Šta je novo?

Pitanje za servisere kompjutera i sve koji se tako osecaju

• Začetnik teme Deleted member 1735
  • Datum pokretanja
D

Deleted member 1735

Guest
Posto se bavim kompjuterima i uglavnom nailazim na jako prasnjave kompjutere kojima je potreban neki servis dosad sam cistio kompjuter sa cetkicama,izduvavanjem ili lupanjem po kucistu dok se prasina ne smili da izadje.
Pre par godina sam video na tv-u i u opisu SK da postoji mali usisivac za tastaturu koji moze da usisava prasinu izmedju tastera.
Zanima me da li neko ima takav usisivac ili zna gde moze da se nabavi posto bi ga koristio za usisavanje prasine u samom kucistu racunara izmedju memorije,harda,i kartica ?

Ovaj problem me vec duze vreme muci ,pa me zanima kako su se moje kolege snasle u vezi ciscenja kucista,tastatura,monitora ...?

Unapred hvala na odgovorima.

Devil 2000

Poslednja izmena od urednika:
Dotichni usisivach se pojavio na teleshopovima....prati malo vishe,i naletetjesh sigurno,video sam pre 2 dana na TV Politika u prepodnenvnim chasovima.Mislim da mu je cena oko 1200-1300 dindzi.

Ja koristim ovakav kompresor za izduvavanje prasine - nema te prasine koju ovaj sucker ne moze izcerati napolje (cak i napajanje (ventilator + unutrasnost PSU-a) cisti kompletno bez otvaranja napajanja), ciscenje CPU HSF-a je nikad lakse (svu prasinu izmedju rebara izbaci + sto ocisti propelere od ventilatora); a kao najbolje je sto svu prasinu iz svih mogucih malih coskova iscera napolje (oko memorije, svih malih kondezatora na ploci, releja, int. kola, oko graficke kartice, svih prevoja/coskova unutar kucista...) :banana:

Posto je ovakav kompresor preskup za home user-a (ja ga imam odavno; i nije kupljen bas za ciscenje kompjutera, ali sluzi svrsi odlicno).

Anyhow - ako nemate nekoga ko ima kompresor, kompjuter u kola, pa do automehanicara (on mora imati kompresor) - i na miru izduvajte kompjuter.

:wave:

ps
usisivac nikada ne moze tako efikasno ukloniti prasinu kao kompresor (ipak kompresor daje pritisak od 4 do 8 atmosfera)

Poslednja izmena:
pa sada ima manjih kompresora za neke pristojne pare, npr u metrou...

Za takve stvari obavezno koristiti manji kompresor - jako je zgodna stvar imati ga i pored ove namene.

Samo jedan mali tip: uvek posle izduvavanja podmazati ventilatore jer se nakupe prasine pri izduvavanju - pa jos vise zuje i cvile nego ranije.

Rucna pumpa za duvanje balona radi posao do neke granice. Malo mi je frka da usisavam sa 2kW po kucistu...da ne odleti jos ponesto :)

Fanstastican izum... taj usisivac. :D
Nekoliko puta sam cistio svoj komp (kad sam zaludan pa nemam nista pametno da radim :d) i slazem se da usisavanje nije toliko efikasno kao - izduvavanje. ;)

Znaci uzmete obicni-kucni-domaci usisivac, :) okrenete cevku na drugi izlaz i krenete u akciju. Jako fino izduvate sve coskove, narocito kuler na procesoru i napajanju (u zavisnosti od jacine motora usisivaca kuleri ce se solidno zavrteti). Nije kao kompresor, ali je visestruko efikasnije od klasicnog usisavanja, mislim da vise i ne treba jer nema opasnosti da nesto ostetite usled prevelikog pritiska koji stvara kompresor.

Hint: ovo nikako ne raditi u zatvorenoj sobi/stanu/kuci. Iskljucivo napolju (najbolje) ili ako niste u mogucnosti onda u hodniku zgrade, eventualno predsoblju!

Zasto?

Bas je cool kad se napravi magla u sobi :) :D

Cuo sam da direkt duvanje kompresorom u ventilator moze dovesti do njegovog unistenja ?

Teorijski da, pošto bi se ventilator mogao obrtati suviše brzo i izlomiti svoje ležajeve. U praksi, nikada nisam čuo da se ovo nekome desilo.

kao shto andjelkoyu kazze, prvo usisivach "na duvanje" ako nije odavno chishcceno , pa ima "tepih" od prashine, "maca" od topole i pepela ( duvanski, kao posle eksplozije vulkana:d)
onda, za fine "radove", Belkin compressed air u boci pod pritiskom od 12oz. - mislim da je neshto ~15€ u CompLand-u ( ima i manji od 7oz, ali nije isplativ) ... ima i cevchicu za usmerenje, pa mozze fino da se nanishani mesto sa tvrdoglavom prashinom..
upozorenje: prochitajte uputstvo za upotrebu, boca se ne muccka pre niti se nakrecce u toku upotrebe!

pozdrav

Ja korisitim obican usisivac (oko 1600W). Sad zavisi za sta, gde, i koliko prasine, prebacujem crevo na stranu koja izduvava, ili uduvava vazduh.

