Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vidi meni se Fujitsu ogadio jer ovde neki toliko truju o njemu i ponasaju se bukvalno kao SNS botovi sto ako citad malo duze ovu temu moze da ti se smuci od toga.
Ja sam licno uzeo Amber , nisam zadovoljan jer imam utisak da je klima prejaka za mojih 40kvm koji su neizolovani jer cim poraste temperatura na 7-8c ona pocne da se pali i gasi kao on-off i pricam o grejanju , tako da mi ostavlja utisak da je prejaka sto je dobro za velike prostore.
Ovde su vlasnici Fujitsua potvrdili da ne mogu da setuju Fujitsu da radi u turbo modu vec samo nekoliko minuta i onda spusta izduv , a tebi za veliki prostor upravo i treba jak izduv sto kod fujitsua ne mozes dobiti. Nemam nikakve koristi koju god klimu da uzmes , cak sam vise puta i pljuvao po Amberu jer zna da poludi kod mene sto se tice grejanja , ali nemoj niko da te laze da to nije jaka klima , jaka je i ubija. A sad da li ce manje ili vise da ti trosi od Fujitsua to ti ne mogu reci , mislim da je Fujitsu stedljiviji na grejanju. Na hladjenju ima snimaka gde Amber modulira jako nisko tako da verujem da su na hladjenju maltene isti.

A koliko mu realno treba da izduv radi na max ali je temperatura ok? Fujitsu spusta brzinu ventilatora kada dostigne temperaturu. Na hladjenju i bolje da duva toliko jako, bude neprijatno. U svakom slucaju sa 70m² ne bi trebalo da spusta ventilator ne znam koliko posto je bas veliki prostor.

Tapatalk from Poco loco

Onda ovi pogresno prekucavaju, jel Viola entry level ili je to Hansol za Gree? Da li bi Viola mozda mogla da udje u ovu pricu? Izgleda sasvim solidno, i ako ne lazu za ovaj kapacitet u pdfu, sasvim mi je dovoljno, proverio bih da li je dostupna neka druga boja panela. Mada cak i 12ica Amber ima solidan kapacitet.

Edit: Pogledao sam katalog za Amber u Hrvatskoj i uopste nisu ovi kapaciteti kao iz naseg kataloga, vec da kazem normalniji, posto mi je ovo bilo sumnjivo,
Pogledajte prilog 265311

Viola nije entry, entry je Lomo.
Viola je za stepen jaca klima, a Amber je najjaca.

To sto vidis nije isti Amber koji se kod nas prodaje.
Kod nas se prodaje Amber za trziste severne Evrope i dosta je jaci, ima dvostepeni R32 kompresor i radi na visim i nizim temperaturama.
Dvostepeni kompresor FUjitsu recimo ima samo u svom najjacem LTCA modelu, a dvostepeni kompresor sa R32 freonom samo u svom power Nocria X modelu.
Najlakse da to potvrdis, jeste da uporedis tezinu spoljasnjih jedinica tog u Hrvatskoj i kod nas, nasa je 12kg ili 30% teza.
Vec smo to prolazili ovde u temi, cak sam bio nasao PDF u kome stoje obe varijante Ambera, ali sada ne znam gde je to.

Evo ti ista ta klima kod uvoznika Gree za Svedsku i drugi link za Finsku:
https://scanmont.se/gree-amber/#1528187874682-b6b4350a-ce24
https://www.scanvarm.fi/tuote/gree-amber-ilmalampopumppu/

Evo i da vidis koje se klime prodaju za koju zemlju:
http://global.gree.com/ywb/globalnetwork/global_production_bases/index.shtml

U vecini zemalja su split sistemi na nivou statisticke greske, pa se onda shodno tome i pravi ponuda.
U Danskoj recimo, kazu da je taj kompresor koji se nalazi u U Crown i Amber(samo dosta pojacan), zapravo Daikin kompresor:
http://greedanmark.dk/wp-content/uploads/2018/05/Gree-U-Crown-Datablad.pdf

Daikin i Gree zajedno rade, ali ne znam da li koriste iste kompresore, mada iz press release-a koji je Daikin objavio, rekao bih da koriste iste kompresore, ali da ih drugacije brendiraju, a verovatno i dodatno tweak-uju da bi ispunjavali njihov cilj:
http://klimauredjaj.net/globalna-saradnja-gree-i-daikin/
https://www.daikin.com/press/2009/090218/

Ujedno su ti Daikin i Gree 2 najvece firme u klima uredjajima, Daikin je oduvek bio najveci u inverterima, a Gree u on-off uredjajima, dok je Gree po vecini najveca firma u tom sektoru generalno, pa su se udruzili da Daikin donese znanje, a Gree proizvodne kapacitete.
Prvi su i krenuli da koriste R32 freon, a onda su i ostali krenuli da prelaze.

Da ne bude da je Amber neko svetsko cudo, slican uredjaj ima i Midea(mozda ne kod nas), a kod nas sam nasao da Vivax prodaje klimu slicnih specifikacija, koja je u stvari rebrendirana upravo ta Midea.

Poslednja izmena:
A sto da neuzme mision 18 ili cak 24,em ce se ogreje a em ce da mu dohvati budzet

Huawei mate 10 lite

A da li se mogu porediti Fujitsu 18LFC i Gree Amber 12? Može li Amber 12 to da izgura?

A sto da neuzme mision 18 ili cak 24,em ce se ogreje a em ce da mu dohvati budzet

Huawei mate 10 lite
Najjače grejanje ima mision 18 po cenovnom rangu ubedljivo samo joj treba 60 kvadrata otvorenog prostora

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Samo zaboravljate da ja necu da grejem imam el. kotao od 24kW, znaci samo hlađenje.

Pa greh je dati tolike are i onda ne koristiti klimu za grejanje , osetno ces smanjiti racune.. Dobra je i Midea Mission 18 i mozes i o njoj razmisliti , kod nje me jedino brine dugotrajnost ukoliko se koristi 9 meseci godisnje , sem ako ces je koristiti samo za hladjnje onda ti je ona super kupovina .. Za koju god da se odlucis neces pogresiti jer ces smanjiti racune na grejanju i za 2-3g ces je i isplatiti ..

Zaista, ako kupis dobru inverter klimu, zasto je ne bi koristio za grejanje, barem za prelazni period, kad nije minus...

Dobro da, slažem se racionalno je razmišljanje, samo nije u planu grejanje za sada. U lokalu je bila prehrambena prodavnica, pa su usled toplote koje su oslobadjale halogene sijalice bukvalno na njih grejali, klimu su zimi samo par puta uključivali da se hrana ne bi topila, kotao nikada. Tako da je dobro izolovan lokal.

Moze li Gree Amber 12 da zadovolji ovaj prostor? Lomim se izmedju nje i Fujitsu 18ice

Ako ke u pitanju lokal ja bih prvo provenio dali se u lokalu puši. Ako je odgovor da, onda prijatelju nemoj bacati pare na skupe klime. Kupi lepo običnu 18-cu ili 24-ku i gotovo. Neće ti inverter ohladiti tih 70 kvadrata jer on modulira snagu hlađenja. A drugi razlog je duvanski dim, ako se tu puši panta će klima jako brzo da se zapuši i upropasti, a onda će ovi što ti preporučuju klime da ti preporuče jedan servis koji će da ti svakih 6 meseci uzima novac za čišćenje. Inverter radi onako kako on hoće a podešen je na udobnost a on of klima radi kako joj ti narediš a ona se trudi da ispuni, to je velika razlika pogotovo kad u prostoriji ima puno ljudi. A ti kako hoćeš...

Klima mora da se odrzava nebitno da li je inverter ili ne, nebitno da li ima dima od cigara ili ne. Skuplji inverteri manje trose i to treba da se uzme u obzir. Tu je razlika, a ne samo da ima sto vise snage.

Ajde sad ti meni stavi na papir u računicu tu manju potrošnju. E kad tražiš đavola sam si tražio, dokaži mi matematički koliko je to u novcu.
Ako klasična klima 18-ca i nek na primer radi 12 sati i ima potrošnju od recimo 0.7 kwh, a inverter recimo 0.5kw/h. Razlika je 200w/h, za dvanaest sati 2.4kw/h. 2.5kw/h puta 30 dana = 72kw/h * 10 dinara kolovat u plavoj zoni =720 dinara mesečno. Kad će njemu da se isplati uloženi novac u taj inverter?
Ok ako kolega hoće inverter nek uzme ali potrošnja struje sigurno nije razlog da uzme inverter. Ja sam merio Gree Boru 18-cu u jednoj prodavnici, pisao sam o tome, trošio je u proseku oko 0.75kw/h, čisto sumljam da inverter troši bitno manje. Možda 20-30% a to nije adut za kupovinu invertera već trgovačka fraza. Inverter se kupuje zbog konfora a ne zbog štednje.

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Svaka cast, presao si igru, nema dalje. Kupi ti sta hoces a nas koji se zaista grejemo klimama pusti da diskutujemo o inverterima. Ja trazim da svi budemo objektivni a ti pominjes nekog djavola, sta je ovo, forum Treceg Oka?

1. Svoje frustracije leči na drugom mestu.
2. Čovek neće da se greje na klimu i to je napomenuo više puta ali ti uvek obrćeš na svoju vodenicu da mu uvališ Fujitsu.
Bez obzira na sve izneseno za i protiv, kad je samo hlađenje u pitanju moram kolegi da kažem da nije sve kao na papiru. U stvarnosti kinezi slabije duvaju od Japanaca 18-ca kinez je kao 12-ca japanac. Ne znam za Amber, ali porediti Gree 18 i Daikin ftxb50c je neozbiljno, napominjem što se hlađenja tiče. Znam da jedan upravo takav Daikin hladi jednu kafanu čak i malko veće površine od tvoje i to veoma uspešno. Dali bi tako radilo kod tebe? Ne znam jer oni imaju malo staklenih površina a staklene površine ako nije staklo tipa solar ili 4GD umeju da budu nepremostiva prepreka za klime. A uz to su i izolovani stiroporom.
Po meni je najbolje da proveriš koje klime ne smanjuju snagu duvnja nakon 30 minuta pa napravi izbor.

Послато са Tab2A7-10F уз помоћ Тапатока

Ja sam razumeo da se dečko greje sa 12 kw kotlom pa reko da preporučim da greje i hladi komforno sa 160 hiljada sa potrošnjom od 800w do 1kw

18ca to me može da postigne a kamoli 12 amber, a potrošnja će im biti preko 1kw
Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Ako su zimi HLADILI klimom,l zbog halogenog osvetljenja, onda će preko leta to biti ozbiljan posao za hlađenje. Koliko kW ima u tim sijalicama ukupno?

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Zimi nisu hladili nego su grejali klimom kada je to bilo potrebno, nisu kotao uključivali, nisam dao potpunu informaciju. Sada je celo osvetljenje led, zamenio sam to.

Ima li neki kinez multisplit za te pare?

A šta će biti namena lokala? Izvinjavam se ako sam propustio... Koliko grejnih tela će biti (ozvučenje, frižideri, pećnice, itd.)?

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

@banacanin
A ti popij lekove, promasio si neki termin izgleda :D
Oduvek trolujes ovde a blage veze nemas o klimama i kako rade.

Mole se posetioci da mu ne tresu kavez, budimo ljudi :)

Iskulirajte obojica. Dodajte kao ljudi jedan drugog na ignore inace ce prstati poeni.

Tapatalk from Poco loco

Pa ti mu ukazi onda da ne lupa gluposti, neko ce ga poslusati pa posle poeni nista ne znace.

Slažem se sa Jozza, mi u stvari ne znamo toplotno opterećenje objekta niti koja mu je namena. Nije isto za apoteku i pečenjaru, nije isto dali tu boravi 100 pijanih i zadriglih ili je to str, pekara, salon lepote, apoteka itd.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno