bane_tech
Poštovan
- Učlanjen(a)
- 01.12.2018
- Poena
- 95
Ovo je poenta cele price oko (ne)uvodjenja optike od strane Telekoma.
Vrlo zanimljive diskusije koje prevazilaze okvire ovog foruma i prelaze u politicka nadmudrivanja. Mislim da bi trebalo da predjete u neki drugi forum.
Ali tek da ne ostane nedorecno - kojom to intelektualnom operacijom se dolazi do zakljucka da osavremenjivanje infrastrukture jedne kompanije uspropascava drugu kompaniju?! Kompanija upropascava samu sebe.
U konkretnom primeru, SBB upropascava sam sebe jer vise od decenije nije nista ulagano u infrastrukturu! Prosto su se samo preuzimali manji provajderi a zatecena infarstruktura nije ni pipana. Tako je bilo kod mene. 2006 SBB je kod mene preuzeo Radijus Vektor infrastrukturu (kablovi preko krovova i drveca) i do sada nije niti jedan kabal zamenjen. Sta vise, samo su dovlaceni preko krovova novi samonoseci kablovi i uvlaceni u zgradu busenjem zida, gde je rupa postajala sve veca i veca. Svuda je tako, bar po prici ljudi koje licno poznajem, ni evro nije ulozen. Poslednjih bar desetak godina sam slao bezbroj imejlova i pitanja u inbox kada ce SBB dovuci optiku u zgradu i uvek isti odgvor - nema tehnickih uslova. SBB nikada nije imao u planu da zaista ulaze u svoju infrastrukturu. Prica o ulaganju od nekoliko storina miliona evra je cista laz. To je potpuno jasno jer SBB naprasno odustaje od optike (ne zvanicno, naravno) i svoju mrezu "unapredjuje" budzenjem DOCSIS 3.0 na DOCIS 3.1 is stvara GIGA gradove! Bombastican naziv, a zapravo cela mreza ostaje ista uz zanemarivo novcano ulaganje. Naravno, to je njihova stvar kao ce svoju kompaniju da razvijaju, ali i drugi provajderi imaju svoje planove. Nas ne treba da zanima ko sta radi, ko koga "unistava" vec samo koju uslugu dobijamo i za koji novac! Ja sam sa 6.100 din (5.399 SBB i 650 din MTS) mesecno presao na 2.600 din prosek (8x1 + 3899 x16 MTS) mesecno tj. sa 200/12 (kabal) na 400/160 (optika). Cak i da nisam imao popust, to je sa 6.100 na 3900. To je ono sto mene zanima i samo to.
Sto se tice samog uvodjenja MTS optike, da to traje. Mi smo u zgradi (Vozdovac, deo oko crkve) flajere dobili negde u septembru prosle godine, optika je usla u zgradu negde tokom novembra, a pustena tek u februaru ove godine. Tri ili cetiri puta sam zvao da pitam dok nisu pustili. dakle, traje. I to je to. Ako SBB nakon dve godine uvede otpiku, ponudi bolji protok za manje pare, necu ni da trepnem i vraticu se na SBB. I to je to. I jedino to svakog normalnog treba da zanima. Kako da dam sto manje para a da imam sto bolju uslugu.
A bilo bi lepo da politicka prepucavanja i insinuacije - na nekom drugom forumu.
Poslednja izmena: