Šta je novo?

[MTS] BOX paketi

Pa za te koji su na adsl/vdsl-u mogli su povecati i za 10mb/s,dovoljno.Ja sam npr.na brzini 50/8 pa mogli su uvecati za bar 20.Ovi na SBB sto su povecavali brzine,jesu isto samo na optici ili?

Pa za te koji su na adsl/vdsl-u mogli su povecati i za 10mb/s,dovoljno.Ja sam npr.na brzini 50/8 pa mogli su uvecati za bar 20.Ovi na SBB sto su povecavali brzine,jesu isto samo na optici ili?
Dobro i sta cemo kad je neko jedva uz molbe i dobio tih 50 pa mu jos i ne radi tih 50 vec max 45, kako mislis da bi njemu radilo 60? Ili nek mu radi svih 50 i to mu max, kako da mu povecaju na vise?
Shvatite takva je tehnologija, takva je kakva je infrastruktura i to sto sad imate je max i dalje se vdsl nece povecavati, vec ce vremenom prelaziti na optiku u gradovima dok ce u manjim mestim ostajati vdsl.
Sto se tice Sbb-a nisu ista tehnologija i ne zavisi brzina od duzine kabla tako da ne meri tako oni samo prekonfigurisu brzinu u modemu i eto nove brzine.
To nije slucaj sa vdsl i adsl(zato sto ima ogranicenja u duzini parice i sumovima kroz bakar, sto vise suma veci gubitak), ali ti je isto kod optike par klikova i brzina koju pozelis.
EDIT:
Sbb ima zanemarljivo mali broj ljudi na optici u domenu su statisticke greske.

Poslednja izmena:
A infrastruktura je bogom dana i nikako se ne može menjati i poboljšavati (i to bez prelaska na nove tehnologije)? I tamo gde se "ne isplati" FFTH ne treba nikad više ni dinar uložiti? Ne treba krenuti nekim redom i priotitom u "pretresanje bandera" (da se menjaju makar kutije ako ne i sami kablovi?) i ostale radove na infrastukturi koji ne zahtevaju kopanje i rovove?

Nego tu VDSL opremu kad izbace iz upotrebe po (N)BG treba prodati nekoj još siromašnijoj državi...

Moze da se menja, ali nece to uraditi.
Kapiram ja da ste vi iz manjih mesta "ljuti" naravno opravdano jer i vi zelite i imate iste potrebe kao i ja u BG-u, ALI, nazalost to je to.
Nemoj misliti da ce ulagati € u matoru tehnologiju, oni ako ulazu sad ulazu u optiku i samo ce menjati iz vecih gradova u manja mesta a mozda u nekoj dalekoj buducnosti bude i u manjim mestima ftth.
Znam da surovo zvuci, ali samo kazem da se previse ne nadate, ne zato sto ja to volim, vec zato sto je realno ovo sto pisem.

Ovi na SBB sto su povecavali brzine,jesu isto samo na optici ili?

Nisu ni oni svima povecali iako za razliku od mts-a mogu to da urade jer nemaju problem sa duzinom kabla i brzinom, podigli su brzine za silver i gold paketima brzine, e to je bezobrazluk po meni.
Jer to su oni najskuplji paketi sa vec najvecim brzinama u Sbb mrezi, dok 50/8 moze biti i na optici, samo ne znam da li su i njima podigli brzine i bilo bi lepo da se javi neko sa optikom na 50/8 da javi da li su i njemu povecali ili su samo povecali nama na optici sa "optickim" brzinama.

@salabajzer: Istu tu pesmu si ovde otpevao pod nekoliko različitih nick-ova... Ali nije problem da ti odgovorim ponovo na isti način :D

1) Moje "manje mesto" je na sat vremena od BG.
2) Ja sam eto i na selu među srećnicima koji imaju 50/8 i lufta i za par IPTV risivera. Ja sam zadovoljan... naročito ako se uzme u obzir da selo 3km bočno od "glavnom puta" je tek ovaj mesec konačno dobilo digitalnu centralu i dovučen optički kabl do centrale tako da sad im nude ADSL konačno.
3) Ja nisam pustio koren ovde gde sam trenutno pa da do kraja života neću otići da živim u BG ili NS (ok u štrokavi BG neću ako ikako bude moguće :d )

4) Isto ovo što sad pišem bih pisao sve i da ja lično ima 1 Gbps simetrični na raspolaganju... ako neko sat-dva od mene nema ni 6 Mbps. Jer ne vrti se svet samo oko mene i šta ja imam a za ostale "pa jako mi je žao, ali...".

A stara i nova tehnologija mogu i već dele popriličan deo infrastrukture. Tako da ako se na povoljšanju iste radi planski i u etapama značajna poboljšanja mogu da osete i "manja mesta" bez da ta ulaganja za X godina budu "bačene pare". Optika se dovlači do određenje udaljenosti od krajnjeg korisnika i za te starije tehnologije. Od "isturenog stepena"/"mini centrale" se može naknadno po banderama npr do korisnika staviti optički kabl umesto dosadašnjeg bakarnog... ako se sad "nema para" i "ne isplati" i "nije prioritet zbog...".

Plus niko ovde ne instistira "hoću FFTH i hoću 1 Gbps" već da se kojom god modernijom tehnologijom (pa bila ona i 4G, 5G,... ) ili starijom (WiMax) oni koji su što se tiče interneta još uvek u 20. veku uvedu u 21. pre nego što se "veća mesta" upgrade-uju sa 1 Gbps na 10 Gbps.

Poslednja izmena:
Još uvek mi nije realizovan zahtev za VDSL.

tj. pušten port u centrali ali niko da donese modem i ugovor već 20 i nešto dana...

mene zvali juce posle tacno 53 dana da uvedu broj, ljubazno sam ih zamolio da moj broj izbrisu i da me ne zovu vise, jer vec dva meseca cekam i posle uvodjenja broja cekao bih sigurno jos mesec dana na realizaciju vdsl-a. Dodatno sam se iznervirao, nazvao supernovu, orion... nemaju infrastrukturu do mene, nazvao sbb sve zavrsio sa njima i obecali su u roku od 3 dana gotovo sve. Sto se mene tice zavrsena prica sa mts-om sto se tice svih usluga.

A ovo za bg i manja mesta nikako ne pije vodu. U vecini bg-a nema optika pa cak eto vidimo da je i vdsl problem dovesti u nekim delovima i to u centru beograda.

• Like
Reagovanja: M J
Evo izašli novi box paketi na sajtu s novim cenama.

Na prvu loptu mi se čini da je dobra ponuda.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk

@salabajzer: Istu tu pesmu si ovde otpevao pod nekoliko različitih nick-ova... Ali nije problem da ti odgovorim ponovo na isti način :D

1) Moje "manje mesto" je na sat vremena od BG.
2) Ja sam eto i na selu među srećnicima koji imaju 50/8 i lufta i za par IPTV risivera. Ja sam zadovoljan... naročito ako se uzme u obzir da selo 3km bočno od "glavnom puta" je tek ovaj mesec konačno dobilo digitalnu centralu i dovučen optički kabl do centrale tako da sad im nude ADSL konačno.
3) Ja nisam pustio koren ovde gde sam trenutno pa da do kraja života neću otići da živim u BG ili NS (ok u štrokavi BG neću ako ikako bude moguće :d )

4) Isto ovo što sad pišem bih pisao sve i da ja lično ima 1 Gbps simetrični na raspolaganju... ako neko sat-dva od mene nema ni 6 Mbps. Jer ne vrti se svet samo oko mene i šta ja imam a za ostale "pa jako mi je žao, ali...".

A stara i nova tehnologija mogu i već dele popriličan deo infrastrukture. Tako da ako se na povoljšanju iste radi planski i u etapama značajna poboljšanja mogu da osete i "manja mesta" bez da ta ulaganja za X godina budu "bačene pare". Optika se dovlači do određenje udaljenosti od krajnjeg korisnika i za te starije tehnologije. Od "isturenog stepena"/"mini centrale" se može naknadno po banderama npr do korisnika staviti optički kabl umesto dosadašnjeg bakarnog... ako se sad "nema para" i "ne isplati" i "nije prioritet zbog...".

Plus niko ovde ne instistira "hoću FFTH i hoću 1 Gbps" već da se kojom god modernijom tehnologijom (pa bila ona i 4G, 5G,... ) ili starijom (WiMax) oni koji su što se tiče interneta još uvek u 20. veku uvedu u 21. pre nego što se "veća mesta" upgrade-uju sa 1 Gbps na 10 Gbps.

Ajd od pocetka. Prvo, ne znam o kojim nikovima pricas verovatno si pomesao nesto, imam ovaj jedan jedini i sta cemi drugi, to te nisam bas razumeo ali eto cisto da ti odgovorim i na to.
Koliko vidim ti si se nasao nesto uvredjenim ne znam zasto, pa ja bas pisem da svi treba da imaju optiku, mislim da me ne citas i mesas babe i zabe pa si me tako sa tim nekim i pomesao.
Ajde samo kazi zasto si napao moj post a pises isto sto i ja? Nije mi bas najjasnije to.
Ako si protumacio moj post kao podsmeh ili da ne zelim da svi u Srbiji imaju ftth, onda bas imas problem sa razumevanjem ili mozda ja nisam bas najjasnije objasnio sta sam mislio.
Pa naravno naveo sam da je normalno i da zelim da neko u manjem mestu ima kao i ja optiku, a sta je tu problem?
A i ne moras da odgovoris, jer nisam te nista ni napao niujednom postu a ti si imao potrebu mene a na kraju napises isto sto i ja.
Tako da necemo da se nastavljamo dalje.
Pozdrav.
PS. Sve se slazem sa tobom, to sam ti i napisao samo nisi razumeo ocigledno.

Evo izašli novi box paketi na sajtu s novim cenama.

Na prvu loptu mi se čini da je dobra ponuda.

Sent from my SM-N960F using Tapatalk
Ponuda je dobra samo za one koji imaju optiku. VDSL korisnici placaju potpuno istu cenu za paket sa znacajno nizom brzinom i to jos vise nego pre, s obizirom da je BOX3/net50 poskupeo za 200, a BOX3/net100 za 300 dinara. Pored toga su povecali i cene za sve BOX4 pakete.

Znaci,ponuda je dobra samo za 10% stanovnika Srbije koji imaju uslova za optiku!:)))

Jel' ja lepo rekoh da uzimate dok dele?
Malo su se i oni zeznuli sa tajmingom, ali ovo je cak i super kako se ovde kasni po godinu dana obicno ;)

• Like
Link Status Up
Modulation Type VDSL2
Actual Rate(Up/Down) 8191/102398 kbps
Attainable Rate(Up/Down) 15968/141184 kbps
Noise Margin(Up/Down) 12.5/8.6 dB
Line Attenuation(Up/Down) 0/1.2 dB
Output Power(Up/Down) -31.9/12.6 dBm
Data Path(Up/Down) Interleaved/Interleaved
Interleave Depth(Up/Down) 71/969
Interleave Delay(Up/Down) 2/6 ms
INP(Up/Down) 1/2 symbols
Profile 17a
LinkEncap G.993.2_Annex_K_PTM
CRC Errors(Up/Down) 425/0
FEC Errors(Up/Down) 13852/46656
HEC Errors(Up/Down) 0/0
Showtime Start 183 h 31 min 50 s

Ako se neko dobro razume, trazim njegovo misljenje povodm ove situacije

U decembru smo potpisali ugovor(majka) za box 3 (fiksni,tv, net 100/10)-3599dinara ugrabili smo popust od cetiri meseca za po jedan dinar (obnova ugovora)
Jutros sam video na sajtu mts da nude isto box 3 (fiksni, net 100/20 i nesto novo TV MAX)
Nije mi bitan internet dal je od 100/20 ili ti 100/10, bitna nam je Televizija u kuci HBO HD-preciznije, HD SPORT, FILMBOX i jos po neki tv dodatak.
Interesuje me da li nesto moze da se uradi po pitanju mojih parametara da se aploud poveca za tih 4mbp/s
Da li gresim ili ne, postoda mom misljenju za download ispunjavamo- je 142mbp/s, jedino malo zeza uplod
Hvala vam unapred
NEmanja

mala digresija ali vezana za temu. Naime vezana za BOX sa m:sat ponudom i uopšte tim trendom.

Danas su nekim korisnicima zamenili CDMA "fiksne" telefone za GSM. Imaju nameru da gase CDMA, a to je još jedan korak ka onome o čemu sam ja pisao, a to je naime LTE band 31 (NMT 450MHz), gde će kapacitet sektora biti oko 35Mbps, a u planu im je da ponude kućni internet do 20/4Mbps (verovatno sa nekim FUP) + Fiksni kroz VoLTE + m:sat.

Jel ima još neko lag na STB uređaju pri promeni pojedinih kanala?
RTS2 i Prva rade ok, za ostale treba nekoliko sekundi dok prebaci.
Gasio STB, gasio ruter, isto se ponaša...

Послато са SM-G920F уз помоћ Тапатока

Da ne menjaju redosled kanala mozda pa ti zato baguje,mada nikakvih obavestenja nije bilo da ce raditi na tome...

Redosled je isti, nisam primetio neku razliku

mala digresija ali vezana za temu. Naime vezana za BOX sa m:sat ponudom i uopšte tim trendom.

Danas su nekim korisnicima zamenili CDMA "fiksne" telefone za GSM. Imaju nameru da gase CDMA, a to je još jedan korak ka onome o čemu sam ja pisao, a to je naime LTE band 31 (NMT 450MHz), gde će kapacitet sektora biti oko 35Mbps, a u planu im je da ponude kućni internet do 20/4Mbps (verovatno sa nekim FUP) + Fiksni kroz VoLTE + m:sat.

Zar ne nude već "kućni" preko 4G mreže? Odnosno imam ga, BOX 2 sa m:sat i 100GB Mobilni net.

• Like
Postoji problem sa probijanjem signala u brdsko-planinskim predelima i što manja frekvencija, bolje se prostire signal.
Zato ima logike da zamene CDMA mrežu, LTE mrežom na 450MHz.

• Like
Jel ima još neko lag na STB uređaju pri promeni pojedinih kanala?
RTS2 i Prva rade ok, za ostale treba nekoliko sekundi dok prebaci.
Gasio STB, gasio ruter, isto se ponaša...

Sad radi kako treba.
Verovatno je bilo nešto do njih

Postoji problem sa probijanjem signala u brdsko-planinskim predelima i što manja frekvencija, bolje se prostire signal.
Zato ima logike da zamene CDMA mrežu, LTE mrežom na 450MHz.
to mi je ok za VoLTE i neki lagani surf, ali da daju "kucni" net na tim frekvencijama... zar nije to malo tesno?

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

Primetio sam malopre da su mi otkljucani muzicki kanal,inace koristim Box plavi.

Ponuda je dobra samo za one koji imaju optiku. VDSL korisnici placaju potpuno istu cenu za paket sa znacajno nizom brzinom i to jos vise nego pre, s obizirom da je BOX3/net50 poskupeo za 200, a BOX3/net100 za 300 dinara. Pored toga su povecali i cene za sve BOX4 pakete.

upravo, adsl/vdsl korisnici subvencionisu one sa optikom tako sto placaju skuplje, a ovi sa optikom placaju jeftinije. Zato im hvala sto dva meseca mi nisu uveli vdsl jer je pravo cudo sta se moze napraviti kod drugih provajdera van standardne ponude :) Dok je na zalost kod svih provajdera ista prica da brzina ide samo gore kada su akcije, a cene dole nikako, pa cak ni onima kojima ne treba brzi net ili koji nemaju mogucnost za brze.

to mi je ok za VoLTE i neki lagani surf, ali da daju "kucni" net na tim frekvencijama... zar nije to malo tesno?

Послато са SM-G950F уз помоћ Тапатока

Pa ovako, najveća širina kanala na LTE band 31 je 5MHz (za B20 je 10MHz, a za B3 je 20MHz). Znači da je maksimalna brzina tačno četvrtina maksimalne brzine dostupne preko benda 3 (1800MHz), odnosno, maksimalna brzina na LTE band 31 je 37.5Mbps u downloadu, odnosno 12.5Mbps u uploadu.

Ako znamo da je ovo skok sa 1xRTT CDMA tehnologije, koja u teoriji može da isporuči 153kbps, ovo je skok od 245 puta.

Nije baš za 4k video, ali je mnogo bolje nego što je sad.

Start i Plus mts TV paket(HD kanali(17)):
RTS 1 HD
RTS 2 HD
SUPERSTAR TV HD
Kitchen TV HD
Agro TV HD
Ženska TV HD
Arena Sport 1 HD
Arena Sport 2 HD
Arena Sport 3 HD
Arena Sport 4 HD
Arena Sport 5 HD
Eurosport 1 HD
Eurosport 2 HD
BBC Earth HD
National Geographic HD
ID HD
TV Nova HD

Max mts TV paket(HD kanali(17 spomenutih + 11)):
HBO HD
HBO 2 HD
HBO 3 HD
Cinemax HD
Cinemax 2 HD
Trace Sport Stars HD
Fight Network HD
Outdoor HD
RTS HD
Discovery Showcase HD
Nature HD/History HD

Start paket(lista svih kanala 140+) ide uz BOX 3(Fiksna + Net20/ Net100) ili BOX 4 CRVENI
Plus paket(lista svih kanala 200+) ide uz BOX 3(Fiksna + Net50/Net 200) ili BOX 4 PLAVI
Max paket(lista svih kanala250+) ide uz BOX 3(Fiksna + Net100/ Net400) ili BOX 4 BELI i BOX 4 ZLATNI

Poslednja izmena:
Budale još nisu odradili instalaciju opreme, zvao sam Call centar, kaže mi radnica "GOSPODINE! Već smo prosleđivali VELIKI BROJ urgencija, MOLIMO ZA STRPLJENJE! do konačne realizacije usluge. " I prekine vezu. Ja jesam strpljiv, od 27.04., ali oni nikako da isporuče uslugu. Verovatno će mi naplatiti i ovaj prvi mesec korišćenja po punoj ceni jer nije rađen BOX još uvek. Pitam se da li ima nekog kod njih ko zapravo radi nešto, ili samo sede u kancelarijama i kafenišu i ponekad se jave na telefon da kažu korisniku da bude "Strpljiv". ORION, koliko god ja kukao na njih, je 10x bolji i ažurniji u realizaciji usluge i otklanjanju kvarova, jedni što neće da puste brže od 10 Mbps, stoga sam primoran bio da odem kod Telekoma.

Pa cekaj, budi strpljiv, napisao sam ja gore da sam cekao 53 dana i da mi opet nisu ukljucili box, tek stigli do fixne linije :d Inace ja sam zadovoljan sa mojim epilogom kako se na kraju zavrsilo. Pozvao tetu iz sbb-a u cetvrtak, izdiktirala mi da odaberem brzine, pakete i promocije, dobio sam cenu istu kao sa mts boxom i jos gratis neke kanale, a brzina malo veca, ja reko super hocu to, kaze ona vazi u roku od tri dana ocekujte da Vas neko pozove. Gledam ja danas cetvrtak, tri dana, ide vikend, znaci pre ponedeljka, utorka nista. Ok mislim se, kada sam cekao dva meseca sacekacu jos par dana. Sutradan (juce) zove me druga teta da me pita da li sam na adresi sutra (danas) u 16h, rekoh ja jesam, ok dogovorismo se, dolaze tada instalateri i to je to. Danas, 16h gledam niko se ne javlja, razmisljam se da l' je moguce da ce opet da me ispale kao ovi iz mts-a gde su me dva puta zvali da budem na adresi i na kraju niko ne dodje, krenem da se nerviram, pola 5 nema nikog, 16:38 zvoni telefon, stigli su, jeeeej. Završiše ljudi za 40tak minuta i eto mene opet u online vodama, sa TV kanalima koje i ne gledam tj sve kanale skoro i ne gledam :d A kada vidim nove cene i ponude za adsl/vdsl korisnike, hvala im sto mi nisu prikljucili. Da mi je neko pricao da cu cekati dva meseca na vdsl u centru beograda k'o da sam na nekoj planini, ne bih mu verovao, a verujem da bi i tamo brze prikljucili net.

Poslednja izmena:
Da li uz box3 pakete dolazi premotavanje unazad? Ne mogu nigde da nadjem

Nazad
Vrh Dno