Šta je novo?

rasprava oko prava na TV prenose

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.

Djomla84

Poštovan
Učlanjen(a)
22.08.2017
Poena
95
Pre dan-dva sam postavio pitanje u pogrešnoj temi (SBB - generalna diskusija) pa su me uputili ovde, pretpostavljam.
Vidim da se pominjala Premijer Liga i cela halabuka na relaciji SK-Arena ali nisam video konkretno ono što me kopka...pa ajde da prekopiram poruku, možda je neko u međuvremenu došao do insajderskih informacija koje bi ovde rado da podeli sa nama: :)

"Gledam ovu Premijer Ligu pa nešto mudrujem...možda je i bilo o tome reči na forumu, ako jeste izvinjavam se.
Konkretno, da li kod nas postoji neki zakon o ekskluzivi na sportske prenose?! Ako postoji onda je sve jasno naravno, ovi su platili toliko koliko su platili i doviđenja, ali ako ga nema onda ne vidim šta to sprečava i SBB takođe da kupi prenose Premijer Lige...osim neke sujete ili čak verovatnije direktnog dogovora sa konkurencijom, dok se narod tu nešto politički loži.
Jer, uopšte nije redak slučaj u Evropi da više televizija prenosi PL, to se lako vidi u SofaScore aplikaciji na primer.
Koliko god da su grmeli u početku, tužbe ovo ono, ubrzo su se nakon toga napravili mutavi i pojela maca."

Hvala!

Pa tamo gde si pitao ja sam ti i odgovorio

Ok, ali mi se činilo kao pretpostavka. I dalje mi nije jasno kako to u drugim zemljama može biti 2, negde i 3 televizije koje prenose isti meč/ligu. Palo mi je na pamet i ono kao što se kod nas radi kad Arena prosledi nekome prenos (RTS-u ili Devedesetdvojci)...ali onda vidiš dve velike medijske kuće kako prenose istu tekmu, karikiraću sad ali eto npr. Sky Sports i ESPN.
Sumnjivo mi je sve kad smo mi u pitanju. To da će SK propasti, dok je Partizana i Zvezde tj. EL/EK kod njih, ne bojim se. Lepo su oni sve to podelili međusobno čini mi se.

U Engleskoj su prenosi podeljeni po paketima, BT Sport ima npr subotu 12:30 i 17:30, dok Sky Sports ima subotu 15:00, nedelju 14:00 i 16:30 i ponedeljak 20:00.

Arena moze da "ustupi" prenose kome hoce,kao prosle godine B92 ali realno time bi pucali sami sebe u noge,jer davati tolike pare na prenose a posle ih prebaciti na kanal koji ima i glavni konkurent jednostavno ne ide :)

Nije b92 njima (Areni) nikakav konkurent, to bi u ovom slučaju bio Sport Klub...državni mediji (među kojima su i kablovska Arena i frekvencijski b92) sa jedne strane vs United Media (u daljem tekstu UM) sa druge. Sve je to u redu i pije vodu, ali do određene granice.
Prosto mi je neverovatno da se niko nije zapitao šta to sprečava UM da takođe otkupi prenose, iskreno sumnjam da je Premijer Liga gadljiva na dodatni izvor prihoda. Neka minimalna cena je pretpostavljam fiksna, ali nebo je granica za max...koliko si ovca toliko te ošišaju, vrlo je prosto i logično.
Ukoliko država Srbija nema neke posebne zakone o ekskluzivi, sledeći su razlozi:
1. Država kupila PL, preplatila naravno, ovima krivo što nemaju toliko da iskeširaju kako bi bili ekskluzivni pa iz principa ne daju ni dinar.
2. Dogovor. Podela...nama NBA i PL, evo vama Bundesliga, repka, Serija B pa će možda za godinu-dve i Serija A i tako dalje i tako bliže...
Sve ovo može biti glupost a i ne mora, vreme će svakako pokazati.

Shvatam poentu ali sam daleko ja od toga. :) Samo preispitujem.

Ok, ali mi se činilo kao pretpostavka. I dalje mi nije jasno kako to u drugim zemljama može biti 2, negde i 3 televizije koje prenose isti meč/ligu. Palo mi je na pamet i ono kao što se kod nas radi kad Arena prosledi nekome prenos (RTS-u ili Devedesetdvojci)...ali onda vidiš dve velike medijske kuće kako prenose istu tekmu, karikiraću sad ali eto npr. Sky Sports i ESPN.
Sumnjivo mi je sve kad smo mi u pitanju. To da će SK propasti, dok je Partizana i Zvezde tj. EL/EK kod njih, ne bojim se. Lepo su oni sve to podelili međusobno čini mi se.
Ne prenose iste utakmice. nego imaju po paketima šta koja kuća prenosi. I to sa deljem po provajderima je jako retko, slabo ko hoće tako da posluje

Izvini, ali nisi me dobro razumeo, napisao sam da različite televizije iz jedne države prenose istu tekmu (nekad čak i 3, možda i više ali 3 je najviše što sam ja video). To se najlakše isprati u SofaScore aplikaciji, kad klikneš na određenu tekmu vidiš prenose samo za taj meč...a dalje onda imaš dole po državama, pa se to lako vidi sve. Sačekaj prenos nekog derbija kola na primer, pa malo pogledaj i aplikaciju u toku tekme ako te ne bude mrzelo.

Znam ja to vrlo dobro ko šta prenosi i kada.
Ja sam u tom poslu preko dvadeset godina

Kupe se ekskluzivno prenosi za određenu teritoriju, pa ko kupi ima pravo da redistribuira na toj teritoriji ako ( i kako) mu to dozvoljava ugovor. Trebalo bi da je samo jedan nosilac ekskluzivnih prava. Objasniću bolje neko drugi ko je više u materiji.

Poštujem vaša mišljenja ali imam pravo da se ne slažem i da sve preispitujem, ne zamerite zbog toga.

Evo primera iz Švajcarske, Junajted i Siti sad za vikend.

Prilozi

• Screenshot_20211108_204554_com.sofascore.results.jpg
    Screenshot_20211108_204554_com.sofascore.results.jpg
    66.5 KB · Pregleda: 126
Poštujem vaša mišljenja ali imam pravo da se ne slažem i da sve preispitujem, ne zamerite zbog toga.

Evo primera iz Švajcarske, Junajted i Siti sad za vikend.
Pa ono, kako da ti kažem, loš ti je izvor informacija
Sky Austrija svakao ne posluje u Švajcarskoj

Jedino mi nije jasno da mi placamo skuplje tv prava za Engleze od recimo Nemaca 🙄🙄🙄 kako su objavili na sva zvona poslednji put. A sa druge strane Bartolomeu i Evroliga kazu da ovo podneblje nije za A licencu jer su mali prihodi od tv prava. Kako je sad situacija Arena moze da iskesira za dve licence 🤪

@renne Ako koza laže rog ne laže. Aplikacija kaže da je prenos bio na teritoriji Švajcarske (kao što primera radi naš SK puštaju na teritoriji BiH ili CG), bez uvrede ali ja ipak više verujem meta podacima nego tebi. Ništa lično.

@disha_m Nikakav problem naravno, naći ću i zemlje sa jednim govornim područjem. Zanimaće me odgovor i tad, još više.

Izvinjavam se na duplom postu, evo primera za Juventus-Zenit. Ok, Sky naravno gledamo kao jednu firmu, ali tu su još tri druga kanala...jedno govorno područje, nadam se da se valjda slažemo oko toga, nije Švica.

Prilozi

• Screenshot_20211108_212854_com.sofascore.results.jpg
    Screenshot_20211108_212854_com.sofascore.results.jpg
    67.7 KB · Pregleda: 117
Informacije o prenosu se u SofaScore aplikaciji dobijaju preko crowdsourcinga pa zbog toga ne mozes da ih uzmes za 100% tacne. Zato i postoji ovo glasanje ispod svake televizije gde svaki korisnik treba da potvrdi da je navedeno tacno/netacno

UEFA sells the broadcast rights in a three-season basis and various packages are available for bidders, with UEFA weighing balance between free and pay television under the UEFA and European Union (EU) agreement. While balancing between free and pay television, if the rights do not sell within "sales windows", the rights may be sold on an individual basis to pay-per-view television broadcasters.
Wiki

Izvinjavam se na duplom postu, evo primera za Juventus-Zenit. Ok, Sky naravno gledamo kao jednu firmu, ali tu su još tri druga kanala...jedno govorno područje, nadam se da se valjda slažemo oko toga, nije Švica.
Hajde još ovo da ti odgovorim, Ja mnogo više verujem sebi, nego tamo nekoj sofi
Ako ti je već stalo da gledaš ko šta prenosi onda se pozivaj na ovaj sajt https://liveonsat.com/
Btw, Now tv je Sky striming platforma, a Canale 5 je DTT kanal, znači zemaljski free kanal, kao RTS, kao HRT koji ima pravo na jedan meč, kao što rts prenosi sredom tu jednu mučenu utakmicu.
To je to od mene na ovoj temi

Ajde da zaključimo temu, jer možemo mi ovde da raspravljamo danima i danima i da se složimo ili ne složimo. Što se nas kao finalnih konzumenata tiče najbolje bi bilo da nema jednog od ova dva vodeća domaća provajdera, da se jedni ugase pa da lepo svi sve imamo kod onog drugog što preživi. Smrde mi i jedni i drugi, imam naravno političko mišljenje ali ne navijam ni za ove ni za one. Mislio sam neku zdravu raspravu da potegnem, ali mi se spočitava da sam naporan tako da odustajem. Plaćaću svakako gde god da igra Partizan u fudbalu i basketu i takođe na kom god Čelzi kanalu bio. Sportski pozdrav!

Nije losa ideja da se lige prodaju po dva paketa (po terminima prenosa) ali to retko vidim da je zazivelo.Kljucno pitanje je da li bi time ukupna cena prenosa bila veca od trenutnog jednog paketa.

Televizija koja ima pravo prenosa reprezentacije nema komentatora na stadionu, na samoj utakmici večeras u Lisabonu. I to nije prvi put, ni na jednom gostovanju reprezentacije nisu imali komentatora na stadionu.
Katastrofalna neprofesionalnost, amaterizam i neznanje odgovornih na novoj s.
Sa druge strane izbor osobe koja komentariše utakmicu je veoma loš, mentalno usporen, ne poznaje materiju, zamuckuje i zastajkuje, plasira neke promašene ideje i razmišljanja.

Sve u svemu, prenosi na novoj s nisu gori verovatno samo od prenosa na RTS-u i njihove zvezde Strajnića.

Sad je tako kako je,videcemo ko ce uzeti prava na narednom tenderu .Ali veceras se sve namestilo u udarnom terminu kosarkaski derbi,F1 u Brazilu trka koja mozda odluci sampiona i kvalifikacije u fudbalu.

Evo i naše pravo da znamo i vidimo sve nešto ubolo¬sa sajta rts-a

Svetsko prvenstvo u Kataru 2022. ekskluzivno na RTS-u​

Na radost televizijskih gledalaca i navijača fudbalske reprezentacije, prenos Svetskog prvenstva u Kataru naredne godine ekskluzivno će prenositi Radio-televizija Srbije.

Za razliku od utakmica kvalifikacija za SP, prenose svih mečeva naše reprezentacije, ali i sve ostale utakmice moći će da prate svi građani Srbije.
To znači da će uz fudbalere Srbije ponovo biti milionski auditorijum.
Fudbalska reprezentacija Srbije plasirala se na Svetsko prvenstvo kao prva u kvalifikacionoj grupi A posle sinoćnje pobede nad Portugalijom u Lisabonu rezultatom 2:1.
Prenose sa SP u Kataru pratite ekskluzivno na RTS-u od 21. novembra do 18. decembra 2022. godine, gde će se 32 tima boriti za titulu svetskog prvaka u fudbalu.

Fifa nije mafijaska organizacija kao Uefa, ipak su fleksibilniji oko tv prava, nije sve u parama kod njih. Jedino neznam da li i SK ima prava.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno