Šta je novo?

Hardver Gejming konfiguracija sa monitorom 500+€

Procesori, matične ploče, memorije, hlađenje, grafičke kartice i ostale PC komponente

bakara

Uticajan
Učlanjen(a)
22.01.2005
Poena
1,555
Posto sam totalno van hardverskih trendova a znam da ovde ima ljudi koji detljano znaju specifikacije
molim za savet u vezi kupovine kompletne desktop konfiguracije sa 24" monitorom i tastaturom i misom za nekih 500-600eur ili koliko vec treba da to bude optimalno a ne preskupo.

Nije potrebno da to bude neka super perfektna konfiguracija vise neka budzet gejming masina sa mogucnoscu nadogradnje.

Intel ili AMD sta daje bolje performanse za novac?
najvise bih voleo da to bude gotovo sklopljeno, vise nemam volju ja da se zezam sa tim
Mora biti nov racunar.

i gde to najbolje kupiti kod nas za kes?
ne mora da bude na jednom mestu.

Rešenje
Red je da napisem sta sam na kraju uradio...

uzeo sam bio ovu prvu konfiguraciju, ali je nesto brljavilo, smrzavalo se, izbacivao plavi ekran, i na kraju bruji grafika i nema video izlaza...

Zamenio sam za drugu slicnu ryzen 3 4300G/16gb rama i ssd 480gb uz plocu sa B520 cipsetom

Sve u svemu moj subjektivni utisak je da je prva konfiguracija bila brza a neznatno skuplja, ali nije radila kako treba

Hvala na savetima, iz ovoga se nesto i naucilo.
ja verovatno nikad ne bi ni razmatrao ove konfiguracije da niste preporucili.

da uzimam sebi ja bi uzeo ryzen 5 (y)

Jos malo konsultacija oko konfiguracije...

AMD Ryzen 5 1600 na ASUS PRIME A320M-K ploci
16GB DDR4
SSD 240GB
grafika AMD rx560 4Gb ddr5

U poredjenju sa preporucenom...
za te pare nema nove gejming mašine koja uključuje obavezne periferije (monitor, tastatura, miš). na grafičku možeš da zaboraviš tako da je u igri AMD Ryzen APU, možda i Intel sa poslednjim generacijama integrisane grafičke (to možda @jurodivi bolje zna)

za pitanje u poslednjem pasusu postoji https://forum.benchmark.rs/forums/gde-mogu-da-kupim.26/

Grafičke su i dalje preskupe tako da za te pare gaming PC zaboravi, ali ima rešenja.

Xbox series s 300e (joypad ide gratis) , monitor 120e, tastatura i miš po izboru (ima para i za bežičnu varijantu).

Dajte neke konkretne predloge, koji AMD Ryzen APU, koja ploca, koji monitor...
ne mora to da bude neka ultimativna masina, bar dobra osnova za nadogradnju.

Ili ako vec treba da se probija budzet za koliko bi to bilo.

konzola otpada, mora da bude desktop racunar, univerzalno upotrebljiv.

1111111.jpg

Naravno, RAM uzimaš jedan štap od 8GB ukoliko zafali para, pa posle dokupiš.
Ovaj dva venta sam bukvalno stavio jer nijednih drugih nije bilo, čisto okvirno, probaj da nađeš onaj Artic Value pack 5 ventova za 25€.
Ploča, preporuka B550, naravno ne po ovoj ceni jer je "preko" puno jeftinije, koliko znam naši u radnjama su cenovni konkurentni samo sa ASRock pločama (ali ne znam kakve su ASrock B550, a od ostalih nisam našao niti jednu ATX da je imaju na stanju - Gygabite B550 AORUS ELITE bi trebala da bude ok matična ploča za 16k).
Kućište za 3 crvene nema bolje.
Napajanje ako kupuješ kod nas ograničen ti je izbor, ali gledaj nekog renomiranog proizvođača i snage koje bi ti teralo i neku grafičku kad kupiš u budućnosti, a do tada bi integruša u 3300x trabala da odrađuje posao.

Dakle suma sumarum, za početak sa jednim štapom RAM i pločom po normalnoj ceni koštaće sve od 58 do 65k, plus monitor od 100e i periferije od par hiljada.

EDIT: Ako ti nije problem da se cimaš sa garancijama na više mesta, sigurno na eponuda sve ove komponente mogu da se nađu za par hiljada niže, osim procesora koji je trenutno najjeftiniji u ovoj firmi pa sam zato na njihovom sajtu i kucao ostatak konfiguracije (što ne znači da su i ostale komponente RAM, SDD, napajanje i sl. kod njih najjeftinije).

EDIT2: Napomena, pre nego što se jave dežurni dušebrižnici, moji predlozi su uopšteni kreirani u skladu sa ponudom iz naših radnji.
Praktično osnovna premisa je:
  • AMD konfiguracija,
  • procesor sa integrisanom GPU, što omogućava čekanje da cene GPU padnu i normalizuju se (jer po ovim cenama čitav budžet mu nije dovoljan ni za prosečnu grafiku),
  • solidna matična sa novom B550 platformom kao zalog za budući upgrade,
  • prosečan, a ipak pouzdan RAM, koji radi bez problema na većini (ili svim) pločama,
  • prosečan SSD (koji nije nešto vau ali meni lično za godinu dana korišćenja nije napravio niti jedan problem),
  • napajanje pouzdanog proizvođača sa dovoljno snage za budući GPU,
  • najbudžetskije kućište (mada možda ima i nekih boljih opcija za koju hiljadu više, ali i sa kojim ventom više, jer uz ovo MS ne dolazi niti jedan).

Poslednja izmena od urednika:
Ovo sto je @Čika_Kure rekao. Samo moram da ga ispravim da AMD 3300x nema integrisanu graficku.

I da dodam, gledao sam dosta u zadnje vreme bas slicno za basic, i near-to-basic konfiguraciju, i u jednoj domacoj firmi je iskocila gotova konfiguracija koja je sasvim solidna, evo poredjenje te gotove sa pojedinacnim delovima:

Gotova konfiguracija je 49000 din (GIGABYTE B450M DS3H V2, Ryzen 3 4300GE, 8GB 3600MHz CL17 KINGSTON HX436C17FB3/8, Kingston NV1 SNVS/500G, DEEPCOOL MATREXX 30, 500W FSP SP500-A 80+).

Te komponente u domacim prodavnicama:

Gigabyte B450M DS3H V2 - 8340 din

Ryzen 3 4350G (veci luft za klok) - 17128 din

Kingston HX436C17FB3/8 - 6129 din

Kingston NV1 SNVS/500G -7060 din

Deepcool Matrexx - 3600 din

FSP SP-500A - 4090 din

Sve zajedno 46347 din (Elem moze slicno kuciste za 3200 din, bolji ssd za 6895 din, ali sve ostalo je isto ili veoma slicno sta ide u preporuku od gotovih delova). Pogledao sam sve druge firme, ovo je jedina firma koja je resila najveci propust, odnosno nije absolutni krs napajanje, nego su stavili sasvim ok napajanja za ovaj cenovni rang, skidam kapu, svaka cast. Prilicno sam siguran da je @laca12 zasluzeno srecan zbog ovoga. Ovo, tacno ovo je zasto nam treba FSP, i svi treba da budemo srecni sto je u Srbiji, FSP je nesto najbolje sto se desilo nasem trzistu posle Super Flower-a, ali pak bolje od Super Flower-a racunajuci ponudu i sta se najvise prodaje u Srbiji. 2-go mesto pripada Cooler Master-u i Kineskom novajliji koji oce da se dokaze, ali FSP je prvi jer je vise konsistentan.

Naravno ugovorilo bi se sa firmom, ili servisom za dodatak jos jednog stick-a memorije, ali generalno ovo je samo ~2700din razlike od pojedinacnih delova, i samo se na SSD-u moze malo zameriti, ali nije ogroman propust, mogao je i gori ssd da bude, ovaj je sasvim solidan.

@bakara ako te zanima koja je firma, napisacu ako napravis temu u gde da kupim, ili ako nemas nameru da pravis temu, baci mi privatnu poruku, pa cu ti napisati ime firme tamo.

AMD Ryzen APU, možda i Intel sa poslednjim generacijama integrisane grafičke (to možda @jurodivi bolje zna)
Intel za sad ne moze da se privuce AMD APU-ovima, ja sam bio optimistican za UHD 750, ali mi je @jurodivi brzo razbio diznilend razmisljanje kad se pojavio xD

Poslednja izmena:
Pogledao sam sve druge firme, ovo je jedina firma koja je resila najveci propust, odnosno nije absolutni krs napajanje, nego su stavili sasvim ok napajanja za ovaj cenovni rang, skidam kapu, svaka cast. Prilicno sam siguran da je @laca12 zasluzeno srecan zbog ovoga. Ovo, tacno ovo je zasto nam treba FSP, i svi treba da budemo srecni sto je u Srbiji, FSP je nesto najbolje sto se desilo nasem trzistu posle Super Flower-a, ali pak bolje od Super Flower-a racunajuci ponudu i sta se najvise prodaje u Srbiji. 2-go mesto pripada Cooler Master-u i Kineskom novajliji koji oce da se dokaze, ali FSP je prvi jer je
Šta je tu dobro sa fsp?
Ništa oni ne nude dobro u Srbiji. Pogledaš im cene za sve modele i ono što nude je smešno.
Dobro je što može da napoji grafičku od 150w i to mu je sto mu je.

nego su stavili sasvim ok napajanja za ovaj cenovni rang, skidam kapu, svaka cast. ... Ovo, tacno ovo je zasto nam treba FSP, i svi treba da budemo srecni sto je u Srbiji, FSP je nesto najbolje sto se desilo nasem trzistu posle Super Flower-a, ali pak bolje od Super Flower-a racunajuci ponudu i sta se najvise prodaje u Srbiji.
Da si neki novi clan, pomislio bih da si FSP bot :p

OK malo smo sada precizirali pricu, znaci otprilike trazimo sledece:

-AMD CPU sa integrisanom grafikom to bi bio Ryzen 3 4350G (veci luft za klok) - 17128 din (intel otpada)
-Gigabyte B450M DS3H V2 - 8340 din
-Kingston HX436C17FB3/8 - 6129 din
-Kingston NV1 SNVS/500G -7060 din
-Deepcool Matrexx - ili neko drugo kuciste 3600din
-FSP SP-500A - 4090 din

znaci ovo oko 46000 i dajte jos neki monitor i misa i tastaturu da nije neko djubre?

kakva je ova integrisana grafika, jel mogu bar neke igre da se igraju sa njom?

je li glupo da se pravi kombinacija manji ssd + HDD?

Da si neki novi clan, pomislio bih da si FSP bot :p
Haha, znam, ali ne bih pisao ovako da nisam dobro razmislio da je korisno xD

Tacno se secam dana kad mi je kliknuo u glavi, pre koju godinu, do tad mi uopste nije palo na pamet sa tok aspekta, sam koncept da se borim za brend je bezveze (mozda se neko seca rant-a gde hvalim @laca12 zalaganje za FSP, a do pre tog rant-a sam maltene kudio, heh)
Al fora u tome sto FSP je sve sto stoji izmedju ok moze-da-prodje-napajanja i absolutnih krseva kod najeftinijih napajanja. Drugi brand-ovi koji su dugo i/ili imaju puno prisustva na nasem trzistu su previse "flaky"/ nepouzdani za najeftinija napajanja. FSP bez greske prelazi minimum linije kvaliteta, i stoji na dnu niskih cena.

Dan kada FSP SP-500A bude najeftinije napajanje koje se stavlja u gotove konfiguracije u Srbiji, je dan koji treba napraviti za drzavni praznik, odnosno dan kad se desilo nesto neoborivo dobro za svakog drzavljanina Srbije.

@Djolekg Moras da razmisljas na duze staze, i ne sta je teorijski absolutno najbolje, nego sta je relativno najbolje iz stanovista gledista najvece demografije za to. Ako distributeri naruce dovoljno velike kolicine FSP SP-500A Ispasce ih veoma blizu jeftinim krsevima kao zeus i ostalo. Zapitaj se, sta zelis u entry-level APU gotovim konfiguracijama Zeus, krs kinez ili FSP SP-500A, i ne, ne postoji treci izbor, ...
ili neko drugo kuciste
Cyclops V je kuciste na koje sam mislio za 3200 din u domacoj firmi, sa skinutim prednjim pena filterom je fenomenalan izbor, baci pogled na temu i slike
Kingston NV1 SNVS/500G
Kingston A2000 SA2000M8/500G je upravo pao na ceni, i kosta 6895 din, i ima DRAM.
Jeste, premala je razlika u ceni za 256GB ssd-ove, ~4000 din su najeftiniji a ovde za malo manje od 3000 din vise dobijes A2000 koji je mnogo kvalitetniji, ako ti treba prostora uzmi kasnije hard, ili opet ssd

Poslednja izmena:
grafika je otprilike kao gt 1030. ništa spektakularno, ali tera cs go, gta V i slične nezahtevne zezalice.

Moras da razmisljas na duze staze
Ne vidim kako ti gledaš, pa mu nudite na konfi od 500e sp500a?
To napajanje bi uzeo samo za polovnu konfu od 200 e. Kancelarijsko nešto i sl.
Reče gore da će da stavi nekad zasebnu grafiku, kakva je tu budućnost?
Primera radi kod komšija za istu cifru kao sp500
I treba da zna da sa jednim štapom rama teško će se naigrati. Bolje izbaci kućište a dodaj za 2x8 ram. Brojke su duple.

OK malo smo sada precizirali pricu, znaci otprilike trazimo sledece:

-AMD CPU sa integrisanom grafikom to bi bio Ryzen 3 4350G (veci luft za klok) - 17128 din (intel otpada)
-Gigabyte B450M DS3H V2 - 8340 din
-Kingston HX436C17FB3/8 - 6129 din
-Kingston NV1 SNVS/500G -7060 din
-Deepcool Matrexx - ili neko drugo kuciste 3600din
-FSP SP-500A - 4090 din

znaci ovo oko 46000 i dajte jos neki monitor i misa i tastaturu da nije neko djubre?

kakva je ova integrisana grafika, jel mogu bar neke igre da se igraju sa njom?

Izvinjavam se za procesor, moja greška.

Ja na tvom mestu uopšte ne bih razmatrao kupovinu B450 ploče, zastarelu tehnologiju, kad za par desetina evra više možeš kupiti B550 ploču, što ti je ulaganje u budućnost, jer ti je ploča osnova (ili ograničenje) za svaki budući apgrejd.

@Djolekg absolutno moja poenta, MWE V2 je prvo napajanje od strane Cooler Master-a ikada u tom cenovnom rang-u, i to samo zato sto novajlija kinez hoce da se dokaze pa prodaju proizvod iz vece klase u ceni za nisu klasu. Sta ce biti posle ?

Takodje ne mozes da etiketiras sa "kupicu kod madjara", svakog kupca u srbiji. A za RAM se podrazumeva, spomenuo sam to.
kupovinu B450 ploče, zastarelu tehnologiju, kad za par desetina evra više možeš kupiti B550 ploču
Svugde po par desetina evara i ode trazena konfa od 500 evra na 1000 :ROFLMAO:
U teoriji da, ali u praksi za @Alekzzz B450 je bolji izbor, posto se pre isplati dati malo vise novca na druge komponente. Maticna je odlicno mesto da se ustedi par desetina evra.

Pa, daš mu opciju. Treba da zna razlike u kvalitetu i ceni kod nas i kod komšija.
Pa ako odluči tako njegov izbor.
Ali mu treba napomenuti i nedostatke tog dela/hardvera...
Nebitno je to zašto je cena takva kakva jeste za cm, ima sledeci gore sa najnizom cenom,par evra..

@Dogzilla hteo sam i ranije da ti kažem, piše se aPsolutno a ne aBsolutno...

Ne bih ni sad pominjao da ne koristiš tu reč u svakom svom postu...

Ko je @Alekzzz, odgovaramo na upit člana @bakara ?

Edit: Već je ranije raspravljano na temu "B450 vs B550 u 2021. godini po ovim cenama", i postignut je koncenzus da se onom ko planira apgrejd B450 ne isplati za tako malu razliku u ceni...

@Čika_Kure
Jel zabranjeno napisati sta sam napisao?
B550 je naravno bolje opcija kao i napajanje od 650+ w bronze min, ali kako je krenulo "ne valja ti ovo, treba ti ovo" ode coveku na 1000e konfa
+ mu trebaju monitor i periferija i to sve da zguzva u 500e (y)

@Čika_Kure
Jel zabranjeno napisati sta sam napisao?
B550 je naravno bolje opcija kao i napajanje od 650+ w bronze min, ali kako je krenulo "ne valja ti ovo, treba ti ovo" ode coveku na 1000e konfa
+ mu trebaju monitor i periferija i to sve da zguzva u 500e (y)
Ja sam mu dao predlog gde su u potpunosti uklapa u budžet, jedino doda 100€ za monitor, što je i sam rekao da nije problem...

A ne znam šta si napisao, vidiš da @Dogzilla misli da ti tražiš savet... Osim ako mu ovo "za @Alekzzz" ne znači da se slaže sa tobom da treba uštinuti od matične i "preliti" ušteđeno na druge komponente... Nemam pojma, čovek piše u šiframa...

Rekoh da ne trazim najbolju konfu vec optimum svega sto moze da se smesti u 500-600eur

Komp je za klinca od 14 godina a on sigurno nece osetiti razliku u cipsetu a njegov tata hoce :)

niko konkretan monitor da predlozi...

Pogledajte prilog 313382

Naravno, RAM uzimaš jedan štap od 8GB ukoliko zafali para, pa posle dokupiš.
Ovaj dva venta sam bukvalno stavio jer nijednih drugih nije bilo, čisto okvirno, probaj da nađeš onaj Artic Value pack 5 ventova za 25€.
Ploča, preporuka B550, naravno ne po ovoj ceni jer je "preko" puno jeftinije, koliko znam naši u radnjama su cenovni konkurentni samo sa ASRock pločama (ali ne znam kakve su ASrock B550, a od ostalih nisam našao niti jednu ATX da je imaju na stanju - Gygabite B550 AORUS ELITE bi trebala da bude ok matična ploča za 16k).
Kućište za 3 crvene nema bolje.
Napajanje ako kupuješ kod nas ograničen ti je izbor, ali gledaj nekog renomiranog proizvođača i snage koje bi ti teralo i neku grafičku kad kupiš u budućnosti, a do tada bi integruša u 3300x trabala da odrađuje posao.

Dakle suma sumarum, za početak sa jednim štapom RAM i pločom po normalnoj ceni koštaće sve od 58 do 65k, plus monitor od 100e i periferije od par hiljada.

EDIT: Ako ti nije problem da se cimaš sa garancijama na više mesta, sigurno na eponuda sve ove komponente mogu da se nađu za par hiljada niže, osim procesora koji je trenutno najjeftiniji u ovoj firmi pa sam zato na njihovom sajtu i kucao ostatak konfiguracije (što ne znači da su i ostale komponente RAM, SDD, napajanje i sl. kod njih najjeftinije).

EDIT2: Napomena, pre nego što se jave dežurni dušebrižnici, moji predlozi su uopšteni kreirani u skladu sa ponudom iz naših radnji.
Praktično osnovna premisa je:
  • AMD konfiguracija,
  • procesor sa integrisanom GPU, što omogućava čekanje da cene GPU padnu i normalizuju se (jer po ovim cenama čitav budžet mu nije dovoljan ni za prosečnu grafiku),
  • solidna matična sa novom B550 platformom kao zalog za budući upgrade,
  • prosečan, a ipak pouzdan RAM, koji radi bez problema na većini (ili svim) pločama,
  • prosečan SSD (koji nije nešto vau ali meni lično za godinu dana korišćenja nije napravio niti jedan problem),
  • napajanje pouzdanog proizvođača sa dovoljno snage za budući GPU,
  • najbudžetskije kućište (mada možda ima i nekih boljih opcija za koju hiljadu više, ali i sa kojim ventom više, jer uz ovo MS ne dolazi niti jedan).

Ovo je dobro, samo da ukažem na neke stvari. U vezi matične. Kod Mađara ASUS TUF GAMING B550M-PLUS košta oko 95€ što je cena mnogo povoljija nego kod nas. Od 5 do 10 avgusta bi trebalo da izbace prosecor AMD Ryzen™ 5 5600G. Preporučena cena je 250 dolara. Neka bude kod Mašara i 300€ pa je o.k. Ovaj procesor bi trebao da izbaci grafiku za kupovinu za neko vreme dok se ne slegne situacija sa grafikama.

molim za savet u vezi kupovine kompletne desktop konfiguracije sa 24" monitorom i tastaturom i misom za nekih 500-600eur

Nema iole pristojne konfiguracije za taj novac. Ovde je priča o nekom minimumu pristojnosti. Sve ispod toga je krš. Na tebi je da odabereš stavku po stavku, ipak ja ne menjam računar toliko često.

Moram da pitam i zasto je AMDRyzen 5 1600 6 cores 3.2GHz (3.6GHz) Box losiji izbor od AMD ryzen 3 4350 koji bas i nema da se nadje?
Imaš integrisanu grafičku kartu...

I ko kaže da nema da se nađe e.ceed 17.128 din.

EDIT:
Clipboard01.jpg
Evo, bez monitora 64k, može da se uštedi ako se ne kupi dva štapa RAM (16Gb) nego jedan pa onda dođe 58k.

Ima tu što kažu kolege da se sve ovo nađe i za koju crvenu niže, u drugim radnjama...

Poslednja izmena od urednika:
ploča overkil,
niti će da klokuje niti da se zafrkava. za apu je dovoljna najeVtinija (dole nato) ploča koja podržava radeon 4xxx apu, naravno sa hlađenom naponskom.
napajanje - fsp od 500w je sasvim dovoljan za apu ryzen 3, koji troši kao upaljač
ostalo pristojno.

adaptiraj, primeni, reaguj.

Verujem da je ovde priča o nadogradnji u budućnosti. Nema dobre nadogradnje bez dobre ploče. Za razliku od 10-20€ je mnogo da se uzme kvalitenija ploča.

Dodatno ulaganje za potencijalne nadogradnje, uz ovaj budžet koji jedva pokriva i osnovne zahteve, je uzaludan posao.

uz ovaj budžet koji jedva pokriva i osnovne zahteve,

U tome i jeste stvar. Bolje da doda nešto više novca kao "zalog za budućnost" nego da posle kupuje novu matičnu zbog neogovrajaućeg soketa, podrške za procesor ili slično. Lakše je skupiti 20€ nego 100€

Nazad
Vrh Dno