Šta je novo?

Diskusija o cenama

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Čitam komentare i imam flashback iz 2014...samo polako, imate još bar 2 godine da se prepucavate, grizete, neverica, padanje u depresiju....

Sent from my BLN-L21 using Tapatalk

Reci :d
2014, original. Samo cekam da vidim pricu za 6 meseci.
Ja odoh da istovarim jos malo dok jos vredi necemu.

Tapatalk

6500 je odlična prilika za istovar. Već za vikend ide ovo ispod 5K

@saj
zar ne rece da si odavno pola pola :d inace tako se zaradjuje, kad ide dole sell, kad ide gore buy, a ovi sve nesto obratno :)

@forum1nik
a bre reci vise kad ide na tri cifre, od pocetka godine ih najavljujes, a meni prs' stoji na buy, sve pare potrosi...

Vidim da sada ni drugi ne isključuju taj scenario. U svakom slučaju će biti prije nego 8K

A sta ako sutra ETF prodje i cena krene da prži na gore?
Da li će se i onda spominjati 3000 cena?
Ja tipujem da cena ide gore.

Aha, gledaj kako upravo ide gore, sve se crveni ;)

Ako nekim slucajem i prodje to ce biti trenutni boost ali uopste nisam optimista u vezi toga. Ako ne prodje lagano mozemo 10-15% u jednom danu dole. I ako prodje to ne znaci mnogo na duzi period posto svakako ocekujem da se izduva sve. Pre ili kasnije moramo da nadjemo dno.

Poslednja izmena:
Mislim da bi trebalo uracunati i faktor cene proizvodnje jednog BTC.
Da ne racunamo cenu samog ASIC-a, da ne racunamo cenu zakupa prostora, ljudstva, odrzavanje, hladjenja, nego samo puku cenu struje:
- ako neko ima Bitmain Antminer S9-ke (koje hashuju svaka po 13.5 GH/s , trose 1350W) i placa cenu 10 centi, cena jednog BTC samo u struji je preko 6k USD. Dakle, ako placa svega 5c struju, to je 3k USD. Ponavljam opet, to je samo cena struje, a velike farme nisu kao mineri po kucama, jer imaju niz drugih troskova u odrzavanju.

Poslednja izmena:
Aha, gledaj kako upravo ide gore, sve se crveni ;)

Ako nekim slucajem i prodje to ce biti trenutni boost ali uopste nisam optimista u vezi toga. Ako ne prodje lagano mozemo 10-15% u jednom danu dole. I ako prodje to ne znaci mnogo na duzi period posto svakako ocekujem da se izduva sve. Pre ili kasnije moramo da nadjemo dno.

Pa jel stvarno mislis da ce tako nesto dozvoliti menjacnice i da posle moraju da isplate ko zna koliko stotina miliona za otvorene shortove? Zar nisi video sta rade tj sta su nocas uradili kad je cena skocila, i sad kad se pala? :) Sinoc su imali maintenance bas u vreme kad je cena skocila ( gomila stop-loss-a nije okinula i ode 500$ gore, sto je opet nista )
procitaj zadnjih par tvitova koje su objavili :)

https://twitter.com/BitMEXdotcom

Da ne racunamo cenu samog ASIC-a, da ne racunamo cenu zakupa prostora, ljudstva, odrzavanje, hladjenja, nego samo puku cenu struje:
- ako neko ima Bitmain Antminer S9-ke (koje hashuju svaka po 13.5 GH/s , trose 1350W) i placa cenu 10 centi, cena jednog BTC samo u struji je preko 6k USD. Dakle, ako placa svega 5c struju, to je 3k USD. Ponavljam opet, to je samo cena struje, a velike farme nisu kao mineri po kucama, jer imaju niz drugih troskova u odrzavanju.

Nikad neces znati koliko neko placa/ne placa struju...Cak i ako odbacimo privilegovane, sve je vise entuzijasta, pogotovo u USA, koji prave solarni izvor za asice...pogledaj malo po youtubeu...definitivno ASIC ne moze jos mnogo da napreduje, 10nm izadje, tu je 7nm i cao...Ne moze u - da ide litografija. Cim izadju ti "sitniji", veci se bacaju u djubre a hash raste bez porasta potrosnje energije neko vreme.

Prilično se odbio onaj fake skok od $400 na BTC-u. Bilo da se dogodio zbog Tether-a ili što reče Simke1984 zbog Bitmex-a, sad se plaća cena. Za manje od 24 sata se spustio na manje nego što je bio pre skoka.

Isto se događa po 7,8 put, samo u ovom mesecu. Mada ne menja situaciju, globalni trend ostaje na dole. Pitanje je samo kad će ponovo da zatalasa do ~$8,000 da se istresu ovi što su ušli na ~$6,000.

Uporedite samo vreme nocasnjeg pump-a i danasnjeg dump-a sa ovim :wave:
Screenshot (3).png

Bitfinex brani stancovanjem tether-a, a bitmex ovakvim smicalicama trenutno dno koje je jos uvek tek ispod 6k.Oni su ti koji odredjuju cenu kako njima odgovara i kako prave milijarde profita godisnje. Price o "institutional money", ovo - ono i ostale gluposti treba ostaviti na stranu, jer od toga nema nista skoro, dok se rade ovakve stvari.

Poslednja izmena:

Da, primetio sam da je ovo pocelo da se pominje u nekim crypto krugovima kao nesto sto je zapravo jako bitna tacka razlikovanja u odnosu na cuvenu 2014-tu za koju cesto cujemo i ovde na benchu da je "preslikana", naime tada ni u najmracnijim bearish trenucima nismo imali sutuaciju da je cena pala ispod cene kostanja proizvodnje jednog BTC-a, a sada se pretpostavljenoi ocekivano dno veze za cifre koje su daleeeeko daleko ispod i da je veliko pitanje sta ce se desavati kad se udje na tu nepoznatu teritoriju za kripto.

U prevodu - da li je treci bulish krug izvestan? Podsecam da i je i sam LA u nekoliko navrata ako sam dobro ispratio, pomenuo treci krug u kontekstu "AKO dozvole"...

@Student
Ali i ASIC sam po sebi kosta i to ne malo para (ROI je poprilican sada), taj solarni sistem kosta, odrzavanje solarnog sistema kosta... Kada sam poslednji put gledao, za solarni sistem ROI je u najboljem slucaju 4-5 godina, a i posle toga imas ulaganja, jer postoji redovna zamena baterija npr. Ne znam ni koliki je vek solarnih ploca...
Dakle, ono sto sam navodio je samo struja, a neko mora da kupi taj ASIC, da placa odrzavanje farme, da placa porez (ako je uredjena zemlja, a ako nije uredjena onda treba da "podmazuje" nekog). Ne mogu imati uvid u to, ali verujem da su oni koji kradu struju na jednocifrenom procentu ako gledamo ceo svet.

Jako teska situacija, btc se nekako drzi tu na oko 6k duze vreme pitanje je samo kad ce dole, dok eth 3x gore prolazi

Sent from my Redmi Note 4 using Tapatalk

@Student
Ali i ASIC sam po sebi kosta i to ne malo para (ROI je poprilican sada), taj solarni sistem kosta, odrzavanje solarnog sistema kosta... Kada sam poslednji put gledao, za solarni sistem ROI je u najboljem slucaju 4-5 godina, a i posle toga imas ulaganja, jer postoji redovna zamena baterija npr. Ne znam ni koliki je vek solarnih ploca...
Dakle, ono sto sam navodio je samo struja, a neko mora da kupi taj ASIC, da placa odrzavanje farme, da placa porez (ako je uredjena zemlja, a ako nije uredjena onda treba da "podmazuje" nekog). Ne mogu imati uvid u to, ali verujem da su oni koji kradu struju na jednocifrenom procentu ako gledamo ceo svet.

U tvom razmisljanju si zaboravio na jednu cinjenicu, BTC mining je vremenski uslovljen a ne bilo cim drugim. Ako se nekom ne isplati da kopa on moze da iskljuci opremu, u tom slucaju opasce diff pa ce onima koji ostanu da se isplati da kopaju (mozda je to 1% a mozda i vise). Ceo mining proces je osmisljen tako da je skoro uvek isplatljiv, odnosno samobalansirajuci.

Usudio bih se da dam neki osvrt na situaciju u kojoj se nalazimo. Iz mog ugla gledano. Ova godina je za trejdere. Mislim da cemo celu ovu godinu i jednim delom naredne biti na talasima od 5000-8000$ Niti ima svezine, vesti, inicicijative za vise od toga, niti pucanja za ispod. Ako je 2017 bila raj za holdere ova je za trejdere. Ogroman novac je uplivao u crypto svet. Daleko veci od ranijih godina, ali nedovoljan za neke ozbiljnije poduhvate. Investicije su ogromne kroz asice i gpu. Sumnjam da ce se lako odreci krupne farme svog dela kolaca. Ukoliko padne btc na 3K eth na 90$ neverujem da ce se u tom slucaju ikad vratiti na trenutne vrednosti a kamoli na neke vece. Bar ne u skorije vreme.

Sent from my HTC One A9 using Tapatalk

U tvom razmisljanju si zaboravio na jednu cinjenicu, BTC mining je vremenski uslovljen a ne bilo cim drugim. Ako se nekom ne isplati da kopa on moze da iskljuci opremu, u tom slucaju opasce diff pa ce onima koji ostanu da se isplati da kopaju (mozda je to 1% a mozda i vise). Ceo mining proces je osmisljen tako da je skoro uvek isplatljiv, odnosno samobalansirajuci.

Nisam zaboravio. Neko gasi pre, neko kasnije, zavisi od cene struje i samog coveka (neko je spreman da kopa sa nulom, a neko gasi i kada ima mali ali nedovoljan plus po njegovom misljenju). Ali ako cena pada i pada, sve vise njih gasi, hashrate drasticno pada i mreza postaje podloznija napadu. Trenutno Jihan i drugari drze oko trecine hashrate. Ako od preostale 2/3 polovina ugasi minere, vec imamo kandidata koji moze da drzi 51% hashrate. Pretpostavljam da bi se to desilo na oko 3 do 3.2k za BTC, jer tu su oni sa 5c strujom break-even.
Moja racunica moze biti pogresna ukoliko veliki broj velikih farmi ima struju za npr 2 do 3 centa ili krade (sto je mislim jednocifreni broj u procentima).

Ako je 2017 bila raj za holdere ova je za trejdere.

Za trejdere? Možda za daily trade, brz obrt na sitnim oscilacijama i slično. Ja od aprila nisam odradio ni jedan trejd, samo sam napakovao još neku sumu u raznim tokenima na razne načine. Sad sam jedino u dilemi da li da se izbacim u USDT pošto sam dostigao pozamašnu sumu ili da čekam da se situacija kolko-tolko sredi, ali po svemu sudeći teško da će se to desiti skorije. Tako da bih pre rekao da je i ovo godina hodlera više nego trejdera.

Poslednja izmena:
Nisam zaboravio. Neko gasi pre, neko kasnije, zavisi od cene struje i samog coveka (neko je spreman da kopa sa nulom, a neko gasi i kada ima mali ali nedovoljan plus po njegovom misljenju). Ali ako cena pada i pada, sve vise njih gasi, hashrate drasticno pada i mreza postaje podloznija napadu. Trenutno Jihan i drugari drze oko trecine hashrate. Ako od preostale 2/3 polovina ugasi minere, vec imamo kandidata koji moze da drzi 51% hashrate. Pretpostavljam da bi se to desilo na oko 3 do 3.2k za BTC, jer tu su oni sa 5c strujom break-even.
Moja racunica moze biti pogresna ukoliko veliki broj velikih farmi ima struju za npr 2 do 3 centa ili krade (sto je mislim jednocifreni broj u procentima).

To sto mreza postaje podlozna napadu to je vec drugi problem.
Mreza ce se svakako sama izbalansirati, na koji nacin videcemo. Za sve bi bilo najbolje da se mreza izbalansira skokom cene ali ukoliko cena nastavi da pada morace da se izbalansira smanjenjem snage odnosno povecanjem rewarda po hashu.

Isto se događa po 7,8 put, samo u ovom mesecu. Mada ne menja situaciju, globalni trend ostaje na dole. Pitanje je samo kad će ponovo da zatalasa do ~$8,000 da se istresu ovi što su ušli na ~$6,000.

Osnovna definicija downtrenda su lower lows i higher lows. Mi nismo imali lower low jos od 28.06., dakle dva meseca. Po nekoj definiciji ovo je sideways i konsolidacija oko 6-6K5. Tek kad napravimo novi lower low mozemo pricati o daljem downtrendu. Za sada je neprijatno nedefinisana teritorija sa podjednakim sansama za breakout i na gore i na dole. Ono sto ide u prilog potencijalnom skoku je isisavanje altova, verovatno prodaja tih BTC-a za dolar/USDT a da pri tome cena i dalje ne probija donju liniju odbrane. Sa druge strane, vecina altova, pogotovo velikih, je daleko od neke ocekivane donje vrednosti, pogotovo u odnosu prema BTC. Ako se nastavi njihovo dalje obezvredjivanje u narednih mesec-dva a da pri tome BTC ostane iznad ili oko 6K, usudio bih se reci da je najgore proslo. Ono sto ide u prilog daljem padu BTC-a je izrazeno odsustvo novih para, interesovanja, pozitivnih vesti u smislu razvoja tehnologije i prihvatanja BTC-a/tehnologije. Uskoro ce doci i trenutak kada novinari pocinju da pisu kako je BTC ulaganje jako losa investicija, za sada je na godisnjem nivou i dalje zarada solidna, kraj avgusta-pocetka septembra 2017. cena se kretala od 5K do 3K. Ako ostanemo na nivou 6K, ili propadnemo nize a zagazimo u novembar, ocekujte more tekstova protiv BTC-a i ulaganja u isti i konacnu kapitulaciju, koja bi donela olaksanje i oznacila definitivno kraj pada. A to su nivoi koji se cesto pominju, oko 3K ili u drasticnom scenariju cak do 1200 u piku.

Poslednja izmena:
BTC could remain well bid above $6,230 (Aug. 20 low) in the next 24 hours. That would pave the way for a sustained rise towards $7,000 in the short-term.
If the support at $6,230 is breached, then the bears may push the cryptocurrency down to the recent low of $5,859.
A UTC close below $5,755 (June low) would signal a resumption of the long-run bear market and would open the doors to $5,000 (psychological support).

BTC could remain well bid above $6,230 (Aug. 20 low) in the next 24 hours. That would pave the way for a sustained rise towards $7,000 in the short-term.
If the support at $6,230 is breached, then the bears may push the cryptocurrency down to the recent low of $5,859.
A UTC close below $5,755 (June low) would signal a resumption of the long-run bear market and would open the doors to $5,000 (psychological support).

Ko je objavio ovaj tip? ja se slazem 100% sa ovim

Naravucenije: bez stop loss-a ni do vc-a:) risk-reward je trenutno jako mali za ulaz na ovom lvl-u, tako da... strpljivo samo. Ko je imao ulaz ispod 6k pre dve nedelje, taj moze jos da ceka lagano, dok ko je zakasnio na taj voz, neka ceka sledeci krug.

Moj cousin od muske tetke :D salim se naravno...neki Gdin
Omkar Godbole

tacnije on je pisao a da li je i sam dao dijagnozu...to vec ne bi znao.

Poslednja izmena:
Moj cousin od muske tetke :D salim se naravno...neki Gdin
Omkar Godbole

Probacu da ga potrazim, posto je trenutno bas tesko pronaci dobrog TA-a sa ovakvim free tipovima :) zahvaljujem.

Jos jednom da ponovim svima koji su nestrpljivi. Dokle god ne vidimo masovnu likvidaciju otvorenih shortova kao sa pocetka aprila ko se seća ( skok oko 1000$ za nepun sat ) cena se NE MOZE spustiti na te levele oko 5k i stojim iza toga i dalje. Ukoliko bi se to desilo, sve menjacnice koje imaju margin trade bi bile u opasnom finansijskom problemu ( vecina bi mogla da stavi katanac ). Jos jedan dokaz toga i onoga sto sam pisao pre par dana ( da menjacnice cuvaju taj lvl oko 6k ) je da cena nije otisla na dole iako je ETF ponovo odbio, i to nije apsolutno uticalo na cenu

krajni rok za ETF je mart 2019 i verovatno ce do tada odbijati i tek onda na gore

Sasvim moguce i realno taman jos pola godine manipulacija, vjerovatno i nadjemo dno pa da krene polako gore.

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno