Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Crevo na luli spoljne jedinice je greška

Napravio si grešku što si stavio crevo na lulu spoljne jedinice. Kad-tad će ti se desiti (ne samo tebi, svima nama) da će se vezati par vlažnih i ledenih dana kad će ti se zalediti to crevo, a onda će se nivo leda podizati svaki dan sa svakim defrostom, da bi na kraju lopatice ventilatora krenule da udaraju u led. Ja sam tu skupu grešku platio smrzavanjem na -15C celog prepodneva sa plinskim gorionikom u ruci pokušavajući da otopim led i oslobodim prolaz vodi da se ocedi. Klima je Daikin. Od tada, ne samo da ne stavljam tu lulu, nego sam i glodalom prorajbovao taj otvor da bude mnogo veći. Od tada mi se ta greška nije ponovila.

Pa da, znam da je to problem. Prozore ću zbudžiti nekako već (nisam još gledao šta kako, znam da ima tih nekih sunđera/guma za dihtovanje, pa zalepiti trakom valjda). Vrata su najveći problem, jer su u tom hodniku kod veće sobe metalna sa staklima koja ne dihtuju uopšte, i tu ću verovatno morati nova vrata (pvc sa staklom verovatno, jer mi ipak treba svetlo tu).

Iz iskustva znam da ništa ne može zadihtovati lošu stolariju ma kako da odradiš, sunđerom pogotovo.To je materijal koji propadne za par meseci. Jedino što sam video da je dalo efekta su neke aluminijumske šine sa gumom koje se montiraju na stolariju i time se udihtuje prozor recimo, ali naravno to rade određene firme sa cenama koje meni tada nisu bile isplative, obzirom da sam živeo privatno.
Svake godine pred zimu neko je pripremao ogrev a ja sam samostalno dihtovao i pripremao stolariju pošto su sunđer trake od prošle sezone istrulile.Pa čak i sa tim dihtovanjem nisam mnogo dobijao, imao sam sreće što je stan bio mali pa nam je i tako struja bila ok pošto smo se grejali na TA i grejalicu.

@talichni
To sa glodalicom si super odradio, skinuo si pocinkovani ili farbani deo i tu gde si sirio rupu ima da ti rdja unisti tacnu dole. Kako crno busenje, samo skines lulu da voda moze da otice slobodno i nema problema. To sto si busio ofarbaj i zastiti sad.
Za onu LU, zameram ona creva onako na terasi, teraj ih da urade kanalice lepo, ne kostaju sto dukata ali lepse izgleda 100 puta.

Ako ne želi da skuplja vodu (led) u kanti na terasi, bolje da ugradi grejni kabl u taj odvod iz tacne

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

@talichni
To sa glodalicom si super odradio, skinuo si pocinkovani ili farbani deo i tu gde si sirio rupu ima da ti rdja unisti tacnu dole. Kako crno busenje, samo skines lulu da voda moze da otice slobodno i nema problema. To sto si busio ofarbaj i zastiti sad.
Za onu LU, zameram ona creva onako na terasi, teraj ih da urade kanalice lepo, ne kostaju sto dukata ali lepse izgleda 100 puta.
Ma nije to bas tako jednostavno reci "skini lulu" jer zavisi od lokacije...

Meni je recimo klima na stepenistu i ako bih skinuo lulu dobio bi zaledjeno stepeniste, jednostavno ne mogu da dozvolim da voda nekontrolisano negde curi i pada.
Kondenzat zimi je ozbiljan problem i stalno razmisljam kako da ga resim a da bude i estetski prihvatljivo.

Poslednja izmena:
Krajnje je vreme da uzmem klimu za zimu, pa sam otisao u lokalnu radnju da vidim ponudu.
Mogu mi nabaviti Fujitsu LUCA 12, ali su mi preporucili i Midea Mission 18000BTU kao povoljnu kupovinu. Sta da radim, da li da uzmem Fujitsu ili da ih poslusam i kupim Mideu Mission?

NIKAKO MIDEU!!!
1. 18-ica je krmaca, duva kao nezdrava, po meni, nije za stan.
2. 18-ica ima problema s modulacijom, nece ispod 800W da radi, bukvalno ces dobiti on off klimu koja ce se stalno paliti i gasiti.

Covek ce sam da ti kaze kad procita, prosle zime je uzeo 3 komada i sve ih je reklamirao i trazio da vrati. Uzeo je covek fujitsu i peva s njima. Uzmi LUCU i ne razmisljaj, ne slusaj prodavce, uvaljuju ti.

+1
Nikako Mission 18, nema modulaciju, jozza ih je imao, zamenio za LMCE. Uzmi LU i pevaj. Koliko m2 imas, izolacija, stolarija, raspored?

Sto se tice kanalica nisam ni znao da ima opcija da se to stavi mada sam prezadovoljan i ovako sto su uradili, meni je skroz ok. A sto se tice lulica to su mi objasnili da kad pocne da ledi ako sam dobro razumeo crevo od odvoda onda skinem lulicu tako sto cu pre skidanja da je pokvasim vrelom vodom pa tek onda da skinem da se ne bi habala gumica ako je skidam na silu. Jel sam dobro razumeo i da li je to sve ok?

Obično ima i dodatnih otvora na tacni, ne bi trebalo da bude drama.

Toshiba
73ab5392cd9a1365e5f888b778be18f5.jpg

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

Krajnje je vreme da uzmem klimu za zimu, pa sam otisao u lokalnu radnju da vidim ponudu.
Mogu mi nabaviti Fujitsu LUCA 12, ali su mi preporucili i Midea Mission 18000BTU kao povoljnu kupovinu. Sta da radim, da li da uzmem Fujitsu ili da ih poslusam i kupim Mideu Mission?
Sem ako nije neka nova revizija modela Mission 18, ja bih te savetovao da je preskočiš. Modulacija nije glatka i radi kao step-motor, tj kao automatik sa brzinama u odnosu na CVT. To mi i nije smetalo, ali mi je smetalo to što ne postiže deklarisani minimum potrošnje, tj troši više (greje jače) nego po prospektu, pa se često pali i gasi. Ona je meni u minimumu trošila 800W, a treba oko 220W. To je odlična klima za grejanje velikog prostora, radionice, garaže, hola fakulteta, itd. Jaka je i povoljna, ali je "krmača", tj ili greje ko blesava ili je ugašena, nema te nežne sredine. Još jedna stvar mi je smetala, a to je da kad postigne temperaturu podigne krilca i nastavi da duva dok ne ohladi izmenjivač, a tada već počinje da se oseća "promaja" oko glave. Japanske klime (makar ove Fujitsu koje imam) duvaju uvek na dole, i čim se postigne temp tj čim se ugasi kompresor istog trenutka ventilator ide na minimum, pa nema "hladnog" duvanja. Midea Mission 12 je novija revizija, i korisnici tvrde da radi kako treba.

Poslednja izmena:
Sve sam skontao, pa zato i komentarišem. [emoji106]

Sve sam skontao, pa zato i komentarišem. [emoji106]

Znam moj odgovor tebi vise namenjen neupucenima cisto da vide kako moze ili kako treba [emoji6]

Tapatalkkal küldve az én SM-G955F eszközömről

Potrebno mi je iskustvo nekog ko najpre nije imao ugrađene antivibracione gumice a zatim ih je ugradio.
Da li se primeti razlika?
Imajući u vidu da kroz gumice svakako prolaze šrafovi koji su stegnuti te opet prenose vibracije.

Ima razlike kod grejanja, oseti se razlika i u pola metra cevi a posebno na gumicama. Ne čuje se spoljnja jedinica već se osećaju vibracije preko zidova i ume da se čuje noću kad je tišina

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
@Sirius, bilo je reči (i slike) na prethodnim stranama, šraf ne prolazi kroz gumu. Nego su dve polovine šrafa fizički odvojene gumom. Tako da se vibracije ne prenose na držač/zid.

Tema jako brzo napreduje pa nisam primetio slike :/
Kao što je Duk opisao samo, kod mene se vibracije čuju (preko nosača i zida) ako kod hlađenja, kad kompresor radi jače verovatno, tipa uključim klimu na Auto podešavanju znači najpre će jače da duva dok ne spusti temperaturu a onda će da uspori i održava, e pa kad radi jače onda prenosi vibracije ali ne uvek, očigledno su neke brzine rada više podložne stvaranju harmoničkih vibracija...
Iduće nedelje ću zvati servisera da odradi godišnji servis/pranje pa je rekao da može i te gumice da stavi...

Stiže grejna sezona, pa sam odlučio da predjem definitivno na grejanje na klime. Prosle godine sam na savet ljudi sa foruma uzeo jednu 12luca i bio zadoboljan istom. Sada bih kupio neku jeftiniju i vidim da se cene krecu od oko 49-57k za slične modele rezlicitih proizvodjača, pa bih nekoga ko se vise razume zamolio da mi da savet sta je najbolje za ulozeni novac.
U igri su : cena:
Midea Mission 12 49k
General ASHG12LLCC 54k
Gree Viola 55k
Daikin FTXB 35C/RXB 35C 55k
Mitsubishi MSZ HJ35VA MUZ HJ35VA 57k
Fujitsu ASYG 12LLCE 57k

Od najjeftinijeg modela do najskupljeg nije mala razlika, ali razmiljsam ne kupuju se ovakve stvari svaki dan. Konkretno bi mi samo za grejanje služila klima i to mi je privenstveno bitno koja bi najbolje to mogla da odradjuje. Iz iskustva sa luca12 sam video da je potrosnja struje smesna, pa predpostavljem da ni kod ovih modela ne moze da bude vece razlike u potrosnji.

Pa neka ideja je da greje jednu sobu i hodnik nekih 20m2, ali pokušao bih celu etažu grejati sa njom i Luca 12 i jednom malom ta peći od 2,5kw. Sada mi je Luca bez problema grejala nekih 35m2. Ovako bih pokušao sve da grejam osim jedne sobe koja mi i nije nešto potrebna. Inače cela etaža je nekih 80m2 Grejne površine. Tako da me prvenstveno zanima koja bi tu najbolje grejala ili ti koja najviše ubacuje grejene snage.

Gesendet von meinem HUAWEI VNS-L21 mit Tapatalk

Llc je najsnažnija od navedenih, ja sam se dvoumio za daikin al sam ipak uzeo llc
Jača je na grejanju i manje ekonomična od daikina ali plus ako ide u kobinaciji sa još nekim grejnim telima biće efikasnija. Bolja je na hlađenju. Gubi efikasnost u ekstemnim uslovima al joj jačina grejanja ne opada. Nisam video modulaciju na grejanju al na hlađenju je niža od luce i kulturnije radi

Послато са Redmi Note 5 уз помоћ Тапатока

Poslednja izmena:
Tako sam i mislio, jer i kada sam lucu kupovao nex je kačio specifikacije raznih modela i baš je LLCC imala veću snagu od LM na nižim temperaturama,ali je i više trošila. Ti sam znao ,ali za ove ostale nisam bio siguran, pa rekoh da li ima sada neka bolje u tom cenovnom rangu.

Gesendet von meinem HUAWEI VNS-L21 mit Tapatalk

Bilo koja od onih ce ti zavrsiti posao ali zadrzi se na LLC ili na daikinu. 20m² ce pojesti bilo koja od njih. Ja bih gledao da uzmem efikasniju klimu na tvom mestu. U 90% vremena ce te klime raditi poprilicno rastereceno. Nemamo mi ekstremnih minusa, bar ne cesto i ne dugo tako da bi mi efikasnost bila na prvom mestu.

Tapatalk from Poco loco

Bio ponovo u radnji i raspitao se o servisu i odrzavanju.
Mogu da nabave Fujitsu LUCA12, ali nema ovlascenog servisa u Beceju, pa onda garancija od 5 godina otpada. :( Sta sada da radim? Ima li neki model drugog proizvodjaca koji moze da parira ovoj Fujitsu klimi.

Potrebno mi je iskustvo nekog ko najpre nije imao ugrađene antivibracione gumice a zatim ih je ugradio.
Da li se primeti razlika?
Imajući u vidu da kroz gumice svakako prolaze šrafovi koji su stegnuti te opet prenose vibracije.

Da postoji jasna razlika. Na zidu više nema vibracija pa se zvuk vibriranja više ne čuje.

Bio ponovo u radnji i raspitao se o servisu i odrzavanju.
Mogu da nabave Fujitsu LUCA12, ali nema ovlascenog servisa u Beceju, pa onda garancija od 5 godina otpada. :( Sta sada da radim? Ima li neki model drugog proizvodjaca koji moze da parira ovoj Fujitsu klimi.
A da pozoves nekoga da dodje u Becej da ti to ugradi? Bolje i da platis malo vise ali mirno da spavas nego da ti ugradi ko zna k i ko zna kako pa da nemas garanciju. My 2 cents

Tapatalk from Poco loco

vrobec imas PM , postoji opcija za sve ako si bas zainteresovan ..

Inace imam jednu informaciju koju sam dobio pa da podelim , ima da se uzmu Fujitsu 07LEC - 2 kom , idu samo u paru i uz ugradnju , cena klime je 52.500 po kom. Za ostale inf cimajte na PM ..

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno