Šta je novo?

SBB - Generalna diskusija (nije tema o EON-u)

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Како нема, које су то опције које су битне и да их нема? Фали бриџ?

Guest mreža, blokiranje interneta nekim uređajima, i ima odvratan non-mobile-friendly presitan interfejs iz 2003. godine sa sve spacer gifovima i aliased tekstom. Bridge mode nije relevantan za priču jer poredimo Ubee i CGA i EON Connect aplikaciju.

За ситан интерфејс се слажем, али шта је у томе баш битно.
За гест мрежу се такође слажем, само, колико корисника је и до сада користило а колико ће да је користи.
Родитељска контрола у Конекту је једино згодно и корисно за обичног корисника. Остало је забава за доконе.

Можда су и хтели, па су одустали кад је лелеком проузроковао миграцију.

Hm, EON Connect je uključen i u paketima Telemacha u bivšim nam državama (telemach.si, telemach.ba i telemach.me), pa ne verujem da je planirano da se naplaćuje.

Pitanje, da li imaju pravo da mi odbiju pokretanje otkaznog roka ako je izjava dostavljena u telu maila (koji je dat prilikom potpisivanja ugovora) i gde se može utvrditi odnos sa SBB-om (ostavljen broj ugovora i podaci sa ugovora)?

Dakle samo nije bilo skenirane izjave.

Poslednja izmena:
@accko Da, jer su predvideli po njihovoj proceduri da se zahtev podnosi pisanim putem lično u poslovnici ili na adresu operatora poštom. Dakle mora papir.

У последњих недељу дана ми се дешава да ми се интернет сигнал губи или пуца привремено, често док се прича преко Вајбера. Буде обавештење да је лош сигнал, онда се прекине, на рутеру трепери лампица која не би требало и после се стабилизује и буде ок. У питању је Земун горњи град. Има ли неко сличних искустава?

У последњих недељу дана ми се дешава да ми се интернет сигнал губи или пуца привремено, често док се прича преко Вајбера. Буде обавештење да је лош сигнал, онда се прекине, на рутеру трепери лампица која не би требало и после се стабилизује и буде ок. У питању је Земун горњи град. Има ли неко сличних искустава?
Centar juce isto, vrv nesto popravljaju, drndaju koliko mi rece komsija kada ih zvao mada to nije OK da rade u sred dana bez najava. Dosta ljudi radi od kuce pa im se sjebe nesto.

SBB nije dobio odgovor ,od Telenora ,za iznajmljivanje infrastrukture za mobilnu mrežu, dok im je prethodno SBB ,odbio pružiti iznajmljivanje svojih TV kanala, i sada su oni iznenadjeni i uvredjeni,ju,ju,ju,ju.Kaubojska tuga je pregolema.

Rat krimi klanova, nazadno-državnih i kolonizacionih. Prosto ne znam čiju mobilnu mrežu bih pre koristio, da l' raspali mts ili kvazielitni ujedinjeni-sjedinjeni sbb.

Izdvojeno iz navednog clanka:

"Zeković je rekao da građani Srbije možda i ne znaju koliko su kao korisnici mobilne telefonije u nepovoljnom položaju, jer imaju lošiju ponudu u poređenju sa stanovnicima regiona, a u isto vreme usluge plaćaju višestruko skuplje."

Dobro je sto se samo ogradio na mobilnu telefoniju, za malo da spomene i kablovske operatere. Vec sam pisao o tome Eon premium paket 500/15 u Rumuniji 17€, Srbija 42€...

Bilo bi dobro da uspeju u nameri da prošire poslovanje i na mobilnu telefoniju 😀 Verujem da bi mnogi prešli kod njih uz korektne cene napravili bi odličan posao. Da ponude i neke telefone u paketu mislim da bi napravili bum na tržištu, pogotovo ako ponude kvalitetnu 5g uslugu. Telekom i Telenor su postali deo iste priče. A1 je još uvek nigde samo je pitanje do kada, tako da ulaskom sbb-a na tržište mobilne bi bilo pravo osveženje, iskreno se nadam da će uspeti u nameri.

Mislim da SBB i korektne cene ne mogu da idu u istoj rečenici. Razumem nekoga ko ih poredi sa Telekomom pa onda kaže "poreski obaveznici finansiraju te mesece po dinar", ali gde je tu Orion na primer, koji je vrlo jeftin, kao i more provajdera koje je sada kupio Telekom. SBB je uvek bio najskuplji, i tako će ostati. Pravdali su to kvalitetom celokupnog "iskustva" i ponude, sada im je ostala superiornost usluga televizije i ekskluzivnih sadržaja, internet im je jednakog kvaliteta ili lošiji od next-gen-access pristupa druga dva operatora (Telekom Srbija grupa i Orion).

Izdvojeno iz navednog clanka:

"Zeković je rekao da građani Srbije možda i ne znaju koliko su kao korisnici mobilne telefonije u nepovoljnom položaju, jer imaju lošiju ponudu u poređenju sa stanovnicima regiona, a u isto vreme usluge plaćaju višestruko skuplje."

Dobro je sto se samo ogradio na mobilnu telefoniju, za malo da spomene i kablovske operatere. Vec sam pisao o tome Eon premium paket 500/15 u Rumuniji 17€, Srbija 42€...
Sbb dere...

Prilozi

• IMG_20210415_210237.jpg
    IMG_20210415_210237.jpg
    234.9 KB · Pregleda: 128
Mislim da SBB i korektne cene ne mogu da idu u istoj rečenici. Razumem nekoga ko ih poredi sa Telekomom pa onda kaže "poreski obaveznici finansiraju te mesece po dinar", ali gde je tu Orion na primer, koji je vrlo jeftin, kao i more provajdera koje je sada kupio Telekom. SBB je uvek bio najskuplji, i tako će ostati. Pravdali su to kvalitetom celokupnog "iskustva" i ponude, sada im je ostala superiornost usluga televizije i ekskluzivnih sadržaja, internet im je jednakog kvaliteta ili lošiji od next-gen-access pristupa druga dva operatora (Telekom Srbija grupa i Orion).
Orion je uvek bioTelekom

Ako ćemo iskreno, Telekom ih je uvodjenjem optike ,razvalio po svim savovima.Dok su ovi bili pod žutom kapom, telekomu je bilo zabranjeno da se siri, pa im je bakar postao najdrogoceniji metal, a ovi su svoju raspalu mrezu dizali u nebesa, pa su i oni prespavali na coax kablu iz 1958.
Danas Telekom ima bolju sliku od SBB-a, bolje box pakete, bolji internet.Sbb ima par boljih kanala, i bolje sw okruženje.Da li je to danas dovoljno, nije sigurno.

Ako ćemo iskreno, Telekom ih je uvodjenjem optike ,razvalio po svim savovima.Dok su ovi bili pod žutom kapom, telekomu je bilo zabranjeno da se siri, pa im je bakar postao najdrogoceniji metal, a ovi su svoju raspalu mrezu dizali u nebesa, pa su i oni prespavali na coax kablu iz 1958.
Danas Telekom ima bolju sliku od SBB-a, bolje box pakete, bolji internet.Sbb ima par boljih kanala, i bolje sw okruženje.Da li je to danas dovoljno, nije sigurno.
Ukoliko misliš na područja "telekom optika" vs "sbb kabl" onda si delimično u pravu. "Telekom ima bolju sliku" je tako paušalan i površan zaključak, bukvalno na nivou penzionerske diskusije. Ja na primer ne vidim da je bolja slika na telekomu, obe su mi podjednako loše, tj. hd kanali su niskog bitrejta. Par boljih kanala? Ista priča. Kako se nisi setio da spomeneš jednu sitnicu, a to je tv platforma, koja je samo najbitnija stvar za nekoga ko gleda tv, a koja je kod telekoma na granici upotrebljivosti, dve klase ispod sbb-ove platforme. Tako da, "telekom ih je razvalio po svim šavovima" zvuči malo nerealno. Zabole me i za telekom i za sbb btw, plaćam i jednima i drugima usluge u dve stambene jedinice.

Nažalost i Eon stream (dakle ne DVB-C, nego stream) se zadnjih meseci fino približio tom opisu "na granici upotrebljivosti"...

Ukoliko misliš na područja "telekom optika" vs "sbb kabl" onda si delimično u pravu. "Telekom ima bolju sliku" je tako paušalan i površan zaključak, bukvalno na nivou penzionerske diskusije. Ja na primer ne vidim da je bolja slika na telekomu, obe su mi podjednako loše, tj. hd kanali su niskog bitrejta. Par boljih kanala? Ista priča. Kako se nisi setio da spomeneš jednu sitnicu, a to je tv platforma, koja je samo najbitnija stvar za nekoga ko gleda tv, a koja je kod telekoma na granici upotrebljivosti, dve klase ispod sbb-ove platforme. Tako da, "telekom ih je razvalio po svim šavovima" zvuči malo nerealno. Zabole me i za telekom i za sbb btw, plaćam i jednima i drugima usluge u dve stambene jedinice.
Telekom vs SBB Eon stream, je debelo na strani telekoma.Slika na MTS hd kanalima je brutalno ostra i dobra.Imam puno opreme kuci, mogu da poredim izvorni satelitski strim ,odakle provajderi dobijaju sliku.MTS hd kanali su perfektni, naracno moras imati referentni TV za tako nesto,kalibrisan naravno, i naravno to nije LCD.

@HDMI kako si kalibrisao taj referentni TV, koji je model u pitanju, kakava su podesavanja. Zanima me jer planiram da u narednih mesec dana se preselim u mesto gde bih koristio satelitski tv kanal takodje i kog provajdera za satelitsku koristis i koja je konfiguracija satelitske antene. Ako mozes dataljnije o ovome javno nararno jer verujem da mnoge zanima da imaju kvalitetniju tv sliku nego sto provajderi kao sto su mts i sbb mogu pruziti.

SBB zaista ništa nije radio predhodnih 10-ak godina. Za to vreme Telekom nije sedeo skrštenih ruku. Za vreme predhodnih SBB je imao svu moguću podršku dok je MTS unazađivan (ako ćemo pošteno iako nisam za ove aktuelne ni gram, ne mogu očima da ih gledam). Dakle do 2014 dok nije krenuo N1 sa radom, SBB je imao veliku prednost i mnogo im se više gledalo kroz prste. Sada kada se okrenula ploča, sada kuku lele...
Nisam ni za jedne ni za druge, ali npr kod mene u Supernovoj optika u kući radi kao singerica.
SBB gde sam bio 16 god, net im ne pao dosta. Konkretno kod mene 16 godina nisu pipnuli ništa van kuće pd kablova, optika im ne pada na pamet. 16 godina x 12 meseci x 30 evra = 6000 evra samo od mene, a dinar uložili nisu za unapređenje za to vreme.

Sve to stoji, zivi Sbb na staroj slavi ali ako ti radi Mts, imas srece. Ako ne radi, Sizifov posao da resis problem. Meni nesto stuca wifi povremeno na Ubee, izasli su na teren za manjenod sat vremena od prijave, zvao ih 3,4 puta, resavaju odmah sve. Ja nemam losa iskustva s njima vec 15 tak god ja raznim lokacijama u Ns. Gledao sam alternative, ne vidim nikako racunicu da predjem na nekog drugog provajdera za internet i da uzmem eon za sve mreze. Ni jedna druga tv me ne interesuje sem njihove ponude i kad sve saberem , nema za 3100 din to sto mi oni nude. Volio bi da mi neko da alternativu jer mi je u zgradi i mts i orion optika.

Ja ne negiram da je Telekom apsolutni raspad, potpuna birokratska crna rupa i jedno toksično pakleno mesto gde ni sami radnici ne znaju gde se nalaze i šta treba da rade, ali se to lakše može rešiti nego što se stotine kilometara koaksijalnih kablova mogu zameniti.

Osim toga, pričam o next-gen-access pristupnoj mreži (dakle GPON ili Ethernet). xDSL jeste poprilično loš većini korisnika zbog prirode same tehnologije i činjenice da su korisnici predaleko od centrale a Telekom već duže vreme ne prodaje pakete koji su više primereni njihovoj bakarnoj infrastrukturi (npr. Hrvatski Telekom i dalje ima pakete do 5 Mbps na ADSL-u koje prodaju svima, i opcione speed boost dodatke - gde postoje tehničke mogućnosti - kao i onaj nesrećni Huawei hibridni modem).

Lako će Telekom da baci Huawei platformu i da ažurira nove STB-ove a stare zameni, i restruktuira kompaniju, nego što će SBB da upgrade-uje svoju mrežu. Oni zaboga još nisu ni celu Srbiju digitalizovali, i dalje ljudima u mnogim gradovima naplaćuju rentu i priključnu taksu za D3 mini(!!), a kamo li da aktiviraju DOCSIS 3.1 ili možda da puste istruleli bakar i da konačno sednu u voz budućnosti zvani next-gen-access.

Pritom, ovo posmatram isključivo sa tehničke strane, ne političke.

Hoću da dodam za kraj još jednu stvar - SBB-u će biti sve teže da nudi napredne TV usluge na svojoj zastareloj infrastrukturi, pa će izgubiti prvenstvo i na tom polju. Kada je pristupna mreža loša, odnosno na kraju svoje evolucije - da se bolje izrazim, nema puno prostora za napredak.

FTTH ima još mnogo decenija evolucije, sa GPON na novije standarde, na manji split ratio, na bolju opremu. DOCSIS je na aparatima, i održava se u životu zbog inercije kablovskih provajdera. Ovo važi kod nas jednako kao i u svetu - kablovski provajderi su ostali na DOCSIS-u a ex. operatori fiksne telefonije su prešli na next-gen-access. Međutim, u svetu, čak i kablovski provajderi sve više prelaze na next-gen-access gde nema coax-a do korisnika uopšte, jer vide da više ne mogu da izdrže na tržištu sa zastarelom dead-end infrastrukturom.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno