Šta je novo?

Klima uredjaji - diskusija, pitanja - procitati prvi post!

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Ja sam uspešno hladio 60kvm sa 9-kom Galantz, on/off. Ili je tih 31kvm neka limena šupa bez izolacije ili sa klimom nešto ne štima.

Послато са SM-A520F уз помоћ Тапатока

Kod drugara u 37 kvm Daikin lepo radi.

Pogledajte prilog 253050

AC - klima
C - temperaturni senzor (zakačen za frižider)

Pa evo da postavim raspored. U suštini klima duva baš hladno (nedo bog da sedim ispod nje).
Držim je na najslabije (duvanje ventilatora) jer se dosta oseća promaja od nje. Izolacija je veoma dobra na zgradi. U prostoriji je dosta prijatnije nego kad klima ne radi a isto je oko 26-27C temperatura u stanu.

Na kolikoj temperaturi vi podešavate svoje klime i da li mogu da vam izvuku recimo 20C (ofc, ovo bi bilo suludno hladna temp, ali hipotetički)?

Takodje, mozda je od značaja, a možda i ne to što imam 5 metra cevi.

PS. Šta znači "uspešno hladio"?

Poslednja izmena:
Tebi klima radi dobro. Ograničio si joj fan na minimum. Sem toga, ja ne hladim na manje od 26, bitno je da je vazduh suv

Ja imam Fujitsu ASYG 12LLCE, veoma sam zadovoljan. Kad su bili oni najtopliji dani pre oko 2 nedelje, rezim je bio "quiet", tj. na minimumu i skoro necujno, bilo je sasvim prijatno u sobi od 50kvm.

Rekao moj profesor onomad - postoje dva glagola, hladiti i ohladiti...
A vidim da je počelo takmičenje čiji je veći tj ko može da spusti na sporije obrtaje, troši manje a (o)hladi 100m2 :smoke:

Rekao moj profesor onomad - postoje dva glagola, hladiti i ohladiti...
A vidim da je počelo takmičenje čiji je veći tj ko može da spusti na sporije obrtaje, troši manje a (o)hladi 100m2 :smoke:

Jeste, tako je, ciji je veci.
Poenta je da ljudi podele iskustva. Ovaj "quiet" rezim je bitan, zato sto se oseti prijatnost, bez direktnog udaranja hladnog vazduha u glavu i rizika da te spici kad izadjes napolje na sunce, pa se pitas sta ti je kada krene glava da te boli toliko jako. Mnoge klime nemaju to, ova je kostala oko 55k i to je inverter, to nije neko ludilo, vec jeftinija cena, nije nikakvo hvalisanje, kako si ti shvatio. Ovde se pise i o Daikin klimama koje kostaju daleko vise.

Ovo je najgora moguca lokacija za klimu, ako se hlade sve te prostorije, pa cak i ako hoces da ohladis do frizidera.
Da je na levom zidu, bila bi bolja situacija.
Nadam se da su barem krilca uperena ka desno, ka frizideru i da nisi spustio ka dole da duva, da ne bi duvalo u tebe :)

Ne moze klima da ohladi prostor 5m od nje, ako ne moze da dogura hladan vazduh dotle, logicno, nije to frizider :D

Da sam ti dao nedelju dana da smislis goru poziciju od ove gde t sada stoji Daikin ti je ne bo smislio , ko te ubedi da tu postavis unutrasnju jedinicu :D
Trebala je da stoji na suprotan zid i da duva ka tom hodniku , sve bi bilo ohladjeno uz minimum rada .

Apsolutno, suprotan zid naspram hodnika. To je jedina dobra pozicija. Jedina gora pozicija od te je da je klima ugradjena sa spoljne strane :d
Nisam video koliki je prostor ali doci ce hladan vazduh i do tih prostorija ali ni blizu tako efikasno kao sto bi trebalo. U praksi, ucini ti taj prostor podnosljivim ako drzis otvorena vrata ali ni blizu ga nece ohladiti kao da je klima duvala direknto ka hodniku.

Tapatalk

Meni lu sa otvorenim prozorom na suncanoj strani i 30c u hladu sa druge strane napolju gde mi je termometar, daje na najslabijoj brzini 24c u najtoplijem delu sobe, ali manja prostorija od 22m2 i klima je na sredini sobe, i ako nasuprot prozoru.

Dakle, u tom prostoru, ta klima moze da spusti posle par sati, lagano na 20-22c.
Cak i na toj poziciji, mora da dogura do 22c kod frizidera, ali ne na najslabijoj brzini, nego na drugoj ili trecoj :)

Poslednja izmena:
http://imgur.com/BS4fFOh

Pozz, da li bih mogao da GREJEM zimi ovih cca 48kv sa fujitsu 12 lmca? 3 spoljna zida sa izolacijom 10cm stiropora. Na tavanu ce biti poslagano na ploci pola kvadrature 5 cm stiropora a pola 10 cm staklene vune. Nexteen, poseban pozdrav za tebe, odgovorio si mi vec na ovo pitanje tj mojoj supruzi na drugom forumu ali bih zeleo da cujem i misljenje ostalih clanova posto si ti jedini koji se istice na onom drugom forumu

Zaboravio sam da dodam da je taj prostor na spratu a da se prizemlje ne greje. I gde bi bilo najbolje postaviti spoljasnju jedinicu? Ovde gde pise terasa je otvoren prostor ali ima da nazovem tako nadstresnica pa da li je tu najbolje da je postavim ili ipak skroz na otvoreno, iako bi kisa i sneg padali po njoj?

To je stan ili kuca? U svakom slucaju ne mozes sa jednom klimom da ugrejes sve, 12LM tu gde si nacrtao a devetka u kuhinju da duva ka hodniku i kupatilu. 09LLC ili devetka Daikin.
Edit: sad vidim da se dole ne greje, jos jedan razlog vise da uzmes dve klime. Ako nemas para sredi izolaciju i uzmi LM a u kuhinju po potrebi dodaj jedan mali konvektor pa kasnije dodaj klimu.

Poslednja izmena:
Problem kod grejanja je sto toplota ide gore, a ti ces dodatno imati i jako hladan pod. Realno, u trpezariju i dnevnu po jednu klimu.

Opet, sve zavisi i od toga kome je sta dovoljno toplo. Ja teram na 25, 26c, caletu ne smeta ni 17c.
Ako ti je ok da ti u kuhinji bude podgrejano, onda moze ako se stavi u dnevnu na zid ka kuhinji, ali mora jaca, LU klima i racunaj da ce biti jako bucna, jer mora dide na jace duvanje.
48m2 nije malo, lu ide do 40m2 realno, ali bi uspela da podgreje taj drugi deo.
Najbolje resenje su 2 klime, ako imas love.

Poslednja izmena:
Da, LU ima power design od 3.9kW toplote na -10c. Sto je odprilike dovoljno za 35-40m2 sa izolacijom od 5-10cm i dobrom stolarijom. Ali to znaci da na -10c ona mora da radi na maksimumu i da turbina bude setovana na 3 ili cak 4 crte sto je dosta jako duvanje. Ako minusi potraju i kad ode u defrost eto problema.

I ne samo to , ispred tog hodnika je usko grlo , vrata , sto znaci da tih soba ne moze ocekivati neki preteran dotok vazduha i dzaba mu ma koliko jaka klima , jedino da srusi ta vrata izmedju dnevne i hodnika :p

Ovo je baš mali prostor, ako je toliki problem sa protokom vazduha dovoljno je da se ubaci grejalica u kuhinju za dogrevanje, nema svrhe uzimati još jednu klimu za grejanje 15 m[SUP]2[/SUP].

Sta ne valja kod izolacije s obzirom da sva 3 spoljna zida imaju odlicnu izolaciju sa 10 cm stiropora (ili stirodura, nisam siguran). A iznad plafona na ploci postavljen na pola kvadrature 5 cm stiropor a naknadno cu staviti na ostatak kvadrature 10 cm staklenu vunu da ne bi gubio toplotu kroz plafon? Onaj cetvrti zid se greje posto je dvodelna kuca a ima grejanje u sa druge strane kuce.

Svakako je preporuka da ugradi prvo jednu klimu a posle kad vidi kako funkconise znace sta mu je ciniti , lako je moguce da bi mu jedna klima na ovoj poziciji mogla pokriti veci deo zime ali ce morati da ima neki backup za tih 15m2 kad zaskripi , verovatno nece biti puno takvih dana ..

Pa ko je rekaoda nije nesto uredu , dobra je to izolacija ali imas 3 spoljna zida + tavan , jel se greje ispod tebe ?

Poslednja izmena:
Ovo je baš mali prostor, ako je toliki problem sa protokom vazduha dovoljno je da se ubaci grejalica u kuhinju za dogrevanje, nema svrhe uzimati još jednu klimu za grejanje 15 m[SUP]2[/SUP].

Upravo to, ne pada mi na pamet da uzimam 2 klime posto nemam budzet za to. Vrata od hodnika ce uvek biti otvorena pa me zanima sta mogu dobiti sa 12 lmca posto jedva za toliko mogu da odvojim para?

Niko ne moze da ti kaze sta ce dobiti sa 12LM , to ces jedino ti nama moci da kazes kad probas :)

Uzmi prvo 12LM a posle ako treba dodaj jos nesto i to je to , realno i jeste glupo davati jos 60-70k za neku klimu . Ja grejem tvoju m2 ali moj stan je bolje ususkan , mogao sam se grejati i sa nekom 9-kom , probas pa ces videti kako to sve funkcionise jer i ja da sam znao da mi treba 9-ka ne bi uzimao 12 a pogotovo ne LU ..

Niko ne moze da ti kaze sta ce dobiti sa 12LM , to ces jedino ti nama moci da kazes kad probas :)

Uzmi prvo 12LM a posle ako treba dodaj jos nesto i to je to , realno i jeste glupo davati jos 60-70k za neku klimu . Ja grejem tvoju m2 ali moj stan je bolje ususkan , mogao sam se grejati i sa nekom 9-kom , probas pa ces videti kako to sve funkcionise jer i ja da sam znao da mi treba 9-ka ne bi uzimao 12 a pogotovo ne LU ..

Video sam tvoju skicu stana (ili kuce) i znam da je isto 48 kv ali nekako mi deluje da je meni laksi raspored za grejanje nego kod tebe, tj imam manje prostorija a tvoj stan je kao sto kazes bolje ususkan. Razlog zbog kog zelim da se grejem na klimu je sto zelim da smanjim racune za struju zimi posto mi supruga u drugom stanju i za 2,5 meseca ce da se porodi. Ne mogu da koristim 2 TA peci da mi ne bi stizao racun 10000 mesecno. Da li sa ovom klimom mogu lepo da zagrejem dnevnu sobu a trpezarija nije bitno neka bude i delimicno zagrejana? Posto znam da je nece skroz lepo zagrejati da li to znaci da ce mi klima duvati maximalnim kapacitetom ili ne? Ako ce duvati non stop na maximum onda ce mi opet dolaziti ogromni racuni i nista nisam dobio osim bacenih para.

Jel znaš makar otprilike koliko kWh si potrošio u januaru za grejanje npr? Za razliku od TA peći klima radi konstantno i ujednačeno i ne treba ti ni približno slična instalisana snaga. Ja grejem sa kvalitetnom 9-kom ~45 m[SUP]2[/SUP], pri čemu ni u najhladnijim danima nije bila ni blizu nekog maksimalnog opterećenja.

Sto se mene tice, tu je bio postavljen steker za klimu, pa da ne bih imao dodatne radove po stanu smo je tu i postavili. Svakako da bi bilo mnogo bolje da duva na hodnik. Mozda je trebalo tako i da je postavim, ali kasno sad.
Pitanje se odnosi cisto da znam koliko su potentne te klime.

Ofc da je bitno ciji je veci, pa ovo je benchmark forum. Ono, benchmarkuje se. #logicno :d

LT>LU :p

Imam 12 lu i 9ku Vivax u sobi sa druge strane, kada ih pustim da rade u tandemu, osecam se kao Lara Croft u prvom nivou Rise of the Tomb Raider :D

Inace, LU mi se sama popravila, ne preskace vise ovaj poklopac.

Luca- first self healing air conditioner :D
26f0cef98945ba61e7a9da98597acea0.jpg
b3a59f80c591778ab717c2f91590fd73.jpg

Poslednja izmena:
Jel znaš makar otprilike koliko kWh si potrošio u januaru za grejanje npr? Za razliku od TA peći klima radi konstantno i ujednačeno i ne treba ti ni približno slična instalisana snaga. Ja grejem sa kvalitetnom 9-kom ~45 m[SUP]2[/SUP], pri čemu ni u najhladnijim danima nije bila ni blizu nekog maksimalnog opterećenja.

Druze veruj mi da ne znam posto su na jedan sat povezane 2 kuce (druga u kojoj su moji matorci je u istom dvoristu pa smo se krpili nekako za struju zajedno pa nismo merili ko koliko potrosi). Posto sad svako posebno placa zato sam se i opredelio za klimu. I opet nisam dobio odgovor. Da li ce mi klima s obzirom da je veca kvadratura nego sto realno klima moze da ugreje trositi boga oca tj non stop duvati na maximumu zbog one druge prostorije koju nece moci lepo da ugreje ili ce to sve biti OK tj normalni racuni a tu drugu prostoriju ce samo da dogreje? Na - 10 mogu da dogrevam tu trpezariju sa TA peci.

Ako imaš izolaciju radiće. Meni 60kvm greje 12-ca koja u najhladnijim danima radi na 60% nominalne snage i dve TA peći od po 2kW samo noćne struje, od kojih je jedna samo mlaka

Fujitsu je tako podesen da kad ti bude dosegao zadatu temp u dnevnoj sobi ti njega neces moci da nateras da duva na max sve i da hoces , kako bude dostizao zadatu smanjivace jacinu izduva , sto bi rekao jozza , ti u rezimu grejanja odabirom jacine izduva mozes samo odabrati koliko max moze da duva . To znaci da ce ti klima ako je stavis na 3 brzinu u pocetku duvati na 3 ako je potrebno ali kako dostize zadatu smanjuje jacinu do one koju ona smatra da je dovoljna za odrzavanje temp .

Sigurno ce ti ta trpezarija biti ugrejana makar solidno jer sa te pozicije ako usmeris krilca kako treba i ako bude konstantno duvala ka njoj nema sanse da je makar ne smlaci tj da bude funkconalno . Niko ne moze da ti kaze koliko ce tacno trositi ali jacina izduva ne igra ulogu jer sam ventilator jako malo trosi , poenta je koliko joj se kompresor opterecuje . Zato kupis merac potrosnje PROSTO PM001 za 1600 din i znaces sve . S obzirom da imas TA a ti nju puni po jeftinoj ako bas zaskripi i to je to , merac potrosnje ce ti reci kako da se ponasas s klimom i sta mozes da ocekujes . Gledaj samo da ti se ugradnja uradi kako valja i to je to .

Status
Zatvorena za pisanje odgovora.
Nazad
Vrh Dno