Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Šta bi sada bio najbolji izbor za nekih 600-650 evra?

Fujitsu LMCE? Ili možda LUCA? Direktno bi se grejalo nekih 40kvm, odnosno dnevna soba+trpezarija.

Napravih grubu skicu i mesto za klimu. U pitanju je potkrovlje što znači da plafon na metar i po od terase pada pod uglom. Izolacija je stiropor 12cm na zidovima, a plafon ima staklenu vunu+gips ploče. Iznad je tavan pa krov.

Između špajze i kupatila je otvorena kuhinja. Za spavaću sobu imamo TA peć.

Prilozi

• 2020-09-27 17_05_35-SketchUp - Firefox Nightly.png
    2020-09-27 17_05_35-SketchUp - Firefox Nightly.png
    44.8 KB · Pregleda: 117
LMCE bi mozda bila knap, LU je vec ok za taj prostor i tu izolaciju mada je nesto ne preporucujemo zbog tezeg odrzavanja. Ima novi model KGTA koji je jaci od LU ali je i skuplji, oko 90k.

Ja danas zamenio maticnu plocu kod klinca u sobi, LLCA, ima onaj bag ali se bas retko desavao. Ali desilo se jednom nocu pa ga je probudilo, ubacio plocu od LLCE.
Ovo je stara:

Ujedno je i oprao i to samo izmenjivac jer samo greje pa je turbina skroz cista ali na izmenjivacu je bilo dosta prasine.

Poslednja izmena:
A Gree G-Tech, da li bi on bio dovoljno jak i dobar?
To je izgleda milina za samostalno odrzavanje...

Kinezi su izgleda odlučili da maksimalno pojednostave čišćenje unutrašnje jedinice. Midea isto reklamira novi model kome se unutrašnja jedinica rastura za par minuta i treba odvrnuti samo jedan šraf.

Fujitsu LU. Ipak je to 40kvm

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Kinezi su izgleda odlučili da maksimalno pojednostave čišćenje unutrašnje jedinice. Midea isto reklamira novi model kome se unutrašnja jedinica rastura za par minuta i treba odvrnuti samo jedan šraf.

Ladno jedno krilce na turbini polomljeno... Ccccc... E izem ti Kineze pa to ni na televizor ne radi kako treba :D

Pa ti posle kupuj Kineske krezube klime :d

Ti baš ne znaš kako izgleda turbina?
Kroz tu rupu se fiksira turbina.

Sent from my Mi A3 using Tapatalk

Ja ne videh da je polomljeno krilce. Ali kako vidim u kom smeru ide razvoj unutrašnjih jedinica, servisi klima će izgubiti veliki izvor prihoda u vidu onog godišnjeg harača za čišćenje unutrašnje jedinice.

^^E bas to. Sad, neko ce reci da se kroz tu rupu fiksira turbina, da je to namerno tako ostavljeno, takav je dizajn... Ovaj maneken sto brise turbinu sa krpom, vazi sto ce je ocisti tako, je slomio krilce 100% :d

Jel to neki loš pokušaj humora, ili šta? Lepo vam je čovek objasnio da kod svake klime na turbini ima ta rupa kroz koju se može pristupiti šrafu koji fiksira turbinu za motor.

Pa trudim se, vezbam, po neki put, retko doduse, i ubodem nesto, smesno mislim. Naravno da ne znam kako izgleda turbina, odnosno, znam ali nisam imao pojma da ima tu rupu za podesavanje.

Tu je šraf kojim je turbina pričvršćena za osovinu motora. Evo ti i krezubog Panasonica, a i svaki drugi Japanac, ili Kinez, je jednako krezub na istom mestu.

Capture.jpg

https://www.youtube.com/watch?v=EaZ-s1KhZAM

Jedina razlika je što stariji modeli klima moraju da se skroz raščerupaju da se skine turbina, a izgleda da se ide ka tome da to bude posao od 5 minuta. Uzmeš i sam skineš turbinu, odneseš u kupatilo i opereš, a ne da te hvata muka kad treba da očistiš klimu.

