Šta je novo?

Prečistač vazduha

Par sati mi je bio zatvoren prozor. malopre otvaram da pustim svez vazuh i zapljusne me miris dima na jedan. Reko odakle sad nije mnogo hladno itd. ostavljam da se kao izluftira. Posle 3min Xiaomi 3H pokazje PM 2.5 50 i kusur. Pa odakle sad, jesam u sirem centru Nisa, al nema auta ni autobusa da prodje. Kako to da sad bez "najvecih" zagadjivaca vazduh opet zagadjen. Mozda nisu automobli najveci zagadjivaci neko neko drugi?

u bg je danas bilo 140 napolju...tokom dana palo na nekih 70...

Par sati mi je bio zatvoren prozor. malopre otvaram da pustim svez vazuh i zapljusne me miris dima na jedan. Reko odakle sad nije mnogo hladno itd. ostavljam da se kao izluftira. Posle 3min Xiaomi 3H pokazje PM 2.5 50 i kusur. Pa odakle sad, jesam u sirem centru Nisa, al nema auta ni autobusa da prodje. Kako to da sad bez "najvecih" zagadjivaca vazduh opet zagadjen. Mozda nisu automobli najveci zagadjivaci neko neko drugi?

Zavisi šta imate u okolini.
Kod mene racimo praktikuju da redovno pale deponiju.
Udaljenost je 5 kilometara od grada ali ipak dim dođe uveče ili ujutru pa smrdi taman kad bi hteo da izluftiraš...

Nije ovo deponija, daleko je. Ovo su ove nove fabrike bez fitera i individualna lozista za ugalj i sve ostalo sto sirotinja dovati pod ruku da pali.

Evo Nis bez vozlila
846c3d50f2515860f82274ae3b1a13fe.jpg

Stigao 2H, naručen 07.04. Kaže da je čist vazduh u stanu. Samo 23 onih *******cija koje meri.

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Nije ovo deponija, daleko je. Ovo su ove nove fabrike bez fitera i individualna lozista za ugalj i sve ostalo sto sirotinja dovati pod ruku da pali.

Ja rekoh samo šta kod mene pravi problem, najviše zavisi od lokalnih okolnosti ali da, zimi i ovde domaćinstva lože sve i svašta pa nije baš zgodno ponekad disati ali sad je to uveliko smanjeno.

2H je ima senor iz obične dvojke, 2S je imao unapredjeni senzor. Bitan jeste, jer je na testu baš taj senzor loše prošao, prikazivao je da nema zagađenja iako ga je bilo, kacio sam odavno link ovde:
https://smartairfilters.com/en/blog/xiaomi-auto-mode-leaves-air-unsafe-86-hours/

U prevodu, na 2H, startujte ga rucno i sami, bez previse verovanja automatici.

Sent from my LM-G710 using Tapatalk

Da li precistaci vazduha imaju efekta na alergiju od prasine / grinja?

Naravno da HEPA filteri zadržavaju grinje i smanjuju koncetraciju u vazduhu.

Koliko je meni poznato, grinje se nalaze u nameštaju, posteljini i sl., a ne u vazduhu i uništavaju se izlaganjem direktnom sunčevom zračenju.

@maxy, tačno je da se nalaze u nameštaju, ali sedenjem, ležanjem, strujanjem vazduha po kući se razlete svuda i ima ih puno i u vazduhu.
Filteri pomažu da im smanje koncentraciju u vazduhu, a za ostalo može da se koristi antialergijska posteljina i prekrivači, izbacivanje tepiha i zavesa, jaki usisivači.
Neće filter rešiti problem, ali će ga smanjiti.

Mislim da je ključ u usisivaču sa hepa filterom kojim nameštaj može direktno da se tretira, kirbiju i drugim sličnim spravama. Sam Xiaomi radi po malo drugačijem principu i senzor mu je vezan za PM2.5 čestice, a grinje su veće. Da bi postigli bilo kakav efekat morali bi ste uredjaj da držite neposredno uz izvor grinja na maksimalnoj brzini čitav dan. To je neodrživo. Dakle, ovim uređajem nećete postići željeni efekat iako je sam filter sposoban da zaustavi grinje.

Ako me sećanje ne vara, same grinje nisu problem, već njihove izlučevine (izmet).

Da, ali treba se baviti uzrokom, a ne posledicom.

Napraviš WC za grinje, naučiš grinje da *****ju u WC.
#tolerancija, #koegzistencija
;) :d

Ima ih i LG u ponudi. Nije ovo za naš džep.

Da li ovi prečistači skupljaju prašinu? I koji je najbolji način izboriti se sa prašinom?

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Pa brisati i usisavati. :) Dodatno provetravati planski, tj. ne držati prozore non-stop otvorenim, sušiti veš u mašini za sušenje...

Usisava se svaki dan, nekad i dva puta dnevno, imam kera. Ali prašina me ubi, svuda je, verovatno zbog toga što su mi stalno otvoreni prozori, i leti i zimi, čak i kada klime rade. Ali ne planiram to da promenim, tako da bih rado kupio nešto ovako, ako radi posao.

Sent from my SM-A600FN using Tapatalk

Svi skupljaju prašinu, pa ako ti je samo to prioritet juri onaj prečistač za koga su filteri najjeftiniji.

Inače, ti si ozbiljan kandidat za rekuperator.

3H je tačno 10k (15k vs 25k) skuplji, a i na KP na oglasima je razlika preko 50%, koliko vidim koriste isti filter (da li inicijalno dolaze sa istim filterom ne znam, ali posle prve zamene je svejedno).

Nema displej (što je meni nebitno), kapacitet protoka na 2H mi je dovoljan, jedino ovo oko preciznosti senzora, al trenutno nemam nikakav prečišćavač tako da će sigurno biti kvalitetniji vazduh.

Poslednja izmena:
Kupio sam 1. februara Pro, prošlog vikenda je iz čista mira počeo da pucketa i zuji, čak i kada je u standby.
Odneo sam ga u PC Centar na servis, pretpostavili su odmah da je napajanje ali znaću više u toku nedelje, javljam. Jel imao još neko ovakav problem?

Imam ga više od 6 meseci, kupljen od Mađara, radi kao sat

S obzirom da sam alergičan na polen, čekao sam sezonu da vidim da li ima vajde - onaj Zepterov je u pitanju. Mislim da nema, možda malo pomaže (navodno jedan od filtera u njema filtrira polen) a možda je i placebo.

Poslednja izmena:
Nazad
Vrh Dno