105€.


Što se storage-a tiče ako ćeš da čitaš obične knjige ni 8GB nećeš popuniti. 32 GB varijanta je pre svega za one koji kupuju audioknjige sa Audible (pošto jelte ne može da skineš piratski audio book sa neta u mp3, m4b... formatu i da fo slušaš na Kindle, a ne možeš ni da uradiš konverziju u Audible format) i koji čitaju mange ili eventualno i stripove (mada lično ne vidim koji je to užitak čitati color stripove na uređaju koji prikazuje samo nijanse sive boje :D).
 
^ @shamanNS Baš to što si napisao.

Koristio sam Nook ST sa 34gb storage (2gb integrisanih i 32gb sd kartica), bio je rootovan i imao neki algoritam pomoću kojeg su se stripovi mogli čitati bez osvežavanja (tj. osvežavanje je rađeno real time), pa mi je više prostora značilo.

Sad imam Kobo od 8gb (gde je izmenjiva ta SD kartica sa 32, 64 ili 128gb), ali i tablet za stripove, pa sam rešio da ništa ne čačkam jer mi je i 8gb dosta...

Suma sumarum ja bih išao na noviji PW sa 8gb za 105€.
 
@shamanNS uzecu onda u obzir taj sto si mi poslao. Pretpostavio sam da mi je 8gb sasvim dovoljno, nije bas da imam 5k knjiga :D
Pretpostavljam da je ovaj noviji bolji.

Jedino sto je mozda zgodnije da je malo manji ekran, u smislu lakse mi u krevetu da citam :D

Koja je generalno razlika izmedju Oasis i Paperwhite?
 
Oasis je "premium" model, Paperwhite je srednja klasa. Ne vredi Oasis tih para naročito sad kad su izašli novi Paperwhite i Paperwhite Special Edition koji nude dobar deo stvari koje su prethodno bile dostupne samo za Oasis.

Paperwhite od kad postoje nudi neki najoptimalniji odnos uloženog novca i dobijene funkcionalnosti i komfora.
 
Poslednja izmena:
@shamanNS uzecu onda u obzir taj sto si mi poslao. Pretpostavio sam da mi je 8gb sasvim dovoljno, nije bas da imam 5k knjiga :D
Pretpostavljam da je ovaj noviji bolji.

Jedino sto je mozda zgodnije da je malo manji ekran, u smislu lakse mi u krevetu da citam :D

Koja je generalno razlika izmedju Oasis i Paperwhite?
Čini ti se razlika, u dimenzijama samog uređaja je samo po 8mm u širini i 6mm u visini, ali je ekran "znatno veći" (2 cm u dijagonali) jer su ivice uređaja tanje, a sam ekran bi trebao da je stakleni ili već od nekog sličnog materijala (bolji kontrast), sa više LED dioda, mogućnošću da pored hladno-bele LED diode svetle i toplijim nijansama (što znači, provereno iz prve ruke, pogotovo ako čitaš pred spavanje)...

Uzmi taj što ti @shamanNS preporučuje, vredi tih par evra razlike...
 
Koji je najbolji način prebacivanja pdfa u azw3 ili neki drugi format koji podržava PW? Pokušao sam sa nekim ekstenzijama za calibre, ali ne ispadne nešto dobro.
 
Najbolji način je da tretiraš PDF kao da je u pitanju štampana knjiga: da uradiš OCR PDF stranica i kasniju obradu tog OCR-ed texta :D To naravno zahteva najviše truda (bukvalno je samo čin skeniranja stranica fizičke/štampane knjige preskočen iz cele procedure digitalizacije štampanog izdanja na šta iako na prvu loptu možda ne deluje tako otpadne najmanji vremenski period) i vremena ali zato i daje najbolje rezultate.

I kao što smo pisali više puta:

1) nije svaki PDF isti
2) i ovde važi mantra: garbage in, garbage out
 
A pa tek to NIKAD neće moći da odradi one-click fazon programa i konverzije.
Ja sam knjige za učenje programiranja čitao na jailbreak-ovanom Kindle pomoću KOReader programa koji sam spominjao u ovoj temi. I to je funcionisalo onako pristojno, dovoljno dobro da mi bude ok da imam taj benefit da čitam sa eInk ekrana a ne sa LCD ekrana.

Ti ako nemaš jailbreak na svom PW (= ne možeš da koristiš KOReader) a baš baš moraš takve PDF-oveda čitaš na Kindle (= nećeš da ih čitaš na Android telefonu ili tabletu na koje možeš da instaliraš KOReader Android app) možeš eventualno da testiraš kakve će rezultate da ti daje "K2pdfopt":

Kod:
https://www.willus.com/k2pdfopt/

S tim da odmah imaš na umu da ta alatka kreira "Kindle optimizovan PDF" koji je image-based (dakle pošto su slike u pitanju nema menjanja veličine texta dok to čitaš na Kindle).

Ako se dobro sećam mislim da KOReader za njegovu "PDF Reflow" i koristi upravo "k2pdfopt" samo je razlika da standalone alatka ispljune PDF i njega otvaraš i čitaš a KOReader to radi "on the fly" tako da možeš da prilagođavaš podešavanja dok ne dobiješ najbolji rezultat pa je sveukupno iskustvo korišćenja daleko lagodnije u KOReader varijanti, jer se obrada, optimizacija i prikaz konačno rezultata dešavaju na samom čitaču i automatski se "reload"-uje kad promeniš podešavanja obrade.
 
Poslednja izmena:
K2pdfopt sam i probao, ali nije ispalo kako treba, da ne kažem da izgleda loše.

Ima li ikakvih nedostataka jailbreak kindle-a tipa da može da upadne u bootloop ili nešto slično? Nisam čitao o tome, ali ako nema, mogao bih odraditi to, jer nikada nije updateovan softver na njemu, pa verujem da ima za tu verziju.
 
Ima puno podešavanja za to i od svega toga naravno zavisi i varira krajnji rezultat :D
Verovatno je i tebi najbolje da prvo tu knjigu testiraš sa KOReader na telefonu (ili još bolje tabletu ako imaš :D ) čisto da vidiš kakve rezultate daje KOReader. Da se ne bi upušta u celu Kindle jailbreak proceduru a na kraju da nisi zadovoljan "PDF reflow" rezultatima. Uz uzimanje u obrzir da veličina ekrana naravno igra ulogu u celoj priči , tako da testiraj i telefon u landscape orijentaciji :D :D

Kod:
http://koreader.rocks/

Što se samog jailbreak-a tiče jailbreak u Kindle svetu je bukvalno samo 1 sertifikat fajl kopiran uz postojeći Amazon-ov. Znači nit utiče na bateriju, ni zauzima CPU i memoriju, nit menja OS boot proceduru. Bootloop situaciju ti kao korisnik možeš da napraviš kad / ako kreneš da čačkaš po sistemskim fajlovima, ako instaliraš nešto što nije za tvoj Kindle model i slično.

Koji tačno Paperwhite model / generaciju imaš i koja je tačno firmware verzija (Menu>Settings> Menu> Device Info, pa vidi šta piše) na njemu trenutno? I pretpostavljam da znaš činjenicu da ukoliko ti je Kindle konektovan na net (ukoliko je uključen WiFi) da će sam automatski da instalira novi firmware? :D

Pa onda dalje pročitaš relevantne informacije (makar ta prva 2 komentara) na MobileRead forumu:

Kod:
https://www.mobileread.com/forums/showthread.php?t=320564

I vidiš da li za tvoj uređaj i tvoj firmware se koristi nova jailbreak procedura ("KindleBreak" tema) ili stara sa zezanjem sa factory/initial firmware instaliranjem (ovo je npr izuzetak na temu koliko ima/nema prostora za grešku pošto factory firmware bin fajlovi NISU "model locked" za razliku od svih drugih bin fajlova koje ćeš ikad instalirati na Kindle posle jailbreak. Drugim rečima ako probaš da instaliraš factory firmware za PW2 a imaš PW4 ili KT2 ili Voyage... naravno da ćeš da brick-uješ uređaj.

Ja imam PW3 koji namerno nisam updatovao na firmware noviji od 5.9.7 i koji je jailbreak-ovan dok je bio na 5.6.5 i tad je važila treća procedura (varijacija ove sa factory firmware jailbreak, samo nije bilo potrebe za instaliranje factory firmware pa nazad na consumer/production firmware... = jailbreak vektor/metoda je ista :D )
 
Poslednja izmena:
Koji tačno Paperwhite model / generaciju imaš i koja je tačno firmware verzija (Menu>Settings> Menu> Device Info, pa vidi šta piše) na njemu trenutno?
Pravo da ti kažem, ne znam koja je generacija ovako napamet. Uzet je nov pre jedno 3-4 god. Vodootporna verzija gde sa prednje strane piše kindle belim slovima.

Firmware je 5.10.0.2, moguće da se sam upgradeovao kad sam na početku isprobavao onaj ugrađeni web browser. Nakon toga ga više nisam konektovao na net, u permanentnom airplane modu je.
 
Nazad
Vrh Dno