Šta je novo?

Apple M1/M2/M3/M4 - MacBook Air i Pro

^
Zato sam i pitao RayMay da pojasni šta za njega znači "bagovito".

Šta bi bili "trikovi specificne za x86 arhitekturu"?!

Apple je jasno napisao da:

"Rosetta translates all x86_64 instructions, but it doesn’t support the execution of some newer instruction sets and processor features, such as AVX, AVX2, and AVX512 vector instructions." link

...ali to je otprilike sve što sam pronašao na temu :( - tu kratku stranicu o Rosetti 2 na Apple sajtu.
Svi ostali tekstovi po internetu su na nivou Kurira (tj. takvi mi tekstovi iskaču preko Googla (papazjanija koju je Google napravio sa Amp-sajtovima)).
...još je onaj Anandov tekst ispao najozbiljniji od svih! :D

btw
Čisto kao referenca šta smatram pod ozbiljnom analizom: http://www.emulators.com/docs/pentium_1.htm (prvi od 4. dela)
Dakle ako neko nađe tekst ovog tipa u vezi M1, molim ga da ostavi link.

Poslednja izmena:
Safari prži, ali je Safari, pa sam testirao druge.

Chrome jede resurse kao i uvek, plus mi deluje kao da uspori ceo sistem.

Firefox možda i brži od Safarija ali jede više bateriju.

Za sada, Edge (canary) ozbiljno dobar i njega koristim.

Probao sam 11.2 betu i za sada su bluetooth problemi sa slušalicama nestali.

Koristio sam bateriju od 90% do 30% i izvukao skoro 8 sati sot-a, normalnog korišćenja. (mora Safari za ove rezultate)

Ima nešto posebno u tome da imaš više nego pristojnu jačinu, a tišina uvek i laptop prilično hladan celo vreme.

Sa Parallels 16 sam pokrenuo i Windows za arm i Linux arm. Iako je realno alpha verzija, obećava.

Jedino što ću uzeti sa 16gb rama, kad konačno dođe kod nas.

Sent from my iPhone using Tapatalk

^
Šta bi bili "trikovi specificne za x86 arhitekturu"?!

Postoji dosta stvari koje mogu da krenu naopako, ali prva i najociglednija stvar koja moze da izazove havariju je tzv. "lockless" programiranje koje se relativno cesto koristi u high perf aplikacijama. Lockless programming je ekstremno zeznut cak i kad se pretpostavi da ce biti koriscena x86 arhitektura. A cest je slucaj da se to pretpostavi, i onda takav kod koji bi bio emuliran/binarno preveden na drugu arhitekturu najcesce ne bi bio validan.

Tesko ces naci neke kvalitetne tekstove na temu koja te zanima dok ne prodje neko vreme. Ipak je procesor nedavno objavljen i treba da prodje malo vremena dok ga ljudi ne propuste kroz prste.

Hack makina prodata, poručen mini cto 16/512.

Firefox možda i brži od Safarija ali jede više bateriju.

Firefox na Mac OSu je očaj živi jer za crtanje sadržaja ekrana koristi OpenGL... tako da nije baš reprezentativan ni na intel Mac-ovima.

Mada je interesantno videti kako se ponaša na M1.

Jedino što ću uzeti sa 16gb rama, kad konačno dođe kod nas.

Koliko sam pročitao, Rosetta često mora da drži dupli kod u memoriji tako da potrošnja RAMa na M1 Macovima lako može da bude veća nego kod intela Mac-ova (naravno ovo u slučaju ako se ne koriste Universal binaries aplikacije) tako da više RAMa sigurno dobro dođe.

btw
RingeRaja, gde si poručio BTO (aka CTO) i za koje vreme kažu da stiže?

Imas test na maxtech kanalu 8gb vs 16gb, nema skoro nikakve razlike. Ali ako se vec ima novca, treba 16 uzeti.

btw
RingeRaja, gde si poručio BTO (aka CTO) i za koje vreme kažu da stiže?

Kod tvog sugrađanina Nikole (iDoktor), on mi je jedini od svih konkretno rekao i koliko će da košta i kad okvirno stiže. Cena mu je komparativna sa ciframa za koje se ovaj model prodaje u EU.
Pozovi ga pa se dogovorite, mora kapara, kako bi čovek bio siguran da uzimaš.

Poslednja izmena:
Hvala, ali ako je do ovoga što je tebe iritiralo, mislim da neće:

- M1 jos uvek ne podrzava adobe paket u kojem radim. Radi lepo preko rosete 2 ali jos uvek nije to to. (koristim samo Acrobat za poslovne dokumente)

- Imam Lg ultrawide monitor koji je sa freesynce opcijom na 75hz, kupio bezbroj kablova, ali ta opcija mi ne radi lepo na mom monitoru. Mogu da omogucim 75hz ali laguje i lepse radi sa 60hz. Do monitora je jer je namenjen za win10 sa amd grafickim kartama. (monitor će da bude Samsung TV, nema freesync i te džidža-bidže)

- Bluetooth konekcija radi odlicno nakon
nekoliko modifikacija, ali i dalje nije to to.
(ne koristim BT)

- Lag u safariju nestaje kada smanjim prozor na 4:3. Predpostavljam da je rezolucija od 2560x1080 neptirodna za macOs. (rezolucija neće biti ta, nadam se da neće da laguje)

Poslednja izmena:
Kod tvog sugrađanina Nikole (iDoktor), on mi je jedini od svih konkretno rekao i koliko će da košta i kad okvirno stiže. Cena mu je komparativna sa ciframa za koje se ovaj model prodaje u EU.
Pozovi ga pa se dogovorite, mora kapara, kako bi čovek bio siguran da uzimaš.

Koliko ti je rekao da se čeka za CTO?

4-5 nedelja, ali biće pre, jer sam upao u prvu turu od nekoliko komada različitih konfiguracija, već poručeni pre 2 nedelje.

Odličan video o M1 chipu: odakle, kako, šta... sa malo istorije. Za pola sata, ubedljivo najlepše ispričana priča o M1 koju sam do sada video.

[YOUTUBE]vg0AF166eVI[/YOUTUBE]

Drugari, valja li nešto od ovih usb-c to hdmi, usb, itd habova sa oglasa?
Treba mi da povežem Air na 4k monitor, a ne bi škodilo da ima i neki usb port pride.

Videh par stranica unazad da ima fina naprava za mini, pa reko' možda neko koristi i zna.

Drugari, valja li nešto od ovih usb-c to hdmi, usb, itd habova sa oglasa?
Treba mi da povežem Air na 4k monitor, a ne bi škodilo da ima i neki usb port pride.

Videh par stranica unazad da ima fina naprava za mini, pa reko' možda neko koristi i zna.

Ja koristim ovaj za MacBook, Anker 3 in 1 USB-C Hub Adapter with 60W Power Delivery, 4K USB-C to HDMI Output. Neki put dodje do prekida slike od 1 sekunde, ali ne znam od cega to zavisi.

Firefox na Mac OSu je očaj živi jer za crtanje sadržaja ekrana koristi OpenGL... tako da nije baš reprezentativan ni na intel Mac-ovima.

Sredili su to malo https://mozillagfx.wordpress.com/20...e-in-firefox-70-on-macos-with-core-animation/. Isto mislim da su već omogućiuli WebRender za Sillicon (meni radi na Intelu), tako da bi trebalo da je malo bolje... :)

Inače, poručih i ja BTO Air u iStyle, čeka se 6-8 nedelja. Nemojte se nadati da će biti 16GB u slobodnoj prodaji, sve se poručuje i čeka.

Poslednja izmena:
Nije da su imali nečim da se pohvale godinama :)

Inače, čovek koristi apple watch, nije totalni hejter, samo ne hvali apple kao drugi.

Inače, baterija mi se popravila solidno ovih dana.

Poslednja izmena:
Naravno da se popravila. Ono sto sam ja iskusio sa maltene svakim apple proizvodom da prvih nekoliko dana radi nenormalno cudno i sporo. Tako je bilo na svakom iphonu, tako je bilo i na macbook pro 13, 2018, tako je bilo i sa mac minijem.

Ono sta ja nisam znao je da svaki apple uredjaj prilikom instaliranja sistema, i prilikom prvog koriscenja uredjaja, pokrece indexiranje koje nenormalno usporava ceo sistem.

Indexiranje na miniju je trajalo nekoliko dana jer koristim kako icloud na kojem su mi svi projekti, tako i nekoliko externih diskova.

Mini naprosto leti. Izvinjavam se svima sto sam panicio na pocetku, cak sam minija stavio na oglas za prodaju. Mozda sam nekoga zbunio i odustao je zbog toga od kupovine. Mini je nesto najbolje sto sam kupio u skorije vreme i preporucujem ga svima.

Dobar je Linusov video. Jedino je greška u specifikacijama HP x360, R5 4500U je 6c/6t, otuda i lošiji MT skor.

Apple je svakako napravio odličan posao. Slažem se sa Linusom da im fali touchscreen (i 360° rotacija), bar kao opcija. Ali eto, ostao je jedan razlog i za kupovinu HP, Dell, Lenovo... laptopova, ako nekome to baš treba :d Kome odgovara Mac OS i sve što ide uz njega, nema razloga da gleda alternative

Jedan od razloga sto volim da koristim MPPro je odsustvo touch screena i rotacije 360c :)

Sto se Linusa tice, zar on nije zestoko napao ARM pre par godina i rekao kako to nikad nece zaziveti, pogotovo na trzistu servera?

Kao i uvek, Apple je taj koji kreira trendove i ne sumnjam da će, kako vreme bude proticalo, ARM biti platforma koja će zauzeti mesto Intel/AMD kao mainstream.

Meni je stigao Air 8/512GB.
Za 16GB nemam potrebu. Hteo sam British tastaturu zbog velikog entera ali se cekalo do 30.12, a drugar juce dosao.

Mesecak dana koristim vec Air 2020 i3 pa sam se navikao na tastaturu, koja je meni bolja od predhodne bar duplo.
U prvi mah me smorilo sto na tastaturi vise nema dugmica za osvetljenje tastature, ali koliko sam primetio na Big Sur automatsko osvetljenje radi extra.
Malo me smorilo sto nema podrsku za Boot Camp, ali Boze moj, nije neophodan.

Nisam nesto previse koristio, ali baterija razbija.
Chrome koji aktivno koristim radi preko Rosette i radi ocajno. Sporo ucitava stranice, slike... Safari ubija kako radi ali mi je Chrome mi je sinhronizovan sa vise uredjaj i koristim tako godinama.

Sve ostalo radi fluidno, tecno, momentalno.

Laptop ne koristi ni za kakve zahtevne programe tako da za to nisam kompententan.

I uzeo sam silver, malo me space gray za ove 4 godine smorio a i nervira me guljenje boje po ivicama.

E dobro da si ovo rekao za enter. Da li internacionalna ili nasa tastatura dolazi sa velikim enterom?

Meni je stigao Air 8/512GB.
Za 16GB nemam potrebu. Hteo sam British tastaturu zbog velikog entera ali se cekalo do 30.12, a drugar juce dosao.

Mesecak dana koristim vec Air 2020 i3 pa sam se navikao na tastaturu, koja je meni bolja od predhodne bar duplo.
U prvi mah me smorilo sto na tastaturi vise nema dugmica za osvetljenje tastature, ali koliko sam primetio na Big Sur automatsko osvetljenje radi extra.
Malo me smorilo sto nema podrsku za Boot Camp, ali Boze moj, nije neophodan.

Nisam nesto previse koristio, ali baterija razbija.
Chrome koji aktivno koristim radi preko Rosette i radi ocajno. Sporo ucitava stranice, slike... Safari ubija kako radi ali mi je Chrome mi je sinhronizovan sa vise uredjaj i koristim tako godinama.

Sve ostalo radi fluidno, tecno, momentalno.

Laptop ne koristi ni za kakve zahtevne programe tako da za to nisam kompententan.

I uzeo sam silver, malo me space gray za ove 4 godine smorio a i nervira me guljenje boje po ivicama.

Chrome je izbacio verziju za arm.

Nazad
Vrh Dno