Poslednja izmena:
Citao sma ovde da neki ne praktikuju skidanje turbine pri pranju, kako se onda ocisti onaj deo plastike iza turbine? Na tom snimku tamo je bas ona zahebana crna budj. Mislim cela ta klima izgelda kao neka horor prica. Kako se cisti onaj deo izmenjivaca blizu elektronike (okej, videh, znaci polako)? Kadica za odvod kondeza je definitivno sampion :D

Poslednja izmena:
Da li bi serviseri kada rade onaj redovni godišnji servisi trebali ovako da rasture klimu i da je operu? Kod mene su prali sa nekim sredstvom za pranje pod pritiskom. Izmenjivača je izgledao stvarno čist posle pranja, a ovo nazad boga pitaj šta je ostalo.

Gesendet von meinem Moto Z (2) mit Tapatalk

Da bi se klima oprala da bude kao u fabrickom stanju treba imati odgovarajucu opremu za pranje.
Ovaj novi dizajan nije lose rijesenje.Nedavno sam isao prati ururu sararu.
Niko nije htio da to covjeku odradi.Klima koja kosta preko 2500 eura,neka bilo sta zeznes, odlomis,eto veselja.
Zbog toga se i ne praktikuje skidanje.Hajde turbina se nekako skine ali sto je izmjenjivacem i gornjom kadicom.
Jedino rijesenje da se to uradi kako treba je da se demontira,iznese vani i opere.Ali to vecina ljudi to
nece da plati jer ima vise posla neko montirati klimu.Uz pomoc ove opreme klima se vrati u fabricko stanje.
Evo snimak iz jednog poslovnog prostora.
https://www.youtube.com/watch?v=fIBmdZ-dy3E
Mnogi misle da se klima pere samo zbog zdravlja,medjutim kad se nakupi ovoliko prljavstine,
protok zraka se smanji za 50% i onda 12-ka klima postaje 9-ka

bergen best-buy inverter povuce 1kw kad krene da greje pravo,i onda spusta do 520w,onda gasi i ostane vent da radi sa 20w potrosnje iz zida,na low se cuje,mozda najglasniji inverter sto sam video do sad,sirovina,zato je jeftin

Jos nije hladno, verovatno brzo postigne temperaturu.
Da li je neko merio kako Vox inverter radi na grejanju?

bergen best-buy inverter povuce 1kw kad krene da greje pravo,i onda spusta do 520w,onda gasi i ostane vent da radi sa 20w potrosnje iz zida,na low se cuje,mozda najglasniji inverter sto sam video do sad,sirovina,zato je jeftin
Ne znam šta će mu zaletanje na 1kW sad kad je toplo? To je 12-ca?

Послато са SM-A520F помоћу Тапатока

Ne verujem da ce izgubiti ista. Ko cisti cisti svakako ko ne cisti nece nikada ni pipnuti. Jedino se smanjuje vreme ciscenja, mogucnost da se polomi neka plastika itd.

Tapatalk from Poco loco

Potreban savjet / planiram kupovinu invertera za stan, starogradnja bez izolacije, pvc stolarija, okrenuta u sjever sjeverozapad dnevna soba.
Dnevna soba i trpezarija spojene, ukupna povrsina 22 m2.
Dva bocna zida okrenuta u sjever sjeverozapad, kao sto rekoh neizolovana, polozaj klime povoljan.
Grijao bih tu prostoriju, povremeno i spavacu sobu, ali samo da se malo umlaci npr.
PRedlog
1. sinclair 13 btu 460 e sa montazom
2. Vivax aeri 480 eura
3. cree muse 520 eura
Zivim u podgorici, klima bi sluzila i ya hladjenej i za grijanje.
Najnize tempzimi oko minus 5, ljeti... ko to zna.

Poslednja izmena:
Izgube se performanse jer se smanjuje protok u izmenjivacu od prasine, zavisi i koliko je zaprljana. Ja sam sad prvi put prao LLCA koja samo greje i to kao pomocna klima kada je hladnije mozda 3 meseca ukupno, uzeta 2017, bilo je prasine jer kada se ne hladi izmenjivac se ne ispira letnjim kondezatom. Nije bila prljava puno ali kad sam je vec rasklapao da zamenim plocu reko ajd da i to odradim, jos 10min posla bilo mozda. Inace se LLCA-LLCE bas lako rasklapa, dosta slicno kao LGC. Da sam to znao ne bih uzimao LU za lokal vec bih uzeo LMCE tad.

Potreban savjet / planiram kupovinu invertera za stan, starogradnja bez izolacije, pvc stolarija, okrenuta u sjever sjeverozapad dnevna soba.
Dnevna soba i trpezarija spojene, ukupna povrsina 22 m2.
Dva bocna zida okrenuta u sjever sjeverozapad, kao sto rekoh neizolovana, polozaj klime povoljan.
Grijao bih tu prostoriju, povremeno i spavacu sobu, ali samo da se malo umlaci npr.
PRedlog
1. sinclair 13 btu 460 e sa montazom
2. Vivax aeri 480 eura
3. cree muse 520 eura
Zivim u podgorici, klima bi sluzila i ya hladjenej i za grijanje.
Najnize tempzimi oko minus 5, ljeti... ko to zna.

Za dogrevanje 22 m2 ti je dovoljna bilo koja inverter klima.
Vivax aeri nije 480 eura,samo 340 eura,
VOX 5 godina bezuslovne garancije, znaci da ne mora ovlasceni servis da je ugradi
pa bi te kostalo ukupno 300 eura, ako ti ugradi neki pouzdani poznanik za 30-40 eura.

Da li si merio taj Vox sto imas kako radi, koliko trosi na odrzavanju?

"Bezuslovna garancija" se valjda odnosi na to da se ne moraju placati godisnji servisi da bi garancija vazila 5 godina (ostali daju 2 godine + dodatne 3 uz placanje godisnjih servisa).
Nisam jos cuo da neki proizvodjac dopusta da komsija Milojko radi ugradnju.

Poslednja izmena:
Ponuda od firme u Podgoruci za vivax aeri 12 je 480 sa ugradnjom.
Kad se kaze dogrevanje, ne znam razumijemo li se, meni je ta klima jedini izvor grijanja zimi i jedini izvor hladjenja zimi...
22 kbadrata je dnevna, povremeno bih i spavacu umlacio otvaranjem vrata, stan je ukupno 57 m2.
Vox - koliko je pouzdana klima? Jer njenim kvarom bih izgubio jedino grejno tijelo...

Sent from my Mi A2 using Tapatalk

Molim vas za savet, u pitanju je grejanje nocu dnevne sobe i trpezarije i koliko toliko spavace sobe kad iskljuce centralno grejanje. Stan ima 39 m², zgrada je stara, stan je na prvom spratu, a ispod nas je podrum. Leti prakticno nije potrebno ni paliti klimu za rashladjivanje, ali zato je zimi zlo i naopako. I da li mislite da ima potrebe stavljati 18 ili je dosta i 12-ica?

Dvoumim se izmedju ovih klima:

1.Panasonic fz35
2.Mitsubishi srk/src35zsp-w
3.Gree Muse pro
4. Ili neka vasa preporuka u tom cenovnom rang

Hvala vam unapred

Koja "crna" 18-ka, za stan je 12-ka.

Ako uzmes Mitsubishi srk/src35zsp-w javi obavezno kako radi (hladjenje i grejanje) kako se "ponasa", koliko je fina i kulturna u radu... merkam Mitsubishi Heavy Industries "Kireia" SRK35ZS-W/SRC35ZS-W vec dugo, dugo vremena. :D

Kako je podrum ispod ako je prvi sprat, obicno ispod prvog sprata je prizemlje?
Da nije neko VP, sto mu dodje isto kao PR pa je zato podrum dole?
Ako je podrum dole, jos ako je propuhljiv (otvoreni i polomljeni oni mali prozori pri zemlji), a nema neku izolaciju zgrada jer je stara, onda ce se vise struje trositi da zagreje bolje...

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno