Šta je novo?

Solarni paneli i subvencija države

Jeste tako dok je 1:1. Međutim, u subvencionisanom sistemu, ako se ikada uvede, solarno proizvedeno je je jedna cena, potrošeno je druga cena.
Zbog toga bi trebalo da se proizvedeno meri odvojeno od potrošenog, a ne da se meri samo višak.

Sama metoda merenja bi trebalo da je tako prolagođena da vidi ne samo razliku, već i suma proizvedeno i suma potrošeno.
Takvu metodu merenja možeš koristiti i za subvencionisani i za 1:1 sistem.

Takođe, EE sistemu je jako korisna informacija kolika je suma proizvedena u solarima. Veoma bitno za planiranje rada sistema.

Ali odvojeno merenje proizvodnje i potrošnje je skuplje i komplikovanije.

Uglavnom, pravilnik još nije izašao pa ne znamo šta će usvojiti.
 
Ali odvojeno merenje proizvodnje i potrošnje je skuplje i komplikovanije.
Danas je ovo prilično jednostavno uz digitalna brojila sa daljinskim očitavanjem. Ja nemam lokalnu proizvodnju, ali potrošnju mi već par godina očitavaju na svakih sat vremena, a tako se radi i obračun potrošnje. Uz sve veći udeo vetrogeneratora i solarnih panela cena struje varira previše u toku dana da bi EPS-ov sistem mesečnog obračunavanja bio adekvatan. "Fiksne" cene i tarifni sistem tek nema smisla komentarisati. Prelazak na tržišni sistem će biti bolan, pa što se pre krene ka tome to bolje za sve...

Primer dnevne potrošnje. 100 øre = 1 norveška kruna
1633006683361.png
 
  • Like
Reagovanja: mnt
@mitar1982 da li sam dobro razumeo, tebi varira cena struje na svakih sat vremena, a nemaš pojma koliko će da košta u sledećem satu?
 
Upravo, postoji severno-evropska berza struje Nordpool gde se cena struje menja na nivou sata. Mislim da može nešto malo unapred da se zna kolika će cena biti, ali se generalno menja stalno. Razlika ove u odnosu na prošlu godinu je npr. drastična.
Ovo su prosečne cene za prethodnih par godina.
Screenshot_20210930-201808_Opera Touch.jpg
 
  • Like
Reagovanja: PJ
Neko je pomenuo da je presek 04.01. u godini, nadam se to nije tako :(
Jer ako jeste ono najvise proizvedeno leti bi mi propalo za najhladnije mesece januar i februar.
 
@djalf baš naprotiv. Sve što akumuliraš u toku leta, trošiš zimi i taman kad prodje grejna sezona, radi se presek. Idealno bi bilo da je presek 1.5, jer u aprilu još ima grejanja, ali nema dovoljno sunca, ali i 1.4. je više nego fer.
 
Upravo, postoji severno-evropska berza struje Nordpool gde se cena struje menja na nivou sata. Mislim da može nešto malo unapred da se zna kolika će cena biti, ali se generalno menja stalno. Razlika ove u odnosu na prošlu godinu je npr. drastična.
Ovo su prosečne cene za prethodnih par godina.
Pogledajte prilog 319191
Zašto su toliko skočile cene ove god?
 
Povećane cene dozvola za emisije CO2 u EU, i užasna suša u celoj Evropi.
 
@nightshadow
Jako malo padavina u toku godine, uz hladnu i suvu zimu na početku koja je izvukla dosta rezervi vode na planinama. Dodatno izvoz struje u momentu kad je generalno visoka cena zbog CO2 kvota u EU. Prošle godine je bila blaga zima, sa mnogo više padavina u toku godine.

Popunjenost rezerve vode, vidi se da je godina počela maltene maksimalno, a trenutno je ispod minimuma.
magasinfylling NO5.png
 
Biće ovo zanimljiva priča narednih godina, ne znam samo u suštini da li je bitna i koja minimalna površina krova potrebna za postavljanje panela. Jer sam u dvojnoj kući, a kuća nije velika. A viđao sam po središnjem delu Grčke prema Meteorima, a verovatno i u ostalim delovima, da su celi placevi u panelima, e sad kako se to obračunava, a u principu nema potrošnje, ne znam. Da li postoji kod nas neka priča u vezi toga?
 
To što viđaš polja sa panelima su subvencionisani proizvođači. Da vidiš tek koliko ih je u Nemačkoj?!?
Obrni okreni, to ide tako što države za jedan period odrede koliko MWh mogu subvencionisati, i to kada se popuni, čeka se sledeća tranša subvencije.
To će kod nas biti slabije zastupljeno, i uvek će veći/jači/bliži dobiti ugovor kao privilegovani proizvođači pre nego mali individulaci. Na veliko to ide samo u veoma bogatim državama, a i tamo su to na kraju uvek sredstva iz cene struje za krajnje korisnike.

Mi ovde u ovoj temi bi trebalo da ostanemo u priči o pojedinačnim proizvođač/potrošač korisnicima.
Subvencinisani bi moglo biti druga tema, ali tu će se upetljati puno politike i ekonomije, pa nije tema za forum. Jel?

Da se ja pitam, tim malima bih ja dozvolio neku malu subvenciju od npr. 10%.
Ono, za napravljen 1kWh, možeš da povučeš 1.1. I to bi jako pomoglo da se ubrza usvajanje obnovljivih izvora.
Povećanjem broja individualnih solarnih panela u Srbiji apsolutno niko nije u gubitku, sem možda sredstava datih za uvoz opreme.

Dalje, ko planira da uđe u ovo, ipak bi trebalo da ima i malo tehničke odgovornosti. Treba to redovno čistiti i održavati. Eventualni kvarovi iako veoma retki, jesu mogući, a onda ih treba i popravljati, i to ne štap/kanap/lepljiva traka metodom.
Da se ne desi na kraju posle par godina da imamo hektare neispravnih solarnih panela koje vlasnike smara da ih popravljaju kada npr. crkne invertor, ili se jedan panel razlupa, ili miševi na tavanu izgrickaju kabel (e, ovo znam da se desilo :p ).

Rekao bih da će na kraju postavka i održavanje panela da postane posao pomalo sličan npr. servisima klima uređaja. Poneko može sam, većina će to povremeno prepustiti servisu.
Povremeno brisanje panela dugačkom četkom može i korinsnik sam.

... ... ...

Što se tiče minimalne površine krova, pa, mora biti bar jednaka kolika je površina panela.
Vrlo je važno i kako je krov orjentisan, da li ima nekih zasenčenja od susednih objekata ili zelenila.
Panele možeš postaviti i na nusprostorije, garaže i slično, gledaš gde je najpogodnije. Za sada npr. ne znamo da li je neophodna legalnost objekta na koji se postavlja (mislim na nusprostorije).
 
Poslednja izmena:
Odlicna i informativna tema. Mada, dok ne saznamo konkretne detalje kako ce ici implementacija tesko da se mogu praviti bilo kakave racunice.
Ja sam budzet spremio i drzim prst na okidacu vise od godinu dana.
Polovina krova mi za 1° promasuje idealan jug, u blizini nema visljih objekata koji bi pravili senku a nece ih ni biti narednih bar 10 godina a verovatno i vise.
 
  • Like
Reagovanja: mnt
Orijentacija krova je manje bitna nego sto se misli. Nemojte da to nekoga obeshrabri. Bila je bitna dok su paneli bili skupi ko bubreg. Sa padom cena panela ne treba insistirati toliko (ako insistiranje podrazumeva ulaganje u skupu konstrukciju i sl) na orijentaciji, lakse i jeftinije je instalirati više panela. Po kalkulatorima azimut panela od+-90stepeni daje samo 20% manji ucinak u odnosu na idealan jug. Jedna od najvecih (u trenutku pustanja u rad najveca) solarnih elektrana na svetu upravo ima panele postavljene u "A" sa orijentacijom istok-zapad. Žrtvuješ 20%, ali dupliraš površinu.
 
  • Like
Reagovanja: mnt
Novi Sad je dobio 10mil din ukupno država i lokalna samouorava. To je oko 85k€. Prilično malo za NS sa širom okolinom.
 
Izgleda da ove godine to samo malo daju da vide zainteresovanost, negde se pominjalo za sledecu da ce biti 150 miliona evra ukupno za to pa ako ne uzmemo sad valjda ce moci sledece godine.
 
Da li je već neko slučajno video ugovor kako izgleda za prozumera?
Neto obračun se spominje, ali nikako da vidim i matematiku....
 
Kod mene u Svilajncu tek u Januaru otvaraju konkurs a u februaru lista ko je dobio i onda imamo 12 meseci da ugradimo ako dobijemo.
Inace video sam i info da se subvencije daju do 6kW elektrane.
 
Da li je već neko slučajno video ugovor kako izgleda za prozumera?
Neto obračun se spominje, ali nikako da vidim i matematiku....
Pozdrav i mene to zanima, jel ima neko ko je potpisao ugovor ili video ugovor na koliko godina se potpisuje sa EPS ili po kom osnovu odredjuju dal moze da se instalira sistem od 5kWp ili 10kWp ?
 
Poenta cele priče je da se proizvodi energija za sopstvene potrebe a presek stanja bi trebao da se radi 01.04. Iz toga proizilazi "lagerovanje" struje za zimu jer je tad mnogo manja proizvodnja solarne energije. Solarni sistemi su uradjeni da se direktno koristi proizvedena struja a manjak vuče iz mreže odnosno višak šalje u mrežu i zato se spominje diferentno brojilo koje beleži samo ono što se povuče ili pošalje u mrežu.
Domaćinstva i stambene zajednice stiču pravo na neto merenje (net metering) koje podrazumeva da se za višak električne energije isporučene u mrežu u toku jednog meseca umanjuje račun u kilovat-satima u narednom mesecu.
Pošto su mnogi već u glavi počeli da vrte milione od proizvodnje struje kao proizvodjač-potrošač (prosumer) ostvarivo je ali ako izbriše sumer (od customer) i registruje se kao proizvodjač (pravno lice)
Uredba donosi još jednu meru koja bi trebalo da sprovede ovu nameru države. Naime, svake godine 1. aprila podvlači se crta: ako je u prethodnih 12 meseci prozjumer predao više energije nego što je preuzeo od snabdevača i potrošio, razlika ostaje snabdevaču bez naknade, a ako je potrošio više nego što je preuzeo od snabdevača mora da plati razliku. Drugim rečima, ne isplati mu se da proizvodi više energije nego što troši.
Znači treba pravilno dimenzionisati solarni sistem.
 
Upravo tako, ja sam potrosio 9300kW za godinu dana (grejanje na 5 klima kuce od 90m2 direktno i neposredno garazu od 25m2). Kazu da sistem od 5kW godisnje proizvede do 7300kW, znaci meni bi 6kW sistem bio taman da pokrije tu potrosnju s tim da cu vremenom da pojacam izolaciju na tavanu i tu se nadam da svedem potrosnju na nulu. Sto se mene tice uzeo bih i 7kW sistem ali daju do 6kW mada bih mogao mozda da doplatim van subvencije za jaci inverter odmah i dodatne solarne panele.
 
Upravo tako, ja sam potrosio 9300kW za godinu dana (grejanje na 5 klima kuce od 90m2 direktno i neposredno garazu od 25m2). Kazu da sistem od 5kW godisnje proizvede do 7300kW, znaci meni bi 6kW sistem bio taman da pokrije tu potrosnju s tim da cu vremenom da pojacam izolaciju na tavanu i tu se nadam da svedem potrosnju na nulu. Sto se mene tice uzeo bih i 7kW sistem ali daju do 6kW mada bih mogao mozda da doplatim van subvencije za jaci inverter odmah i dodatne solarne panele.

Da, takodje i ja godisnje trosim oko 9500kw. Najvise zimi zbog grejanja. Isto bi stavio oko sistem od 7kW al kako sam ja razumeo moze 5 ili 10.
Onda bi iso na 5 pa bi doplatio jos 2Kw za javci inverter i panele da bi dobio tih 7kw.
 
Pitanje je da li je izvodljivo jer država ti daje subvenciju za snagu za koju si podneo zahtev a opremu kupuješ od ovlašćene kuće koja mora da potpiše šta je ugradjeno i uradjeno. Postoji tu gomila papira koje izvodjač prilaže EPSu. Nije to baš tako jednostavno, struja je u pitanju državni posao.
 
Zna li neko, da li se možemo prikaciti na mrežu kao proizvođač/potrošač, ali bez ova subvencije?!? Ono, full naša investicija, ali radimo na mreži kao ovaj subvencionisani?
 
Ne smeš ništa slati u mrežu bez odobrenja, ugovora itd.

Ja imam sistem koji nije izoliran, već kontrolisan smart meter uređajem. Ako trošim i imam uslove za prozivodnju onda onda dozvoljava proizvodnju inverteru, ako ne onda se smanjuje.

Nije baš zgodno, jer najviše mogu da proizvedem kada nismo kući i ne trošimo ..... zato je varijanta prozjumera odlična, jer skladištiš, pa toršiš kada si kući.
 
Nazad
Vrh Dno