Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@Rincewind Ti prakticno jednom klimom mozes da hladis i grejes-dogrevas 42-50m2, ds (5), trp. (6), kuh. (7) i eventualno hodnik (1) i samo mooooozda hladiti malko drugi hodnik (9)
Bilo koja kvalitetna i ne preterano skupa inverter klima ce to da uspesno obavi, verovatno i ta gree muse pro.
Ono sto je tebi bitnije, gde si imao nameru staviti klimu?
Nisi misli da je stavljas kraj vrata, tamo gde je X crveni?
Hoce li tu moci stati?
Hoce li vrata udarati u klimu?
Neces tom klimom moci ohladiti sobe 12 i 11 skoro nista, pravise vrata.
Razmisli i kako bi duvala i hladila ako je stavis na donji zid, pa da duva kroz d.s. ka trpazariji i kuhinji...

Pozdrav ponovo svima. Retko kad posećujem forume... Prošle godine sam bio nešto pitao... Kopiraću to ovde da se podsetite:

Pozdrav svima...Ovo mi je prvi post... Pisao sam na još jednom forumu, niko ne odgovara

Pre par dana sam ugardio klimu. Komšija je danas došao da me obavesti da nikako tu ne može da stoji jer je to zid kroz koji prolazi uzemljenje zgrade. Ja se u to ne razumem, ali serviser ništa nije pominjao. Živim u stambenoom bloku i pre ugradnje sam razgledao ostale zgrade.. Doduše niko je tu nije stavio, ali radi se o manjoj sobi koja se zbog zastakljene terase nenoramlno ugreje tokom leta. Sad ovo oko uzemljenja... Pomislio sam da mu smeta spoljašnja jedinica jer je blizu njegovog prozora, mada nije okrenuta prema prozoru i prilikom ugradnje je protestno spustio roletne; serviser samo što nije pao sa merdevina... On je inače i prepravljao svoj stan... proširivao sobu na terasu... pa je klima zapravo blizu... (zaista ne nešto previše blizu) prozora gde je ranije bila terasa... Ne znam šta da radim.... Ima li ovo smisla... da klima zaista ne može na taj zid?

https://forum.benchmark.rs/showthre...i-prvi-post!&p=5895012&viewfull=1#post5895012

Elem, bilo je to vreme kad nije bilo potrebe koristiti klimu, pa je situacija bila staljvena na stand by...

Došlo je leto, dakle vreme kad se klima intenzivno koristi... I novi problemi sa komšijom. Nakon što sam pokušao da mu objasnim ovu besmislicu sa uzemljenjem, on je naveo kao razlog što je spoljašnja jedinica klime okačena na zid tako da je jedim delom i na zidu "njegovog stana. Prva polovina je na mojoj strani stana... kako ovo zvuči. Naveo je još... parafraziraću... nije to neka kvalitetna i skupa klima (čest argument kod novopečenih bogataša) i vibracija se prenosi na zid njegove spavaće sobe. Kada se ista vibracija ne oseća u mojoj sobi, jer je spoljašnja jedinica i na jednom polovinom na zidu moje sobe (sa spoljašnje strane naravno). Takođe mi je "dobronamerno" savetovao da po najnovijim propisima (inače bzvz da spomenem da je ponavljao u srednjoj školi dva puta, nisam siguran da je diplomirao, ali se u propise opasno razume) neće biti moguće da spoljašnja jedinica klime bude postavljena "prema javnoj površini" ?! što mi nije bilo najjasnije, elem to mu je značilo da ćemo svi mi morati klime da postavljamo u sklopu recimo terasa... što se valjda tretira kao
"neizloženost javnoj površini"... Nimalo mi nije prijatna ova situacija, naročito besno psovanje svaki put kad uključim klimu ili besno spuštanje roletne recimo...
Pominjao sam već da je on svoj stan prepravljao... rušio dva zida da bi od dve sobe napravio jednu, sklonio vrata od terase i proširio sobu na tu terasu. To je radio sam.. u periodu od 6 meseci kad se vrati sa posla... Da li bih negde mogao da proverim je li on dobio odobrenje za to (misim da je potrebno za tako krupne prepravke u stambenoj zgradi? Molim vas odgovorite mi što ranije...

Možda i ima smisla nešto od ovoga što je rekao, ali ja sam trenutno i previše besan... (izgleda da sam i koronu zakačio.. u pm)

Elem okačiću dve slike, nadam se da je ok. Moj stan je ovaj iznad ulaza u gradu, a njegova ovaj sa belim roletnama na terasi (tačnije onome što je nekada bila terasa). Razgovarao sam sa majstorom da se klima eventualno premesti na poziciju na drugoj slici, pošto očekujem i nameštanje prozora iznad.

gjQ4Y3H.jpg
ep6PDzs.png

Trebao si postaviti malo kvalitetnije vibro amortizere. Komšija može da zove komunalnu inspekciju pa da ti naloze merenje buke i vibracija. E sad, ako on nema odobrenje za prepravke izvedene u stanu, i ti imaš keca u rukavu.

@Faultier
Taj majstor sto ti je montirao klimu je trebao da je pozicionira malko bolje.
Nije trebao da je dize toliko daleko, a treba do nje nekad i dopreti radi servisiranja, pa da vidim tog krakatog oktopoda koji ce sa tvog prozora da dopre do klime i izmeri pritisak gasa ili je ocisti sa tvog prozora od prasine, trunja i "maca"...
Nije lepo sto si koristio (majstor salabajzer) tudji deo zida.
Klimu je naravno trebalo na gumice staviti i verovatno je i duzina cevi kraca od 3m (bitno ako je inverter klima).
Sve u svemu s komsijom lepo pa nek se i ljuti, sad preravka kosta 7-12k rsd.
Komsija ako mora nek zove komunalce (nasmejace mu se i reci da to nije njihov posao), nek zove i gradjevinsku inspekciju (sto ce ga otkulirati), ostaju jos medjuljudski odnosi i sledeci put vanjsku jedinicu nize i svom stanu blize.

Poslednja izmena:
Dogovori se s komsijom da odes kod njega kad upalis klimu da cujes kako to zvuci. Kapiram da je komsija namcor ali neko resenje moras da nadjes, ako je stvarno previse bucna onda se komsija bas nikada nece smiriti a ti ces samo imati problem.

Treba mi predlog za inverter klimu potrebnu za grejanje. Soba je nekih 15-16 kvadrata, stara kuca, dva pvc prozora. Odvojena vratima od hodnika i ostalog dela koji se slabije koristi. Inace se greje na drva, ali za zimu ode nekih 4-5 metara sto je mnogo, pa bih da babu opremim inverterom. Budzet je sto manji zbog penzije. Znam da su skuplje klime bolje i sam imam LMCE vec tri sezone za grejanje, ali u ovom slucaju ipak neka klima do 300-330 evra. Hvala unapred na predlozima

Vivax COOL ACP-12CH35AERI inverter 40.000,ima grejač kompresora i kondenzatora.
ili
VOX IVA1-12IR inverter 31.000 u dijaspora shop nema grejač kompresora i kondenzatora.

za 16 kvadrata bi bila dovoljna i 9-ka ali je neznatno jeftinija.

Pomeriću je gde je strelica. Ja nemam gde drugde da je stavim. Klime se svuda čuju. Osim toga to je terasa koju je o pretvorio u sobu... a nikoga nije pitao. Niti tražio saglasnost stanara da pravi tako krupne prepravke u stanu.

200kw+200kw mesecno,sa dve klime grejem kucu 55 kvadrata zadana 23c.

Poslednja izmena:
Budi fer i kaži čoveku debljinu zidova kod tebe. Ovako ispade da je Vox bolji i od Panasonic heatchargea.

@baxman
Klima se dimenzioniše na osnovu toplotnih gubitaka. To što jedna objektivno loša klima greje neki prostor ne znači da je klima dobra, već da prostor ima male toplotne gubitke.

Budi fer i kaži čoveku debljinu zidova kod tebe. Ovako ispade da je Vox bolji i od Panasonic heatchargea.

@baxman
Klima se dimenzioniše na osnovu toplotnih gubitaka. To što jedna objektivno loša klima greje neki prostor ne znači da je klima dobra, već da prostor ima male toplotne gubitke.

Stara gradnja, zidovi 60cm,uvek da pisem debljinu zidova,ne setim se :wall:

Te stare zgrade su puna cigla od 60cm, mnogo bolje neko klasican blok.

E sad, da li je bolja VOX IVA1-12IR ili IVA5-12JR, ako neko zna? Na papiru izgleda da je JR malo jača uz istu potrošnju, a razlika u ceni skoro da ne postoji.

Iva5 je malo jača 2.7 vs 2.4 kW uz malo veću potrošnju. Mada ima i nešto bolji SCOP

Hvala, onda LMCE. :) Posto sam iz Vrsca, da li neko moze da mi preporuci nekog servisera za ugradnju? Posto vidim koliko problema moze nastati zbog nepravilne ugradnje, necu zaliti pare za kvalitetnu ugradnju i odrzavanje

Pitanje je sta daje na -10C ali kao pomocna klima moze da posluzi.

Da li je neko, presao na grejanje klimom, a da ima centralno grejanje po utrosku, pa ventil drži stalno zavrnutim, i dogreva se na CG komsiju?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Nexteen se bese tuzio s drzavom ali taj spor niko ne sme da dobije tako da mislim da je ostalo da mora da placa deo.

Kada drzis CG ventil zavrnutim, nije pod moranjem, da vodis rat protiv toplane, ako plaćas po utrosku.I to sto im platis, kompenzujes grejanjem koje dobijas od komsija, pa ti tvoja klima, automatski manje snage vuče.Tu me bas zanima, da li je to neko uradio.

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Poslednja izmena:
Sta dobijes od komsija? Sta pricas? Ako komsije greju i ti grejes ko tu sta dobija? 23c i kod tebe i kod njih. Stvarno nekad ne znas sta pricas. Hajde da ne grejes uopste pa da pricamo o tome da akumuliras toplotu od komsija ali ako grejes to pada u vodu.

Tapatalk from Poco loco

Pa bolje imati komshiju koji se greje na 25 stepeni nego da je to spoljni zid.

Znam ali ako komsija drzi istu temp kao ti onda ne akumuliras njihovu toplotu, o tome peicam.

Tapatalk from Poco loco

Nije stvar u tome ko koga greje, vec u tome da li toplana ima odgovarajucu ustedu kada se neko iskljuci.
Ako je toplana profitabilna, ne treba nam inzenjer da bismo znali da je na steti ako se neko iskljuci i ne placa nista, ali verujem da cak i kada nije profitabilna trpi nesrazmernu stetu, tj. nema ustedu u energentima srazmernu udelu tog stana u ukupnoj mesecnoj uplati cele zgrade (npr. ako zgrada ima 20 istih stanova, ne verujem da toplana ima 5% manje troskove, ako se jedan nasumicni stan iskljuci, a to i jeste glavna stvar na koju se oni zale, pa traze da se placa deo racuna i nakon iskljucenja. Neko prosto mora platiti razliku, i nije posteno da to bude toplana).

Ja sam jednu sezonu docekao bez radijatora u dve sobe, i to je tako trajalo bar nedelju dana, napolju je bilo solidno hladno za pocetak sezone (nocu ponekad i ispod nule), pa opet u sobama temperatura nije spadala ispod 15 stepeni (bile potpuno prazne, bez namestaja, i skoro nonstop zatvorenih vrata, tako da je skoro sve dolazilo kroz zidove). Da sam to dogrevao klimom, kostalo bi me par coravih dinara.

Svasta..ne moze neko da ti naplati sto tvoj komsija tebe greje. Onda i njemu da naplate sto ti njega grejes, pa svaki komsija da placa za 2, 3 komsije i tako svi placamo duplo grejanje :D

Naplacuju sto imate instalaciju koja i dalje greje zidove i trosi energiju...dakle, kroz tvoj stan i dalje prolaze cevi koje greju.

Nexteen nema cevi kroz stan a hoce da mu naplate fiksni deo.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno