Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Planiram da iskoristim fiksnu liniju na Q2 za kucnu VoIP centralu. Da li je moguce nekako iskoristiti direktno Q2 za VoIP umesto kupovine gateway-a sa FXO portom?

Jel može pomoć kako ubaciti ovaj HG8245Q2 u bridge mod?

Uspeo sam da izvučem podatke preko telnet pristupa, ali nisam siguran šta dalje da uradim?

koristio sam uputstvo od @darkony još iz prošle godine

EDIT: Uspeo sam, ako nekoga zanima ponoviću ovde uputstvo i šta dalje uraditi.
koristi putty:
telnet na IP rutera port 23

login:
root
adminHW

ukucaj komandu:
display access system info

trazi [email protected]
i videces pass

na kraju postavi static WAN IP na svom ruteru, ako je telekom 192.168.0.1 (posto sam svoj ruter stavio na 192.168.1.1) onda 192.168.0.2 na svom, mozes i bilo koji drugi osim 2 ali ja sam tako postavio

Posle toga, treba ONT ubaciti u bridge mode, to se radi tako što se logujete kao admin na ont, user admin, pass 20HWont17. (sa tačkom na kraju). Idete na opciju WAN (gore na vrhu, desno od status) pa pod WAN configuration odaberete prvu konekciju (kod mene je 1_INTERNET_B_VID_100). Levo od toga ima mali check box, kliknite na njega (možda može i bez toga, nisam probao). Ispod u Basic information ima opcija WAN mode, iz Route mode, prebacite u bridge mode. I to je to. Ostatak je da na svom ruteru ostvarite pppoe konekciju, kod mene na Mikrotiku je bilo lako, sva podešavanja na default osim user i pass novi.

Poslednja izmena:
Да ли неко зна колики је најмањи пречник/полупречник савијања оптичког кабла, овог који користе наши кабловски оператори?

Послато са SM-N9005 помоћу Тапатока

Poslednja izmena:
Ono samo tanko opticko vlakno se dovoljno dobro savija. Treba mu neki, mali luk. Kad izadje iz zida i savije se ulazi u kanalicu 15x10mm gde je visina kanalice 10mm (da li je otvor u kanalici 10mm ili cela kanalica 10mm ne znam), znaci da bi trebalo da je poluprecnik savijanja oko 10mm.

@daxyco: Heh, pa kako to da ti je bilo šta na RouterOS lako a da ti za bridge-ovanje rutera treba uputstvo sa foruma?
Huawei interfejs je za to pojam intuitivnosti..

Meni Mikrotik stoji u kutiji jer ne mogu ni da ga podesim da radi kao WiFi repeater a kamo li nešto egzotičnije i nešto još dalje od ovih Quick Setup preset-a koje nudi RouterOS :D

@Zeha hvala na odgovoru. Zanima me jer kad budu uvodili optiku u stan da li će moći da se 'umota' 10-ak metara kabla za evntualno kasnije razvlačenje na drugo mesto u stanu, pa koliki kotur najmanje mora da bude.

@daxyco: Heh, pa kako to da ti je bilo šta na RouterOS lako a da ti za bridge-ovanje rutera treba uputstvo sa foruma?
Huawei interfejs je za to pojam intuitivnosti..

Meni Mikrotik stoji u kutiji jer ne mogu ni da ga podesim da radi kao WiFi repeater a kamo li nešto egzotičnije i nešto još dalje od ovih Quick Setup preset-a koje nudi RouterOS :D

Hehe, nisam ni blizu nešto sposoban sa RouterOS, samo tone tutoriala i pretraživanja i na kraju napravim šta mi treba (i u međuvremeno nešto drugo pokvarim najčešće). Nego mi je bilo čudno što u WAN delu nije bilo nikakvih podešavanja a znam da tamo mora da stoji, ali sam u tom trenutku bio u Status kartici, a ne WAN pa nisam znao gde da krenem odatle :)

U svakom slučaju, uspeo na kraju. Maločas mi puče net, sve stalo, ne mogu da se logujem na Huawei, a taman sve spakovao u orman da se ne vidi... I onda restart svega, poludeh. Ako će ovako svaki dan...

Jel može pomoć kako ubaciti ovaj HG8245Q2 u bridge mod?

Uspeo sam da izvučem podatke preko telnet pristupa, ali nisam siguran šta dalje da uradim?

koristio sam uputstvo od @darkony još iz prošle godine

EDIT: Uspeo sam, ako nekoga zanima ponoviću ovde uputstvo i šta dalje uraditi.

Posle toga, treba ONT ubaciti u bridge mode, to se radi tako što se logujete kao admin na ont, user admin, pass 20HWont17. (sa tačkom na kraju). Idete na opciju WAN (gore na vrhu, desno od status) pa pod WAN configuration odaberete prvu konekciju (kod mene je 1_INTERNET_B_VID_100). Levo od toga ima mali check box, kliknite na njega (možda može i bez toga, nisam probao). Ispod u Basic information ima opcija WAN mode, iz Route mode, prebacite u bridge mode. I to je to. Ostatak je da na svom ruteru ostvarite pppoe konekciju, kod mene na Mikrotiku je bilo lako, sva podešavanja na default osim user i pass novi.
Pošto se radi bridge samo WAN konekcije pretpostavljam da IPTV radi i dalje normalno.

Šta je sa fiksnom linijom?

Pojma nemam, nemam ni tv (njihov) ni fiksni. Može koliko sam video da se uradi Bridge za svaku konekciju, tako da verovatno može da se namesti da radi. Takođe, ako imate vlan aware ruter, možete i na svom ruteru da povežete tv i/ili fiksni.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

@daxyco
Prebacivanjem u bridge mod, ja sam izgubio malo na DL brzini.
Na njihovom Q2 ruteru, merio sam 200-202 / 75. Prebacivanje u bridge i dodavanje mog Asusa (sve drugo identično), merim 180-185 / 75.
Čisto sam radoznao kako je kod tebe [emoji4]

Meni 410 download, upload 140, bez ikakvog podešavanja ili pokušaja da izvučem maksimum, radili torrenti u pozadini. Kako je na njihovom ruteru znam samo na wifi, na telefonu izvukao oko 140mbps. Nisam na kablu pokušavao pošto mi je sve bilo podešeno na mikrotiku, nisam imao želje da se zezam.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

... Zanima me jer kad budu uvodili optiku u stan da li će moći da se 'umota' 10-ak metara kabla za evntualno kasnije razvlačenje na drugo mesto u stanu, pa koliki kotur najmanje mora da bude.

Hmmmm, nisam siguran da li ce hteti.
Zasto odma ne dovedes opticki kabl i postavis ZOK (zidnu opticku kutiju) gde zelis?
Opticki kabl ima nekog viska (ne znam koliko dal 1-1,5m ili i vise) koji se namota u ZOK i bude skriven i zasticen.
Ne bi valjalo da bude smotan "onako" radi mogucnosti ostecenja.

Stavi ti ZOK na jedno mesto, koje najvise dogovara kao univerzalni polozaj i onda odatke po potrebi razvlaci kad, gde i kako treba tebi utp kablove iz ONT-a.
Znaj da od ZOK ide opticki kabl (kao produzni) do ONT pa i on moze da utice na polozaj ONT-a iz kog idu u stvari signali ka LAN, wifi, telefon i tv.

Poslednja izmena:
Ок, то је неко размишљање и разматрање опција док не дођу, јер ако си неприпремљен зависиш од стручности и добре воље оних што уводе каблове. Намера ми је била да уведу оптику близу улазних врата, а да касније преместим све то на друго место у стану и избегнем каблирање са УТП-ом.

Da li je neko prelazio sa SBB trio ili EON paketa? Iz MTS kazu da prvo moram da popunim zahtev za prenos fiksnog broja, pa onda da otkazem usluge SBBa, zar ne bi to trebalo sve da ide prilikom poptisivanja ugovora sa MTS za BOX pakete?

Meni prodavac iz mts pre neki dan rece da ce oni da podnesu zahtev sbb-u za prebacivanje tj vracanje broja telefona koji je ranije inace bio telekomov. Sa sbb mi sutra istice ugovorna obaveza (trio silver). Danas u 12h dolaze iz mts da mi uvedu optiku a za fiksni telefon ce mi dati neki privremeni broj dok mi ne vrate onaj is sbb. Ne treba mi ni jedan ni drugi al ajde...

Prelazio sam ja. Pripremi se na nedelje izdrkavanja, zvanja i jednog i drugog operatera i gubljenja zivaca.

Pozdrav

Trenutni status mi je da mi racuni stizu za box 3: internet, fixni i televizija a na portalu su me zaduzili za box 4: 2 fixna, internet i televizija. Muppet Show!

Neron, tako je bilo i meni sa IKOM, oni popunili i dali privremeni broj dok se ne prebaci... Ne razumem sta ima da prebacujem prvo fiksni i potpisujem 24 meseca samo za fiksni, pa da onda oni ukljuce to u BOX...

kartingdriver, :D bas se radujem tome!

Zato što je kod njih fixni primarna usluga i sve drugo se vezuje za taj broj. Brat je prošli vikend uzeo Box4 optički i pre toga nikakav fixni nije imao i koliko vidim taj Box4 ugovor još uvek nije "u sistemu" a na MojMTS nalogu mu se neki broj fixnog pojavio 2 dana pre nego što su došli da uvode optiku (nije bilo radova po stanu pošto je nova zgrada i Telekom je postavio optiku do stanova tokom izgradnje = svaki stan već ima ZOK... znači bukvalno samo doneli ONT i patch kabl bocnuli u ZOK i gotovo). I još na ugovoru piše da je POTS telefonska linija a ne BBTF a u zgradi naravno nema bakarnih parica.
Posle će verovatno neki drugi ugovor da potpisuje na kom piše da je BBTF linija :D

Zato ja svakog puta kad zovem korisnicki servis, upitam da li se razgovor snima. Onda se glasno nakasljem i u nekoliko minuta se resim svih dnevnih frustracija...

Meni prodavac iz mts pre neki dan rece da ce oni da podnesu zahtev sbb-u za prebacivanje tj vracanje broja telefona koji je ranije inace bio telekomov. Sa sbb mi sutra istice ugovorna obaveza (trio silver). Danas u 12h dolaze iz mts da mi uvedu optiku a za fiksni telefon ce mi dati neki privremeni broj dok mi ne vrate onaj is sbb. Ne treba mi ni jedan ni drugi al ajde...

Zavrsena instalacija optike. Paket: BOX 3. Internet 200/80. Preko speed test programcica na pc-u meri: ping 1ms, DL 195.53 Mbps, UL 75.42 Mbps. Modem koji su mi dali nema externe antene i signal slabije prolazi kroz zidove. Speed test preko telefona na 5Ghz WiFi meri: ping 4ms, jitter 1ms, DL 197 Mbps. UL 75.9 Mbps. Broj telefona su mi dali neki random. U medjuvremenu sam bio i do sbb i podneo zahtev za raskid ugovora. 30 dana je rok za vracanje opreme. Rekose za fiksni telefon da se posle ovih 30 dana vraca onome od koga je preuzet, znaci telekomu. Slika na TV kanalima je ok, deluje mi da je za trunku losija od sbb i da ima malo manje koloriteta (saturacije). Uporedjivao sam samo RTS 1 HD.

Za sada sam zadovoljan... videcemo dokle :)

Konačno nakon duge borbe koja je trajala 6 meseci (za uvođenje optike i puštanja signala)
su danas došli monteri i instalirali mi optiku u stanu.

Monteri su stvarno bili super i stavili su ONT tamo gde sam ja hteo, provukli dodatnih 10 metara optičkog kabla
do ONT kutije od ulaza u stan i takođe dali dosta LAN kabla.

Paket je Box 3 - optika 400/160, fiksni, IPTV sa Max paketom.
Merenje sa kompjutera, tj preko kabla:

Merenje preko mobilnog, 5 GHz WiFi:

wifi 5 ghz.jpg

Zdravo, drugari. Verovvatno je već neko pisao o tome, ali ako nije problem da ponovi iskustva sa uvođenjem optike u kuću. Konkretno me interesuje koliko se buše zidovi, sprovođenje kablova i kakva je situacija kada kuća ima dva odvojena stana?

I da, koji se stb dobija uz optiku? Standardni ili neki novi?

Sent from my motorola one macro using Tapatalk

Da li vam radi valjano tv po tvom?
Meni hoce sam danasnji dan da vraća i pusta a jucesnji i sve starije od danas ne daje kao opciju vec prebacuje raspored na kraj danasnjeg dana i samo vrti danasnji dan na rasporedu programa...
Kako je kod vas?

Buše koliko moraju, nisu ludi da buše bez potrebe. Kod mene su bušili samo da udju u stan, optički su posle vodili uz ivice, većinom ispod plafona. Za radzvodjenje UTP kabla već sam imao izbušene rupe za ulaz u obe sobe.

Dobija se Huawei STB Q11, sad da li je novi ili standardni... Nije loš, kanali se brzo menjaju, hoće ponekad da zaglupi sam od sebe, pa mora restart.

Zdravo, drugari. Verovvatno je već neko pisao o tome, ali ako nije problem da ponovi iskustva sa uvođenjem optike u kuću. Konkretno me interesuje koliko se buše zidovi, sprovođenje kablova i kakva je situacija kada kuća ima dva odvojena stana?

I da, koji se stb dobija uz optiku? Standardni ili neki novi?

Sent from my motorola one macro using Tapatalk

Kod mene su postavili pre neki dan. Kuca na 2 spata. Optiku razvlacili do 2gog sprata, pa kroz istu rupu vratili 3 utp kabla. Zakrpili su rupe nakon postavljanja kablova.
Za razvalcenje opitke imaju 2 vrste kabla. Imaju samo opticki, koji je kao struna za pecanje i drugi koji je oko 5mm u precniku sa zastitom. Stavljavu koliko god treba metara. Kod mene konkretno 22m opitike, oko 50m utp, 2 switcha.
Stb huawei q2 se dobija

Послато са SM-G930F помоћу Тапатока

Da li na mts optickom netu ili bilo kom ts/mts netu (adsl, vdsl) radi EON, odnosno na EON alikaciji na kompu i teleofnu, kanali Nova S, SK..., N1, preko TS/MTS neta?
Izbacuje mi "Izabrani kanal nije odstupan na mreži internet provajdera na koju ste konektovani."
Meni nece preko optike a kad telefon prebacim na mobilne podatke onda hoce da radi sve pa i Nova S, SK ... i N1.

Ko zabranjuje, MTS ili SBB?
Nemojte nagadjati, zanima me zna li neko tacno ko je krivac.

Kako ovo prevazici?
Molim korak po korak objasnjenje, ako postoji.

Poslednja izmena:
Imaš search na forumu i imaš nekoliko Eon tema gde konstantno padobranci sleću i postavljaju ista ta pitanja kao ti sada.

Sa "u mreži" nalogom (kad trajno pozajmiš od rođaka, kuma, druga, komšije koji je korisnik SBB kablovskih paketa) ne rade na MTS kućnom netu "ti" kanali koji te zanimaju, rade na MTS mobilnom netu. Blokira SBB naravno.

Poslednja izmena:
Ako ke nalog nekoga iz sbb mreze ne radi ni na jednom netu koji noje sbb-ov ili nekog provajdera koji je imao u ponudi ug kanale. Mislim da i dalje radi na ptt kds netu. Na mobilnom internetu radi koliko znam kod sva tri provajdera. Verovatno nisu blokirali jer se skida puno gb pa racunaju da se ne isplati korosnicima. Ako imas nalog za Eon van mreze radice na bilo kojem internetu.

Vrh Dno