Šta je novo?

AMD Navi RX 5700/5700XT

A zasto jednostavno, ne koristite karticu iz kutije na fabrickim podesavanjima..ja nikad nisam imao problem ni sa jednim hardverom u zivotu dokle god sam ga koristio onako kako je setovan fabricki..kad god bi probao sa nekim overklokom/underklokom postojale su sanse da dodje do problema..
Tako i ja, zadnje tri grafičke su mi Radeon, ne čačkam ništa sa voltažom i slično, i nikakvih problema nisam imao.

Sent from my POCOPHONE F1 using Tapatalk

A zasto jednostavno, ne koristite karticu iz kutije na fabrickim podesavanjima..ja nikad nisam imao problem ni sa jednim hardverom u zivotu dokle god sam ga koristio onako kako je setovan fabricki..kad god bi probao sa nekim overklokom/underklokom postojale su sanse da dodje do problema..
Referentnu rx 480 koju imam trenutno nikad nisam mogao da koristim bez podesavanje fan opcija jer temp skoci na preko 80c i krene da stuca u igrama. Nekad je potrebno spustiti voltazu i podesiti hladjenje.

Sent from my Redmi Note 8 using Tapatalk

U fazi sam nabavke novog monitora, više ne znam što da mislim od silnih kombinacija pa ajde reko da priupitam... :)
Konfiguracija iz potpisa s tim što sam ovaj monitor prodao, sad hoću da nabavim 144Hz monitor ali ne znam da li da idem na 27" QHD ili 27" 1080p ?

Koliko sam skapirao, što je veća rezolucija, veći teret uzima grafika tako da bi meni ovdje bottleneck bio manji u QHD ?

Poslednja izmena:
Jasno. Ja uopšte ne bih razmatrao 1080p monitore. Uskoro bi trebalo da se pojavi u prodaji Dell S2721DGF, premda ne očekujem cenu manju od 550€. (Nešto najsličnije popularnom LG 27GL850 modelu, možda i bolji sudeći po najavama. Naravno, pomenuti LG model je i sam odličan izbor. Doduše, nisam siguran da li je dobavljiv na našem tržištu.) S druge strane, imaš i jeftinije opcije u vidu AOC G1 modela. (Ako ti 32" nije previše, AOC CQ32G1.)

Edit:

U suštini, ovaj sam htio poručiti - AOC CQ27G2U

Da, i taj model je sasvim solidan za taj novac.

Poslednja izmena:
Jasno. Ja uopšte ne bih razmatrao 1080p monitore. Uskoro bi trebalo da se pojavi u prodaji Dell S2721DGF, premda ne očekujem cenu manju od 550€. (Nešto najsličnije popularnom LG 27GL850 modelu, možda i bolji sudeći po najavama. Naravno, pomenuti LG model je i sam odličan izbor. Doduše, nisam siguran da li je dobavljiv na našem tržištu.) S druge strane, imaš i jeftinije opcije u vidu AOC G1 modela. (Ako ti 32" nije previše, AOC CQ32G1.)

Edit:

Da, i taj model je sasvim solidan za taj novac.

Trenutno moze da se nabavi za oko 385e u DE/AT uz odredjene kodove (420e je inace, a taj "vanila" LG je vec oko 450e pao)... Ja se lomim izmedju S2721 i S3220 da pazarim ovih dana, 385e vs 360e...
Sudeci po iskustvima korisnika S2721 prevelika panel lutrija je u pitanju - poprilicno veliki BLB i IPS glow, pritom kada se ekran kalibrira realni kontrast bude ispod 800 (~700-780), prakticno dolazi i do shifta kvaliteta prikaza slike prilikom promene uglova gledanja u panel kao kod VA i TN... (slobodno prosvrljajte kroz komentare, poslednje 20 stranice).
Boljke koje recimo nema S3220 (Samsungov VA panel iz 2019), a crne su pritom crne, ali kod koga postoji screen flickering sa Nvidia karticama (ukljucenim gsync-om, iako nije sertifikovan za isti) koji se javlja prilikom velikih shiftova u frejmovima, gde prakticno mora manuelno da se limitira fps na 70-144hz/164hz kao jedino moguce resenje...

Taj 1ms je na kraju vise marketinski gimmick (overdrive na "fastest" je neupotrebljiv), mada generalno jeste trenutno najbrzi IPS monitor i znacice onima koji igraju fps shootere i jure 144hz a ne zele TN panel.
Tako da iste boljke koje ima i 27GL850b ima i ovaj Dell, jedino sto je na strani Della je izrada koja je mnogo bolja od LG-a, 3 godine garancije i prilicno dobar customer service...

Mada opet sa druge strane do 350e, gledam nema nista u ponudi od konkurecije kao solidna all-around opcija (gaming+mm+office/rad sa tekstom)...Na kraju se svede prica da je bolje imati 2 namenska monitora

Poslednja izmena:
^
Nepojmivo mi je da neko izvali toliko kesa za monitor i grafu, produkt nebitno, koji ocigledno nezavrsen izbacen na trziste.

Monitor koji kosta ~500e (LG 27gl850/Dell S2721dgf - jer je isti panel u pitanju) i oznacen kao najbolji IPS gaming monitor tj opcija na trzistu ne bi smeo da ima toliko mana.
Iako su napravili tehnicki "najbrzi IPS gaming panel", srozali su kvalitet samog IPS panela (prikaza) tako da nista nije bolje od prosecnih IPS panela, i priblizili ga TN/VA alternativama. A taj shift u prikazu o kome pricam (koji ne bi trebao da bude kod IPS-a), su pokusali da prikriju sirim kolornim spektrom sto rezultira drecavim crvenim i narandzastim bojama. I kada se dodatno kalibrira, ode kontrast u majcinu (s'oprostenjem).
Bas citam komentare kupaca koji su se zalili na BLB/IPS glow i off boje, Dell podrska im je ponudila jos -10% da zadrze monitor, sto znaci da su upoznati sa problematikom.
Svaki ozbiljniji recenzent je spomenuo te boljke kod 27gl850, ali tek kada se procitaju recenzije korisnika primecuje se koliko se to gurne pod tepih zbog reklame..
Ne bi smeli postoje takvi problemi i veliki kompromisi kod proizvoda koji se na takav nacin plasiraju i po takvim cenama...

Nepojmivo mi je da iako je tehnolgija panela napredovala toliko u poslednjih par godina, i dalje nisu uspeli da rese osnovne probleme od kojih su patili IPS i VA monitori pre par godina.
Kada sam jurio monitor pre nekoliko godina (1440p 100/120hz su kostali papreno tada VA mi je delovao bolje ali smearing u crnim scenama nisam mogao da svarim.
Ponadao se sada da ce kvalitetniji i brzi VA paneli to sada da rese, medjutim ista prica.
Vidim Bench odradio "recenziju" za S3220 koja je prakticno reklama proizvoda (sa visim produkcijskim vrednostima) a ne ozbiljan review...

Jedini pomak je napravio Samsung sa ovom Odyssey serijom ali i oni nisu problema, sto ne bi trebalo da bude jer ocekujes "endgame produkt" po toj ceni...

+edit
izvinjavam se za off, moze i u teme za monitore da se prebaci post...

Poslednja izmena:
Boljih panela ima ali se stavljaju u televizore.
TV-i su mnogo veće tržište nego gejmerski monitori i konkurencija je daleko oštrija, pa zaista dobri paneli završe tamo. U monitore stavljaju, uslovno, rečeno, škart...što se i vidi, s obzirom na opšti pad kvaliteta zadnjih godina, loši pixeli i problemi na sve strane, nekad si 'ladno vraćao monitor ako ima makar jedan a danas ti proizvođač svojim garancijama sugeriše da je sasvim normalno da ima 3 i više...Monitori od 500-600 evra imaju sliku koja vredi duplo manje. Ljudi se kožda još uvek sećaju kvaliteta monitora iz Dellove UltraSharp ili HP-ove ZR serije, iz doba kad je standard bio 16:10...

Ne kažem da nema kvalitetnih monitora, ima, ali su pre svega za profi rad a ne za gaming, i vrlo su skupi. I veća je verovatnoća da ćeš naći dobar TV za igre nego monitor, ssmo što ćeš teško da staviš 43+ inča na sto ispred sebe i gledaš sa pola metra razdaljine...

Poslednja izmena:
Svestan sam svega toga, logicnije mi je dati 600ak evra za neki Qled TV od Samsunga kao prelazno resenje dok se Oled ne usavrsi, koji je po meni pravi endgame. Bukvalno sam i tome razmisljao ovih dana, ali mi je navika ispred monitora koji daje imerzivnije iskustvo. (plus ispred TV-a brzo zaspim... :) )
Ali opet to je 4k gaming prica, gde ulazimo u neku drugu debatu.

Cinjenica je da je stanje na trzistu za 1440p 144hz monitore i pored svih "high end" opcija krajnje zalosno.
Stvar je u tome da sada hocu da izdvojim 400e za allround monitor uz novi desk opet bih se vratio na isto zezanje koje sam imao pre par godina, zbog cega sam i uzeo samo ok IPS od 200e (jer sam 4k tv vec imao, kako bih sacekao da se ispegla malo situacija i eventualno mane koje su tada imali IPS/VA paneli.
I dalje nema krstenih opcija i ako trebas da izvalis 500e za monitor (a mozes i bolji TV za te pare da uzmes) koji nije zaokruzen,cak i los u nekim aspektima, tj u stvari samo marketing bs za napaljenu klincadiju, iskreno nesto mi se *e*e da uzimam i 2 monitora u tom slucaju.

Poslednja izmena:
Jos malo se igram u 4K na TV-u :D

Mortal Kombat XL, Spyro, Darksiders Genesis i PES 2019 (dobro, pes je graficki smesan :D).

Sve radi odlicno (nisam gledao fps ali za couch coop/single player platformere ne treba veci), graficka podesavanja mahom na ultra.

Mislim da bi poslednju stranu trebalo prebaciti u diskusije o monitorima. Ima dobrih informacija ali im nije mesto ovde.

@Yojinbo

Za šta ti tačno treba gaming PC? Intresuje me da li PS5 može da ti pokrije potrebe? Ja sam u sličnoj situaciji kao ti i što se više udubljujem u detalje shvatam da je beskorisno istresti 2000e za dobar gaming PC.

Narucio Red Devil 5700xt, sad se razmisljam posto uzimam je da kopa a u trenutnom racunaru mi je 1080 Ti, koja isto kopa pola dana dnevno, pa se mislim i za gejming sta je bolje da ostavim,tj dal da izvadim 1080 ti ali mislim da mi je to vece cimanje brisati drajvere pa prelazak na Amd ne znam ako krene sistem da baguje?Mislim da trenutno je 5700xt jos uvek slabija u gejmingu od 1080 ti i kartica sa vise problema.

1080ti solidno trosi i greje se.ako nije top model (a cak i tada) bolje da je prodas. posebno jer je bez garancije

a novu 5700 sa garancijom da koristis za gaming i kopanje...i ja sam imao i 1080ti i 2080 a sada imam 5700 za kopanje i gaming

ljudi koji ne kopaju ili ih to ne zanima ne znaju da bi se recimo nekom sitnom rudaru kao sto sam, isplatilo da da na koriscenje dzabe 5700...a da barem pola dana kopa za mene. jedino zasto to ne moze je poverenje. da mi neko nece maznuti moju 5700:D tolika je dobit od rudarenje sada trenutno. jedno 16 sati kopanja dnevno i to je jedno 30dolara mesecno ili 360 dolara godisnje..a cela 5700 kosta sada preko 500 dolara :D

Poslednja izmena:
1080ti solidno trosi i greje se.ako nije top model (a cak i tada) bolje da je prodas. posebno jer je bez garancije

a novu 5700 sa garancijom da koristis za gaming i kopanje...i ja sam imao i 1080ti i 2080 a sada imam 5700 za kopanje i gaming

ljudi koji ne kopaju ili ih to ne zanima ne znaju da bi se recimo nekom sitnom rudaru kao sto sam, isplatilo da da na koriscenje dzabe 5700...a da barem pola dana kopa za mene. jedino zasto to ne moze je poverenje. da mi neko nece maznuti moju 5700:D tolika je dobit od rudarenje sada trenutno. jedno 16 sati kopanja dnevno i to je jedno 30dolara mesecno ili 360 dolara godisnje..a cela 5700 kosta sada preko 500 dolara :D
Tih 30$ mesečno je kad odbiješ cenu struje ili bez obračunate cene struje koja je upotrebljena za tih 16x30 sati mesečno?

Sent fra min SM-G975F via Tapatalk

@solomonbg

Asus Rog Strix 1080 ti, od tog mozda 2 kartice ako su bolje
Resio sam, ostavicu 1080 ti u mom kompu a 5700xt ce na rig. Kako sam poceo da kopam igre me ama uopste vise ne zanimaju XD

Da li je uzimao iko Xfx Rx 5700 XT Triple Dissipation? Kakve su temp mem cipova, pravio bi se rig od njih, a na netu su vrlo sture ili nikakve info, jer je noviji model u pitanju.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Što baš od njih kad se tako malo znao o tom modelu a XFX nema baš sjajnu istoriju sa Navi kartama...?
Uzmi lepo nešto provereno, Gigabyte Gaming nije skup i solidan je, ili MSI Gaming X ili Sapphire Pulse...

Izgleda da ipak malo *****avaju driveri. :) Imam problema sa novim monitorom koji je 144hz. Konkretno u RDR2 (a i u još par igara koje sam probao) imam svako malo random blinkanje, flickering tkz. i to samo kad je FreeSync upaljen.
Kad ga ugasim sve fercera kako treba, što dovodi do mog sledećeg pitanja - za koji đavo mu služi FreeSync ako imam npr. konstantno između 44-144hz ? Nikakav tearing ne vidim niti bilo kakvo cijepanje slike, v-sync je na OFF i identičan prikaz imam kao kad je upaljen FreeSync ?

Skines CRU (custom resolution utility) program i ogranicis refresh na recimo 60-143 u 1440p (ili se igraj sa podesavanjima dok ne ubodes refresh rate koji ti ne pravi problema).
Od iste boljke pati i Dell S3220dfg kada fps naglo padne ispod odredjene broje pa se vrati, ljudi su uglavnom tako resili problem. Dell je sada navodno odlucio da pecuje primerke na istu foru i dodao 120 erca, koje bi trebalo da rese problem... Ja tu cekam feedback korisnika pa da vidim da li da uzimam ili ne...

Realno, jako je mala šansa da uopšte primetiš razliku između 120 i 144Hz...ako ti se i učini da je vidiš sasvim je moguće da je placebo, heh. Ako sve šljaka lepo na 120, ja bih prosto ostavio tako, ionako je lakše za grafiku da gura.

Kad ugasim Freesync sve radi kako treba, nemam nikakvog blinkanja a uz to je prikaz odličan bez ikakvih anomalija (tearing i slično...)

Sent from my Mi Note 10 using Tapatalk

Na kojim si to driverima?

Poslednjim, Adrenalin 2020 Edition 20.8.3 Optional od 27.08.2020
20.4.2 Recommended su od 26.05, nešto mi to "daleko"

Skines CRU (custom resolution utility) program i ogranicis refresh na recimo 60-143 u 1440p (ili se igraj sa podesavanjima dok ne ubodes refresh rate koji ti ne pravi problema).
Od iste boljke pati i Dell S3220dfg kada fps naglo padne ispod odredjene broje pa se vrati, ljudi su uglavnom tako resili problem. Dell je sada navodno odlucio da pecuje primerke na istu foru i dodao 120 erca, koje bi trebalo da rese problem... Ja tu cekam feedback korisnika pa da vidim da li da uzimam ili ne...

Ovo je i meni resilo problem, tako da iskreno preporucujem da probas da smanjis range na 143 i probas.

Poslednja izmena:
ja sam na 20.8.2 i prelaskom na njih sa 20.5.2 sam dobio 10-15fps po igri. sto se tice flikeringa, za sada ga ne primecujem, ukljucen mi je freesync, mada kazu da je u toj verziji drajvera Fsync polupan.....

Da li je uzimao iko Xfx Rx 5700 XT Triple Dissipation? Kakve su temp mem cipova, pravio bi se rig od njih, a na netu su vrlo sture ili nikakve info, jer je noviji model u pitanju.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
oko 75-85c memorija i oko 55c core

Sent from my Mi 9T Pro using Tapatalk

Nazad
Vrh Dno