Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
@sajber
Moja klima radi defrost na sat vremena kad je temperatura ispod - 5 °C, i to samo stara, nova ima bolje optimizovan ciklus. Takvih dana u Bg možeš na prste da prebrojiš. Kad je temperatura oko 0 radi defrost par puta dnevno, sa te strane je potrošnja kabla prilično marginalna u odnosu na ukupnu potrošnju klime.
Tvoje rešenje jeste praktično najekonomičnije, ali nije automatizovano, ja bih radije žrtvovao par desetina kWh da ne razmišljam da li će mi klima zalediti.
 
ismejavali ste postojanje grejaca tacne na gree klimama gde kontrolna jedinica upravlja odmrzavanjem tacne a sad vam svaki watt kabla mnogo.
 
Mala je to cifra.

500 Wh/dan x 30 dana= 15 kWh/mesečno

Po prosečnoj ceni od 10 din/kWh dobija se 150 dinara mesečno i to ako klima tokom svakog sata uključuje grejač na po 15 minuta, što je nemoguć scenario. To se dešava u najgorim slučajevima, kada je vlaga 100% i ne može nikako da potraje mesec dana. Pa čak i kad je tako loša situacija, danju izađe sunce, pa krene da defrostuje na svaka 3 sata. I to prođe posle nedelju dana.
 
Poslednja izmena:
Nije bitno koliko ce da potrosi, nije u tome bila poenta. Poenta je bilo u "ekonomicnosti". Samo zbog toga sam napisao. Najmanji je problem staviti senzor za vodu na 1cm visine negde na tacni, jedan minusni termostat i uz pomoc malkice elektronike namestiti da se pali samo na odredjenoj tempetaturi kada se senzor pokvasi. Nije to nauka napraviti ali takvi resenje nisam nigde video. Sve to moze za relativno sitne pare da se napravi i da bude vrh resenje.

Tapatalk from Poco loco
 
Kod mene ih ima sest
Sest puta po malo i skupi se

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről
 
Već par godina pratim temu, a sad kad je konačno došla na red i kupovina klime, i dalje sam u nedoumici. :)

Ugrađena danas ASYG12LLCE, zasad sve super.

Stavljena na severni zid pored prozora po preporuci majstora, u ugradnji urađeno sve po PS-u (barem koliko ja umem da propratim).
Jedino me iznenadilo što se krilca ne mogu baš preterano spustiti, očekivao sam da će duvati više na dole, ali ok je i ovako (taman udara kod vrata sobe, pa ipak malo gura i napolje, iako nije direktno).

Sad mi ostaje da skupljam za sledeću, a u međuvremenu da se nakanim i preteglim TA peć u drugu sobu. :D
 
Može preporuka za klimu koja bi dopunila 2 druge klime, male snage ali i male ulazno/uzlazne minimalne snage. Poželjno da ima wifi.
 
Za grejanje tacne, možda da se ugradi prekidač/taster sa vremenskim ograničenjem nekakvim (kao za stepeništa zgrada). Dakle kad pritisneš taster, grejač radi narednih 10 minuta. Ili još bolje da može da se izabere dužina trajanja.
 
Grejač ti treba za vreme i eventualno neposredno posle defrosta da otekne sva voda, nema neku svrhu da ga pališ na taster. Alternativno da stalno radi ispod neke određene temperature. U Srbiji generalno i nema potrebe za istim, fabrički se ugrađuje u klime koje su predviđene da rade na temperaturama tipa -20°C i nižim.
 
Fujitsu klima uređaj ASYG12LUCA ako može informacija za naj jeftiniju varijantu u Beogradu za sutra sa ugradnjom u evrima.Na pm naravno .Pozz.
 
Ima li neko Gree Amber 12ku, dvoumim se izmedju Fujitsu ASYG 12LU i Gree Amber, treba mi klima da proguram ovu zimu, trenutno zivim u kuci na spratu i hocu da ugrejem dnevnu koja je spojena sa kuhinjom, ukupno ima 32 m2, nema nikakva izolacija, kuca je od cigle i nema PVC.
Prostorija je pravougaonog oblika i nema zid izmedju kuhinje i dnevne, sve je jedna prostorija.
Pod je parket, u stanu ispod se lozi smederevac i preko dana je temperatura preko 25C ako ne i vise, pa kontam da ce bar malo smlaciti moj pod..

U prolece se selim u drugu kucu koja vec ima izolaciju i tamo planiram da zivim, pa zbog toga ne zelim da ulazem novac u ovu kucu gde sam trenutno, vec samo da proguram nekako ovu zimu, do 100k din je budzet za kupovinu klime, molim za neke predloge.
Amber je dosta ozbiljnija klima, uzimam ih ja sledece nedelje 3 ili 4, sa 3 Lomo i jednom Violom.
Vec imam 2 Fujitsu 12 luca i ocekujem da Amber dosta bolje rade, javljam ovde utiske za nedelju do 2, kada se ugradi.


Za sve ostalo sa slazem, nemoj bacati pare sada nikako.


Sent from my SM-G935F using Tapatalk
 
Poslednja izmena:
Nije bitno koliko ce da potrosi, nije u tome bila poenta. Poenta je bilo u "ekonomicnosti". Samo zbog toga sam napisao.

Razumem ja šta ti pišeš, ali i ja o ekonomiji pričam. Uveren sam da će onakvo korišćenje grejača podići cenu za maksimalno 1-2 EUR po sezoni. Ne isplati se cimati se za toliko. Slažem se ja da je tvoj metod još ekonomičniji, ali ko zna ko će koristiti tu klimu. Sad si ti u sobi, za 3 godine ćeš biti u drugom stanu, ili će tu za 5 godina biti dete, ili baba... Ma desiće se i tebi za 7 godina da počneš da zaboravjaš da proveravaš led na tacni u dvorištu, a kamoli ostalima.
 
Bicu ja tu. Najmanji je problem da za 3 minuta stavim minusni termostat. Do sada nisam nijednom palio grejac, moguce je da nikada i ne zatreba posto nocria vise nego efikasno radi defrost. Jedino sto cu da napravim nesto za odvod posto mi prska malo po terasi kad je bez lule.
Ono resenje o kojem sam pricao sam mislio kao gotovu varijantu. To bi uproizvodnji kostalo smesno malo. Realno, ugradnju grejaca od 2000din ti servis naplati vise nego debelo. Ako vec placam toliko zao mi je sto nemam kompletno resenje. Crnjak je da ja za 3 minuta u busu dok kuckam na forumu u glavi smisljam i dizajniram efikasnije i bolje resenje od ovoga sto je trenutno dostupno.

Tapatalk from Poco loco
 
Pazi, tebi nije problem jer ti je klima na takvom mestu. Neki ljudi uopšte nemaju jednostavan pristup spoljnoj jedinici, dok neki vole da im klima ide direktno na osigurač, a cevi u zid. Ne bi se njima svidelo da im još jedan kabl ide do sobe i da visi prekidač. Bolja bi opcija bila kada bi išlo na ploču i moglo da se aktivira preko daljinskog od klime.


Posebna je priča što voda sa spoljne jedinice ne bi trebalo da teče dole, već da ide tom lulom u neki predviđen odvod.
 
Poslednja izmena:
Vidi, izvodljivo je i da se pali preko aplikacije na telefonu. Mozemo do sutra da smisljamo resenja :d

Tapatalk from Poco loco
 
Smišljate rešenja jer vam j grejač praktično nepotreban. Da si već jutros lopatao sneg, i da ti je taj grejač zaista neophodan kad je hladno bolelo bi te uvo da li stalno radi i koliko troši kad u decembru stegne -30 °C.
 
Tako je Mitre. Samo loša klima zaledi na ovoj našoj zimi. Za ovih 7 godina LT nije imao problem sa ledom, a stoji na mestu gde zavejava. Visi led sa tacne ispod, ali klima radi i greje, ne gomila se led unutar tacne. A one jedne zime je bili -19°C u Surčinu.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
 
Poslednja izmena:
Amber je dosta ozbiljnija klima, uzimam ih ja sledece nedelje 3 ili 4, sa 3 Lomo i jednom Violom.
Vec imam 2 Fujitsu 12 luca i ocekujem da Amber dosta bolje rade, javljam ovde utiske za nedelju do 2, kada se ugradi.

Pa koja je onda bolja (i najbolja) klima izmedju Fujitsu LUC, Fujitsu LTC i Gree Amber, sve 12-ke (pitanje za sve upucene)?
Ajde ih poredajte po nekom redu kako mislite da im sleduje od dobre, preko bolje do najbolje medju te tri.
Ako ima jos neka da je dobra ili u necemu bolja (ali ne i skuplja, mnogo vec samo malkice), dodjate i nju u redosled...
 
Evo i mene, stigla zima pa je vreme da se kupi klima! (i napravi rima:)) troumim se izmedju tri brenda, Fujitsu lfce (18.000 btu) daikin ftxb60c ili neki AV (21.000 btu) ili neki gree, nisam bas gledao modele. Moze i neka preporuka do 1000 eura. Stan je 75 kvm, betoncina na sve strane vec postoji jedan inverter neki Vivax ACP12CH35 GECI od 12.000btu kupljen pre 6-7 godina (*mjau**mjau**mjau* otac nije gledao marku)

E sada, meni je klima potrebna prvenstveno za grejanje, uradjeni su plafoni, postoji izolacija unutrasnja kao i pvc stolarija koja je dosla uz stan i treba da se menja, pomalo "duvka." Pokusana je zamena okova, dotezanja razna ali krila su od po 1 metar ukupno 8 (4 prozora) i moraju da se zamene za trokrilne. Dnevna soba u kojoj se trenutno nalazi Vivax ima 25 kvm, i u nju bih stavio tu neku novu klimu od 18 ili 21.000 btu. Mislim da mi je potrebna velika klima jer bi ona grejala dnevnu sobu, deo predsoblja kuhinju i trpezariju (predsoblje ima 8kvm a trpezarija sa kuhinjom jedno 13kvm. Inverter 12 bih premestio u deciju sobu kooja ima oko 18 kvm, ali bih je pozicionirao tako da greje i deo predsoblja. Stan je jednostrano orijentisan, prilicno je svetao, jedino sto je na viskom prizemlju tako da je ispod PODRUM brrrrr. Podovi su izolovani i stavljen je hrastov parket prve klase. U planu je i izolaciju plafona podruma ali na prolece.

Sta biste mi vi preporucili? Razmisljao sam i o dve dvanaestice ali mislim da je to lose resenje jer ima solidno kvadrata da se zagreje a 12 "ne postizava." Takodje je zeznuto jer je stan kao sto napisah, jednostrano orijentisan. E da, prethodni nacin grejanja su bile TA peci 6, 6 i 4kw ali racuni su bili katastrofa iako postoje timeri-i, konatkori i pale se samo nocu automatski. Za sada, u spavacoj sobi ostaje TA pec od 4kw dok ne smislimo koju cemo malu klimu za sledecu godinu. Razmisljao sam i o multisplit sitemima ali...skupa zajebancija kao i toplotna pumpa.

Pogledajte prilog 257859

Pogledajte prilog 257858
 
Poslednja izmena:
Smišljate rešenja jer vam j grejač praktično nepotreban. Da si već jutros lopatao sneg, i da ti je taj grejač zaista neophodan kad je hladno bolelo bi te uvo da li stalno radi i koliko troši kad u decembru stegne -30 °C.
Apsolutno tacno :d
Ako su klime jake mislim da je taj grejac apsolutno nepotreban. Kapiram da sam bacio pare na njega ali nema veze, hteo sam da budem siguran 300% i nije mi zao.

@nenad.fil Pogledaj dali ima Nocrie negde jos uvek, uklapa ti se u budzet. Za te pare neces naci vise snagebza grejanje od nje. Okaci i skicu prostora da vidimo polozaj.

Tapatalk from Poco loco
 
Apsolutno tacno :d
Ako su klime jake mislim da je taj grejac apsolutno nepotreban. Kapiram da sam bacio pare na njega ali nema veze, hteo sam da budem siguran 300% i nije mi zao.

@nenad.fil Pogledaj dali ima Nocrie negde jos uvek, uklapa ti se u budzet. Za te pare neces naci vise snagebza grejanje od nje. Okaci i skicu prostora da vidimo polozaj.

Tapatalk from Poco loco

Skica postoji, eto je ispod post-a. Slazem se za Nocriu ali tesko ju je naci i msilim da je skuplja. Takodje, mislim da je ona oko 6.3 kw grejanje a recimo ova lfce je 6,4, kao i daikin. Nekako mi je previse stara klima ili mozda gresim?

EDIT: greska, nocria 14 ima 6kw i kosta oko 1000 eura dok nocria 18 kosta oko 142.000 i ima 6.7 kw. Na tu cifru dodajem i 20.000 za demontazu Vivax klime i postavljanje nove klime tako da mi je 142.000 za 18 previse.
 
Poslednja izmena:
14 i 18 su iste klime. Ne uzimaj 18-icu. Nemoj da te broj zavara. Nocria greje kao sotona, daleko vise od bilo kakve 14-ice.
Nisam video skicu, izvini, nije mi ucitalo preko telefona. S takvim rasporedom ona spavaca soba levo ce ti ostati hladna da znas.

Edit: ja bih vivax ostavio tu gde je jer on tu ima jako mslu kvadraturu da radi. Decija soba i nek duva malo kroz hodnik. Nocriu bih recimo stavio na taj zid donji kod vrata, da duva ka dnevnoj. Gurace i ka trpezariji a dohvatice nesto i onu spavacu. Jesi razmisljao o tome da stavis 2 manje klime umesto te jedne jace?
 
Poslednja izmena:
14 i 18 su iste klime. Ne uzimaj 18-icu. Nemoj da te broj zavara. Nocria greje kao sotona, daleko vise od bilo kakve 14-ice.
Nisam video skicu, izvini, nije mi ucitalo preko telefona. S takvim rasporedom ona spavaca soba levo ce ti ostati hladna da znas.

Edit: ja bih vivax ostavio tu gde je jer on tu ima jako mslu kvadraturu da radi. Decija soba i nek duva malo kroz hodnik. Nocriu bih recimo stavio na taj zid donji kod vrata, da duva ka dnevnoj. Gurace i ka trpezariji a dohvatice nesto i onu spavacu. Jesi razmisljao o tome da stavis 2 manje klime umesto te jedne jace?

Sto se tice jacine klime, ne mogu da stavljam dve manje jer prostor o kome govorim je : Dnevna soba 25kvm, trpezarija i kuhinja 13kvm i predsoblje 8 kvm. To je ukupno 46 kvadrata prostora koji bi trebalo ugrejati a uzmi u obzir da ne planiram da ukljucujem TA peci, tacnije, plan je da ih izbacim (sledece godine nejverovatnije kada vidim kako ce klime da se nose sa zimom) Ako bih stavio jos dve klime gde da ih stavim? Redno u svaku prostoriju po jednu? Mislim, sarkasm off ali mislim da mi je potrebno jako grejno telo koje ce moci da izgura tu kvadraturu, plus, sto prozori kao sto rekoh pomalo "duvkaju" znaci, toplota odlazi u nepoznatoj meri. (dodje mi da uzmem FLIR IR kameru i da otkrijem)

Racunam da jedna recimo Daikin od 21.000 btu i ta vivax 12.000 btu plus TA od 4kw mogu zagrejati stan bez gasenja invertera zar ne?
 
Poslednja izmena:
Ti i dalje ne kapiras da ce 2 klime ravnomernije da ti ugreju nego jedna. Najdalja prostorija, ona spavaca soba ce biti hladna s tom kombinacijom kako si ti zamislio. Sto se mene tice uzmi i 24-ku, stavi antifone u usi i tesi se da se ugrejati. Mislis ako je jaca da ce da greje bolje.
Ako stavis klimu tamo gde sam ti ja rekao jos i imas sanse da nesto dopre do spavace ali nece biti sjajno pogotovu ako ti duva pomalo. Razmisli. Javice se jos neko pa ce reci sta misli.

Tapatalk from Poco loco
 
Uzmi FLIR ako imaš mogućnost i proveri gubitke, ja sam kačio zimus slike sa termalne kamere, jasno se vide mesta gde se gubi toplota. Ne znam kakva ti je izolacija, ali 46 kvadrata nije neki posebno veliki prostor da bi ugrađivao klimu 60-icu. Na stranu što taj Daikin ima skroz čudne podatke za klimu tih dimenzija, kad temperatura ode u minus daje toplote koliko i moja 9-ka (25-ica).
 
Za stambene uslove, sem ako ne živiš u nekom dvorcu, ne gledaj 18-cu

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока
 
Uzmi FLIR ako imaš mogućnost i proveri gubitke, ja sam kačio zimus slike sa termalne kamere, jasno se vide mesta gde se gubi toplota. Ne znam kakva ti je izolacija, ali 46 kvadrata nije neki posebno veliki prostor da bi ugrađivao klimu 60-icu. Na stranu što taj Daikin ima skroz čudne podatke za klimu tih dimenzija, kad temperatura ode u minus daje toplote koliko i moja 9-ka (25-ica).

Ceo stan je 75 kvadrata, Daikin ili Fujitsu ili Gree whatever bi trebalo da greje 46 kvm, prakticno otvorenog prostora, zapravo ne ali postoje vrata koja spajaju dnevnu sobu, kuhinju i trpezariju kao i vrata iz kuhinje i trpezarije koja spajaju predsoblje, plus vrata iz dnevne sobe do predsoblja.

@Sajber, nisi razumeo, u spavacoj sobi za sada OSTAJE TA pec 4kw koja je za tu sobu sasvim dovoljna. Nisi mi odgovorio gde da postavim jos dve klime? u predsoblje, NE MOZE, u deciju sobu vec ide Vivax 12 inverter, u dnevnu sobu jos jedna, gde postaviti trecu? u kuhinju? Na zidove na kojima su prozori ne moze da se postavi nijedna klima jer su prozori velicine 200x135 (rupa je 205x150) i ima ih u svakoj sobi (logicno) tako da nema prostora da klima stane na neki od tih zidova.

@Mitre, ne vidim svrhu kupovine flir kamere (malo se zezam) jer i da vidim koliki su gubici energije ne vredi mi nista, prozori moraju da se menjaju a to je poveca investicija zbog same velicine istih, ostavljena za sledecu godinu.
 
Poslednja izmena:
Uvek je bolje dve manje klime od jedne vece, ravnomernije grejanje 100% plus ne idu obe u isto vreme u defrost. Velika klima greje jace ali kad radi defrost onda ugasi grejanje i nemas nista. Na minusima udaljeni delovi budu ledara a bude i vlage jer je hladnije drasticno od ostatka prostora.
 
To je pre svega pokazatelj loše izolacije, ako je dobra izolacija temperatura je ravnomerna, i nedostatak grejanja zbog defrosta je zanemarljiv. Nenad već ima jednu klimu i TA peć, za prostor koji planira da greje novom klimom mu je jedna i više nego dovoljna.
 
Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Vrh Dno