Samo da dodam nemoj da nasedas na reklame ja sam kupio hamin mali usisivac koji je izmedju ostalog namenjen i za " ciscenje tastature i unitrasnjosti PC-a" i mogu ti reci da je upotrebljiv samo kao usisivac za optiku na aparatima mada za to ima i boljih resenja cak i iz hamine galanterije....Da budem precizan suvise je slab za bilo kakvo ozbiljno usisavanje ili izduvanje jer ima obe funkcije a set je placen 12 funti...pa vidi
I da ovaj moj je accu koji se puni preko adaptera...oni na dve AA baterije Honki Konki :) TV Shop-UK (imam i taj) su zivo s***e nemogu ni pepeo od cigare da usisaju....
Sva gore preporucen resenja su bolja od bacanja para na ta mala kao kazu reklame bogom dana resenja....

Poslednja izmena:
Definitivno je kompresor zakon. Imam ga godinama i ko ima servis isplatiće ga vrlo brzo. Za prvu pomoć može i usisivač sa četkicom.

Posle kompresora unutrasnjost kucista izgleda kao frisko sklopljena masina....nigde ni najmanje trunke prasine.......malo samo obratite paznju dok duvate i to je to......
Odlicna stvar...

Devil 2000 je napisao(la):
Ovaj problem me vec duze vreme muci ,pa me zanima kako su se moje kolege snasle u vezi ciscenja kucista,tastatura,monitora ...?
Mali savet za ciscenje tastature.
Tastaturu rasklopiti i staviti u masinu za pranje sudova. Posle dobrog susenja je sklopiti (dobro je slikati je pre toga, ili imati neku drugu pri sebi, jer je tesko po secanju tacno staviti dugmice) i imate novu tastaturu.
Ja jos uvek koristim tastauru iz 1996. godine, bez win tastera.
ZMM

Ubjedljivo najbolja stvar je kada dobijes kompjuter da ga izduvas kompresorom, otvoris ga, a ono, unutra imas sto da vidis - 10kg prasine, 3kg katrana, 0.5kg nikotina, 100gr pepela (naravno, radi se o kompjuteru ciji je vlasnik notorni pusac). :smoke:

Pogled na napajanje ukazuje da su oni prorezi sa unutrasnje strane kuda se uvlaci vazduh u napajanje zacepljenji ogromnom kolicinom prasine pomijesane sa katranom i ostalim sastojcima iz cigara (sve to nakupljeno tokom godina pusenja), koja je dobila crnu boju (od katrana iz cigara). Da ne pominjem CPU kuler, graficku, memorijske slotove, chipset kuler (ciji vent usput budi receno se i ne okrece - jadnik), 8cm ventovi, koji su takodje vremenom zaribali (i propisno se napunili pomenute smjese prasine, katrana...)...

Tada spremis kompresor (i gas masku), pa krenes sa izduvavanjem, kad se podigne crni oblak prasine... a tebi nesto toplo oko srca :wall:

Nakon kompletnog tretmana, to je potpuno novi i cisti kompjuter. :banana:

Stvarno, ovakvima treba duplo naplacivati - zbog izlaganja stetnim uticajima duvanske industrije.

Medjutim, jos mi se nije desilo da mi neko donese kompjuter sa nekim zivuljkicama (pauci npr.) - ali ima vremena...

morbius je napisao(la):
Teorijski da, pošto bi se ventilator mogao obrtati suviše brzo i izlomiti svoje ležajeve. U praksi, nikada nisam čuo da se ovo nekome desilo.

Desilo se i desice se svakome ko koristi iole jaci kompresor.
Ventilator prozvizdi za par sekundi previsokih obrtaja i cao.

Iz iskustva potvrdjujem ovo gore sto je Uze napisao - tako sam licno zeznuo jedan cooler na VGA kartici i jos davno jedan cooler od Tualatin procesora.

Ne treba preterivati sa duvanjem :D

Dok sam bio na praksi u jednoj firmi kompresor odlično odradi posao.Samo je problem što ne znam koja mu je cena.

JA za izduvavanje koristim Kirbi ...sto on en izduva nece niko...;)
Poz...

Ja sam imao slucaj da se kucni ljubimac, dzukela nesretna, cesao godinama o kuciste i kao rezultat sam dobio puno kuciste njegovih dlaka

Ja sam imao slucaj da se kucni ljubimac, dzukela nesretna, cesao godinama o kuciste i kao rezultat sam dobio puno kuciste njegovih dlaka

Ja smesniju stvar nisam procitao na forumu.
Pao sam sa stolice i nastavio da se smejem.
ROFLMAO. :D

Sasha je napisao(la):
Ja smesniju stvar nisam procitao na forumu.
Pao sam sa stolice i nastavio da se smejem.
ROFLMAO. :D

Nije to nista - danas sam kod druga vidio kompjuter koji mu je dosao na servis; kaze kada ga je otvorio nasao je ovo (u tom momentu vadi ono zensko rucno ogledalo!?).

Prilikom otvaranja kucista i nalaska rucnog ogledala, njegova zena je bila tu i pocela da se smije (i ona potvrdjuje njegovu pricu). :bottle:

Rekao sam mu da taj "neophodni dio kompjutera" vrati nazad u kuciste, jer bez toga komp ne moze da radi. :-devil-:

Stvarno mi nije jasno koja je svrha tog ogledala unutar kucista?

Samo jedan savet: višestruko je bolje izduvavati vazduh i prašinu iz kućišta nego usisavati jer se, ne znam zbog čega, više statičkog elektriciteta stvara prilikom usisavanja što, jel' te, može biti pogubno po komponente računara.

Takođe ne preterujte bre sa tim snagama, kakvih 2Kw kad je dovoljan i onaj mali kineski usisivač od 800din, a može da se okrene naopako da duva, mislim da ima 300-400w. Ako prejako kompresor duva-onda će da oduva i neku od komponenti (provereno).

Pa ne mora se kompresor pumpati bas na max (8 bar i vise) - normalno da onda mozes da ostetis nesto - posto svaki kompresor ima mjerac pritiska u boci - pumpas ga do odredjene granice.

I jos nesto - na "pistolju" (sa kojim se duva) postoji jedan mali kotur koji se vrti clockwise/counterclockwise sa kojim se regulise izduvni mlaz - da li ces da bude sabijen u jednu malu tacku, ili ces da se rasprsi (i sire baca vazduh pod pritiskom).

Tu podesis da malo sire baca (ne sve u jednu tacku iz vise razloga: treba ti vise vremena da zavrsis posao, sav vazduh sabija u jednu tacku, gdje daje veoma veliki pritisak).

Dakle, ne pumpas do kraja i rasiris malo mlaz izduvnog vazduha.

Meni je covek doneo kompjuter i kada sam ga otvorio vidim malo rdje u jednom cosku i malo smrdi iz kucista. Kada je dosao zagleda on u kuciste i kaze: "Znao sam, popisalo se kuce", ima covek psa u stanu i nasao jedan dan baricu ispod kompjutera.

mmmm je napisao(la):
Pa ne mora se kompresor pumpati bas na max (8 bar i vise) - normalno da onda mozes da ostetis nesto - posto svaki kompresor ima mjerac pritiska u boci - pumpas ga do odredjene granice.

I jos nesto - na "pistolju" (sa kojim se duva) postoji jedan mali kotur koji se vrti clockwise/counterclockwise sa kojim se regulise izduvni mlaz - da li ces da bude sabijen u jednu malu tacku, ili ces da se rasprsi (i sire baca vazduh pod pritiskom)....
... :wave:

to je skup pistolj.

MMilos je napisao(la):
to je skup pistolj.

Kakav skup pistolj?

Evo ovako, meni je uz kompresor dosao "pistolj" za izduvavanje vazduha (obican), "pistolj" za duvanje guma od auta i "pistolj" za farbanje (pistolj + boca u koju sipas boju ako ces da farbas, mozes i benzin da sipas ako ces nesto masno da isperes pod pritiskom...).

Svaki od ovih pistolja (izuzev ovog za duvanje guma od auta) na samom vrhu moze da se zavrce u smjeru kazaljke na satu (i obratno) - zavisno hoces li da sabijas pritisak i jednu tacku ili da ga rasprsis. To je standardna oprema. Ista je ta fora sa onim bastenskim pistoljima za prskanje cvijeca - gdje mozes da podesavas mlaz (da li u jednu tacku, ili da ga rasprsi u krug).

Dakle, to dodje standardno.

Caos

mmmm je napisao(la):
Nije to nista - danas sam kod druga vidio kompjuter koji mu je dosao na servis; kaze kada ga je otvorio nasao je ovo (u tom momentu vadi ono zensko rucno ogledalo!?).

Prilikom otvaranja kucista i nalaska rucnog ogledala, njegova zena je bila tu i pocela da se smije (i ona potvrdjuje njegovu pricu). :bottle:

Rekao sam mu da taj "neophodni dio kompjutera" vrati nazad u kuciste, jer bez toga komp ne moze da radi. :-devil-:

Stvarno mi nije jasno koja je svrha tog ogledala unutar kucista?

Ljudi, ja sta sam imao, neki lik je doneo makinu u koju je bacao pikavce, valjda je sakrivao od matorog, posto je bilo oko 10 ak pikavaca, u jednoj drugoj masini lopticu-skocicu, onda u jos jednoj foliju od cokolade, cak sam foliju od cokolade nasao u jednom cd-rom u. Sta li ti ljudi rade sa racunarima, i da jedna masina je bila toliko prljava, da se unutra nastanio pauk, onako, kapitalac. Kakvih sve ima ljudi na ovom svetu.

Nazad
Vrh Dno