Šta je novo?

AMD Ryzen 5 (razrada FAQ-a u II i III postu)

Nije, moje Patriot Viper RGB 16GB DDR4-3600 uzete pre par nedelja su samsung b - die. Pa me zato zanimalo...
Aj javi kako ti se klokuje 1600af kad isprobas, moj ide 4.1 oko 1.3v, 4.2 je vec poduhvat, mislim oko 1.4v ali ne mogu da testiram dok ne nabavim kuler

Ja uzeo u isto vreme, dobio hynix

Bas tako,nadam se da ce biti belih modela sa novim plocama. Mada moze i x370 titanium ako naleti :)

Када си већ поменуо ову плочу, проверих поруку коју сам ти послао као одговор на питање о мом х370 титанијуму, али видим да је нема међу послатим. Поновио сам синоћ још два пута, али из неког разлога изгледа не може да се пошаље. Да не буде да нећу да одговорим, него не знам како :)

Koje grafičke karte može 1600AF da podrži, a da ne bude usko grlo (monitor bi bio 75hz-144hz 1440-2k)?

Koje grafičke karte može 1600AF da podrži, a da ne bude usko grlo (monitor bi bio 75hz-144hz 1440-2k)?
Gtx 1080. Ja je imam na 2600, i po svim sajtovima to je to, usko grlo je u 1%. Sa starim i5 6400 sam igrao AC Odyssey i ne secam se na kojim podesavanjima na 1440p i desavalo se da trza igra, tj. da je fps mali (mahom meni to ne smeta, biram bolju grafiku u odnosu na fps, barem kada su ove igre u pitanju), ali juce sam probao taj AC ponovo sa novim cpu-om, brzim ram-om, ali istom grafom i ide sve u max bez stucanja.
Ne znam koji je ekvivalent 1080 u 2xxx serijama, ali lako google to odgovori.

Послато са Mi 9T Pro помоћу Тапатока

Izgleda da je 1600AF veoma popularan :)

Elem, imam i ja pitanje vezano za njega - Koji vam je max boost?
Ja sam ga ubacio u maticnu i clock mi ide do 3.9Ghz ponekad, a najcesce je na 3.7Ghz. Zar njegov boost nije 3.6Ghz ili ja nesto pogresno citam?

Gtx 1080. Ja je imam na 2600, i po svim sajtovima to je to, usko grlo je u 1%. Sa starim i5 6400 sam igrao AC Odyssey i ne secam se na kojim podesavanjima na 1440p i desavalo se da trza igra, tj. da je fps mali (mahom meni to ne smeta, biram bolju grafiku u odnosu na fps, barem kada su ove igre u pitanju), ali juce sam probao taj AC ponovo sa novim cpu-om, brzim ram-om, ali istom grafom i ide sve u max bez stucanja.
Ne znam koji je ekvivalent 1080 u 2xxx serijama, ali lako google to odgovori.

Meni je 4570 bio usko grlo sa RX 580 u PUBG-u na 1080P. Dok je mom bratu 6500 usko grlo sa 1060 6Gb u CoD-u. Tako da nzm kako bi bilo sa GTX 1080 [emoji16]

Poslano z mojega Redmi 5 z uporabo Tapatalk

Po svim sajtovima usko grlo ryzen 5 2600 sa gtx 1080 je oko 1% nisam mislio na i5 2600 :D
Pomenuo sam ryzen 5 2600 jer je gotovo isti cpu kao 1600af.
Mislim vidi se iz potpisa koja je masina :)
Jedino RDR2 nisam mogao da poteram sve na ultra, morao sam da bas podesavam da nadjem optimalno izmedju grafike i pristojnog fps-a.

Po svim sajtovima usko grlo ryzen 5 2600 sa gtx 1080 je oko 1% nisam mislio na i5 2600 :D
Pomenuo sam ryzen 5 2600 jer je gotovo isti cpu kao 1600af.
Mislim vidi se iz potpisa koja je masina :)
Jedino RDR2 nisam mogao da poteram sve na ultra, morao sam da bas podesavam da nadjem optimalno izmedju grafike i pristojnog fps-a.

Mozda sam malo prebrzo procitao [emoji28] Ja sam razumeo da govoris za 6400 :D My bad!

Mozda sam malo prebrzo procitao [emoji28] Ja sam razumeo da govoris za 6400 :D My bad!

A pa da, sa njim je def bilo usko grlo. Ne znam kako mi je bilo sa gtx 1060 davno sam je promenio, a tad sam i monitor promenio tako da mi se sve poremetilo u glavi :D

Za 144Hz je bolje ici na R5 3600 u startu.

Sent from my MI 9T using Tapatalk

Hvala svima. Razmisliću još jednom koji bi monitor došao, pa ću onda otvoriti temu za CPU+MB+RAM i kućište.

Da li neko moze da mi odgovori da li su ovo normalne temperature za "AMD Ryzen 5 1600X + Cosmo Cool LC-CC-120 - CPU cooler"? Pustio sam da kopam sa "Cudominer-om", "Monero", cisto da vidim kako radi, koliko se greje itd. Kuciste je otvoreno i stavio sam neki ventilator da duva u kuciste direktno.

-Koje su temperature za procesor, ovo pod 1 ili 2?

edit:
Bez otvorenog kucista, temperature su:
1. oko 71-72c.
2. oko 81-83c.

Poslednja izmena:
Koristi HWInfo. Sve do 80 je ok.

Jesam. :) HWMonitor nije najbolje resenje za ocitavanje temperatura na Ryzenu, HWInfo je pouzdaniji: https://www.hwinfo.com/download/
Uporedi temperature u tom programu pa javi.
Ako su ispod 80 onda je sve ok.

OK. Izvini onda, nisam znao, mislio sam da je info i monitor isto. Sada cu da skinem. pa javljam sta i kako. Hvala na odgovoru.

edit:

Sada sam skinuo i instalirao...

edit:

-Ne mogu da verujem koliko se temperatura razlikuje, da li je tacno?

-Sta je bitno: (CPU (Tctl) ili nesto dr.?

Poslednja izmena od urednika:
Tdie temperature su OK. Tctl su vece jer imaju offset od 20*. Napon mi se cini povecim, ali moguce da je normalno u zavisnosti od vrse opterecenja. Bolje da neko sa vise iskustva sa tom maticnom prokomentarise.

Voltaža je previsoka...CPU Core Voltage (SVI2 TFN) stavka bi trebalo da je najmerodavnija a ona pokazuje oko 1.5V što je definitivno previsoko. Baci pogled i na VCore stavku u odeljku za ploču, ako je ima, i ona bi trebalo da pokazuje realnu voltažu koju procesor dobija.

Nisam siguran zašto toliko voltaže ide u CPU, ne znam kako je namešteno u BIOSu...

OK. ali sta pokazuje Tdie, a sta Tctl?
Tdie je temperatura koja se gleda, Tctl je temperatura za kontrolu ventilatora, ona ima offset kod procesora sa X-om na kraju, zato je veca od Tdie.

Napon je previsok, average je 1.5V za Vcore, definitivno previse.

Sent from my MI 9T using Tapatalk

Poslednja izmena:
Azurirao sam bios sa "4207" na "5407", taj je zadnji izasao koliko vidim, u biosu sve na default vrednosti i sada su mnogo nize temperature, bez ukljucenih ventilatora na kucistu...

-Ovo su nove temperature sa otvorenim kucistem i stavio sam pored jedan ventilator da duva direktno u M. plocu.:)

Jel ima potrebe da u dvije razlicite teme postavljas isto pitanje?

Sent from my Mi 9T using Tapatalk

Koji Ryzen 5 je best buy za gaming, sa cenom do 20.000 ? Gledao bih po ovim nasim radnjama,jeste da je skuplje al moram tamo posto bih uzeo preko kartice ..

Isprsi se jos koju hiljadu i uzmi 3600, definitivno best buy atm, neces zazaliti.

Ryzen 5 1600AF

Sent from my Redmi Note 7 using Tapatalk

Koji Ryzen 5 je best buy za gaming, sa cenom do 20.000 ? Gledao bih po ovim nasim radnjama,jeste da je skuplje al moram tamo posto bih uzeo preko kartice ..
Za konkretan odgovor je potrebno više informacija:
1. Na kojoj rezoluciji i osveženju planiraš da igraš
2. Koju grafičku kartu planiraš da koristiš
3. Kada planiraš upgrade (sadašnji i naredni), čime (GPU ili CPU) i do Kojen klase/sume

Imam Ryzen 3 1200, Rx 560 4gb, ram memorija 8gb ddr4.. E sad planirao sam uzeti procesor do 20.000 max i jos 8 gb ram memorije, graficku ne bih jos menjao inace nisam neki preterano zahtevan korisnik, igram uglavnom cs go, fifu i pes, primetio sam u pes-u i fifi da posle nekog malo duzeg vreme pocne malo da koci, pa pretpostavljam da je to do procesora. Igram na rezoluciji 1920x1080 medium podesavanja.

Nazad
Vrh Dno