Šta je novo?

MTS optika za fizicka lica

Selo,razvukao Supernova optiku po banderama

Zanimljivo da cerka firma sad ima optiku u celom selu a "gazda" mts nema,samo bakar dsl

Pitao ove Supernova montere i odgovor je tek kad istekne ugovor-oni su kao neki nezavistan subjekt

I kod mene po selu pre neki dan razvukli kablove po banderama (selo kod Šapca), a Telekom je pre 3 godine iskopao kanale i poubacivao optičke kablove kroz zemlju, što nisu nastavili nemam pojma. Možda su skontali da im se ne isplati, ali zašto bi se cimali onda uopšte, to ništa razvučeno do korisnika nije, samo su napravili "čvorišta" i nemaju bolju uslugu trenutno od 10/1 (ADSL bakar tehnologija). Videćemo koja je sad procedura i koliko se čeka, da postanemo "dostupni" na SuperNovinom radaru tehničkih mogućnosti i da konačno zakažemo instalaciju optike. :)

open mi zabo wifi na q2 ruteru, ne znam da li da trazim da mi zamene ili sta, ako bude ovako nastavio moracu, znaci on broadcastuje SSID al ako probam da se konektujem samo izignorise , i jedini nacin da ga povratim je login enable disable wifi

Dešava se i meni da wifi nestane.
Jel bio neki apdejt rutera ili nešto da su petljali?

Sent from my iPhone using Tapatalk

I meni izbaci telefone po 50 puta na dan, lap top uredno radi sve vreme preko wifi. To se desava od prvog dana od kada mi je uvedena optika, ima vec 8 meseci. Kompjuter preko lana takodje ok. Nista nisam petljao oko tog problema, q2 modem.

Meni se desavalo da malo zabaguje wifi, ali sam probije posle minut, to jedino vidim kad mu napakujem da skidam par serija odjednom, mozda je i od toga, a inace radi...RAnije se desavalo da STB-ovi baguju sko svaki dan, nema tona, zamrzne se..ali posle restarta proradi, sada i toga nema...

To što ti zabaguje je do previše konekcija kada natrpaš torente

Nisu torenti ali nesto slicno....

ma nije nista od toga, na wifiju imam samo 3-4 telefona, nema sta da baguje zbog toga a ne pogotovu da pocne da izbacuje svakog, znaci stavim telefon pored rutera i i dalje dropuje, connecting zavrti i cao, ne znam probacu da vidim logove ako pise nesto

Danas na NBGD bili neki radovi u šahti sa kablovima i evo već nekoliko sati nema signala. Došla druga ekipa, nešto poprwvljali, posle vidim nekoliko desetina metara dalje, splajsuju pored drugog šahta TREĆA ekipa.

Toliko o mom 99% uptime za ovu sedmicu.

Kod "Fontane"?

Jer tamo sam ih viđao desetine puta.

ma nije nista od toga, na wifiju imam samo 3-4 telefona, nema sta da baguje zbog toga a ne pogotovu da pocne da izbacuje svakog, znaci stavim telefon pored rutera i i dalje dropuje, connecting zavrti i cao, ne znam probacu da vidim logove ako pise nesto

Izbacivanje sa WIFI-ja, zamrzavanja konekcije, spora razmena podataka se u najvecem broju slucajva odnosi na problem sa kanalima, narocito ako mnogima sve radi dobro a nekima ne. Ja za 3 meseca nisam imao nikakve problem na WiFi.

Prvo sto bih uradio je da skinem neki program za testiranje WiFi signala u mom okruzenju (WiFi Analyser, inSSIDer, i sl.). Proverio bih na kom kanalu radi moj ruter i da li je taj kanal prenatrpan. HG8245Q2 je setovan po difoltu na Automatic i na kanale sirokog spektra. Ako je kanal na kome ruter radi prenatrpan, prebaci ga rucno na neki drugi kanal. Izbor kanala na 2.4 opsegu je mali - moze biti 1, 6 i 11. Nikada se ne stavlja neki drugi kanal (na primer 3, 8, 10 i sl) jer onda dolazi do preklapanja veze sa dva susedna kanala i tada nastaje najveci problem. Dakle, prebaci se na 1, 6 ili 11, koji je najmanje zauzet. isto tako sirina kanala (2.4 GHz ima 20 i 40Mhz; 5 GHz ima 20, 40, 80 MHz) moze da smeta. Treba prebaciti na uze kanale, 20Mhz 2.4GHZ opciju zbog generalne guzve na tom opsegu. Idealno je koristiti 5GHz opseg jer je "prazniji" ali on ima manu da efikasnost opada zbog daljine i prepreka. Dakle, prvo se igrajte kanalima i sirinom kanala da pronadjete optimalni kanal i sirinu kanala za vas prostor. Nema za sada tog rutera koji ce to uraditi efikasno umesto vas.

Poslednja izmena:
Skenirao sam wifi koje imam u okolini, stavio moj wifi na kanale koji su slobodni, na 5ghz postoje samo moja i jos jedna mreza koja je dosta daleko, ali opet imam problem sa dropovanjem... Iskljucio sam i onaj power saving ili kako se vec zove opcija... Nista ne pomaze, i dalje imam dropovanje sa wifi-a...

Jedino sto nisam siguran je na kom sam trenutno kanalu (nisam kod kuce d aproverim), ali probacu i ove sto si rekao, 1,6,8 pa cu videti, mada mislim da to nema veze sa ovim problem...

Poslednja izmena:
Kod "Fontane"?

Jer tamo sam ih viđao desetine puta.

Bul. M.Pupina,,izmedju Retenzije I Paviljona.
Prestalo je da radi od 14h, otprilike, po remote servisima sam video da je proradilo oko 19h, možda je i ranije. U svakom slučaju, 5h, nije dugo, a delovalo je kao večnost.
Namučio me je jedan stari računar na koji nisam imao kako da pustim net, nego da raspakujem stari 3G ruter, izvadim neku karticu, stavim u adapter, pa u modem i povežem LAN. A sve to zbog sinhronizacije od 3-4 sekunde.

Skenirao sam wifi koje imam u okolini, stavio moj wifi na kanale koji su slobodni, na 5ghz postoje samo moja i jos jedna mreza koja je dosta daleko, ali opet imam problem sa dropovanjem... Iskljucio sam i onaj power saving ili kako se vec zove opcija... Nista ne pomaze, i dalje imam dropovanje sa wifi-a...

Jedino sto nisam siguran je na kom sam trenutno kanalu (nisam kod kuce d aproverim), ali probacu i ove sto si rekao, 1,6,8 pa cu videti, mada mislim da to nema veze sa ovim problem...

Q2 modem?

ja od kad sam skinuo sa 20/40 na samo 20 nemam probleme al tek je 2 dana proslo, na Q2jci..

Znam 3 ljudi, uključujući i sebe koji imamo taj modem. Mts i Orion korisnici. I svi imamo iste probleme, da se zaglupi WiFi. Jedina 5G mreža u okruženju, menjani kanali, nije zbog toga.

Hocete dobar, jak, stabilan wifi, e onda morate kupiti svoj bas dobar ruter, njihov uredjaj u bridge mod i onda ce te imati dobar wifi, dzaba stalno kukati na uredjaj koji dele, naravno da samo imaju jeftin ruter ...

mene naijvise za sada nervira sto nemogu da promenim sifru na ruteru

Hocete dobar, jak, stabilan wifi, e onda morate kupiti svoj bas dobar ruter, njihov uredjaj u bridge mod i onda ce te imati dobar wifi, dzaba stalno kukati na uredjaj koji dele, naravno da samo imaju jeftin ruter ...

Pazi, to ti je kao da si kupio auto i kaze proizvodjac, ako hoces stabilan i brz auto, promeni mu motor... a oni ti garantuju da ce ti auto raditi... Koji god ruter da uzmes, ako ne radi wifi, puca itd, reklamiras ga jer je neispravan... A ovi Q2 ocigledno imaju neki problem sa wifi... Samo je problem kako to dokazati...

Pozdrav svima od novog člana na forumu :) pratim vas odavno ali tek od skora je došla optika u moj kraj (Ribnica, Kraljevo - naselje oko škole Vuk Karadžić - ul. Đure Dukića, Ribnički Partizani, itd.).

Juče su akviziteri išli od kuće do kuće ali nisu ponudili benefite za prelazak sa starog box 3 paketa na optiku (ugovor potpisan u sept. 2019).
Jedna fina devojka je objasnila da je prelazak na optiku besplatan i da ne postoje dodatni benefiti za stare korisnike tj. ne nude pretplate za 1 din.

Da li moze neka dobra duša iz Kraljeva da potvrdi da li je ovo istina, da više nema onih par meseci pretplate za 1 din, ili da me uputi u nekog stručnijeg akvizitera preko kog mogu da izvučem tih nekoliko meseci za din? Hvala :)

Nisu oni u obavezi da vam obezbede wifi, oni obezbedjuju net preko svog ruter-modema i LAN kabla, mogli su samo da daju modem bez wifi ali eto prave se fini i pametni pa dele 50c skuplji ruter koji ima slab-loš wifi, zato AKO HOCEŠ DOBAR WIFI znaš ša ti je raditi... to ti dodje kao kad ti uz auto koji su ti prodali dodaju i komplet zimslih guma, istina neke loše i nepoznatog proizvodjaca ali su zimske gume, a ti ako hoces AL felne i dobre Gudjer ili Mišelin zimske gume moras sam da kupiš...

ja necu dobar wifi ja samo hocu da radi, i za sada nije stucao od kad sam skinu sa 40 na 20, ovo je 4 dan ja mislim, al i dalje smatram da je totalni degenizam sto ne mozes da promenis sifru na ruteru, bukvalno bilo ko da ti se konektuje na wifi moze ti jase ruter

Nisu oni u obavezi da vam obezbede wifi, oni obezbedjuju net preko svog ruter-modema i LAN kabla, mogli su samo da daju modem bez wifi ali eto prave se fini i pametni pa dele 50c skuplji ruter koji ima slab-loš wifi, zato AKO HOCEŠ DOBAR WIFI znaš ša ti je raditi... to ti dodje kao kad ti uz auto koji su ti prodali dodaju i komplet zimslih guma, istina neke loše i nepoznatog proizvodjaca ali su zimske gume, a ti ako hoces AL felne i dobre Gudjer ili Mišelin zimske gume moras sam da kupiš...

Taj ruter Q2 o kome se ovde priča ima sasvim dobar wifi, i na 2.4 i na 5Ghz
verovatno ima feleričnih modela kao i svaki proizvod, pa neko ima probleme

Q2 kod mene izbacuje telefone sa wifi mreze, lap top ne, lan uredan. Da dodam da sam juce pricao sa komsijom koji ima hg 8245h modem, takodje ima problem sa wifi mrezom, koliko vidim i h i q2 imaju isti softver, mora da u njemu lezi problem?

Q2 kod mene izbacuje telefone sa wifi mreze, lap top ne, lan uredan. Da dodam da sam juce pricao sa komsijom koji ima hg 8245h modem, takodje ima problem sa wifi mrezom, koliko vidim i h i q2 imaju isti softver, mora da u njemu lezi problem?
U komšiji? [emoji23]

Sent from my TA-1053 using Tapatalk

Poslednja izmena:

Oni reklamiraju WIFI ruter, ne ruter... Cak mislim da sam video da su imali reklamu tipa, do 32 uredjaja itd... Druga stvar, sta ti je dobar wifi? da ne puca veza, da ima protok, domet? Meni je normalan wifi ili ono sto ocekujem od rutera koji ima wifi da moze da isporuci stabilan wifi (= da mi ne diskonektuje uredjaje na svakih 2 sata, ok je jednom nedeljno), da ima protok i domet koji je standardan za taj neki kvalitet rutera... Znaci smao da radi ono sto wifi ruter treba da radi... Kao i kod guma, od kineskih guma ocekujem da mi ne puknu na prvu rupu na koju naletim (a provereno, nece), ili da mi ne spadaju sa tocka ili sta ti ja znam, da se ne trose posle 500 predjenih km... Ocekujem da se mogu voziti, ali ne ocekujem da moze da ima zaustavni put kao miselin ili brzinski index 250km/h... Sutra odes i kupis wifi ruter od 3k dinara i on diskonektuje uredjaje sa wifi... sta bi radio? pa reklamirao, naravno...

Slazem se da ne treba cudo da se ocekuje od ovog rutera, ali OSNOVNU stvar mora da radi... Ne kacim se na njega iz susedne ulice nego iz iste prostorije...

Poslednja izmena:
Reklamiraj ko ti brani. Pa kad dobiješ opet istu stvar onda ćeš znači jel do primerka ili do software-a. I onda lepo odeš i kupiš svoj bolji... pa kad i on ne valja onda lepo odeš da živiš u šumi?

pa to pokusavamo da ustanovimo... evo nas 3-4 ima isti problem... ali ima i onih koji nemaju taj problem... Hocu prvo da probam sve sto je u mojoj moci... Ako nista ne pomogne reklamiracu... Ali opet je problem kako dokazati nesto sto se random desava... Mada uvek mogu da ga sprzim :)

Posto cekam optiku da mi se uvede, hteo sam malo da prosetam po forumu i vidim iskutva kako je to sve stoji, vidim da najveci problem pravi taj Q2 modem, problema na WIFI konekciji ali da je koliko sam razumeo na kablu sve uredu.
Imam neki prastari Tp link ruter koji je ok i pravi mi problem jednom do dva puta godisnje ali sve se resava restartom i moram da ga menjam vec vise puta sam hteo pa zaboravim.
Posto i ja mislim da cu dobiti taj Q2 onda mi se vise isplati da kupim lepo neki veoma dobar WIFi ruter sa 2.4 i 5Ghz malo skuplji tipa 40 do 50 e i lepo iskljucim Wifi na modemu od MTs-a resim taj problem u korenu. Jer vidim da od MTS sto se toga tice nema nikakve vajde :)

Poslednja izmena:
Vrh Dno