Šta je novo?

Najbolje slusalice za malo novca

Uzeo sam pre par dana Sennheiser HD800S koje planiram da koristim iskljucivo za gaming. Ne igram multiplayer tako da mi mikrofon nije ni bitan. Muziku ne slusam. Kupio sam ih u domacoj firmi (4a) jer su mi na kp-u rekli da nema nista pre marta pa nisam hteo da cekam. Koliko je DAC/AMP bitan sa stanovista gaminga? Da li moram da uzmem neki od 500-700eu ili necu primetiti razliku? Inace porucio sam Mayflower Arc Mk2 koji je trenutno na carini pa je neka ideja bila da koristim taj.

Uzeo sam prvo HD660S u istoj firmi ali nisam znao kako zvuce u igrama pa sam probao kuci i bio odusevljen zvukom i to preko maticne ploce pa sam otisao i zamenio ih za HD800S. Koristio sam do tada Logitech G933 i Razer Thresher Ultimate.

Takodje planiram da koristim adapter 6.3mm na 3.5mm pa me zanima da li je bitno da uzmem sto kvalitetniji ili je dovoljan obican pozlaceni koji sam porucio sa kp-a za 300din. Video sam po netu da se mogu kupiti bas Sennheiser adapter/kablovi pa da li treba da jurim to ili ovaj sto sam uzeo resava posao.

Za te sluške samo Benchmark Dac3 :D

https://www.whathifi.com/benchmark/dac3-hgc/review

https://benchmarkmedia.com/products/benchmark-dac3-hgc-digital-to-analog-audio-converter
 
kad smo vec kod cip bt risivera za slusalice,evo dobih na poklon xiaomi mi bluetooth audio receiver...i po prvi put ostah sa mljih utiskom od xiaomi proizvoda,ni tamo ni ovamo...hajde sto je SBC ali ne pamtim da sam goru implementaciju tog algoritma cuo u poslednjih par godina (iako tvrde da je bt 4.1) plus kontam da je audio nivo capped i da je model za evropsko trziste pa su ga dodatno ubili zbog engleza\francuza koga god ko u EU fura tu pricu da se ubija decibelaza...ja sam jedan od onih koji voli da mu muzika raznosi bubne opne i ovolicni output mi ic ne odgovara.

domet je okej,ali zbog ovog sto gore ispisah nikako ne bi koristio ni sam cim ozbiljnijim,vec toliko puta spominjane AKG sa s9\s10 itd pokazuju sve manjkavosti,situacija je nesto bolja sa gorim slusalicama...tako da ja licno ako ne budem poklonio nekom onda ostace da u tandemu sa nekim krs sluskama sluze za trening i podkaste i audio knjige,drugu primenu im ne vidim.

kome treba za TV i sl ipak bi potrosio nesto vise love i sacekao tih nekih par nedelja da stigne ugreen\baseus sa aptX sa ibeja.
 
Poslednja izmena:
Zalosno je sto se guraju taj wireless audio sada svuda
 
za oba cipa nisam cuo,ali iskreno ne pratim bas mejnstrim razvoj ni bt ni dac cipova.ono sto dize meni bar obrvu je sto je samo aptX (ni HD ni LL,o aktuelnom adaptive da ne pricam) i samo genericki 'csr' bedz uz,a CSR je,koliko znam dizajner cipova...i sve to za 33e uz no nejm brend.standardni ugreen (isto klipon format kao xiaomi) sam slusao i bio je bar duplo bolji od ovog,isto slusano na mojim AKG i mislim da su bile seinnheiser neke sluske...
 
jel mozes da bacis link za taj ugreen?

edit: sad gledam, jel govoris o cm110?

da li moze preporuka za neki usb bt transmitter na koji mogu da se povezu dva para slusalica? ukljucis ga u komp, komp salje audio samo njemu, a na njega povezes dva para bt slusalica?
 
Poslednja izmena:
naravno da idu.

Skankhunt42:

ne secam se iskreno,bio je klip on format,i imao je mislim aptX LL i bt 5.0.tom drugaru gura superlux sluske,covek gleda filmove i serije,samo tako zadovoljan...
 
HiFi i bt ne idu zajedno..

pa verovatno da ne idu :D
naravno da idu.

Skankhunt42:

ne secam se iskreno,bio je klip on format,i imao je mislim aptX LL i bt 5.0.tom drugaru gura superlux sluske,covek gleda filmove i serije,samo tako zadovoljan...
znaci moze da pogura malo vece sluske, nije samo za bubice.

meni bas za to i treba, za filmove i serije, ali trazim nacin da povezem dva para slusalica preko bt na jedan komp. treba mi usb bt transmitter koji komp vidi kao jedan izlaz, a da on posle salje signal na dva para slusalica
 
u klipon formatu ne verujem da ces naci.ostaje ti uvek opcija da uzmes dva adaptera,to bi moralo da radi ako ti je bt na izvoru iole dobar.

a pisano je vise puta,cak i SBC na papiru uz hek dva moze da izgura skoro lossless,LDAC i aptX HD i adaptive su toliko transparentni da su realno lossless.mnogo pre usko grlo ce da bude nesto drugo u lancu (u 99,99999 posto slucajeva su zvucnici tj drajveri) da bi se iko sekirao oko bluetooth-a...to sto SBC je njakav,plus sto najcesce u ovim jeftinim varijantama stavljaju i krs DAC (kao u spomenutom xiaomi mi adapteru) je druga prica,ne gvozdeno pravilo da 'bt i hifi ne idu zajedno'.
 
Fiio ima BTR5 i BTR3K ako su potrebni kvalitet, kodeci, snaga i za malo ozbiljnije slušalice. Mislim i da Shanling ima par modela.
Neki imaju dva izlaza, balansiran i običan, ali mislim da ne mogu da puste audio na oba simultano. To možda s nekim adapterom pa da se gurne u jedan izlaz...
 
fiio btr 5 i 3 su risiveri. takav mi treba jedan za slusalice koje nisu bt. druge su fabricki bt. samo ne mogu da smislim kako da povezem oba para slusalica na komp istovremeno? treba mi uredjaj koji se kompjuteru predstavlja kao usb audio, a on posle salje bt signal (digitalni) na dva para slusalica. posle risiveri u slusalicama rade posao dac i amp, to fe biti taj fiio ili njemu slican i ovaj fabricki od drugih slusalica. jel postoji tako nesto?
 
Poslednja izmena:
hvala puno za ovo! ali sve se plasim da kad neki update izadje da ce da prestane da radi. zato bih voleo da imam neko hw resenje, onda ms nista ne moze da mi upropasti jer se taj uredjaj kompjuteru predstavlja jednostavno kao usb audio
 

pa i oni ti kazu da ono sto sam vec rekao gore da su i LDAC i aptX HD i adaptive transparent i\ili vrlo blizu tome.inace smo na temi o jeftinim slusalicama,a ti teras mak na konac i kacis grafikone...jel zaista mislis da ijedne od ovih slusalica su prvo nakacene na DAC koji zapravo i moze da ode iznad 14khz drugo imaju drajver za to?

ali 'ajde,cisto zbog tog argumenta o 'hajfaju' - ma sta to opet znacilo,ali nema veze - da i uzmemo da je bluetooth kodek usko grlo i da imamo idealne i drajvere,i pojacanje za njih i DAC,pa cak i perfektan source fajl (mda,svi na telefonima setamo 24 i 32 bit vinil ripove i master trake) - zaista hoces da kazes da bi cuo taj rolloff kod LDAC-a na 800+ kbp\s?ali da budes realan.
 
pa i oni ti kazu da ono sto sam vec rekao gore da su i LDAC i aptX HD i adaptive transparent i\ili vrlo blizu tome.inace smo na temi o jeftinim slusalicama,a ti teras mak na konac i kacis grafikone...jel zaista mislis da ijedne od ovih slusalica su prvo nakacene na DAC koji zapravo i moze da ode iznad 14khz drugo imaju drajver za to?

ali 'ajde,cisto zbog tog argumenta o 'hajfaju' - ma sta to opet znacilo,ali nema veze - da i uzmemo da je bluetooth kodek usko grlo i da imamo idealne i drajvere,i pojacanje za njih i DAC,pa cak i perfektan source fajl (mda,svi na telefonima setamo 24 i 32 bit vinil ripove i master trake) - zaista hoces da kazes da bi cuo taj rolloff kod LDAC-a na 800+ kbp\s?ali da budes realan.

Problem je, kao i što lepo piše u tekstovima prvo što sam bt protokol uvodi šum, a drugo je to što je default codec na androidu SBC, a da bi prebacio na aptx, ldac moraš da ideš u developer settings da ga uključiš. Misliš da to 99% korisnika zna/radi?

Inače ja i dalje čujem sve u opsegu 20Hz - 20kHz.. Ne teram ja mak na konac, već ste vi prvo preuzeli temu o slušalicama sa bt transmiterima, a onda ste počeli da ih izjednačavate sa hifi zvukom. Ti prvenstveno.

Drugo, kad već pričamo o bt slušalicama, na stranu to što nisu ni za šta osim za primanje poziva. One nemaju ni dovoljnu jačinu da čuješ nešto kako treba. Osim ako ne voliš šaputanje u uvo.
 
Poslednja izmena:
apsolutno nije tacno.prvo sto sam bluetooth nema veze sa nivoom signala,drugo sto si svakako ogranicen evropskim regulativima po tom pitanju.to i tvoji izvori prvo potvrdjuju.meni je drago sto ti cujes i sto nosis sa sobom i master trake i vinil ripove na hajend ADC-ima i uzivas u rasplinjavanju od 14k pa nadalje ali 99,9999 posto ljudi ne slusa takav izvor prvo,drugo nema ni upola opremu da to isporuci i bluetooth im je najmanji problem.

tako da kao i uvek na polju audia samo se sire u nedogled mitovi koji prvenstveno sluze da izmame novac,pa onda kasnije onom ko je vec platio da opravda ulozen novac.
 
Šta nije tačno?

Ovo:
1) Every single Bluetooth codec has measurable quality issues, though not all significant.
2) Not a single codec or set of Bluetooth headphones available can meet wired signal quality.

Ili ovo: Every single Bluetooth codec out there exhibits a higher level of noise than wired audio.

Onda aptx Samsung telefoni sa Exynos čipom ne podržavaju, na primer. Samo LDAC, koji mora da se uključuje posebno u podešavanjima.

Između BT slušalica od 100 EUR i žičanih slušalica od 100 EUR, šta misliš koje su kvalitetnije po pitanju zvuka?

I za kraj što se tiče hifi izvora zvuka..znaš živimo u 21. veku (btw. danas, vinil je nj3sra po pitanju kvaliteta zvuka u odnosu na digitalni izvor)

https://www.deezer.com/sr/offers

https://support.tidal.com/hc/en-us/articles/115003662825-Subscription-Types
 
problem je sto ti ne vidis da sa svakom recju moju pricu potvrdjujes.ali hajde,zbog ostalih samo ovo sto izbija oci:

"Između BT slušalica od 100 EUR i žičanih slušalica od 100 EUR, šta misliš koje su kvalitetnije po pitanju zvuka?"

opet,nebitno sto smo na temi na kojoj smo,nego si morao da posegnes za klasom od 100e da bi dao validnost svom argumentu,sto dovoljno govori o njemu.sad stvar koju ocigledno ne razumes je sto bezicne slusalice (uzecemo da si mislio na bt over ear,ali nema veze) nisu samo slusalice,ne samo sto placas ostale komponente koje idu u njih vec i sto je trziste relativno novo i do pre bukvalno godinu dana imao si par igraca (a tek u klasi do 100e).da ne idemo u ekonomiju,zasicenost trzista itd poenta je ista - i dalje nema odgovora sa vase mitomanske strane cemu lossless prenos ka necemu sto ionako nije lossless (jeftini i mejnstrim DAC-ovi,pojacala za slusalice,drajveri na slusalicama itd...).

dalje,deezer nikako nije lossless izvor pod prvo (o tidalu nekom drugom prilikom) drugo sve da jeste to je i dalje 44100\16 bita.ovo prvo mozes da poredis i sam a drugo opet sve i da jeste lossless to je i dalje 44100/16 bita.dakle ceo tvoj argument da obrni okreni bt nije 'hajfaj' veza pada u vodu jer ti izvor nije 'hajfaj'.laicki receno smetaju ti losi putevi jer ne mozes da vozis ferari 200 na sat koji nemas.

za proste smrtnike SBC je vise nego adekvatan ako je ostatak spakovane opreme i komponenti da kazemo bar nekog iole prihvatljivog kvaliteta,sto je kod jeftinijih sprava retko slucaj,otud i los glas za bluetooth.sam bluetooth kao bluetooth tek za to nije problem,a ne bi bio problem i za jacu klasu i probirljivije ljude i kvalitetniji izvor uz neki od naprednijih kodeka (koji su kao sto i ti tvoji priznaju prakticno transparentni).

da sumiram i krajnje prosto izlozim:

za mp3,aac,opus itd ni najbudjaviji SBC nije usko grlo.
za alac,flac,tidal (mada je ovo vrlo diskutabilno,posto je zapravo najobicniji opus u pitanju,ali nema veze), cd,minicd itd SBC bi bio usko grlo ako je ostatak opreme u lancu nekog viseg kvaliteta (nista sto interesante ove teme dotice).tehnicki ne mora ni SBC da bude,ali zbog jednostavnosti recicemo da onda treba neki od aktuelnijih kodeka (aptX adaptive,LDAC).

a sve da se evo dogovorimo da 'hajfaj' znaci master trake,teski vinil ripovi i oprema koja bi trebala da ih prati ne prosto kucni audio sistem (opet,na temi na kojoj smo) bt u svom transparentnijem izdanju moze da isprati i bude praktican.npr ti da na tom svom besnom sistemu i izvorima skopcas najnovije sony xm4 nece te bluetooth i LDAC sputavati vec ugradjeni DAC i pojacalo i sonijeva psihoakusticka farba.a garantujem ti da bi uzivao.

edit: tek sad sam ukapirao ovu da se lepo izrazim besmislicu:

"I za kraj što se tiče hifi izvora zvuka..znaš živimo u 21. veku (btw. danas, vinil je nj3sra po pitanju kvaliteta zvuka u odnosu na digitalni izvor"

ovo samo pokazuje koliko si zapravo slabo upucen.vinil sam po sebi nije superioran nacin prenosa audia,vec sto samo u tom formatu nekih 7-8 decenija imas najverniji prenos sa master traka ka tebi.da ti objasnim kroz primer - bar pola albuma duke elingtona neces cuti nikad u boljem formatu jer originalnih master traka nema jer su presnimljene,propale itd i najblize tome sto sad imamo su vinili.

okej,posto si u 21vom veku toliko i ne zanima te verovatno ova gerijatrija - ti moderni formati o kojima pricas dostizu svoj maksimum tek u proteklih u najboljem slucaju dve decenije - pre toga sve je bilo i dalje na master trakama i veruj mi prvo sto nacin da sa njih prebacis u digitalan format nije bilo bas idealan niti nesto 'hajfaj' drugo sto i ogromnu vecinu muzike i zvuka iz protekle dve decenije neces naci u boljem i vernijem formatu od cd audia koji je sam po sebi daleko od 'hajfaja'.u prevodu cane partibrejker i anton nece ici po lagumima i traziti master traku od albuma iz 1998me niti se dalje baktati sa wavovima i master projektom u pro toolsu da ga izvuku u DSD ili sta je danas vec poslednji krik i najbolje sto ces ikad doci tome je prost cd audio u 44100/16 bita (sa kojim bluetooth nema niti moze imati ikakav problem).
 
Poslednja izmena:
Hajde ja zbog ostalih da odgovorim, pošto vrtiš jednu te istu retoriku. BT slušalice će i dalje biti lošije od žičanih u istoj cenovnoj kategoriji, to je 100x do sada rečeno i potvrđeno. Drugo, Deezer HiFI daje : FLAC - 16 bita, 1411 kbps (nema tog BT kodeka koji može da prenese tu količinu podataka bez kompresije), dok Tidal master ide do čak 9216 kbps.

Obični smrtnici ne zalaze na ovaj forum. Njih možeš da nađeš na instagramu i facebooku, i njih baš briga šta imaju, bitno im je da čuju najnovije hitove grand produkcije. Ovde raspravljamo šta je najbolje za uloženo/dobijeno, a BT nikako i nikada neće ući u tu kategoriju. Naslov teme je "Najbolje slusalice za malo novca", a tu bt nema šta da traži. Mada, nema on nigde šta da traži da nije Apple-a i Android klonova koji prate njihove gluposti.

Treće, na "besne sisteme" o kojima ti pričaš, a koje ja nigde spomenuo nisam, nećeš moći da nakačiš te sony slušalice, jer oni koriste balansirane izlaze Orcharde, balansirane izlaze, ne koriste BT protokole.
 
naravno da bi mogao,neces verovati i to sa najobicnijim adapterom.sad koliko te pratim tebi je zapravo na kraju argument ne sam bluetooth vec sto za 100e dobijes vise ako uzmes obicne slusalice?ludilo.

njuzfles - kompresija je i dalje kompresija.sve i da je slucaj kao sto si izneo da na dizeru dobijes flac a na tidalu cak 9216kb\s (od 44100\16bit audia) presipas iz supljeg u prazno.ti i dalje nemas izvorni zapis i svodi se prica o transparentnosti cd audia naspram flaca naspram bluetooth kodeka.za ova prva dva priznajes da su transparentni a za treci ne priznajes i to vrlo verovatno jer ti je to neko negde rekao,pa ni svom sopstvenom izvoru koji si ovde kacio i dalje ne verujes.
 
Moj argument naspram tvog argumenta gde bt dižeš u nebesa. Ako ja presipam iz šupljeg u prazno, ti onda ubeđuješ ljude ovde o suvoj krpi na dnu mora. E toliko su ti dobri argumenti.
 
zar nije bt tu za listening on the go posto se tu kolje sa wired portable slusalicama i dap-ovima. Msm zar nije zbog te prednosti u prakticnosti nastao i bum bt zvucnika koji du gori i od bt slusalica a kamo li od wired sluski i wired bookshelf zvucnika npr :)
Prosecan radni svet kad krene na posao nema zivaca da nosi, puni , vodi racuna posebno za dap, kablove, dongle i sl.
Tako da bt i wired slusalice nisu ni za poredjenje sto se same namene i lifestyle-a tice. I ja bih najradije da se zabodem u fotelju upalim neki besan hfi sistem i stavim neke focal utopia na glavu al sve i da imam pare nemam vremena da mi se bilo kakva investicija za mene i moj uzitak isplati ako mogu da odvojim za sebe sat-dva slusanja muzike. Ovako slusam makar svoju playlistu a ne buku koja me okruzuje xD al makar se svi slazemo da bi rado svi tezili ka toj kucnoj varijanti
 
zechs, sta mislis o hifiman ananda slusalicama? to cudoviste kosta 1000 evra. ako je toliko los bt, zasto postoji taj proizvod? takodje i jeftinija deva. meni se deva iskreno jako jako svidja, i na korak sam od toga da je kupim. samo da je cujem pre toga.
 
Poslednja izmena:
Izvinjavam se što upadam u temu kao padobranac ali iz svega ovde napisanog sam zaključio da bi BT slušalice koje imam (Sennheiser 4.50), bolje zvučale ako bi ih povezao kablom umesto preko BT-a? Tako mi deluje nakon čitanja o ograničenjima BT modula. Iskreno, kabl mi je još uvek u kesici jer sam zadovoljan zvukom preko BT-a i nisam želeo da isprobavam kako zvuče preko kabla.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk
 
Izvinjavam se što upadam u temu kao padobranac ali iz svega ovde napisanog sam zaključio da bi BT slušalice koje imam (Sennheiser 4.50), bolje zvučale ako bi ih povezao kablom umesto preko BT-a? Tako mi deluje nakon čitanja o ograničenjima BT modula. Iskreno, kabl mi je još uvek u kesici jer sam zadovoljan zvukom preko BT-a i nisam želeo da isprobavam kako zvuče preko kabla.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Bilo bi interesanto da probaš i prenseš nam utiske. Posle toga odradi to isto samo istaliraj dolby atmos probnu verziju. Ja je imam i veoma sam zadovoljan.
 
@bobster, ne mora da znaci. Zavisi kakav je fizicki tuning uradjen za wired koriscenje slusalica. Da bi bt slusalice sa svim sto je strpano u earcups zvucale kako treba koristi se agresivan DSP za korekciju frekvence odnono digitalni tuning. A kad su te slusalice u wired modu pitanje dal radi DSP u punom kapacitetu (mozda i radi ako je upaljen ANC ili radi dok baterija ne crkne) al ako je baterija prazna i nista nema da napaja elektroniku koja ti servira odredjen DSP sumnjam da ce wired zvucati kako treba. Neki flagship modeli su priblizni ali opet losiji npr momentum wired i wireless gde je wired verzija bolja kad su oba modela u wired modu. Tako bi vrv bilo i da ima bt4.50 wired verziju posto bi se tads vise paznje posvetilo fizickom tuningu a ne digitalnim gde se gleda kako strpati sve moguce funckije u slusalice a posle se nedostaci u zvuku peglaju preko DSP.
A mislim da je suludo kupiti wireless slusalice i da se koriste zicno , onda kao sto neko rece bolje uloziti za neki wired model vide bang for buck u entry levelu.
 
Fiio ima BTR5 i BTR3K ako su potrebni kvalitet, kodeci, snaga i za malo ozbiljnije slušalice. Mislim i da Shanling ima par modela.
Neki imaju dva izlaza, balansiran i običan, ali mislim da ne mogu da puste audio na oba simultano. To možda s nekim adapterom pa da se gurne u jedan izlaz...

zapravo, mislim da se necu zezati sa ugreen i ostalim kinezima, nego cu kupiti fiio btr5. samo me zanima sad iskustvo iz prve ruke, ako ga neko ovde vec ima, pre nego sto kupim. dakle procitao sam da pored toga sto sluzi kao bt risiver, on moze da sluzi i kao usb dac za komp. i sto je jos bolje kad ga koristis tako mozes da mu podesis da ne puni bateriju da je ne bi upropastio. ovo je odlicno, jer ce mi onda koristiti i kao usb zvucna kartica za komp. e sad pitanje, da li on moze da radi samo kao dac povdzan na pc, ili tad izigrava dac/headphone amp? mogu da koristim slusalice na njemu, a kad ne koristim slusalice povezem zvucnike u njega i tad izigrava preamp (neki microlab solo, ima 3.5mm konektor). jel ovo moguce?
 
Nazad
Vrh Dno