Šta je novo?

Aparati za kafu i kafa

Plava je 60% arabika a ta zlatna 100%robusta. A mala razlika u lovi.
A na sve to, probaš nešto drugačije što nema svuda

Sent from my JSN-L21 using Tapatalk

Iiii, stigao mi je ekspresno mazzer super jolly nov od Stevana iz Panceva (prekoruka svakako, al to vec i svi znaju). Hvala @sajloncu na preporuci prodavca, kao i @MareBGD na pomoci oko izbora konacnog modela.

Dakle, sad moze da se krene u biznis i ludilo :D Posto sam nasao na forumu dosta preporuka za przionicu D59B, a nije mi daleko, verovatno krecem odatle (verujem da zele da prodaju i manje kolicine, 100gr recimo?)

20191231_092722.jpg

P.S. Ne uspevam da rotiram sliku, al nije sad to toliko strasno

Poslednja izmena:
Moraćeš rotirati inače će ti cureti voda iz aparata i kafa iz hopera i dozera ;)

Probaj sve što ti duša išće, ali ako ne ide, komercijala je dosta lakša za učenje...

Via mi8

Cestitam. Sta ces da radis sa 100 grama sunce ti kalaisano? Prvo nozevi su ti novi ako je mlin nov, tu ce trebati par kg kafe da prodje da se sve stabilizuje, tako da ocekuj malo oscilacija prilikom podesavanja kafe, bice sve bolje vremenom. Oni imaju verovatno najsveziju kafu u BG, muka je za tebe kao pocetnika sto je uglavnom light, light medium roast. Anyway, idi tamo i pitaj sta im je przeno ako ima sta medium/dark, neka jednostavna kafa za dial in (mozda imaju i neki svoj blend sad?) i igraj se. Ko boga te molim kupi sad kilo kafe, nista nisi postigao sa 100gr kafe, trebace ti bar 3-5 x 17,18gr samo da je podesis...

Sad je tvoj trenutak da shvatis kako stvari rade. Pocni sa 17-18gr kafe, drzi dozu za pocetak istu i podesavaj grind dok ne dobijes 1:2 kafe u 25-35 sekundi. Kad to dobijes to ti je start. Ako je kafa suvise gorka melji krupnije, ako je suvise kisela melji sitnije, ako je neto od ovoga ocigledno. Ako je kafa suvise agresivna suvise gorka i kisela (misli kora od limuna) u isto vreme: smanji dozu i melji sitnije.

Cesce ces imati u pocetku problem sa nedovoljno ekstrakcije nego sa previse, jer si pocetnik pa treba da skapiras sve oko najbitnije stvari posle mlevenja - distribucija kafe u korpi.

Preporucujem dve stvari, ako biras samo jednu onda prvu.

1. https://baristahustle.com/blog/how-to-distribute-by-tapping/

2. WDT - https://www.youtube.com/watch?v=II8v2eEJlRY&gl=SG

Takodje ako te ne mrzi odradi "vozic" da naucis malo o ukusima kafe tokom ekstrakcije, ne ekstraktuju se svi ukusi u isto vreme: spremi podesenu kafu, i spremi 6 soljica (ako je npr 30 sekundi vreme curenja). Pusti kafu da ide i na svakih 5 sekundi brzo promeni soljicu. Zapamti red i redom probaj svaku soljicu, videces razlike , mozes mozda da probas i prvo prvu pa zadnju da vidis ekstreme...

Aj nek je sa srecom

Drugari, srecna nova i praznici.
Pocastio bih se masinom za novu godinu i dopada mi se Bosch VeroCup 300 (TIS30321RW). Ima li neko nekih iskustva sa istom ili makar generalno sa Boschom kad su automatske espresso masine u pitanju?

Drugari, srecna nova i praznici.
Pocastio bih se masinom za novu godinu i dopada mi se Bosch VeroCup 300 (TIS30321RW). Ima li neko nekih iskustva sa istom ili makar generalno sa Boschom kad su automatske espresso masine u pitanju?

Imam ja verocup 300 i odlican je.Jedine zamerke su mi sisajka koja pravi mleko nesto nedihtuje pa moram da napravim pritisak da bih dobio kremasto mleko i grejac solja je uzasno spor! Ultra lak za odrzavanje i pravi dobru kafu;)

Sent from my iPhone using Tapatalk

Poslednja izmena:
@zelic Hvala na odgovoru, drago mi je da si zadovoljan, a trenutno je odlicna cena u Tehnomaniji (oko 50k). :)

Imam samo dva pitanja:

1. Koliko dugo koristis aparat?
2. Video sam da moze da se stavi filter u posudu sa vodom, da li si ga kupio i gde ima da se nadje?
3. Takodje sam video da moze da se uzme posuda za mleko kao dodatna oprema (TZ80009N), samo ne mogu da skontam da li se ona povezuje i kako sa stapicem za pravljenje pene?

Unapred hvala na odgovorima :)

@zelic Hvala na odgovoru, drago mi je da si zadovoljan, a trenutno je odlicna cena u Tehnomaniji (oko 50k). :)

Imam samo dva pitanja:

1. Koliko dugo koristis aparat?
2. Video sam da moze da se stavi filter u posudu sa vodom, da li si ga kupio i gde ima da se nadje?
3. Takodje sam video da moze da se uzme posuda za mleko kao dodatna oprema (TZ80009N), samo ne mogu da skontam da li se ona povezuje i kako sa stapicem za pravljenje pene?

Unapred hvala na odgovorima :)

Koristim ga oko godinu dana,da filter kao i tablete za ciscenje mozes da uzmes kod arene u bosh-ovom servisu i tamo je i najjeftinije.
Posuda sa mlekom ti i nije potrebna mada to nisam ni video posto kapucino i ostale mlecne kafe pravi direkno u solju a mleko mozes lepo da napravis u latijeri ili odgovarajucoj posudi koja je sigurno laksa za pranje!

Uzeo sam na kraju polovan DeLonghi Magnifica S aparat. Neverovatno je ocuvan. Bas pravi lep espresso. Sad krece kupovina kafa. [emoji23]
Hvala svima na sugestijama!

Huawei P10
Ako nije tajna koliko si otprilike platio, posto njega merkam neko vreme, i da li ih prodaje neki provereni prodavac?

Isti ima mij drug i mogu da ti kažem pio sam kod njega amigos kafu i odlično je pravi...

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Koristim ga oko godinu dana,da filter kao i tablete za ciscenje mozes da uzmes kod arene u bosh-ovom servisu i tamo je i najjeftinije.
Posuda sa mlekom ti i nije potrebna mada to nisam ni video posto kapucino i ostale mlecne kafe pravi direkno u solju a mleko mozes lepo da napravis u latijeri ili odgovarajucoj posudi koja je sigurno laksa za pranje!

Hvala na pomoci, to je to, uzeo sam ga danas. Pravi jako lep espresso, mada sam uzeo Hausbrandt Oro Casa koji nije bas najbolji, pa cu kad ga potrosim da krenem malo u eksperimentisanje dok ne nadjem pravo zrno :)

Meni najvise odgovara hausbrand gold a probao sam vicinu komercijalnih kafa!

Probacu i nju, ona bi trebala da je bolja od Oro Casa.

E sad jedno dodatno pitanje, otvorih masinu nakon nekoliko kafa da pogledam unutrasnjost, pa me samo zanima da li je normalno da vidim tragove kafe na samoj jedinici za kuvanje kafe (brew unitu)? :)

Ako nije tajna koliko si otprilike platio, posto njega merkam neko vreme, i da li ih prodaje neki provereni prodavac?

Isti ima mij drug i mogu da ti kažem pio sam kod njega amigos kafu i odlično je pravi...

Послато са MI 6X уз помоћ Тапатока

Platio sam 150e ravno. Prodavaca imas baš puno. Ja sam išao pomalo na rizik jer sam uzeo aparat bez garancije ali od čoveka sa 70 pozitivnih ocena. Da Magnifica S (ECAM 22.110) baš lepo pravi kafu, jedva čekam da sameljem Amigos pa da probam dalje :)

Jel vredi dati 150e za Macap MX polovan?
Rece mi covek sa KP da ima manji i veci, mada ja na netu ne mogu da nadjem neki info vezano za "manji"...

Pa, zavisi od stanja i od koga...
Koliko vidim, novi su 300-500eur vani, pa ako su ti primerci 15 godina stari, sa ko zna kakvim nozevima, cetkicama, prekidacem i kablovima - ne isplati se.

BTW Taj mali je verovatno M4

Od stevana sa kp... Zbunilo me to sto je rekao da je mx a ne m4...

Kafedžije jedno pitanje. Po čemu je specifična kafa za filter aparat.

Znam da se melje malo krupnije. Ali ima li još nešto (zbog čega je uglavnom 2-3x skuplja od mešavine za tursku)?

Sent from my MI 8 using Tapatalk

kontam da je to pored razlike u finoci mlevenja, razlika i u kvalitetu i udelu arabike (100% arabika mislim da ide u filter kafu), a za tursku uglavnom imas mesavinu arabike i robuste koja je manje kvalitetna/jeftinija (obicno bude 20% arabike, pricam o grandu i ostalim turskim koje mozes da nadjes u maloprodaji)... I narvno sve te filter kafe mislim da su uvezene, sto znaci dodatni troskovi... Ali ne mogu da tvrdim da je ovo 100% tacno, neka neko drugi, iskusniji, potvrdi...

Kafedžije jedno pitanje. Po čemu je specifična kafa za filter aparat.

Znam da se melje malo krupnije. Ali ima li još nešto (zbog čega je uglavnom 2-3x skuplja od mešavine za tursku)?

Sent from my MI 8 using Tapatalk

Delom je skuplja zbog kvaliteta same kafe, a i sama potraznja utice na cenu...

ova domaca je toliko fino mlevena da u nju mogu da stavljaju sve i svasta kako bi bili ustedeli

Treba mi savet za Lavazzu.

Ovu sa sam probao i zadovoljan sam.
Lavazza Crema e Gusto Forte
Lavazza-Crema-e-Gusto-Forte.png

Hteo bih da probam ove dve. Koja je "kremastija" i da ima i peni i jacinu. I da li su bolje od Lavazza Crema e Gusto Forte.
Lavazza crema e aroma Lavazza crema e aroma.png ili Lavazza Expert Gusto Forte Lavazza Expert Gusto Forte.png

Poslednja izmena:
Dolce Gusto Oblo koji sam uzeo kao poklon, nije sastavio ni godinu dana upotrebe, tačnije pokvario se posle deset meseci.

Pitanje je da li je i stotinak kafa napravio u tom periodu.

Sent from my Redmi 5 Plus using Tapatalk

to je problem, malo se koristio, zapusile cevi, nema lak nacin da se ocisti...
ako kompresor jos radi, ja bih probao onim limuntusom iz dm-a ili bas sircetom

mozes probati da reklamiras naravno.

Sta se pokvarilo? To su proste masine i na YT se moze naci korak po korak upustvo kako popraviti. Ako ne bas za taj model, onda neki slican...

I dalje se kompresor čuje, ali voda ne curi.

I kao da malo smrducka spaljen metal.

Узми иглу и пробуши каменац на врху цеви која буши патрону. Због тог каменца не пролази вода. Јави је ли то проблем. Пробај да видиш и на делу где посуда са водом улази у апарат, можда је и то зачепљено.

Послато са Mi A2 Lite уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Probaću, nije aparat kod mene, pa kad ga pokupim.

Nakon čišćenja dizne/igle koja buši kapsulu, aparat ponovo radi :)

Jedna napomena, mislim da je bitna ljudima koji imaju Dolce Gusto aparat: svaki Dolce Gusto aparat iza rezervoara ima iglu u vidu kratko namotane žice, koja služi baš za ovu namenu jer je idealnog prećnika. Njome sam iz prve uspeo da pročistim za nekoliko sekundi posla.

Sad sam spakovao aparat, pa me mrzi da raspakujem da slikam, ali ću slikati i postaviti za dan-dva gde se igla nalazi.
12812bb49beaf5319d26dd3af3c4c4cd.jpg

Poslednja izmena:
Buraz ti se zezas...

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Daj malo više konteksta, ovako ne znam šta da ti odgovorim.

Samo da si otvorio upustvo jednom izbegao bi svu ovu dramu

Послато са MI 9 помоћу Тапатока

Nazad
Vrh Dno